Vizuál

A MODEM-nek annyi?

2014.07.10. 10:00
Ajánlom
A hazai és nemzetközi szinten is jelentős debreceni modern és kortárs művészeti központ megszüntetését kezdeményezte Kósa Lajos polgármester.

A fideszes polgármester előterjesztése szerint azért van szükség a MODEM Kft. megszüntetésére, mivel a város jelenleg két, egymás szomszédságában álló kiállító tér és múzeum párhuzamos fenntartásáról kell, hogy gondoskodjon, mióta 2013. január elsejével a Déri Múzeum önkormányzati fenntartásba került. Mint a dokumentum fogalmaz, "ez az állapot felveti a kulturális szolgáltatások ésszerűsítésének átgondolását a színvonal és az elért eredmények megőrzése mellett."

A nol.hu Varga Zoltánt, a Demokratikus Koalíció debreceni önkormányzati képviselőjét idézte, aki úgy fogalmazott, "félő, hogy a MODEM pánikszerű és azonnali megszüntetésének oka nem az alkalmatlanság beismerése, hanem a sumákolás. A menekülés annak felelőssége alól, hogy az intézményből összesen több mint 100 milliós értékű képek tűntek el."

A politikus az idén áprilisban történt botrányra utalt, amikor is az Antal-Lusztig-gyűjtemény két kiemelkedő darabja, Csontváry Kosztka Tivadar egy 80 millió forint értékű és Nemes Lampérth József egy 20 millió forintot érő alkotása tűnt el a MODEM-ből.

A fideszes városvezetés azért szünteti meg "pánikszerű" gyorsasággal a MODEM Kft.-t, hogy segítsen kibújni az anyagi felelősségvállalás alól - állítja Varga Zoltán. Hozzátette: hiába kötött a város biztosítást az Antal-Lusztig-gyűjteményre, a több mint 100 millió forintos kárt úgy tűnik, nem fizeti ki a biztosító, mivel a rendőrség úgy állapította meg, a MODEM-ben szakszerűtlenül, nem megfelelően tárolták a képeket.

Varga Zoltán korábban úgy fogalmazott, a MODEM alkalmatlan arra, hogy "a 3,4 milliárd forint értékű Antal-Lusztig-gyűjtemény gondos kiállítótere legyen", amit az is mutat, hogy a gyűjtemény tulajdonosa, Antal Péter többször is szóvá tette, hogy a letétbe helyezett alkotások őrzése, kezelése nem megfelelő, de mindhiába. A gyűjteményt továbbra is egy raktárban, a többi időszaki kiállítások anyagaival, különösebb őrzés nélkül tárolták - fogalmazott Varga Zoltán.

A debreceni önkormányzat közgyűlése a július 10-ei ülésén tárgyalja a MODEM Modern Debreceni Művészeti Közhasznú Nonprofit Kft. megszüntetéséről, és a Déri Múzeumba való beolvasztásáról szóló javaslatot, amelynek elfogadásához minősített többség szükséges.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

Egy stadionnyi Paradicsom – Nádasdy Ádám az új Dante-fordításról

Egy közös karácsonyi italozás alkalmával jutott Nádasdy Ádám és Térey János arra a megállapításra, hogy Dante Isteni színjátékának Paradicsom részét újra kéne fordítani. Nem azért, mert Babits szövege ne lenne jó, nagyon is szép, a mai olvasóközönség viszont már nehezebben fogadja be. Az új változat elkészült, Nádasdy Ádám, a mű fordítója pedig a 2021-es Budapesti Őszi Fesztivál keretében ismertette a művet a Márai Sándor Kulturális Központban.
Klasszikus

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Tánc

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Klasszikus

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: Postaládák

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a postaládák mögött megbújó történelemről mesélt.
Vizuál hír

Szintet lépett az HBO a hazai sorozatgyártásban

Az HBO új magyar sorozata, A besúgó világpremierje a Genfi Nemzetközi Filmfesztiválon lesz november 7-én. Szentgyörgyi Bálint, író-rendező, valamint Mátyássy Áron és Miklauzic Bence rendezők nyolcrészes sorozata az első magyar sorozat, amelynek a világpremierje nemzetközi fesztiválon lesz.
Vizuál aukció

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Vizuál ajánló

A rejtélyes Margaret Watkins - Fotóhónap2021

Tükröződő csónak a vízen, személyes tárgyak a fürdőszobában, festői portrék és ipari tájak, kaleidoszkóp-szerű montázsok – mind-mind eredeti nyomatok Margaret Watkins titokzatos fekete dobozából. A Fotóhónap2021 központi tárlata a méltatlan módon elfeledett életműből válogat.
Vizuál gyász

111 évesen elhunyt a Hófehérke és a hét törpe animátora

Ruthie Tompson, a Disney legendás alkotója négy évtizedet dolgozott a stúdiónál.