Vizuál

A magyar zenetörténet csillagai is bekerülnek a Zene Háza új, dívákról szóló kiállításába

2024.04.13. 12:05
Ajánlom
Marton Éva, Zsédenyi Adrienn Zséda, Rúzsa Magdi, Koncz Zsuzsa és még sok más díva személyes történetét is bemutatja a Magyar Zene Háza május 17-én nyíló, új kiállítása, a Dívák & Ikonok.

A nemzetközi sztárok mellett a magyar zenetörténet csillagai is bekerülnek a Magyarországra érkező utazókiállítás egy-egy tematikus részébe, amelynek építése már megkezdődött a Magyar Zene Háza időszaki kiállítóterében – tudatta lapunkkal az intézmény. A világ legnagyobb iparművészeti és design múzeuma, a londoni Victoria and Albert Múzeum Dívák & Ikonok kiállítása az eddigi nevek (Rihanna, Björk, Whitney Houston, Tina Turner, Cher, Maria Callas, Edith Piaf, Ingrid Bergman, Billie Eilish és még sok más világsztár) mellett – többek között – Blaha Lujza, Karády Katalin, Cserháti Zsuzsa, Marton Éva, Koncz Zsuzsa, Rúzsa Magdi, Zsédenyi Adrienn Zséda, Péterfy Bori és Takács Dorina eva történeteivel egészül ki.

Callas, Piaf, Monroe és további dívák történetébe kalauzol a Zene Háza májusban nyíló kiállítása

Kapcsolódó

Callas, Piaf, Monroe és további dívák történetébe kalauzol a Zene Háza májusban nyíló kiállítása

Nagyszabású nemzetközi utazókiállításnak ad helyet 2024 májusától a Magyar Zene Háza.

„A magyar narratíva kidolgozásakor olyan meghatározó művészeket igyekeztünk felvonultatni, akik igazodnak a tárlat eredeti üzeneteihez. A zenei sokszínűség, ahogy a Ház minden szegletében, az új, Dívák & Ikonok című kiállításban is megjelenik” – mondta Batta András, a Magyar Zene Háza ügyvezető igazgatója.

„A Zene Háza időszaki terét úgy álmodtuk meg, hogy lehetőséget adjon az állandó kiállításunk kiegészítéseként egy-egy témakör részletesebb bemutatására. Első időszaki tárlatunk, a Nekünk írták a dalt! a magyar populáris zene történetével foglalkozott, míg új időszaki kiállításunk arra mutat rá,

hogyan érvényesülnek a nők a férfiak által uralt zenei és filmes világban, és hogyan használják hangjukat a társadalmi és politikai változások érdekében”

– mondta Horn Márton, a Magyar Zene Háza intézményigazgatója.

MartonEvaoperaenekesnoVerdiDonCarloscimuoperajabanviseltValoisErzsebetjelmezetadta_copyright_MAGYARZENEHAZA_HajduJanos_HJP_2524-115937.jpg

Marton Éva a Magyar Zene Háza készülő, Dívák & Ikonok című kiállításán (Fotó/Forrás: Hajdu János / Magyar Zene Háza)

A tárlatra nemcsak a Zene Háza munkatársai, hanem a hazai hírességek is készülnek: Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes és Zsédenyi Adrienn Zséda többszörös Fonogram- és EMeRTon-díjas énekesnő személyesen hozta el karrierje ikonikus jelmezét és fellépőruháját, melyet májusban a közönség is megtekinthet a Dívák & Ikonok kiállításban. Marton Éva Verdi Don Carlos című operájában viselt Valois Erzsébet-jelmezét ajánlotta fel a Zene Háza számára, de emellett diadalmas pályafutása teljes hangzó anyagát is átadta az intézmény Multimédiás Könyvtárának, amely mostantól bárki számára ingyenesen meghallgatható lesz. A világklasszis operaénekes fellépéseit megörökítő felvételekből a kiállításban is láthatnak majd részleteket a látogatók.

„Az embernek megvan az életben a kijelölt helye, de az igazi feladat, hogy ezt meg is kell találni” –

mondta Marton Éva, hozzátéve: „Pályám első szakaszán Tosca imájának gyönyörű kezdő sora volt meghatározó: »A művészetnek és a szerelemnek éltem«. Pályám zenitjén a győztesek ars poeticáját vallottam: »Ha nekem sikerült, nektek is sikerülhet.« Az utóbbi évtizedekben pedig gyakran idézem Kundry szavait a Parsifalból: »Csak szolgálni, szolgálni«. Azért tértem vissza hazámba, Magyarországra, mert úgy éreztem, át kell adnom mindazt, amit tudok.”

ZsedenyiAdriennZsedaArenakoncertjenviseltruhajaesRekaVagocipojeleszakiallitason_copyright_MAGYARZENEHAZA_HajduJanos_HJP_2732-115937.jpg

Zsédenyi Adrienn Zséda a Magyar Zene Háza készülő, Dívák & Ikonok című kiállításán (Fotó/Forrás: Hajdu János / Magyar Zene Háza)

Zséda Aréna-béli koncertjén viselt Réka Vágó-cipője lesz látható a kiállításban. A társadalmi ügyekért aktívan kiálló művésznő az ikonikus cipő átadásakor elmondta: „Számomra a díva szó jóval többet jelent a jól kimódolt, látványos megjelenésnél. Abban, hogy ma sokan dívaként gondolnak rám, annyi minden benne van. Az összes akarás, kitartás, társadalmi szerepvállalás, dalok tucatjai, gondolatok, amiket igyekeztem átadni a közönségnek, érzések, amiken együtt mentünk keresztül azokkal, akik több mint huszonöt éve követik a pályámat.”

A Londonból érkező Dívák & Ikonok kiállítást a magyar közönség májustól tekintheti meg.

Fejléckép: Marton Éva és Zsédenyi Adrienn Zséda a Magyar Zene Háza készülő, Dívák & Ikonok című kiállításán (fotó/forrás: Hajdu János / Magyar Zene Háza)

58 év, 52 napló – beszélgetés Marton Évával

Kapcsolódó

58 év, 52 napló – beszélgetés Marton Évával

Egy férj, Dr. Marton Zoltán, aki azt mondja élete párjáról: „58 éve őt szolgálom”. És egy feleség, akit úgy hívnak: Marton Éva. S máris kirajzolódhat minden olvasó fejében a folytatás.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Klasszikus

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus

Faültetéssel ünnepelte pályafutásának ötvenedik évfordulóját Kobayashi Ken-Ichiro

Egy japán cseresznyefát ültetett el a MÁV Szimfonikus Zenekar székházának kertjében nemzetközi karrierje ötvenedik évfordulója alkalmából a világhírű karmester, Kobayashi Ken-Ichiro.
Vizuál

Miért kellett saját példaképe elől az asztal alá rejtőznie Lars von Triernek?

Soha ne találkozz a hőseiddel, tartja a régi mondás. Úgy látszik, van, aki komolyan is gondolja ezt: a dán filmművészet egyik legnagyobb alakja ugyanis szó szerint elbújt, hogy elkerülje a találkozást – az amerikai filmművészet szintén egyik legnagyobb alakjával.
Jazz/World

Ha uralod a csöndet, a tiéd lehet – beszélgetés João Camarero brazil gitárművésszel

João Camarero rendkívül kellemes beszélgetőpartner és hihetetlenül kifinomult játékú előadóművész, akiből a világ legtermészetesebb módján árad a zene. A brazil gitárművésszel a budapesti fellépését megelőző napon beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A Molnár Judit Lilla–Török Krisztián alkotta páros nyerte az idei Esterházy Art Dating pályázatot

Idén tavasszal tíz kurátor és húsz képzőművész ismerkedett egymással az Esterházy Art Dating során. A párosok végül bemutatták terveiket a kuratórium előtt, akik a Molnár Judit Lilla–Török Krisztián alkotta páros kiállításkoncepcióját találták a legkiemelkedőbbnek.
Vizuál ajánló

Trópusi depresszió – Kudász Gábor Arion fotókiállítása Szentendrén

Befejezetlen épületek, soha meg nem nyitott vasútvonalak, növényzet által benőtt romok, különös pózokban megfagyott emberek és csoportok. Kudász Gábor Arion vietnámi utazásának fotóanyagából nyílt kiállítás a szentendrei Vajda Múzeum PhotoLab kiállítóterében.
Vizuál magazin

Miért kellett saját példaképe elől az asztal alá rejtőznie Lars von Triernek?

Soha ne találkozz a hőseiddel, tartja a régi mondás. Úgy látszik, van, aki komolyan is gondolja ezt: a dán filmművészet egyik legnagyobb alakja ugyanis szó szerint elbújt, hogy elkerülje a találkozást – az amerikai filmművészet szintén egyik legnagyobb alakjával.
Vizuál hír

Enyedi Ildikó megkezdte új filmje, a Csendes barát forgatását

A németországi helyszínek felvétele után május 28-án Magyarországon folytatódik Enyedi Ildikó legújabb filmjének forgatása. A most készülő, szerzői alkotás érzelmes utazás az időn keresztül, némi humorral fűszerezve.
Vizuál hír

Csütörtöktől vasárnap estig több ifjúsági film ingyen nézhető a FILMIO-n gyereknap alkalmából

A magyar filmek streaming platformja május utolsó hétvégéjén ingyenesen elérhetővé tesz olyan közönségkedvenc, kiváló minőségben felújított magyar filmklasszikusokat, mint a Keménykalap és krumpliorr vagy a Szeleburdi vakáció.