Vizuál

A meztelen igazság

2010.09.28. 18:00
Ajánlom
A szecessziós kiállítás nyílt a Szépművészeti múzeumban, grafikákkal, Klimttel és a mozgalom nagyszerűségét feltáró háttéranyaggal.

Január elején bezár a Szépművészeti múzeum, aminek oka, hogy komoly munkálatok veszik kezdetét az épületben. Az intézmény azonban nem szomorkodik, hanem egy erős őszi tárlat sorozattal vág bele az átmeneti szünetbe. Ennek a sorozatnak az első darabja a Nuda Veritas ‒ Gustav Klimt és a bécsi szecesszió kezdetei 1895-1905 című tárlat.

Mint a megnyitón megtudhattuk, a kiállított anyag legnagyobb része a bécsi Albertinából érkezett, a képekhez pedig a téma egyik szakértőjét, Marian Bisanz-Prakken művészettörténészt is mellékelte a bécsi múzeum, aminek eredménye egy kiváló tárlat lett. A teljességhez hozzátartozik, hogy a kiállított anyag a Szépművészeti Múzeum gyűjteményének köszönhetően érte el végleges formáját, ahonnét az előképek bemutatásához választottak műveket. Így született meg a két éve tervezett kiállítás, amely a talán legnépszerűbb művészeti stílus kezdeti és legerősebb korszakát mutatja be.

A szecesszió népszerűségének okát Marian Bisanz-Prakken abban látja, hogy „új reménységek, sőt utópiák feltörésének időszaka volt, amikor az emberek a művészetet, a művészit belülről akarták. Ez a lelkesedés, ami Klimtet és a kortársait fűtötte, a mai kor emberét is felvillanyozza. Ezt, pontosabban a szecesszió művészeinek útját, szimbolizálja a tárlat két fő műve, a Nuda Veritas és az Arany Lovas.

A Nuda Veritas a szecesszió korai korszakának programadó műve, amelyen a fiatal nőalak a szecesszió ideálját testesíti meg, összhangban a képen látható Schiller-idézettel, amely arra figyelmeztet, hogy a művész a benső igazságához kell hű maradjon a tömegízléssel szemben. (Kannst du nicht allen gefallen durch deine Tat und dein Kunstwerk,mach' es wenigen recht; vielen gefallen ist schlimm. = Ha tetteid és művészeted révén nem nyered el mindenki tetszését, nyerd el kevesekét. Sokaknak tetszeni rossz.)

Az Arany lovas már a művészet kivívott szabadságát jeleníti meg. Ez a festmény egész más karakterű: dekoratív, monumentális, két dimenziós. E két mű mutatja be a kontrasztot a szecesszió első korszakának kezdete és vége között."

A kiállítás 2011. január 9-ig látogatható, amelyből az alábbi videón láthatnak egy ízelítőt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Vizuál

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Végre többet tudunk az új Freddie Mercury-filmről

„A bandában csak egy hisztériás királynőnek van hely.” Kijött a Queen-film első igazi előzetese, és még többet ígér, mint a teaser.
Vizuál velencei biennálé

Képzelt kamerák a Velencei Biennále magyar pavilonjában

Szegedy-Maszák Zsuzsanna kurátor és Waliczky Tamás újmédiaművész képviselik Magyarországot jövőre a 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálén.
Vizuál videó

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Vizuál pompeji

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Vizuál galéria

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.