Vizuál

"A MODEM nem független intézmény"

2014.07.14. 16:00
Ajánlom
Kósa Lajos szerint Kukla Krisztián "fantomokkal hadakozik, rosszul teszi". Debrecen fideszes polgármestere így reagált a kulturális intézmény igazgatójának közleményére, amelyben elhibázottnak tartja azt az önkormányzati tervet, hogy a központ a jövőben a Déri Múzeum tagintézményeként működjön.

Kósa Lajos válaszközleményében hangsúlyozta: végleges döntés nincs, hosszú egyeztetés előtt állnak, amelynek a végén a legjobb helyzetet szeretnék előállítani.

"A MODEM-et a debreceni önkormányzat alapította, működését sok száz millió forinttal támogatta az ellenzék heves tiltakozása mellett, eredményeire messzemenőkig büszke, és értékeit megtartani, erősíteni szeretné. Ezek után minimálisan feltételezhető, hogy a város vezetésének és közgyűlésének hozzáállása a MODEM-hez jószándékú, a MODEM-et megtartani, nem gyengíteni, hanem erősíteni szeretné" - olvasható a közleményben.

Kósa Lajos utalt rá, hogy a Déri Múzeum átvétele - a hajdú-bihari önkormányzattól 2013-ban került a múzeum a városhoz - "rendkívül problémás, sok elemében elhibázott, lezáratlan a felújítása, az előző vezetés jogosulatlanul kötött a Déri számára hátrányos szerződéseket, amelyekért Debrecennek kell helytállnia. Ez eddig hátráltatta a várost a döntések előkészítésénél."

A polgármester jelezte azt is, hogy a MODEM-ből eltűnt két értékes festmény, a rájuk vonatkozó biztosítás szintén Debrecent terheli. "Miután nem betörés történt, a nyomozás lezártáig természetesen várni kell, de azt biztosan nem állíthatja az igazgató úr, hogy minden rendben van" - fűzte hozzá.

Kósa Lajos közölte: a MODEM tulajdonosa Debrecen önkormányzata, a MODEM nem független intézmény. A debrecenieket kell szolgálnia, a város hírnevét erősítenie, "csak így lehet fenntartására fordítani azt a sok millió forint közpénzt, ami a működéséhez szükséges. Ezt minden munkatársának tudnia kell, a teremőröktől az igazgatóig."

A városvezető az összevonás céljai között említette az állami támogatás növelését. A MODEM eddig nem volt jogosult állami normatív támogatásra - írta. Ahhoz, hogy ez lehetségessé váljon, a MODEM-nek a Déri Múzeummal megegyező státust kell szereznie az emberi erőforrások miniszterének egyetértésével, ez pedig az összevonással lehetséges. "Reményeink szerint így néhány tucat millió forinttal többet lehet a MODEM-re fordítani, ami nem kevés" - fűzte hozzá.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A néző bosszantása és kényeztetése – jegyzetek az idei POSZT-ról

Ha valaki valóban egy fesztiválra kíváncsi, arról szeretne összbenyomást kapni, leküzdhetetlen akadályokba ütközik. Csak látszólag egyszerű megoldás, hogy módszeresen végignézi valamennyi előadást.
Tánc

40 évesen Júliát táncolni? Nem lehetetlen!

Kenneth MacMillan Rómeó és Júlia-koreográfiájának címszerepében debütál New Yorkban a 40 éves ragyogó szépség, Stella Abrera.
Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Zenés színház

Bartók Plusz Operafesztivál: Rohanok koncertről koncertre

Milyen jó is azoknak, akik nem szeretik a klasszikus zenét! Jaj nem, persze nem úgy értem, szóval milyen könnyű is azoknak... Hm, nem, nem könnyű, sőt... Akkor meg milyen jó azoknak, akik két-három helyen is tudnak lenni egyszerre! Olyan meg nincs...
Vizuál

Hollywood elfeledett férfi ikonja

James Dean és Marlon Brando mellett a legnagyobb sztárok közé tartozott - míg rájuk azonban ma is emlékszünk, Montgomery Cliftnek csak zseniális filmjei maradtak fent.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál frida kahlo

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Vizuál pályázat

Indul a második Budapest Art Mentor Képzőművészeti Program

Július 7-ig lehet jelentkezni az ősszel induló képzésre, ahol a képzőművészeknek személyre szabott segítséget nyújtanak karrierjükben.
Vizuál pesti vigadó

Kulisszatitkok – színház kívül-belül

Csoportos tárlat és programsorozat 70 színházi iparművész 150 különleges alkotásával a Vigadó Galériában.
Vizuál hollywood

Hollywood elfeledett férfi ikonja

James Dean és Marlon Brando mellett a legnagyobb sztárok közé tartozott - míg rájuk azonban ma is emlékszünk, Montgomery Cliftnek csak zseniális filmjei maradtak fent.
Vizuál amszterdam

Virtuális túrán járható be Anne Frank egykori rejtekhelye

A kamaszlány naplójában részletesen leírja az amszterdami házat is, ahol családjával bujkált a nácik elől. Anne születésének 89. évfordulójára az azóta múzeumként működő épület virtuálisan bárki számára bejárhatóvá tette a szobáit.