Vizuál

A második éjszaka

2011.06.24. 14:16
Ajánlom
Két éjszakás kalandként hirdették meg az idei Múzeumok Éjszakáját, és eljött a második éjszaka ideje.

Több tucatnyi kiállítóhelyen várják a Múzeumok Éjszakáján a kultúrára éhes kalandorokat. A programok igazán nagyszerűnek ígérkeznek, de nem csak ettől ígérkezik különlegesnek ez az este, hanem hosszú évek után először tényleg Szent Iván napján tartják meg a programsorozatot, úgy hogy a tűzugrást ki ne hagyják. Mielőtt rátérnénk a programokra, álljanak itt az általános információk. 

Budapesten a rendezvény egységes karszalagbelépővel (felnőtt 1400 Ft, gyerek 600 Ft) 6 éves kor alatt a belépés ingyenes. A karszalag belépést biztosít a csatlakozott budapesti intézmények minden programjára és feljogosít az állandó és időszaki kiállítások megtekintésére is. Budapesten a karszalag 2011. június 24-én este 18:00 és éjjel 3:00 óra között használható fel. Emellett a karszalaggal rendelkező látogatók igénybe vehetik az öt különböző útvonalon közlekedő Múzeumbuszokat és 18:00 és éjjel 3:00 óra között a BKV bármely menetrend szerinti járatát. A karszalagok megvásárolhatóak a programban résztvevő budapesti helyszíneken és a BKV jegypénztáraiban.

Ez az év legrövidebb éjszakája, de úgy tűnik Budapesten egyben a legpezsgőbb is, ember legyen a talpán, aki választani tud a programok közül. Szemmel láthatóan minden intézmény és helyszín kitett magáért a program összeállításakor, így nem pazarolnánk senki idejét azzal, hogy mindegyik mellé rakunk három méltató jelzőt. Bárhol is kötnek ki ma este, jól járnak. Alább szubjektív és tömör ajánlónkat olvashatják, a részletes programot pedig itt találják.

Magyar Nemzeti Galéria
Ezen az estén természetesen megtekinthetjük a Nemzeti Galéria állandó és időszaki kiállításait, így a Markó Károly és köre, Munkácsy Krisztus-trilógiáját, az autista művészek munkáit bemutató tárlatot és az intézmény akvarelljeiből válogatást nyújtó kiállításokat is. Ami miatt azonban pont ezen az estén érdemes felbuszozni a Várba, az a MOME hallgatók divatbemutatója (20 és 23 órakor), a tárlatvezetések, melyeket művészettörténészek mellett Ruttkai Bori és Sisso (18 óra) jegyeznek. És ismét lesz LaLuz fényinstalláció.

Ludwig Múzeum ‒ Kortárs Művészeti MúzeumA Ludwig programjainak középpontjában a nem rég megnyílt Moholy-Nagy-kiállítás áll. Már délután 16 órától előadásokat hallgathatunk a tárlathoz kapcsolódóan, olyan előadókkal mint Rényi András, Bartis Attila és Török Ferenc. Lesznek tárlatvezetések is Maurer Dórával (19 óra), Fabricius Gáborral (21 óra) és Mundruczó Kornéllal (23 óra), a teraszon nagy koncertekre bulizhatunk, az első emeleten a Vörös Oroszlánban teázhatunk, és még a fotogram készítését is ki lehet próbálni.

A Ludwig a Földalatizz! programban is képviselteti magát, úgy hogy ha nincs kedvünk ki menni a Lágymányosi hídig, akkor elég elmenni az Oktogonig, ahol Moholy-Nagy két filmjét vetítik a megálló falára.

Magyar Nemzeti Múzeum
Az őszre készülnek ezen az éjszakán a Nemzeti Múzeumban, pontosabban az ősszel nyíló André Kertész tárlatra a Párizs Kertész nélkül kiállítással, de ha már ott járunk ne hagyjuk ki Hubertus von Hohenlohe Pop City Trash című fotókiállítását. Hohenlohéről még ennyit jegyeznénk meg, hogy nem csak herceg, de ezen az estén tárlatvezetést is tart.

Műcsarnok
A Műcsarnok inkább a kortárs zenére hangolta ezt az estéjét mint a képzőművészetre, de nem feltétlenül baj ez. Lesz szaxofonos tárlatvezetés Tóth Viktorral, a teraszon Freak circus címmel DJ est, fellép a Sc.Art együttes ifjabb Kurtág Györggyel, míg a Forte Társulat öt egyfelvonásost ad elő Sáry László Öt tétel a Tánczene sorozatból című művére. Az alagsorban pedig a Doodle for Google pályázat 60 legjobb munkája lesz látható.

Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum
A képzőművészet helyett a gépekre összpontosítanak ezen az estén a Városligetben, ami tekintve az intézmény profilját, nem meglepő, az est fénypontja azonban annál inkább. Ez alkalommal ugyanis a maga valójában tekinthető meg egy Maybach DS 8 „Zeppelin" 1934-es gyártmányú, a Spohn karosszériagyár által Pullman Limusine 5 + 2 üléses karosszériával készült autó, amelyet állítólag Horthy Kormányzó kapott ajándékba Adolf Hitlertől. De az is lehet, hogy a Weiss családé volt, majd az ÁVH használatába került. Egyik verzió sem bizonyított, de ha két legenda is tapad egy tárgyhoz, annak biztos oka van.

Gyémánt Út Buddhista Központ
Egy igazán egzotikus kiállítás nyitja meg kapuit ma este a Rózsák terénél. A Tibet kincsei című tárlaton egy Magyarországon ritkán látható műtárgy csoporttal, a buddhista meditációhoz használt eszközöket, tekinthetnek meg a látogatók. A kivételesen gazdag kiállítási anyag mellett filmvetítések és előadások színesítik az estét.

Szépművészeti Múzeum
A Szépművészetiben nagyszerű tárlatvezetéseken vehetünk részt, de az igazi attrakciók a múzeum Múmiák testközelben című kiállításához kapcsolódnak. Sose halunk meg címmel múmia-bál lesz, emellett arab ételkülönlegességeket kínálnak majd az örök életű látogatóknak, akik a kairói bazár hangulatába is belekóstolhatnak vagy megnézhetik az Adéle és a múmiák rejtélye (mi mást?) című filmet.

Programkereső

Legolvasottabb

Tánc

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Klasszikus

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Színház

Ókori kérdések a mában – antik drámákból merít a Katona József Színház új előadása

Tarnóczi Jakab Varga Zsófia dramaturggal Aiszkhülosz, Euripidész és Szophoklész műveit emelte át a mába – vagy ha pontosak szeretnénk lenni: a jelent húzta rá a most is aktuális ókori történetekre.
Klasszikus

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: Postaládák

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a postaládák mögött megbújó történelemről mesélt.
Vizuál hír

Szintet lépett az HBO a hazai sorozatgyártásban

Az HBO új magyar sorozata, A besúgó világpremierje a Genfi Nemzetközi Filmfesztiválon lesz november 7-én. Szentgyörgyi Bálint, író-rendező, valamint Mátyássy Áron és Miklauzic Bence rendezők nyolcrészes sorozata az első magyar sorozat, amelynek a világpremierje nemzetközi fesztiválon lesz.
Vizuál aukció

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Vizuál ajánló

A rejtélyes Margaret Watkins - Fotóhónap2021

Tükröződő csónak a vízen, személyes tárgyak a fürdőszobában, festői portrék és ipari tájak, kaleidoszkóp-szerű montázsok – mind-mind eredeti nyomatok Margaret Watkins titokzatos fekete dobozából. A Fotóhónap2021 központi tárlata a méltatlan módon elfeledett életműből válogat.
Vizuál gyász

111 évesen elhunyt a Hófehérke és a hét törpe animátora

Ruthie Tompson, a Disney legendás alkotója négy évtizedet dolgozott a stúdiónál.