Vizuál

A nagy nevettető, aki titokban remek zenész is volt: Dudley Moore

2022.04.19. 14:05
Ajánlom
Számos sikeres vígjáték főszereplője volt, 2002 óta már csak a túloldalról mosolyog rajtunk. Néhány filmben megcsillan, de mégsem közismert, hogy remek jazz-zongorista és orgonista, sőt zeneszerző is volt egy személyben.

1935. április 19-én született Dudley Moore angol színész, komikus, zongorista, zeneszerző. Ha egy alkotóra még évtizedek múltán is jól emlékezünk, mint sokan például Moore az Arthur című filmben nyújtott alakítására, az nem feltétlenül a művészi értéknek, de az önfeledt szórakozásnak biztosan szól. És Dudley Moore nagyon tudott szórakoztatni, ebben a filmben Lisa Minnellivel teszi, fergetegesen.

Dudley Moore nem is amerikai volt, hanem nagyon is angol.

Olyannyira, hogy az oxfordi Magdalena College zenei ösztöndíjasa volt, főszakja pedig az orgona.

Hogy a komédia az egyik anyanyelve, persze, már akkor sem tagadhatta. Mint feltörekvő komikus, meghívást kapott a Beyond the Fringe (1963) című szatíra-sorozatba, ami előbb Londonban, majd New Yorkban aratott hangos sikert. Az Angliába visszatérő Moore a Not Only… But Is című show egyik vezéralakja lett, és ebben a műsorban vált  előbb alkalmi, majd állandó partnerévé Peter Cook. Londoni, majd amerikai együttműködésük Tony- és Grammy-díjat hozott a párosnak, már a hetvenes évek elején.

GettyImages-113247193-132256.jpg

Dudley Moore 1971-ben (Fotó/Forrás: Michael Putland / Getty Images Hungary)

Az a Dudley Moore, aki az idősebbek emlékezetében élhet a mai napig is, nem elsősorban angol szatírákban csillantja meg humorérzékét és komikus készségeit, hanem hollywoodi filmekben. Ezek pedig a fergeteges Arthur, az Óvakodj a törpétől Goldie Hawnnal, a Bombanő, vagy A szerelem bolondja.

Az Arthurért Oscarra is jelölték, amit végül a komornyikot játszó Sir John Guilgeud nyert el, a férfi mellékszerepért.

A Golden Globe azért kijárt ezért a szerepért.

Dudley Moore pályája többször visszakanyarodott kiindulópontjához, a zenéhez, már oxfordi éveit követően is kiváló jazz-zenészként tartották számon. Több filmzenét írt, 1994-től pedig Oschestra! néven egy zenei sorozata is futott a Channel 4-on, Solti György karmesterrel.

1995-ben a New York Times zenekritikusával, a szintén kiváló zongorista Rena Fruchterrel folytatott beszélgetés keltette új életre Dudley Moore zenei karrierjét.

Zongoraduójukat Amerika-szerte és Ausztráliában is megcsodálhatta a közönség.

Fejléckép: Solti György és Dudley Moore (fotó: Georges De Keerle / Getty Images Hungary)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Vizuál

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Fenntartható? - Az újrahasznosítás és a lassulás jegyében jön a Műtárgyak éjszakája

A fenntarthatóság lesz a kiemelt témája a VI. Műtárgyak éjszakájának, amely ötven budapesti és néhány vidéki helyszínen csaknem száz művészeti sétával, tárlatvezetéssel, szakmai előadással, műterem-látogatással és egyéb programmal invitálja a látogatókat május 26. és 28. között.
Vizuál hír

Jobbnál jobb filmekkel jön az Artmozik éjszakája

Premier előtti vetítések és az elmúlt évek legjobb filmjei várják a filmrajongókat az idei Artmozik éjszakáján, május 20-án késő délutántól másnap hajnalig, öt fővárosi moziban. Ezúttal is filmről filmre vándorolhatunk a Művész, a Puskin, a Toldi, a Tabán és a Kino Cafe mozik között.
Vizuál ajánló

100 éve lappangó remekműveket árverez el a Virág Judit Galéria

A 25 éves Virág Judit Galéria jubileumi aukcióján Rippl-Rónai József, Vaszary János és Kádár Béla kivételesen értékes alkotása is kalapács alá kerülnek. Mindhárom festmény eddig magángyűjteményekben rejtőzött. A művek két héten át ingyenesen megtekinthetők a Falk Miksa utcai galériában. 
Vizuál Film

Ukrajna árnyékában - Ma kezdődik a 75. cannes-i fesztivál

Több mint 35 ezer szakmai résztvevő és mozirajongó részvételével kezdődő fesztivál hivatalos programjában 21 film versenyez az Arany Pálmáért. Az évfordulós seregszemlét három év után ismét a megszokott időpontban rendezik meg, és a koronavírus-járvány miatti korábbi óvintézkedések is megszűnnek.
Vizuál ajánló

A fény, a hang és a művészet labirintusa - Cinema Mystica a Margitszigeten

Magyarország első immerzív, digital art kiállítását május 13. és június 5. között rendezik meg a város legújabb kulturális helyszínén, a margitszigeti Kristály Színtérben. Az új médiumokat felvonultató tárlat egy érzékszervi utazás, mely 16 egyedi installáción vezet végig