Vizuál

A művészet politikája vagy a politika művészete?

2015.01.30. 11:30
Ajánlom
Miként válik a vizuális nyelv és a retorika a hatalmi stratégia részévé? - teszi fel a kérdést Jasmina Cibic Spielraum - The Nation Loves It című összművészeti alkotása, melyet január 30-tól láthat a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum (Lumú) közönsége.

A szlovén művész ugyanannak a művészgenerációnak a nemzetközileg elismert képviselője, mint Ciprian Muresan, akinek két hete nyílt kiállítása a Lumúban - emlékeztetett a január 29-ei sajtóvezetésen a múzeum igazgatója. Fabényi Júlia hozzátette: mindkét művész gyerekként élte meg a kommunizmust, így személyesen is ismerik ugyan a 20. század második felének örökségét, mégis kívülállóként tudnak reagálni arra.

Kopeczky Róna kurátor a kiállítás előzményeiről szólva felidézte: a 2013-as Velencei Biennálén Jasmina Cibic For Our Economy And Culture című munkájával képviselte Szlovéniát. Legújabb projektje az ekkor felvetett gondolatokat viszi tovább; a Jasmina Cibic korábbi munkássága során felvetett konceptuális és formai kérdések egyfajta szintézise.

A kurátor elmondása szerint az összművészeti alkotás a film, a performansz, a szobrászat és az installáció segítségével veszi szemügyre a közelmúlt történelmét, azt vizsgálva, hogyan válik a vizuális nyelv és a retorika az állam látványos megjelenítésének eszközévé, és miképpen szolgál a művészet - elsősorban az építészet - a mindenkori politikai rendszer hatalmi eszközeként.

A Spielraum - The Nation Loves It projekt egy a Lumúba tervezett installációból, a Simon Fisher Turner által ahhoz komponált hangkörnyezetből, performanszokból, illetve két vetített filmből áll. A kiállítás látványtervéhez az El Nem Kötelezettek Mozgalmának 1961-es, Belgrádban megrendezett első konferenciája alkalmából készült tervek és grafikák jelentették a kiindulópontot, különös hangsúllyal utalva a konferencia fő helyszínére, az egykori belgrádi Szövetségi Palota monumentális épületére.

Ezek a vizuális elemek bukkannak fel kivágott alakzatként azokon a tájfotó-kollázsokon, amelyeket a művész a volt jugoszláv elnök, Josip Broz Tito fotográfusainak archívumából merített, de a vetítőterek, valamint a kiállítás középpontját képező videó plasztikai és dekoratív elemeiben is.

Jasmina Cibic beszámolója szerint a filmen hallható színész szövege ötven 20. századi politikus beszédeiből áll össze, melyek közös eleme, hogy egykor épületek, emlékművek avatóünnepségein hangzottak el, olyan személyek szájából, akik elkötelezték magukat a protokoll jellegű építészet mellett.

A szlovén művész velencei projektjének részét képezte a Fruits of Our Land című videó, melynek szereplői arról vitatkoznak, hogy milyen művész milyen művel alkalmas a nemzeti reprezentációra.

A tárlat záróegysége ismét a táj mint nemzeti reprezentációs elem felé fordul: a kiállított, kör alakú márványfelületeken a tájképekből a művész csak az eget festette meg, utalva arra, hogy milyen bonyolult feladat megtalálni egyetlen tájat, amely magában szimbolizálhatná az egész országot.

Ksenija Skrilec, Szlovénia magyarországi nagykövete a tárlat csütörtök esti megnyitóján emlékeztetett arra, hogy a Ludwig Múzeum nemrég zárt, Anarchia, utópia, forradalom című kiállításában szintén helyet kaptak egy szlovén művész, Marko Brecelj munkái. Önálló kiállítással azonban szlovén alkotó hosszú évek óta nem szerepelt Budapesten, ezért is örömteli, hogy most a Lumú is felfedezte a nemzetközi színtéren is egyre elismertebb Jasmina Cibic művészetét - mondta el Ksenija Skrilec.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.
Plusz

Létünk legizgalmasabb momentuma a felfedezés – Interjú Novák Péterrel

Javában tart a Partitúra zenei, művészeti road show új szériájának forgatása. Novák Péterrel rendező tapasztalatairól, forgatásokról, témaválasztásról mesélt, és arról is, hogy lehet-e kultúra nélkül élni.
Plusz

Kicsoda valójában a hölgy a híres „We Can Do It!” poszteren?

Mindenki ismeri az ikonikus posztert, amelyen egy nő feszít, mellette a híres szlogen: „Meg tudjuk csinálni”. De kicsoda a képen látható hölgy?
Színház

Udvaros Dorottya: „Mintha az élet direkt adná nekem ezeket a szerepeket”

Világhírű román rendező, Silviu Purcărete állította színpadra a Nemzeti Színházban Csehov utolsó, összegző főművét, a Meggyeskertet. A román és az orosz színházi iskoláról, Csehovról és a tavaszról is beszélt a női főszerepet alakító Udvaros Dorottya.
Zenés színház

Népdalt énekelve sétál át a macska a hivatalon

Halas Dóra és Nagy Fruzsina már a második közös előadásukat készítették el a Soharóza kórussal. Catwalk-koncertnek nevezik az általuk alkotott műfajt, amelyben elegyednek a kóruskoncert, a színház és a divatbemutató jellegzetességei. Az Ügyben népdalokat dolgoztak fel, bár mint mondták, Kodály és Bartók óta valami nagyon félrecsúszott a népzene társadalmi megítélésében.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

A legelső magyar absztrakt festmény is megcsodálható az újragondolt Czóbel kiállításon

Tovább folytatódik Czóbel Béla életművének bemutatása Szentendrén, a Templomdombon, a művész egykori lakóhelyén kialakított múzeumban. Az Újragondolt Czóbel 4.0. kiállítás egyik szenzációja a legkorábbi magyar absztrakt festmény.
Vizuál napszállta

Nemes Jeles László a legjobb rendező Pekingben

Nemes Jeles László nyerte a legjobb rendező díját Ázsia nagyszabású seregszemléjén, a Pekingi Nemzetközi Filmfesztiválon a Napszállta című filmjéért. A filmet pénteken vetítik a Magyar Filmhéten, a Corvin moziban.
Vizuál magazin

Csokoládéra épült a világhírű műgyűjtemény

A Budapest Art Week keretén belül betekintettünk a budapesti Ludwig Múzeum kulisszái mögé, ahol azt is megtudhattuk, mi köze a húsvéti csokitojásoknak Andy Warhol pop-art képeihez.
Vizuál videó

Terápia filmben és építészetben – Krigler Gábor és Varga Tamás a Kult50-ben

A Kult50 a háttérben álló alkotókra is szeretné felhívni a figyelmet, hiszen Krigler Gábor showrunner, kreatív producer sorozataival és Varga Tamás építész épületeivel sokan naponta találkoznak. Videósorozatunk hetente két alkalommal jelentkezik, amelyben párosával mutatjuk be az idei Kult50 szereplőit.
Vizuál hír

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.