Vizuál

A Magyar Nemzeti Galéria idei éve

2010.05.21. 13:52
Ajánlom
Az elkövetkezendő két év kiállítási és igazgatási terveit ismertette ma a Magyar Nemzeti Galéria.

Az idén igazgatóváltáson átesett intézmény életében elkövetkezendő időszak pedig bőven a tartogat izgalmakat a látogatóknak. Az elkövetkezendő időszak terveit és az intézményben várható tárlatokat Csák Ferenc, Magyar Nemzeti Galéria (MNG) főigazgatója ismertette. Az általános változtatások ismertetésekor Csák kiemelte az intézmény arculati megújulását, ami egy új logót is magában foglal, és a Galéria fogadócsarnokának átalakítását, amely változtatás révén barátságosabb hangulattal fogadja majd a múzeum a látogatókat.

A kiállítási tervekről is bőven hallhattunk. Az intézmény folytatja az elmúlt évek kiállítási stratégiáját. Továbbra is kiemelt fontossággal bírnak majd a jelentős magyar művészekről készülő monografikus kiállítások, és hogy a nemzetközi anyagot bemutató tárlatok a magyar művészettel kontextusban jelenjenek meg. Emellett a múzeum törekvései között szerepel,  hogy minél több korszak anyagát mutassák be a látogatóknak. Az idei év is már számos izgalmas tárlatot ígér. Pár hét múlva nyitja meg a kapuit a Kovásznai György (1934-1983) életművét bemutató kiállítás és az olasz futurista Depero munkáiból, és a futurizmus magyar hatásait bemutató tárlat. Egy kis nyári szünetet követően pedig két igazán különleges témát dolgoz fel a múzeum.
Az egyik Felicien Rops (1833-1898), a belga szimbolizmus jeles alakjának művészete lesz, ami sejthetően nagy érdeklődésre tarthat számot a nagyközönség körében, két okból kifolyólag. Egyrészt sejthetően kevesen bírnak mély ismeretekkel a belga szimbolizmusról, másrészt Rops Zichy Mihály barátja volt. A másik pedig a méltán kedvelt modern magyar kereskedelmi plakátokat bemutató tárlat, amely a 1924-1942 közötti időszakot öleli fel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Hét új bemutatóval készül a Radnóti Színház a következő évadra

A Radnóti Miklós Színház megtartotta évadzáró társulati ülését a Tesla Labor udvarán, melyen elbúcsúztatták a járványhelyzet miatti "mostoha évadot" és nyilvánosságra hozták a 2021|2022-es szezon új premierjeit.
Klasszikus

"Gyógyuljunk a zene erejével!” - Évadot hirdetett a Nemzeti Filharmonikusok

A Nemzeti Filharmonikusok "Vidd tovább a dallamot!" szlogennel hirdette meg a 2021/2022-es évadot, melyben megtalálható hét színes műsort kínáló bérlet, egy régóta sikeres, közkedvelt beavató koncertsorozat és több izgalmasnak ígérkező bérleten kívüli hangverseny is.
Színház

Kilenc bemutatót tervez az új évadban az Örkény Színház

Kilenc bemutatót tervez a 2021/2022-es évadban a fővárosi Örkény István Színház, ahol a jövő szezonban Bodó Viktor, Kovács D. Dániel, Tarnóczi Jakab, Ördög Tamás, Schwechtje Mihály és Kelemen Kristóf rendezését is láthatja a közönség.
Plusz

Jankovics Marcell előtt tisztelegnek az idei Fiatalok Szabadtéri Fesztiváljának résztvevői

Július 30-án elstartol a FISSZ FESZT, Dunakeszi családi fesztiválja, melyen megemlékeznek a nemrégiben elhunyt Jankovics Marcell Kossuth-díjas filmrendezőről is. A szervezők a tavalyi évhez hasonlóan ezúttal is változatos programkínálattal, érdekes táncművészeti és színházi előadásokkal, valamint klasszikus és könnyűzenei koncertekkel várják az érdeklődőket.
Könyv

Szerdán kezdődik az Irodalom Éjszakája

Összesen 24 ország 25 írójának szövegeit olvassák fel június 23. és 25. között esténként Budapest különböző helyszínein, az Irodalom Éjszakája rendezvényen. Az idei téma a VÉSZKIJÁRAT.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Mészáros Márta restaurált klasszikusa Cannes-ban

Meghívást kapott a legnagyobb presztízsű filmfesztivál felújított alkotásokat bemutató Cannes Classics válogatásába, Mészáros Márta a Napló gyermekeimnek című alkotása. Az 1984-ben bemutatott filmben saját fiatalkorát dolgozta fel a filmrendező, mellyel kiérdemelte a cannes-i zsűri nagydíját is.
Vizuál magazin

A nagy Gambrinus-nyomozás – 10 érdekesség az újjászületett biedermeier portréról

Hogyan vészelte át az elmúlt évszázadokat, és ki volt az alkotója annak a 19. századi festménynek, amely a sörkészítők patrónusát, Gambrinus királyt ábrázolja? A különleges alkotás is látható lesz június 26-án, a Múzeumok Éjszakáján a Dreher Sörmúzeumban.
Vizuál hír

Együtt lesz látható a koronázási palásttal egy korábban levágott töredéke

A 11. századból származó koronázási palást kisméretű részletét a BÁV centenáriumi aukcióján vásárolta meg a Nemzeti Múzeum 21,25 millió forintért.
Vizuál podcast

Írjuk újra a magyar vígjátékot – Lakos Nóra filmrendező a Fülbemászóban

A Legjobb játékfilm és a Legjobb elsőfilm kategóriában is jelölt a HAB a Magyar Mozgókép-díjra, amit a magyar film új ünnepén, a Magyar Mozgókép Fesztiválon adnak át. Lakos Nóra rendezővel a minőségi vígjátékokról, az irodalmi adaptációkról és a fesztivál gyerekprogramjairól beszélgettünk.
Vizuál ajánló

Térügyek - A tér világlása

Június 27-ig látható a Ludwig Múzeumban a Térügyek című tárlat, amelynek online kiterjesztése, A tér világlása (Spatial Affairs. Worlding) továbbra is elérhető az interneten.