Vizuál

A meztelen igazság

A szecessziós kiállítás nyílt a Szépművészeti múzeumban, grafikákkal, Klimttel és a mozgalom nagyszerűségét feltáró háttéranyaggal.

Január elején bezár a Szépművészeti múzeum, aminek oka, hogy komoly munkálatok veszik kezdetét az épületben. Az intézmény azonban nem szomorkodik, hanem egy erős őszi tárlat sorozattal vág bele az átmeneti szünetbe. Ennek a sorozatnak az első darabja a Nuda Veritas ‒ Gustav Klimt és a bécsi szecesszió kezdetei 1895-1905 című tárlat.

Mint a megnyitón megtudhattuk, a kiállított anyag legnagyobb része a bécsi Albertinából érkezett, a képekhez pedig a téma egyik szakértőjét, Marian Bisanz-Prakken művészettörténészt is mellékelte a bécsi múzeum, aminek eredménye egy kiváló tárlat lett. A teljességhez hozzátartozik, hogy a kiállított anyag a Szépművészeti Múzeum gyűjteményének köszönhetően érte el végleges formáját, ahonnét az előképek bemutatásához választottak műveket. Így született meg a két éve tervezett kiállítás, amely a talán legnépszerűbb művészeti stílus kezdeti és legerősebb korszakát mutatja be.

A szecesszió népszerűségének okát Marian Bisanz-Prakken abban látja, hogy „új reménységek, sőt utópiák feltörésének időszaka volt, amikor az emberek a művészetet, a művészit belülről akarták. Ez a lelkesedés, ami Klimtet és a kortársait fűtötte, a mai kor emberét is felvillanyozza. Ezt, pontosabban a szecesszió művészeinek útját, szimbolizálja a tárlat két fő műve, a Nuda Veritas és az Arany Lovas.

A Nuda Veritas a szecesszió korai korszakának programadó műve, amelyen a fiatal nőalak a szecesszió ideálját testesíti meg, összhangban a képen látható Schiller-idézettel, amely arra figyelmeztet, hogy a művész a benső igazságához kell hű maradjon a tömegízléssel szemben. (Kannst du nicht allen gefallen durch deine Tat und dein Kunstwerk,mach' es wenigen recht; vielen gefallen ist schlimm. = Ha tetteid és művészeted révén nem nyered el mindenki tetszését, nyerd el kevesekét. Sokaknak tetszeni rossz.)

Az Arany lovas már a művészet kivívott szabadságát jeleníti meg. Ez a festmény egész más karakterű: dekoratív, monumentális, két dimenziós. E két mű mutatja be a kontrasztot a szecesszió első korszakának kezdete és vége között."

A kiállítás 2011. január 9-ig látogatható, amelyből az alábbi videón láthatnak egy ízelítőt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Zseni volt” – Végső nyugalomra helyezték Kocsár Miklóst

Családja, tisztelői, barátai és pályatársai végső búcsút vettek pénteken Kocsár Miklós Kossuth-díjas zeneszerzőtől a budapesti Farkasréti temetőben.
Tánc

„Ha táncolsz, akkor biztos te is tütüben tolod” – Férfi táncosokat kérdeztünk a nemi sztereotípiákról

A #BoysDanceToo kampány kapcsán kíváncsiak lettünk arra, valóban ki vannak-e téve a férfi táncosok a negatív sztereotípiáknak. Klasszikus balett, modern- és kortárs táncosokat kérdeztünk személyes tapasztalataikról.
Vizuál

Elhunyt Sára Sándor

Életének 86. évében elhunyt Sára Sándor Kossuth-nagydíjas és Balázs Béla-díjas operatőr, filmrendező, a nemzet művésze, az egykori Duna Televízió első elnök-főigazgatója  2019. szeptember 22-én.
Színház

A Radnótié a legjobb előadás a kritikusok szerint

Székely Csaba 10 című darabja a legjobb új magyar dráma díját is elhozta, míg a Sebestyén Aba rendezte előadás zenéjét is díjazták a Színikritikusdíj-átadón, ahol a színpadra lépők közösen főzték meg a szakma paprikás krumpliját.
Könyv

Újabb portréfilm készült Nádas Péterről

A tavalyi Nagyon sajnálom után újabb portréfilm mutatja be egyik legnagyobb kortárs prózaírónkat. A Természetes ellenfényt október 3-án mutatják be a Cirko-Gejzírben.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Mozivászonra került a legátfogóbb Degas-kiállítás

Degas - A tökéletesség nyomában címmel a Cambridge-i Fiztwilliam Múzeum átfogó tárlatát mutatja be A tárlatvezetés mozivásznon sorozat legújabb része az Urániában.
Vizuál sorozat

Meglepetésdíjazottak az idei Emmy-n

A színészi kategóriák díjait a kisebb szériák zsebelték be. Azért a Trónok harca búcsúévada sem maradt elismerés nélkül.
Vizuál hír

Sára Sándor ars poeticájának megtestesülése a Feldobott kő - Lugossy László emlékezik

Életének 86. évében vasárnap meghalt Sára Sándor Kossuth-nagydíjas filmrendező, operatőr, a nemzet művésze. Lugossy László filmrendező emlékezett rá.
Vizuál galéria

Üvegplasztika, elektrográfia, érmeplasztika - Megnyílt a Bohus művészcsalád kiállítása

Az Ars Sacra Fesztivál részeként folytatódik a Vízivárosi Galéria művészcsaládokat bemutató sorozata. Ezúttal Bohus Zoltán, Lugossy Mária, Bohus Áron és Bohus Réka sajátosan egymásra épülő szellemisége tölti meg a kiállítóteret.
Vizuál gyász

Elhunyt Sára Sándor

Életének 86. évében elhunyt Sára Sándor Kossuth-nagydíjas és Balázs Béla-díjas operatőr, filmrendező, a nemzet művésze, az egykori Duna Televízió első elnök-főigazgatója  2019. szeptember 22-én.