Vizuál

A magyar tetováló, aki Jason Momoát is kivarrta – Borbás Róbert a Kult50-ben

2020.10.22. 16:20
Ajánlom
Borbás Róbert tervezett pólót a Metallicának, tetoválta Jason Momoát, feszített a Tattoofest – Convention & Magazine címlapján, most pedig kiadta az elmúlt 10 évéről szóló, limitált számban elérhető kötetet is, amelyben összegyűjtötte legmenőbb illusztrációit.

Kult50 kategória: Vizuál

Védnök: Oltai Kata

Elismert teljesítmény: A Grindesign tetoválásaiért

Bár Borbás Róbert, azaz Grindesign animációs filmrendezőként végzett, ma már az ország egyik legismertebb tetoválójaként emlegetjük a nevét.

Azért voltam alkalmatlan az animációra, mert leragadtam egy-egy képkockánál. Az állókép nekem jobb, azzal több mindent tudok kifejezni

árulta el egy korábbi interjújában.

Eleinte metál bandák számára készített illusztrációkat, de hamar megfogalmazódott benne a gondolat, hogy aprólékos, kidolgozott, darkos témái bőrön is jól mutatnának. Ebben adta meg a végső löketet Sárközi Zsolt, amikor elhívta Borbás Róbertet a Dark Art Tattooba, ahol elkészíthette élete első tetoválást, egy zombi medúzát.

Elképesztő tehetségével hamar felhívta magára a figyelmet határon innen és túl, és olyan arcok feküdtek a tűje alá, mint a Killakikittből ismert Aza, a The Dillinger Escape Plan legénysége vagy a Trónok Harca Khal Drogója, Jason Momoa. Igencsak beszédes, hogy a világ legmesszebbi pontjairól utaznak hozzá ismert tetoválók, hogy Grindesign mintával gazdagítsák saját gyűjteményüket.

Aki ismeri stílusát, rögtön felismeri a védjegyének számító részletgazdag motívumokat, ő mégis nehezen fogalmazza meg, mitől lesz valami „grindesignos”.

Rajong a természet és az állatvilág elemeiért – a tollak, a pikkelyek kifejezetten lenyűgözik –, de közel állnak a szívéhez a metálvilágból ismerős, sötét vallásos szimbólumok is. Elmondása alapján az számára a legfontosabb, hogy az általa készített minta illeszkedjen a viselője személyiségéhez, együtt éljen vele, és nemcsak fizikai, de lelki többletet is jelentsen számára.

 

A zord metálzenész külseje és a démoni minták mögött egyébként egy kedves, szerény személyiség rejtőzik:

Borbás Robi hatalmas mosollyal fogadja vendégeit, és pár perc alatt baráti légkört varázsol a szalonba.

Elsőre talán az is meglepő lehet, hogy legfőbb példaképeként tekint Alfons Muchára. „Egyszerűen elképesztő, hogy egy férfi alkotó hogyan tudta ennyire hitelesen, mégis maszkulin módon átadni a női finomságot. (…) Az az alázat, amivel ő hozzáállt a művészethez, lenyűgözött.”

Tetoválói munkássága mellett érdemes odafigyelni a továbbra is aktív illusztrátori karrierére is: rendszeresen készít albumborítót zenekaroknak, printeket, gördeszkalapokat tervez, saját ruhamárkája, a Fvneral Apparel darabjain szintén megjelennek grafikái. Ezek után nem csoda, hogy a Kerrang! angol magazin is beválasztotta őt 2020 leginspirálóbb 20 művésze közé.

 

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Sorozatunkban bemutatjuk az Ötvenet.

A Kult50 idei díjazottjainak névsorát itt olvashatja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Sörösüvegekből zenét csiholni – interjú Balogh Máté zeneszerzővel

A Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt a fenntarthatóság témájában ösztönzi párbeszédre és cselekvésre a nemzetközi klasszikus zenei közösséget. A kezdeményezésben részt vevő egyik zeneszerzővel, Balogh Mátéval beszélgettünk.
Színház

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Klasszikus

Neves régizenei együttessel készített lemezt Daragó Zoltán

A fiatal kontratenor Bach-áriákat felvonultató lemeze Christophe Rousset vezényletével és a Les Talens Lyriques közreműködésével szeptemberben jelenik meg az Aparté Kiadónál.
Könyv

Pernye és fű – ősszel érkezik Závada Pál új regénye

Október 8-án a Magvető Kiadó gondozásában jelenik meg a Kossuth-díjas író legújabb regénye, amelynek története és karakterei ugyan fiktívek, ám a benne szereplő interjúk valóságosak – azokat Sipos András rendezővel készítették Statárium című, 1989-es filmjükhöz.
Plusz

Az utolsó szerelem mítosza

Az első szerelem minden líra egyik fő toposza, sőt népdaloktól regényekig, a first love az igazi, mert mindenkit érdeklő, lángba boritó téma. Azon gondolkozom, hogy miért nincs az elsőnek párja, azaz miért nincs igazi irodalma, lírai lenyomata az utolsó szerelemnek, ennek a fellobbanó érzelmi viharnak? Almási Miklós írása.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Hőség, Szózat és örkényi abszurd – megérkezett az első kedvcsináló előzetes Szimler Bálint nagyjátékfilmjéhez

A rendező első egész estés alkotásában egy átlagos magyar iskola hétköznapjain keresztül beszél a házmester-kultúrában ragadt hazai oktatási rendszerről. A Fekete pont című dráma premierjére rangos nemzetközi fesztiválon kerül sor.
Vizuál hír

Feltűnt egy kis manó! – elbűvölő Pumukli-szoborral rukkolt elő Kolodko Mihály Esztergomban

Újabb miniszobor bukkant fel, ezúttal Esztergomban, ahol az aprócska „gerillaalkotásairól” ismert művész, Kolodko Mihály ezúttal a 80-as, 90-es évek szeretett mesefiguráját, a csintalan kis koboldot, Pumuklit helyezte el.
Vizuál hír

Velencében is zsűrizni fog Reisz Gábor

A Karlovy Vary-i után augusztus végén a rangos velencei filmfesztiválon is zsűritag lesz a magyar filmrendező, ráadásul abban a szekcióban, amelynek tavaly a fődíját hódította el Magyarázat mindenre című alkotásával.
Vizuál kritika

Pixelekbe zárt generáció

Jane Schoenbrun szemkápráztató vizualitással, egy egészen különleges, mégis átélhető allegórián keresztül képes beszélni az identitáskeresés és a média viszonyáról. I Saw the TV Glow kritika.
Vizuál ajánló

Tengerparti hangulat a Várkert Bazárban

A kötetlen nyáridő hangulatát és a vízpartok harmóniáját mutatja be festészeti remekművek segítségével a Várkapitányság és a Magyar Nemzeti Galéria közös, Nyár a parton – Folyók, tavak, tengerek magyar ecsettel című szabadtéri kiállítása.