Vizuál

A második éjszaka

2011.06.24. 14:16
Ajánlom
Két éjszakás kalandként hirdették meg az idei Múzeumok Éjszakáját, és eljött a második éjszaka ideje.

Több tucatnyi kiállítóhelyen várják a Múzeumok Éjszakáján a kultúrára éhes kalandorokat. A programok igazán nagyszerűnek ígérkeznek, de nem csak ettől ígérkezik különlegesnek ez az este, hanem hosszú évek után először tényleg Szent Iván napján tartják meg a programsorozatot, úgy hogy a tűzugrást ki ne hagyják. Mielőtt rátérnénk a programokra, álljanak itt az általános információk. 

Budapesten a rendezvény egységes karszalagbelépővel (felnőtt 1400 Ft, gyerek 600 Ft) 6 éves kor alatt a belépés ingyenes. A karszalag belépést biztosít a csatlakozott budapesti intézmények minden programjára és feljogosít az állandó és időszaki kiállítások megtekintésére is. Budapesten a karszalag 2011. június 24-én este 18:00 és éjjel 3:00 óra között használható fel. Emellett a karszalaggal rendelkező látogatók igénybe vehetik az öt különböző útvonalon közlekedő Múzeumbuszokat és 18:00 és éjjel 3:00 óra között a BKV bármely menetrend szerinti járatát. A karszalagok megvásárolhatóak a programban résztvevő budapesti helyszíneken és a BKV jegypénztáraiban.

Ez az év legrövidebb éjszakája, de úgy tűnik Budapesten egyben a legpezsgőbb is, ember legyen a talpán, aki választani tud a programok közül. Szemmel láthatóan minden intézmény és helyszín kitett magáért a program összeállításakor, így nem pazarolnánk senki idejét azzal, hogy mindegyik mellé rakunk három méltató jelzőt. Bárhol is kötnek ki ma este, jól járnak. Alább szubjektív és tömör ajánlónkat olvashatják, a részletes programot pedig itt találják.

Magyar Nemzeti Galéria
Ezen az estén természetesen megtekinthetjük a Nemzeti Galéria állandó és időszaki kiállításait, így a Markó Károly és köre, Munkácsy Krisztus-trilógiáját, az autista művészek munkáit bemutató tárlatot és az intézmény akvarelljeiből válogatást nyújtó kiállításokat is. Ami miatt azonban pont ezen az estén érdemes felbuszozni a Várba, az a MOME hallgatók divatbemutatója (20 és 23 órakor), a tárlatvezetések, melyeket művészettörténészek mellett Ruttkai Bori és Sisso (18 óra) jegyeznek. És ismét lesz LaLuz fényinstalláció.

Ludwig Múzeum ‒ Kortárs Művészeti MúzeumA Ludwig programjainak középpontjában a nem rég megnyílt Moholy-Nagy-kiállítás áll. Már délután 16 órától előadásokat hallgathatunk a tárlathoz kapcsolódóan, olyan előadókkal mint Rényi András, Bartis Attila és Török Ferenc. Lesznek tárlatvezetések is Maurer Dórával (19 óra), Fabricius Gáborral (21 óra) és Mundruczó Kornéllal (23 óra), a teraszon nagy koncertekre bulizhatunk, az első emeleten a Vörös Oroszlánban teázhatunk, és még a fotogram készítését is ki lehet próbálni.

A Ludwig a Földalatizz! programban is képviselteti magát, úgy hogy ha nincs kedvünk ki menni a Lágymányosi hídig, akkor elég elmenni az Oktogonig, ahol Moholy-Nagy két filmjét vetítik a megálló falára.

Magyar Nemzeti Múzeum
Az őszre készülnek ezen az éjszakán a Nemzeti Múzeumban, pontosabban az ősszel nyíló André Kertész tárlatra a Párizs Kertész nélkül kiállítással, de ha már ott járunk ne hagyjuk ki Hubertus von Hohenlohe Pop City Trash című fotókiállítását. Hohenlohéről még ennyit jegyeznénk meg, hogy nem csak herceg, de ezen az estén tárlatvezetést is tart.

Műcsarnok
A Műcsarnok inkább a kortárs zenére hangolta ezt az estéjét mint a képzőművészetre, de nem feltétlenül baj ez. Lesz szaxofonos tárlatvezetés Tóth Viktorral, a teraszon Freak circus címmel DJ est, fellép a Sc.Art együttes ifjabb Kurtág Györggyel, míg a Forte Társulat öt egyfelvonásost ad elő Sáry László Öt tétel a Tánczene sorozatból című művére. Az alagsorban pedig a Doodle for Google pályázat 60 legjobb munkája lesz látható.

Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum
A képzőművészet helyett a gépekre összpontosítanak ezen az estén a Városligetben, ami tekintve az intézmény profilját, nem meglepő, az est fénypontja azonban annál inkább. Ez alkalommal ugyanis a maga valójában tekinthető meg egy Maybach DS 8 „Zeppelin" 1934-es gyártmányú, a Spohn karosszériagyár által Pullman Limusine 5 + 2 üléses karosszériával készült autó, amelyet állítólag Horthy Kormányzó kapott ajándékba Adolf Hitlertől. De az is lehet, hogy a Weiss családé volt, majd az ÁVH használatába került. Egyik verzió sem bizonyított, de ha két legenda is tapad egy tárgyhoz, annak biztos oka van.

Gyémánt Út Buddhista Központ
Egy igazán egzotikus kiállítás nyitja meg kapuit ma este a Rózsák terénél. A Tibet kincsei című tárlaton egy Magyarországon ritkán látható műtárgy csoporttal, a buddhista meditációhoz használt eszközöket, tekinthetnek meg a látogatók. A kivételesen gazdag kiállítási anyag mellett filmvetítések és előadások színesítik az estét.

Szépművészeti Múzeum
A Szépművészetiben nagyszerű tárlatvezetéseken vehetünk részt, de az igazi attrakciók a múzeum Múmiák testközelben című kiállításához kapcsolódnak. Sose halunk meg címmel múmia-bál lesz, emellett arab ételkülönlegességeket kínálnak majd az örök életű látogatóknak, akik a kairói bazár hangulatába is belekóstolhatnak vagy megnézhetik az Adéle és a múmiák rejtélye (mi mást?) című filmet.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál mesterségek ünnepe

Mesés mesterségek őrzői

Augusztus 17-20. között 32. alkalommal rendezik meg a Mesterségek Ünnepét a Budai Várban, ahol nyolc ország, köztük Irán népművészei is bemutatkoznak. Rubovszky Éva, az iráni programok szervezője mesélt lapunknak a több ezer éves perzsa civilizációról és annak tárgyi kultúrájáról.
Vizuál Ostrom

Magyar alkotó filmje is esélyes a Diák Oscarra

Kovács István Ostrom című diplomafilmje a nemzetközi fikciós rövidfilm kategóriában jutott be a jelöltek közé.
Vizuál street art

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Vizuál frida kahlo

Válaszolt a mexikói követség a Frida Kahlo-kiállítást ért támadásra

„Frida Kahlo: kommunista, trockista, de mindezek előtt, művész” – szögezi le David Nájera nagykövet a Magyar Időkben megjelent cikkre reagálva. A lapban támadott kiállítást már ez első héten tízezer látogató tekintette meg.
Vizuál british múzeum

Már a Húsvét-szigetekről is támadják a British Museumot

A Húsvét-sziget őslakos közösségei egy egyedülálló moai szobrot szeretnének visszakapni a múzeumtól. A szobrot a britek még 150 éve vitték el a Chile partjaitól 3500 kilométerre lévő szigetről, hogy Viktória királynőnek ajándékozzák.