Vizuál

A MODEM-nek annyi?

2014.07.10. 10:00
Ajánlom
A hazai és nemzetközi szinten is jelentős debreceni modern és kortárs művészeti központ megszüntetését kezdeményezte Kósa Lajos polgármester.

A fideszes polgármester előterjesztése szerint azért van szükség a MODEM Kft. megszüntetésére, mivel a város jelenleg két, egymás szomszédságában álló kiállító tér és múzeum párhuzamos fenntartásáról kell, hogy gondoskodjon, mióta 2013. január elsejével a Déri Múzeum önkormányzati fenntartásba került. Mint a dokumentum fogalmaz, "ez az állapot felveti a kulturális szolgáltatások ésszerűsítésének átgondolását a színvonal és az elért eredmények megőrzése mellett."

A nol.hu Varga Zoltánt, a Demokratikus Koalíció debreceni önkormányzati képviselőjét idézte, aki úgy fogalmazott, "félő, hogy a MODEM pánikszerű és azonnali megszüntetésének oka nem az alkalmatlanság beismerése, hanem a sumákolás. A menekülés annak felelőssége alól, hogy az intézményből összesen több mint 100 milliós értékű képek tűntek el."

A politikus az idén áprilisban történt botrányra utalt, amikor is az Antal-Lusztig-gyűjtemény két kiemelkedő darabja, Csontváry Kosztka Tivadar egy 80 millió forint értékű és Nemes Lampérth József egy 20 millió forintot érő alkotása tűnt el a MODEM-ből.

A fideszes városvezetés azért szünteti meg "pánikszerű" gyorsasággal a MODEM Kft.-t, hogy segítsen kibújni az anyagi felelősségvállalás alól - állítja Varga Zoltán. Hozzátette: hiába kötött a város biztosítást az Antal-Lusztig-gyűjteményre, a több mint 100 millió forintos kárt úgy tűnik, nem fizeti ki a biztosító, mivel a rendőrség úgy állapította meg, a MODEM-ben szakszerűtlenül, nem megfelelően tárolták a képeket.

Varga Zoltán korábban úgy fogalmazott, a MODEM alkalmatlan arra, hogy "a 3,4 milliárd forint értékű Antal-Lusztig-gyűjtemény gondos kiállítótere legyen", amit az is mutat, hogy a gyűjtemény tulajdonosa, Antal Péter többször is szóvá tette, hogy a letétbe helyezett alkotások őrzése, kezelése nem megfelelő, de mindhiába. A gyűjteményt továbbra is egy raktárban, a többi időszaki kiállítások anyagaival, különösebb őrzés nélkül tárolták - fogalmazott Varga Zoltán.

A debreceni önkormányzat közgyűlése a július 10-ei ülésén tárgyalja a MODEM Modern Debreceni Művészeti Közhasznú Nonprofit Kft. megszüntetéséről, és a Déri Múzeumba való beolvasztásáról szóló javaslatot, amelynek elfogadásához minősített többség szükséges.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál plakát

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.
Vizuál színész

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál frida kahlo

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Vizuál pályázat

Indul a második Budapest Art Mentor Képzőművészeti Program

Július 7-ig lehet jelentkezni az ősszel induló képzésre, ahol a képzőművészeknek személyre szabott segítséget nyújtanak karrierjükben.
Vizuál pesti vigadó

Kulisszatitkok – színház kívül-belül

Csoportos tárlat és programsorozat 70 színházi iparművész 150 különleges alkotásával a Vigadó Galériában.