Vizuál

A Magyar Nemzeti Galéria idei éve

2010.05.21. 13:52
Ajánlom
Az elkövetkezendő két év kiállítási és igazgatási terveit ismertette ma a Magyar Nemzeti Galéria.

Az idén igazgatóváltáson átesett intézmény életében elkövetkezendő időszak pedig bőven a tartogat izgalmakat a látogatóknak. Az elkövetkezendő időszak terveit és az intézményben várható tárlatokat Csák Ferenc, Magyar Nemzeti Galéria (MNG) főigazgatója ismertette. Az általános változtatások ismertetésekor Csák kiemelte az intézmény arculati megújulását, ami egy új logót is magában foglal, és a Galéria fogadócsarnokának átalakítását, amely változtatás révén barátságosabb hangulattal fogadja majd a múzeum a látogatókat.

A kiállítási tervekről is bőven hallhattunk. Az intézmény folytatja az elmúlt évek kiállítási stratégiáját. Továbbra is kiemelt fontossággal bírnak majd a jelentős magyar művészekről készülő monografikus kiállítások, és hogy a nemzetközi anyagot bemutató tárlatok a magyar művészettel kontextusban jelenjenek meg. Emellett a múzeum törekvései között szerepel,  hogy minél több korszak anyagát mutassák be a látogatóknak. Az idei év is már számos izgalmas tárlatot ígér. Pár hét múlva nyitja meg a kapuit a Kovásznai György (1934-1983) életművét bemutató kiállítás és az olasz futurista Depero munkáiból, és a futurizmus magyar hatásait bemutató tárlat. Egy kis nyári szünetet követően pedig két igazán különleges témát dolgoz fel a múzeum.
Az egyik Felicien Rops (1833-1898), a belga szimbolizmus jeles alakjának művészete lesz, ami sejthetően nagy érdeklődésre tarthat számot a nagyközönség körében, két okból kifolyólag. Egyrészt sejthetően kevesen bírnak mély ismeretekkel a belga szimbolizmusról, másrészt Rops Zichy Mihály barátja volt. A másik pedig a méltán kedvelt modern magyar kereskedelmi plakátokat bemutató tárlat, amely a 1924-1942 közötti időszakot öleli fel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Vizuál

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Végre többet tudunk az új Freddie Mercury-filmről

„A bandában csak egy hisztériás királynőnek van hely.” Kijött a Queen-film első igazi előzetese, és még többet ígér, mint a teaser.
Vizuál velencei biennálé

Képzelt kamerák a Velencei Biennále magyar pavilonjában

Szegedy-Maszák Zsuzsanna kurátor és Waliczky Tamás újmédiaművész képviselik Magyarországot jövőre a 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálén.
Vizuál videó

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Vizuál pompeji

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Vizuál galéria

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.