Vizuál

A Massive Attack alapítója cáfolja, hogy ő lenne Banksy

2016.09.08. 11:33
Ajánlom
Múlt héten láttak napvilágot azok a feltételezések, miszerint Robert Del Naja, a Massive Attack egyik alapítótagja lehet Banksy, a híres, de eddig „azonosítatlan” street art művész. Ezt cáfolja most Del Naja - írta meg az news.artnet.com.
Robert del Naja, Massive Attack, 2010

Robert del Naja, Massive Attack, 2010 (Fotó/Forrás: wikipedia)

Egy Craig Williams nevű skót újságíró szerint Del Naja azonos Banksy-vel, és ezt több ténnyel is próbálta alátámasztani. Robert “3D” del Naja, a brit trip-hop banda egyik alapítója most visszautasította a feltételezéseket. 

Mindannyian Banksy-k vagyunk"

- mondta Del Naja egy bristoli koncerten a közönségnek. „A titkos személyazonosságomról szóló pletykák eltúlzottak” - nyilatkozott a Daily Mailnek. „Nagyszerű sztori lenne, de sajnos nem igaz. Ez csak egy ábránd.”

„Ő (Banksy - a szerk.) egy kolléga” - teszi hozzá Del Naja. „Ő is ott volt pár koncertünkön. Ez színtiszta logisztika és véletlen egybeesés, semmi több.”

Egy még korábbi feltételezés szerint Robin Gunningham rejtőzik a Banksy álnév mögött, ám Craig Williams múlt héten egy viszonylag hajmeresztő teóriát kínált arra, miszerint a titokzatos Banksy Del Naja lehet. Ezt többek között azzal igyekezett alátámasztani, miszerint Banksy művei akkor és ott bukkannak fel, ahol a Massive Attack koncertet ad. Az újságíró azt is bedobta, mi van, ha Del Naja egy csoport vezetője, akik Banksy álnév alatt alkotják meg az ikonikus street art műveket saját ironikus kommentárjaikkal.

Mi van, ha Banksy nem is egy személy?

- teszi fel a kérdést Williams. „Mi van, ha Banksy egy csoport, melynek tagjai szerte a világban stencilezik az utcák falait?” Annyi alkotás született az utóbbi években a világ különböző pontjain, hogy ezen a lehetőségen is érdemes lenne elgondolkodnunk.

Williams a feltételezését további tényekkel próbálta igazolni; például Del Naja is feltűnik abban a dokumentumfilmben, melyet Banksy rendezett még 2010-ben (Exit Through the Gift Shop) Tierry Guettáról (aka Mr. Brainwash), aki szintén egy street art művész.

Az újságíró arról is írt, hogy Del Naját az együttes megalapítása előtt bristoli graffiti művészként tartották számon 3D álnéven. Azt is megemlítette, hogy a Massive Attack játszott volna Banksy Dismaland nevű "komorparkjának" zárórendezvényén. (Technikai problémák miatt erre végül nem került sor.)

Williams azért maga is elismerte, hogy ez inkább csak egy hóbortos feltételezés, mintsem a valóság.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Végre többet tudunk az új Freddie Mercury-filmről

„A bandában csak egy hisztériás királynőnek van hely.” Kijött a Queen-film első igazi előzetese, és még többet ígér, mint a teaser.
Vizuál velencei biennálé

Képzelt kamerák a Velencei Biennále magyar pavilonjában

Szegedy-Maszák Zsuzsanna kurátor és Waliczky Tamás újmédiaművész képviselik Magyarországot jövőre a 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálén.
Vizuál videó

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Vizuál pompeji

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Vizuál galéria

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.