Vizuál

A magyar származású festő, akinek a képe a francia elnök dolgozószobájában lóg – Kamaratárlat nyílt Hantai Simon munkáiból

2022.12.07. 11:00
Ajánlom
A Hantai, Klee és más absztrakciók című kiállítás a világhírű, magyar származású festő munkái mellett az őt inspiráló alkotók – mások mellett Klee, Miró és Picasso – műveit is bemutatja a Szépművészeti Múzeum december 7-től.

Az egyik legismertebb 20. századi képzőművész, Hantai Simon 1922. december 7-én látta meg a napvilágot Bián, amely ma Biatorbágy része. A művész születésének századik évfordulója alkalmából a Szépművészeti Múzeum egy kamarakiállítással tiszteleg előtte. Noha a 2008-ban elhunyt mester élete utolsó évtizedeiben már egyáltalán nem állított ki, a mai napig a legnagyobb francia múzeumok szentelnek neki életműtárlatokat, sőt Franciaország elnöke, Emmanuel Macron is egy Hantai-művet választott a dolgozószobájába:

a Rózsaszín írás című, nagyméretű festményt 1958 advent vasárnapjától kezdve, egy liturgikus éven keresztül készítette a művész.

A Szépművészeti Múzeum egyfajta nem hivatalos alma matere volt Hantai Simonnak. Sokat járt át a Képzőművészeti Főiskoláról és tanulmányozta a múzeum gyűjteményében található festményeket. Külön érdekesség, hogy a múzeum már 1948-ban felfigyelt a fiatal művész tehetségére, és megvásárolta egyik önarcképét, amely a most nyílt tárlaton is látható.

9_hantai_absztrakt_kompozicio-105153.jpg

Hantai Simon: Absztrakt kompozíció, 1951–1952, olaj, lazúrozott zománcfesték, vászon, Szépművészeti Múzeum, Budapest, vétel a párizsi Galerie Les Yeux Fertiles-től, 2008 (Fotó/Forrás: © Szépművészeti Múzeum© HUNGART 2022)

A múzeum később még egy Hantai-művel bővítette a gyűjteményét a 2000-es években, amikorra a művész már világhírűvé vált. Ezen munkák mellett látható az a műtárgyegyüttes is, amelyet

az idős mester maga válogatott össze és adományozott a múzeumnak.

A sajtóbejáráson részt vett a művész egyik fia, Daniel Hantai is, aki felidézte, hogy édesapja 1948-ban költözött Franciaországba a szintén festő édesanyjával, Bíró Zsuzsannával. A kiállítás kurátora, Geskó Judit művészettörténész Hantaival élete utolsó éveiben vette fel a kapcsolatot, aki ennek hatására gondolkodott el magyar gyökerein.

„Édesapám ekkor visszagondolt tanulmányaira a budapesti Képzőművészeti Főiskolán, amikor rendszeresen látogatta a Szépművészeti Múzeumot. Itt ismerkedett meg ugyanis a nemzetközi festészettel” – mondta Daniel Hantai, aki azt is hozzátette, hogy a most nyíló tárlat nem hasonlít egyetlen korábbi budapesti Hantai-kiállításra sem.

2014-ben a Ludwig Múzeum rendezett, klasszikus retrospektív tárlatot Hantai Simon munkáiból, ekkor elsősorban a festő szürrealista korszakán és a pliage technikával készült munkáin volt a hangsúly.

10_hantai_meun-105152.jpg

Hantai Simon: Meun, 1967, olaj, vászon, Szépművészeti Múzeum, Budapest, a művész és családja ajándéka, 2016 (Fotó/Forrás: © Szépművészeti Múzeum© HUNGART 2022)

„A Szépművészeti kiállítása édesapám egész életművét vizsgálja,

egyaránt bemutatva fiatalkori, magyar korszakát, az itáliai tanulmányútja során készült képeket és franciaországi alkotásait is” – mondta Daniel Hantai.

A mintegy hatvan alkotást felvonultató kiállítás egyik fő témája a művészi párbeszéd, így Hantai munkái mellett a látogató találkozhat a mester életművére hatást gyakorló Paul Klee, Joan Miró, Pablo Picasso, Hans Hartung, Sam Francis, Jackson Pollock, Hans Arp, Jean Dubuffet, Henri Michaux, Roberto Matta, Robert Motherwell, Johannes Itten és más kortársak képeivel is.

A három szekcióra tagolódó kamaratárlat látogatóit Hantai 1947-es, életnagyságú, egész alakos önarcképe fogadja. Geskó Judit a tárlatvezetésen elmondta, hogy a fiatal Hantai már Budapesten tanulmányozni kezdte modernista kortársainak munkáit, amelyeket ekkor még csak reprodukciókon keresztül ismerhetett meg, Párizsba költözve azonban az eredeti remekműveket is láthatta.

2_hantai_cim_nelkul_1949-105230.jpg

Hantai Simon: Festmény, 1949, olaj, papír, Archives Simon Hantaï, Párizs (Fotó/Forrás: Archives Simon Hantaï/HUNGART 2022, / Áment Gellért)

A következő szekció az 1948 és 1952 közötti időszak inspirációs forrásait tárja fel: Hantai a francia fővárosban először a szürrealistákhoz csatlakozott.

Párizsban azonban olyan gyors volt a változások üteme, hogy néhány éven belül Hantai művészete is új utakat vett

és a festő teljesen felhagyott a biomorf alakzatokkal. Ezért is fontos munka az 1951-52-ben festett, „félig-meddig szürrealista” Absztrakt kompozíció, amely összeköti Hantai két alkotói korszakát.    

Az utolsó egység a Hantai által válogatott és adományozott, nyolc darabos sorozat köré épül. Ez a műtárgyegyüttes 1950-től 1995-ig követi nyomon az alkotói folyamat változásait, bemutatva a gyűrés, hajtogatás technikájára épülő pliage módszert, amely Hantai sajátja volt.

Hantai, Klee és más absztrakciók

Helyszín: Szépművészeti Múzeum

Időpont: december 7. – 2023. március 19.

Fejléckép: Hantai Simon: Cím nélkül, 1949, akvarell, szén, kréta, papír, vászonra kasírozva, Archives Simon Hantaï, Párizs (forrás: Archives Simon Hantaï/HUNGART 2022, / Áment Gellért)

Életöröm az ágy felett

Kapcsolódó

Életöröm az ágy felett

Hantai Simon az egyik legelismertebb magyar festőművész külföldön. Munkáiból a Ludwig Múzeumban nyílt nagyszabású kiállítás. A művész fiával, a kiállításra hazánkba érkező Daniel Hantaival az apai örökségről és a képek történetéről beszélgettünk. INTERJÚ

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Zoboki Gábor: „A művészeti intézményeknek általában Kelet-Európában az a legnagyobb bajuk, hogy művészemberek állnak az élén”

Hosszú interjúban nyilatkozott a ma hatvanéves Zoboki Gábor építészi munkájáról, zenei kötődéseiről, és azt is elárulta, miért gondolja, hogy egy építész ideális jelölt lenne a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára.
Zenés színház

Közeleg az Operaház Prokofjev-bemutatója, a Háború & béke

Január 28-án mutatja be a Magyar Állami Operaház Prokofjev monumentális operáját, a Háború & békét. A Genfi Nagyszínházzal koprodukcióban készült előadást a katalán rendező, Calixto Bieito állította színre.
Zenés színház

„Minden színésznő álma egy igazi nadrágszerep” – interjú Lévai Enikővel a Mária főhadnagy bemutatója kapcsán

Lévai Enikő századik születésnapját ünneplő színháza centenáriumi gálaestjén lép színpadra február közepén, egy hónappal később pedig a Mária főhadnagy címszerepében mutatkozik be.
Vizuál

Túl a barátságon – kritika A sziget szellemeiről

Martin McDonagh új filmje a tisztességről szól. Arról, hogy bárhogy is viseljük a ránk mért sorsot, egymással szemben nem szabad kegyetlennek lennünk. A sziget szellemei joggal érdemelte ki a kilenc Oscar-jelölést.
Vizuál

Cate Blanchett, Steven Spielberg és Martin McDonagh is esélyes az Oscarra – Megvannak az idei jelöltek

A sziget szellemei, A Fabelman család, a Tár és a Minden, mindenhol, mindenkor is nagyot nyerhet a március 13-i Oscar-gálán. Az amerikai filmakadémia közzétette a rangos filmes elismerés jelöltjeit.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Kern András előtt tiszteleg a FILMIO

A Nemzeti Filmintézet streaming platformján négy napig ingyenesen láthatunk három, Kern András főszereplésével készült magyar filmet.
Vizuál hír

John Williams Oscar-történelmet írt

A Fabelman család filmzenéjéért ismét megnyerheti az arany szobrocskát a legendás zeneszerző, aki immár a legidősebb ember, akit valaha Oscar-díjra jelöltek.
Vizuál ajánló

Maradandót alkotni – a 100 éve született Berekméri Zoltán fotóiból nyílt kiállítás a Mai Manóban

Száz éve született a magyar fotográfia történetének egyik legjelentősebb alakja, Berekméri Zoltán, aki az 1940-es évektől a ’80-as évek végéig alkotott.
Vizuál hír

A Capa Központban búcsúztatják Móricz-Sabján Simon fotográfust

A tavaly év végén, 42 éves korában elhunyt, Capa-nagydíjas fotográfus búcsúztatása február 5-én, vasárnap 15 órától lesz a Nagymező utcai Capa Központban.
Vizuál kritika

Túl a barátságon – kritika A sziget szellemeiről

Martin McDonagh új filmje a tisztességről szól. Arról, hogy bárhogy is viseljük a ránk mért sorsot, egymással szemben nem szabad kegyetlennek lennünk. A sziget szellemei joggal érdemelte ki a kilenc Oscar-jelölést.