Vizuál

A művész nem kalmár

2010.05.31. 11:59
Ajánlom
Szubjektív válogatás a héten nyíló kiállításokból, röviden ismertetve.

Lévay Jenő: Sóhaj létrák - május 31-11.

A XERTOX Csoport egyik alapítójának, a „dolgos meditáció" kidolgozójának új kiállításának ad otthont az egri Kis Zsinagóga Galéria. A falakon a művész grafikái, a megnyitón pedig a művész és Joó Irma közös performansza.

III. Crosstalk Video Art Festival - június 1-6.
Immár harmadik alkalommal rendezik meg Budapesten a Crosstalk Videó Fesztivált, melynek célja, hogy átfogó képet adjon a nemzetközi és a magyar videoművészet legjavából, emellett legalább olyan fontosnak tartják a szervezők, hogy a videoművészetet a nagyközönség minél szélesebb rétegével ismertessék meg. Az abszolút friss rendezvénysorozatnak a Merlin ad otthont, de több társhelyszínen láthatunk munkákat, így a Videospace és a Platán Galériában, míg például a Fixation című csoportos kiállításnak a Gozsdu-udvar D udvara ad otthont. Helyszíntől függetlenül igen sok osztrák alkotással találkozhtatunk, ami természetesen nem a véletlen, hanem a szervezők műve, ugyanis Ausztria a Fesztivál díszvendége.

Malgot István szobrai - június 3-24.
A X. Pécsi Országos Színházi Találkozó azaz a POSZT keretében mutatják be Malgot István szobrait a Horvát Színház Csopor(t)-Horda galériájában. A szobrászként végzett Malgot színházi emberként töltötte az elmúlt harminc évet: színdarabokat rendezett, díszleteket készített, és nem mellesleg beutazta Ázsia egy igen nagy szeletét. Ez utóbbi utak hatása látható szobrain is, melyek modernek, ugyanakkor mégis ősi istenségeket idéznek.

Felhőgyár - június 3-27.
A Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának csoportos tárlata látható három hétig a Mai Manó Ház André Kertész kiállítótermében. A tucatnyi fiatal művész munkái reflektálnak egymásra, a világra vagy éppen elmúlt korok alkotásaira, hangulatára, de egy biztos: harsogóan újak és frissek.

Ferenczy Zsolt: Mission Possible - június 3. - július 9.
Ferenczy alkotásai ironikus választ adnak a Mission Impossible kiégett titkos ügynökére. Mint az Inda Galéria új tárlata is bizonyítja, Ferenczynél a küldetés nem lehetetlen, sőt a végén még gazdag jutalom is üti a nehézségekkel megküzdő hős markát.

Pálos Miklós: Munkák - június 3. - július 2.
Pálos Miklós festőművész legfrissebb alkotásaiból nyílik kiállítás Budapest éppen talán legfiatalabb kiállítóhelyén, a Galéria Neonban hármas (Bernát András, Pálos Miklós, tgnoise) megnyitó-eseménnyel kísérve.

Martin Munkácsi intro - június 4-6.
Érdekes reklámfogáshoz nyúlt a Ludwig Múzeum az őszi Martin Munkácsi kiállítás népszerűsítése érdekében: kiállítással hívja fel a figyelmet a kiállításra. A maga idejében világhírű (divat) fotós munkáiból most tényleg csak egy kis ízelítőt kapunk, ami sejthetően meghozza a nagyérdemű étvágyát a teljes életművet bemutató kiállításra.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál liget

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál downton abbey

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Vizuál székely

Panteon – kiállítás a Pesti Vigadóban

Idén nyáron kultúrtörténeti jelentőségű kiállítást rendeznek a Székely Nemzeti Múzeum képzőművészeti gyűjteményéből a Pesti Vigadóban.
Vizuál gyász

Meghalt Friedmann Endre fotóriporter

A World Press Photo-, Balázs Béla- és Táncsics Mihály-díjas fotóst, az MTI örökös tudósítóját 84 éves korában, vasárnap érte a halál - tudatta a család.
Vizuál videotéka

Egyetlen videokölcsönző maradt az egykori hatalmas amerikai hálózatból

Most már tényleg vége a kilencvenes éveknek: az egykor virágzó videokölcsönzők legnagyobbika, az amerikai Blockbuster lánc is bedobja a törülközőt, és bezárja utolsó boltjait.