Vizuál

A magyar tetováló, aki Jason Momoát is kivarrta – Borbás Róbert a Kult50-ben

2020.10.22. 16:20
Ajánlom
Borbás Róbert tervezett pólót a Metallicának, tetoválta Jason Momoát, feszített a Tattoofest – Convention & Magazine címlapján, most pedig kiadta az elmúlt 10 évéről szóló, limitált számban elérhető kötetet is, amelyben összegyűjtötte legmenőbb illusztrációit.

Kult50 kategória: Vizuál

Védnök: Oltai Kata

Elismert teljesítmény: A Grindesign tetoválásaiért

Bár Borbás Róbert, azaz Grindesign animációs filmrendezőként végzett, ma már az ország egyik legismertebb tetoválójaként emlegetjük a nevét.

Azért voltam alkalmatlan az animációra, mert leragadtam egy-egy képkockánál. Az állókép nekem jobb, azzal több mindent tudok kifejezni

árulta el egy korábbi interjújában.

Eleinte metál bandák számára készített illusztrációkat, de hamar megfogalmazódott benne a gondolat, hogy aprólékos, kidolgozott, darkos témái bőrön is jól mutatnának. Ebben adta meg a végső löketet Sárközi Zsolt, amikor elhívta Borbás Róbertet a Dark Art Tattooba, ahol elkészíthette élete első tetoválást, egy zombi medúzát.

Elképesztő tehetségével hamar felhívta magára a figyelmet határon innen és túl, és olyan arcok feküdtek a tűje alá, mint a Killakikittből ismert Aza, a The Dillinger Escape Plan legénysége vagy a Trónok Harca Khal Drogója, Jason Momoa. Igencsak beszédes, hogy a világ legmesszebbi pontjairól utaznak hozzá ismert tetoválók, hogy Grindesign mintával gazdagítsák saját gyűjteményüket.

Aki ismeri stílusát, rögtön felismeri a védjegyének számító részletgazdag motívumokat, ő mégis nehezen fogalmazza meg, mitől lesz valami „grindesignos”.

Rajong a természet és az állatvilág elemeiért – a tollak, a pikkelyek kifejezetten lenyűgözik –, de közel állnak a szívéhez a metálvilágból ismerős, sötét vallásos szimbólumok is. Elmondása alapján az számára a legfontosabb, hogy az általa készített minta illeszkedjen a viselője személyiségéhez, együtt éljen vele, és nemcsak fizikai, de lelki többletet is jelentsen számára.

 

A zord metálzenész külseje és a démoni minták mögött egyébként egy kedves, szerény személyiség rejtőzik:

Borbás Robi hatalmas mosollyal fogadja vendégeit, és pár perc alatt baráti légkört varázsol a szalonba.

Elsőre talán az is meglepő lehet, hogy legfőbb példaképeként tekint Alfons Muchára. „Egyszerűen elképesztő, hogy egy férfi alkotó hogyan tudta ennyire hitelesen, mégis maszkulin módon átadni a női finomságot. (…) Az az alázat, amivel ő hozzáállt a művészethez, lenyűgözött.”

Tetoválói munkássága mellett érdemes odafigyelni a továbbra is aktív illusztrátori karrierére is: rendszeresen készít albumborítót zenekaroknak, printeket, gördeszkalapokat tervez, saját ruhamárkája, a Fvneral Apparel darabjain szintén megjelennek grafikái. Ezek után nem csoda, hogy a Kerrang! angol magazin is beválasztotta őt 2020 leginspirálóbb 20 művésze közé.

 

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Sorozatunkban bemutatjuk az Ötvenet.

A Kult50 idei díjazottjainak névsorát itt olvashatja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Miután holokausztrelativizáló publicisztikát közölt Soros György nevének tízszeri említésével az Origón, számos szervezet és ismert értelmiségi lemondásra szólítja fel a PIM főigazgatóját
Klasszikus

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Könyv

„Szégyen és gyalázat” – Írók reagáltak Demeter Szilárd publicisztikájára

Kepes András lemondta a PIM-ben megrendezendő könyvbemutatóját, Vámos Miklós melegebb éghajlatra küldte Demeter Szilárdot, Dragomán szégyennek és gyalázatnak nevezte az esetet. Felbolygatta a szakmát a PIM főigazgatójának írása.
Könyv

Nem meneszti a kormány Demeter Szilárdot az origós írás miatt

Arról kérdeztek az ellenzéki képviselők, hogy menesztik-e a Demeter Szilárdot a holokausztrelativizáló publicisztika miatt.
Színház

Vecsei H. Miklós arról beszélt, miért búcsúzott el a Vígszínháztól

„Leszek én még vígszínházi tag” – mondta a Rózsavölgyi Szalon Mi jár a fejedben című műsorában Vecsei H. Miklós, akinek a neve hosszú évekre egybeforrt Nemecsekével. Most ír, rendez, zenél és újratervez.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Online látható Tóth Luca fesztiváldíjas kisfilmje

November 30-tól bárki megnézheti Tóth Luca legújabb kisfilmjét, a Berlinalén debütált Lidérc urat. A rendező második függetlenfilmjét 2019-ben mutatták be és azóta közel 90 fesztiválon szerepelt, versenyprodukcióként pedig 12 jelölést váltott díjra.
Vizuál hír

Zenthe Ferencre emlékezik OSZMI

Online programmal emlékezik Zenthe Ferenc születésének századik évfordulójára az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet. A 20. század második felének egyik legmeghatározóbb magyar színművészéről pályatársai csak úgy nyilatkoztak, hogy „nagysága abban is állt, hogy pici epizódban is alázatos és fegyelmezett volt”.
Vizuál gyász

Elhunyt moszkvai Puskin Szépművészeti Múzeum volt elnöke

98 éves korában, koronavírus-fertőzésben elhunyt Irina Antonova, a világhírű moszkvai Puskin Szépművészeti Múzeum volt igazgatója, aki 52 év után, 2013-ban vonult vissza az intézmény éléről.
Vizuál felhívás

Vásároljon bérletet, mentse meg a Cirko Mozit!

A Cirko-Gejzír Mozi közönsége segítségét kérni, és egy olyan bérletet kínál, amely onnantól érvényes, amikor a tulajdonosa használni kezdi. De nagy segítség számukra, ha már most megveszi.
Vizuál hír

Advent for Good – szociális kirakat-kiállítással készül az ünnepekre a Kultúrgorilla

Szociálisan érzékeny designprojektet mutat be a Bartók Béla úton a Kultúrgorilla design management csapat. A szervezők az Advent for Good keretében minden nap új ablakot nyitnak egy felelősebb, zöldebb világra.