Vizuál

A magyar tetováló, aki Jason Momoát is kivarrta – Borbás Róbert a Kult50-ben

2020.10.22. 16:20
Ajánlom
Borbás Róbert tervezett pólót a Metallicának, tetoválta Jason Momoát, feszített a Tattoofest – Convention & Magazine címlapján, most pedig kiadta az elmúlt 10 évéről szóló, limitált számban elérhető kötetet is, amelyben összegyűjtötte legmenőbb illusztrációit.

Kult50 kategória: Vizuál

Védnök: Oltai Kata

Elismert teljesítmény: A Grindesign tetoválásaiért

Bár Borbás Róbert, azaz Grindesign animációs filmrendezőként végzett, ma már az ország egyik legismertebb tetoválójaként emlegetjük a nevét.

Azért voltam alkalmatlan az animációra, mert leragadtam egy-egy képkockánál. Az állókép nekem jobb, azzal több mindent tudok kifejezni

árulta el egy korábbi interjújában.

Eleinte metál bandák számára készített illusztrációkat, de hamar megfogalmazódott benne a gondolat, hogy aprólékos, kidolgozott, darkos témái bőrön is jól mutatnának. Ebben adta meg a végső löketet Sárközi Zsolt, amikor elhívta Borbás Róbertet a Dark Art Tattooba, ahol elkészíthette élete első tetoválást, egy zombi medúzát.

Elképesztő tehetségével hamar felhívta magára a figyelmet határon innen és túl, és olyan arcok feküdtek a tűje alá, mint a Killakikittből ismert Aza, a The Dillinger Escape Plan legénysége vagy a Trónok Harca Khal Drogója, Jason Momoa. Igencsak beszédes, hogy a világ legmesszebbi pontjairól utaznak hozzá ismert tetoválók, hogy Grindesign mintával gazdagítsák saját gyűjteményüket.

Aki ismeri stílusát, rögtön felismeri a védjegyének számító részletgazdag motívumokat, ő mégis nehezen fogalmazza meg, mitől lesz valami „grindesignos”.

Rajong a természet és az állatvilág elemeiért – a tollak, a pikkelyek kifejezetten lenyűgözik –, de közel állnak a szívéhez a metálvilágból ismerős, sötét vallásos szimbólumok is. Elmondása alapján az számára a legfontosabb, hogy az általa készített minta illeszkedjen a viselője személyiségéhez, együtt éljen vele, és nemcsak fizikai, de lelki többletet is jelentsen számára.

 

A zord metálzenész külseje és a démoni minták mögött egyébként egy kedves, szerény személyiség rejtőzik:

Borbás Robi hatalmas mosollyal fogadja vendégeit, és pár perc alatt baráti légkört varázsol a szalonba.

Elsőre talán az is meglepő lehet, hogy legfőbb példaképeként tekint Alfons Muchára. „Egyszerűen elképesztő, hogy egy férfi alkotó hogyan tudta ennyire hitelesen, mégis maszkulin módon átadni a női finomságot. (…) Az az alázat, amivel ő hozzáállt a művészethez, lenyűgözött.”

Tetoválói munkássága mellett érdemes odafigyelni a továbbra is aktív illusztrátori karrierére is: rendszeresen készít albumborítót zenekaroknak, printeket, gördeszkalapokat tervez, saját ruhamárkája, a Fvneral Apparel darabjain szintén megjelennek grafikái. Ezek után nem csoda, hogy a Kerrang! angol magazin is beválasztotta őt 2020 leginspirálóbb 20 művésze közé.

 

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Sorozatunkban bemutatjuk az Ötvenet.

A Kult50 idei díjazottjainak névsorát itt olvashatja.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Klasszikus

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.
Tánc

Élőben, a színpadon festenek majd a Feledi Project legújabb táncszínházi bemutatójában

Feledi János Csehov Sirályát állítja színpadra február 7-én a Nemzeti Táncszínházban. Az előadás érdekessége, hogy Bánki Ákos festőművész a teljes előadás alatt a színpadon fog festeni.
Zenés színház

Visszatérés a varázserdőbe – a Szentivánéji álom az Eiffel Műhelyházban

Január 28-tól újra látható az Opera műsorán Britten operája, a Szentivánéji álom. Az eredetileg operavizsgaként létrejött produkció csaknem hat év után kerül ismét színre.
Klasszikus

Kurtág György életműve előtt tisztelegnek a BMC-ben

A zeneszerző fia, ifjabb Kurtág György, Kiss Péter zongoraművész, valamint egy francia művészekből álló kamaraegyüttes ad koncertet a Budapest Music Centerben február 18-án.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál kiállítás

Dante, a kiapadhatatlan forrás

A Dante emlékév nem zárult le a naptári év befejeztével. A Dante univerzuma című kiállítás a szegedi Reök-palotában folytatja útját, március 16-án pedig a pesterzsébeti Gaál Imre Galériában Sárkány Győző Végtelen színjáték című tárlata tiszteleg Dante Alighieri munkássága előtt.
Vizuál kiállítás

A műgyűjtés szenvedély, izgalom, meglepetés – válogatás a Millot-Durrenberger kollekcióból

Madeleine Millot-Durrenberger Budapesten, a Mai Manó Házban mutatja be nem mindennapi fotográfiai gyűjteményének egy válogatását. A műgyűjtés szenvedélye című tárlat mégsem egyszerű tematikus válogatás, hanem magának a műgyűjtés folyamatának érzékeltetésére vállalkozik.
Vizuál hír

Most vagy soha! – 4,5 milliárdból készül grandiózus Petőfi-film

A Kis-Szabó Márk, Rákay Philip és Szente Vajk forgatókönyvéből készülő alkotás a márciusi ifjak sorsfordító napjának, 1848. március 15-nek állít emléket.
Vizuál ajánló

Helen Mirren közreműködésével elevenedik meg Anne Frank tragikus története

A január 27-től látható Anne Frank – Párhuzamos történetek című dokumentumfilm új perspektívából mutatja be az emberiség történetének egyik legsötétebb időszakát és a háborúban elhurcolt gyerekek tragikus sorsát.
Vizuál hír

Saját Banksy-képeit árverezteti el Robbie Williams

A három alkotás között szerepel a Girl With Balloon (Lány lufival) című kép is, amelyre a Sotheby's londoni árverésén lehet majd licitálni március 2-án.