Vizuál

"A műkincs-maffiát a terrorizmus pénzeli"

2015.11.16. 11:31
Ajánlom
Részt vesznek az Iszlám Állam dzsihadista szervezet és a terrorizmus pénzelésében mindazok az amatőr műgyűjtők, akik Szíriából és Irakból vásárolnak lopott műkincseket - hangsúlyozta Maamún Abdul-Karim, a szíriai múzeumokért és műemlékvédelemért felelős illetékes.

Abdul-Karim Párizsban az AFP francia hírügynökségnek adott interjúban felhívást intézett az amatőr műkincsvásárlókhoz, hogy a nemzetközi feketepiac felszámolása érdekében szüntessék be a vásárlásokat. "Ha nem lenne vásárló, nem lenne több eladó sem. Meg kell győznünk a vásárlókat. Az egész világnak segítenie kell nekünk ebben a harcban. Egyedül semmit sem tehetünk. Felszólítom az egész világot: segítsen nekünk, politikától függetlenül dolgozzon velünk együtt. A mi harcunk nem politikai, hanem kulturális, az emberiség javát szolgálja" - hangoztatta.

Palmüra ősi színházát lerombolták a terroristák

Palmüra ősi színházát lerombolták a terroristák (Fotó/Forrás: Jerzy Strzelecki - Wikipedia)

"Elmondtam ezt Rómában, Londonban, ma Párizsban vagyok: aki Szíriából és Irakból származó műkincseket vásárol, az a terroristák mellé áll, a cinkosuk lesz. Nem szabad a szíriai, iraki, jemeni népek elleni háborút pénzelni" - tette hozzá.

Maamúm Abdul-Karim szerint Szíriában és Irakban mindig is volt régiségekre szakosodott maffia. A mostani azonban nem a klasszikus műkincs-maffia, a mostani a terrorizmust pénzeli.

A Near Eastern Archaeology című folyóirat New Yorkban november 11-én megjelent számában Jesse Casana, a Darthmouth-i Egyetem professzora műholdas felvételek alapján úgy becsülte, hogy az Iszlám Állam szélsőséges iszlamista csoport ellenőrzése alatt álló térségekben a műemléki helyszíneknek a 21,4 százalékát, a damaszkuszi rendszer kezén lévő területeken a 16,5 százalékát, a kurdok, illetve más ellenzéki csoportok kezén lévő térségekben pedig mintegy 26 százalékát rombolták le.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Hogyan hangzik Jerikó lerombolása a zene nyelvén? Händel a Zeneakadémián

Händel a barokk kor monumentális komponistája, zenéjének fensége máig megőrizte fényét. A Joshua viszont még hozzá képest is grandiózus.
Zenés színház

Egy piszok erős nő az arab világban – A víg özvegy Dubajban

Állva tapsolta a közönség az Operettszínház A víg özvegy című előadását Dubajban, ahol három alkalommal látható Szabó Máté rendezése ezekben a napokban. Az alkotókat még az első előadás előtt sikerült utolérnünk.
Klasszikus

A Fesztiválzenekar két tagja eljárt egy tüzes tangót, aztán lecsapott Stravinsky

Két pár táncos láb a hegedűszólamból, közös éneklés, és egy olyan Tavaszi áldozat, hogy a fal adta a másikat. Ezzel töltötte meg háromszor a Müpát a Fesztiválzenekar.
Tánc

Így néznek ki a fizetések nemek szerint a balettban

A női vezetők hiánya a balettben régi vita tárgyát képezi. Azonban most elindult egy oldal, a Dance Data Project, ami új kérdéseket vet fel.
Könyv

"Várom a behívót, nem sürgetem, de nem is halogatom. Itt az ideje" – 30 éve halt meg Márai Sándor

Minden művét anyanyelvén írta. Szemlélete, világfelfogása, értékrendszere a polgári liberális hagyományban gyökerezett, amelynek értékeit egész életében megalkuvás nélkül védelmezte. Költőként indult, regényeivel, elbeszéléseivel, esszéivel mégis a magyar próza egyik mesterévé vált, színművei, hangjátékai is sikert arattak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál gyász

Meghalt az Ének az esőben rendezője

Stanley Donan, a musicalek koronázatlan királya volt - a Hollywoodi Aranykor egyik utolsó, emblematikus alakja.
Vizuál interjú

„Zászlónkra tűztük a feltörekvő művésznemzedékek segítését”

Az EMMI felügyelete alatt működő MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. hat alkotóházat és két művésztelepet működtet, valamint számos művészeti pályázatot kezel. Szerteágazó munkásságukról kérdeztük az ügyvezető igazgatót, Tardy-Molnár Annát.
Vizuál beethoven

Teljesen megújul a bonni Beethoven-ház

Bezár február végén a bonni Beethoven-ház, hogy teljesen megújult tárlattal nyisson ki újra decemberre, a zeneszerző születésének 250. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékév kezdetére.
Vizuál ajánló

Aki a kaposvári katonaélményeiből csinált karriert New Yorkban – Halász András

A művész neve mára legendává vált, elsősorban azért mert már a 70-es években az új képzőművész-generáció egyik meghatározó vezéralakja volt, művei pedig rangos magyar és nemzetközi múzeumi és magángyűjteményekben szerepelnek. A kiállításon kiemelkedik az 1983-ban készült, a személyi számítógépek korát megelőző, első computer-grafikai sorozatának a 2015-ben újragondolt, hatásos festményei.
Vizuál ajánló

Picassót vagy egy applikációt könnyebb restaurálni?

Ezen a héten nyílik a Ludwig Múzeum 30 éves fennállását ünneplő kiállítássorozat második, Eszközök című tárlata, amely az elmúlt 20 év médiaművészeti alkotásait mutatja be a múzeum gyűjteményéből.