Vizuál

A magyar származású festő, akinek a képe a francia elnök dolgozószobájában lóg – Kamaratárlat nyílt Hantai Simon munkáiból

2022.12.07. 11:00
Ajánlom
A Hantai, Klee és más absztrakciók című kiállítás a világhírű, magyar származású festő munkái mellett az őt inspiráló alkotók – mások mellett Klee, Miró és Picasso – műveit is bemutatja a Szépművészeti Múzeum december 7-től.

Az egyik legismertebb 20. századi képzőművész, Hantai Simon 1922. december 7-én látta meg a napvilágot Bián, amely ma Biatorbágy része. A művész születésének századik évfordulója alkalmából a Szépművészeti Múzeum egy kamarakiállítással tiszteleg előtte. Noha a 2008-ban elhunyt mester élete utolsó évtizedeiben már egyáltalán nem állított ki, a mai napig a legnagyobb francia múzeumok szentelnek neki életműtárlatokat, sőt Franciaország elnöke, Emmanuel Macron is egy Hantai-művet választott a dolgozószobájába:

a Rózsaszín írás című, nagyméretű festményt 1958 advent vasárnapjától kezdve, egy liturgikus éven keresztül készítette a művész.

A Szépművészeti Múzeum egyfajta nem hivatalos alma matere volt Hantai Simonnak. Sokat járt át a Képzőművészeti Főiskoláról és tanulmányozta a múzeum gyűjteményében található festményeket. Külön érdekesség, hogy a múzeum már 1948-ban felfigyelt a fiatal művész tehetségére, és megvásárolta egyik önarcképét, amely a most nyílt tárlaton is látható.

9_hantai_absztrakt_kompozicio-105153.jpg

Hantai Simon: Absztrakt kompozíció, 1951–1952, olaj, lazúrozott zománcfesték, vászon, Szépművészeti Múzeum, Budapest, vétel a párizsi Galerie Les Yeux Fertiles-től, 2008 (Fotó/Forrás: © Szépművészeti Múzeum© HUNGART 2022)

A múzeum később még egy Hantai-művel bővítette a gyűjteményét a 2000-es években, amikorra a művész már világhírűvé vált. Ezen munkák mellett látható az a műtárgyegyüttes is, amelyet

az idős mester maga válogatott össze és adományozott a múzeumnak.

A sajtóbejáráson részt vett a művész egyik fia, Daniel Hantai is, aki felidézte, hogy édesapja 1948-ban költözött Franciaországba a szintén festő édesanyjával, Bíró Zsuzsannával. A kiállítás kurátora, Geskó Judit művészettörténész Hantaival élete utolsó éveiben vette fel a kapcsolatot, aki ennek hatására gondolkodott el magyar gyökerein.

„Édesapám ekkor visszagondolt tanulmányaira a budapesti Képzőművészeti Főiskolán, amikor rendszeresen látogatta a Szépművészeti Múzeumot. Itt ismerkedett meg ugyanis a nemzetközi festészettel” – mondta Daniel Hantai, aki azt is hozzátette, hogy a most nyíló tárlat nem hasonlít egyetlen korábbi budapesti Hantai-kiállításra sem.

2014-ben a Ludwig Múzeum rendezett, klasszikus retrospektív tárlatot Hantai Simon munkáiból, ekkor elsősorban a festő szürrealista korszakán és a pliage technikával készült munkáin volt a hangsúly.

10_hantai_meun-105152.jpg

Hantai Simon: Meun, 1967, olaj, vászon, Szépművészeti Múzeum, Budapest, a művész és családja ajándéka, 2016 (Fotó/Forrás: © Szépművészeti Múzeum© HUNGART 2022)

„A Szépművészeti kiállítása édesapám egész életművét vizsgálja,

egyaránt bemutatva fiatalkori, magyar korszakát, az itáliai tanulmányútja során készült képeket és franciaországi alkotásait is” – mondta Daniel Hantai.

A mintegy hatvan alkotást felvonultató kiállítás egyik fő témája a művészi párbeszéd, így Hantai munkái mellett a látogató találkozhat a mester életművére hatást gyakorló Paul Klee, Joan Miró, Pablo Picasso, Hans Hartung, Sam Francis, Jackson Pollock, Hans Arp, Jean Dubuffet, Henri Michaux, Roberto Matta, Robert Motherwell, Johannes Itten és más kortársak képeivel is.

A három szekcióra tagolódó kamaratárlat látogatóit Hantai 1947-es, életnagyságú, egész alakos önarcképe fogadja. Geskó Judit a tárlatvezetésen elmondta, hogy a fiatal Hantai már Budapesten tanulmányozni kezdte modernista kortársainak munkáit, amelyeket ekkor még csak reprodukciókon keresztül ismerhetett meg, Párizsba költözve azonban az eredeti remekműveket is láthatta.

2_hantai_cim_nelkul_1949-105230.jpg

Hantai Simon: Festmény, 1949, olaj, papír, Archives Simon Hantaï, Párizs (Fotó/Forrás: Archives Simon Hantaï/HUNGART 2022, / Áment Gellért)

A következő szekció az 1948 és 1952 közötti időszak inspirációs forrásait tárja fel: Hantai a francia fővárosban először a szürrealistákhoz csatlakozott.

Párizsban azonban olyan gyors volt a változások üteme, hogy néhány éven belül Hantai művészete is új utakat vett

és a festő teljesen felhagyott a biomorf alakzatokkal. Ezért is fontos munka az 1951-52-ben festett, „félig-meddig szürrealista” Absztrakt kompozíció, amely összeköti Hantai két alkotói korszakát.    

Az utolsó egység a Hantai által válogatott és adományozott, nyolc darabos sorozat köré épül. Ez a műtárgyegyüttes 1950-től 1995-ig követi nyomon az alkotói folyamat változásait, bemutatva a gyűrés, hajtogatás technikájára épülő pliage módszert, amely Hantai sajátja volt.

Hantai, Klee és más absztrakciók

Helyszín: Szépművészeti Múzeum

Időpont: december 7. – 2023. március 19.

Fejléckép: Hantai Simon: Cím nélkül, 1949, akvarell, szén, kréta, papír, vászonra kasírozva, Archives Simon Hantaï, Párizs (forrás: Archives Simon Hantaï/HUNGART 2022, / Áment Gellért)

Életöröm az ágy felett

Kapcsolódó

Életöröm az ágy felett

Hantai Simon az egyik legelismertebb magyar festőművész külföldön. Munkáiból a Ludwig Múzeumban nyílt nagyszabású kiállítás. A művész fiával, a kiállításra hazánkba érkező Daniel Hantaival az apai örökségről és a képek történetéről beszélgettünk. INTERJÚ

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Az Örkény falaiban benne van az egész életem – születésnapi beszélgetés Für Anikóval

„I did it my way” – énekli Frank Sinatra, és ezt mondja Für Anikó is, aki február 27-én ünnepli hatvanadik születésnapját. Ráadásul az Örkény Színház Jászai Mari-díjas művésze kettős jubileumot ül az idén, mert a teátrum, amelynek alapító tagja, idén húszéves.
Színház

Bemutatták A vágy villamosát Budaörsön

Az Ördög Tamás által rendezett előadás főszerepében Takács Katalin pályája egyik legerősebb alakítását nyújtja Blanche DuBois-ként.  
Színház

Erősen álmodók – beszélgetés Száger Zsuzsannával és Urbanovits Krisztinával

KV Társulat. Két színésznő, egy csapat. Két vélemény, ami hol közös, hol különböző, ahogy a nevük is mutatja. A két nézet néha találkozik, máskor összecsap, hogy utána összefusson valahol, egy kompromisszumos középpontban.
Színház

Elhunyt Hunyadkürti György, a kaposvári színház örökös tagja

72 éves korában, váratlan hirtelenséggel elhunyt Hunyadkürti György Jászai Mari-díjas színművész, Érdemes és Kiváló művész, a Csiky Gergely Színház örökös tagja – tudatta az intézmény.
Klasszikus

Eötvös Péter és Csiba Lajosné Emődi Györgyi is Életműdíjat kapott a Cziffra Fesztiválon

Február 25-én a Zeneakadémián adták át az idei Cziffra Fesztivál elismeréseit. Az életműdíjasok mellett Tehetség-díjjal jutalmazták Abouzahra Amira hegedűművészt, Lukács Gergely tubaművészt és Vida Mónika Ruth zongoraművészt is. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál kritika

Denis Villeneuve már a tökéletességet ostromolja – megnéztük a Dűne második részét

Az első fejezethez hasonlóan a Dűne: Második rész ugyancsak összművészeti remekmű lett, amelyben a szórakoztatás és a művészi koncepció varázslatos összhangba került. Denis Villeneue nagyeposza egy valódi audiovizuális orgia, amely minden alkotóelemében a tökéletességre törekszik.
Vizuál hír

Ingyenes művészettörténet kurzust indít a Képzőművészeti Egyetem középiskolásoknak

A tanfolyam márciusban indul, és május végéig folyamatosan be lehet kapcsolódni. A fiataloknak csupán regisztrálniuk szükséges a részvételhez.
Vizuál hír

Csák János: Demeter Szilárd hat intézményt összefogó közgyűjteményi központot vezet majd

Az M5 közszolgálati csatornának adott interjúban a kulturális és innovációs miniszter részletesebben is megindokolta, miért Demeter Szilárdot választotta a Magyar Nemzeti Múzeum élére, illetve bejelentette a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ létrejöttét.
Vizuál hír

Márciustól újra látogatható a bécsi Hundertwasser Múzeum

Bő fél éves felújítást követően márciustól újra látogatható a bécsi Hundertwasser Múzeum, a KunstHaus Wien. Az ikonikus épületet környezet- és látogatóbaráttá alakították, továbbá felfrissítették az állandó tárlatot is.
Vizuál ajánló

Gergye Krisztián hasított emlékei az Artusban

„Ezek a képek nekem fontosak. Talán átdereng belőlük, ahogy a világot látom, vagy látni szeretem” – fogalmaz az alkotó. A kiállítás megtekinthető február 27-től az Artus Stúdióban.