Vizuál

"A műkincs-maffiát a terrorizmus pénzeli"

2015.11.16. 11:31
Ajánlom
Részt vesznek az Iszlám Állam dzsihadista szervezet és a terrorizmus pénzelésében mindazok az amatőr műgyűjtők, akik Szíriából és Irakból vásárolnak lopott műkincseket - hangsúlyozta Maamún Abdul-Karim, a szíriai múzeumokért és műemlékvédelemért felelős illetékes.

Abdul-Karim Párizsban az AFP francia hírügynökségnek adott interjúban felhívást intézett az amatőr műkincsvásárlókhoz, hogy a nemzetközi feketepiac felszámolása érdekében szüntessék be a vásárlásokat. "Ha nem lenne vásárló, nem lenne több eladó sem. Meg kell győznünk a vásárlókat. Az egész világnak segítenie kell nekünk ebben a harcban. Egyedül semmit sem tehetünk. Felszólítom az egész világot: segítsen nekünk, politikától függetlenül dolgozzon velünk együtt. A mi harcunk nem politikai, hanem kulturális, az emberiség javát szolgálja" - hangoztatta.

Palmüra ősi színházát lerombolták a terroristák

Palmüra ősi színházát lerombolták a terroristák (Fotó/Forrás: Jerzy Strzelecki - Wikipedia)

"Elmondtam ezt Rómában, Londonban, ma Párizsban vagyok: aki Szíriából és Irakból származó műkincseket vásárol, az a terroristák mellé áll, a cinkosuk lesz. Nem szabad a szíriai, iraki, jemeni népek elleni háborút pénzelni" - tette hozzá.

Maamúm Abdul-Karim szerint Szíriában és Irakban mindig is volt régiségekre szakosodott maffia. A mostani azonban nem a klasszikus műkincs-maffia, a mostani a terrorizmust pénzeli.

A Near Eastern Archaeology című folyóirat New Yorkban november 11-én megjelent számában Jesse Casana, a Darthmouth-i Egyetem professzora műholdas felvételek alapján úgy becsülte, hogy az Iszlám Állam szélsőséges iszlamista csoport ellenőrzése alatt álló térségekben a műemléki helyszíneknek a 21,4 százalékát, a damaszkuszi rendszer kezén lévő területeken a 16,5 százalékát, a kurdok, illetve más ellenzéki csoportok kezén lévő térségekben pedig mintegy 26 százalékát rombolták le.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Végre többet tudunk az új Freddie Mercury-filmről

„A bandában csak egy hisztériás királynőnek van hely.” Kijött a Queen-film első igazi előzetese, és még többet ígér, mint a teaser.
Vizuál velencei biennálé

Képzelt kamerák a Velencei Biennále magyar pavilonjában

Szegedy-Maszák Zsuzsanna kurátor és Waliczky Tamás újmédiaművész képviselik Magyarországot jövőre a 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálén.
Vizuál videó

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Vizuál pompeji

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Vizuál galéria

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.