Vizuál

A nagy nevettető, aki titokban remek zenész is volt: Dudley Moore

2022.04.19. 14:05
Ajánlom
Számos sikeres vígjáték főszereplője volt, 2002 óta már csak a túloldalról mosolyog rajtunk. Néhány filmben megcsillan, de mégsem közismert, hogy remek jazz-zongorista és orgonista, sőt zeneszerző is volt egy személyben.

1935. április 19-én született Dudley Moore angol színész, komikus, zongorista, zeneszerző. Ha egy alkotóra még évtizedek múltán is jól emlékezünk, mint sokan például Moore az Arthur című filmben nyújtott alakítására, az nem feltétlenül a művészi értéknek, de az önfeledt szórakozásnak biztosan szól. És Dudley Moore nagyon tudott szórakoztatni, ebben a filmben Lisa Minnellivel teszi, fergetegesen.

Dudley Moore nem is amerikai volt, hanem nagyon is angol.

Olyannyira, hogy az oxfordi Magdalena College zenei ösztöndíjasa volt, főszakja pedig az orgona.

Hogy a komédia az egyik anyanyelve, persze, már akkor sem tagadhatta. Mint feltörekvő komikus, meghívást kapott a Beyond the Fringe (1963) című szatíra-sorozatba, ami előbb Londonban, majd New Yorkban aratott hangos sikert. Az Angliába visszatérő Moore a Not Only… But Is című show egyik vezéralakja lett, és ebben a műsorban vált  előbb alkalmi, majd állandó partnerévé Peter Cook. Londoni, majd amerikai együttműködésük Tony- és Grammy-díjat hozott a párosnak, már a hetvenes évek elején.

GettyImages-113247193-132256.jpg

Dudley Moore 1971-ben (Fotó/Forrás: Michael Putland / Getty Images Hungary)

Az a Dudley Moore, aki az idősebbek emlékezetében élhet a mai napig is, nem elsősorban angol szatírákban csillantja meg humorérzékét és komikus készségeit, hanem hollywoodi filmekben. Ezek pedig a fergeteges Arthur, az Óvakodj a törpétől Goldie Hawnnal, a Bombanő, vagy A szerelem bolondja.

Az Arthurért Oscarra is jelölték, amit végül a komornyikot játszó Sir John Guilgeud nyert el, a férfi mellékszerepért.

A Golden Globe azért kijárt ezért a szerepért.

Dudley Moore pályája többször visszakanyarodott kiindulópontjához, a zenéhez, már oxfordi éveit követően is kiváló jazz-zenészként tartották számon. Több filmzenét írt, 1994-től pedig Oschestra! néven egy zenei sorozata is futott a Channel 4-on, Solti György karmesterrel.

1995-ben a New York Times zenekritikusával, a szintén kiváló zongorista Rena Fruchterrel folytatott beszélgetés keltette új életre Dudley Moore zenei karrierjét.

Zongoraduójukat Amerika-szerte és Ausztráliában is megcsodálhatta a közönség.

Fejléckép: Solti György és Dudley Moore (fotó: Georges De Keerle / Getty Images Hungary)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Kettévágott Carmina Burana – reakciók az operaházi büfébotrányra

Bogányi Tibor karmester visszalépett az operaház Carmina Burana-produkciók vezénylésétől, mivel főigazgatói döntésre szünetet kell beiktatni az előadásba. Az ügy számos viharos reakciót váltott ki.
Vizuál

Elhunyt Koncz András festőművész

A Munkácsy-díjas festőművész, Koncz Zsuzsa énekesnő öccse hosszú, méltósággal viselt, súlyos betegség után hunyt el március 2-án hajnalban, életének hetvenegyedik évében.
Zenés színház

„Mindenkinek ajánlom, hogy menjen ki éjszaka az erdőbe!” – interjú Claus Guthtal

A világ egyik legjelentősebb operarendezője, Claus Guth nemrég Budapestre látogatott: számos neves színház után a Magyar Állami Operaház is átvette Don Giovanni-rendezését. Ebből az alkalomból kérdeztük az alkotót.
Vizuál

Elhunyt Vadász György építész

Életének 92. évében, március 3-án elhunyt Vadász György Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építőművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a nemzet művésze. A kilencvenes években készült épületeivel nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a bauhaus ismét népszerűvé vált a hazai építészetben.
Színház

Oidipusz a politika útvesztőjében – bemutatták Szikszai Rémusz rendezését a Radnóti Színházban

A Radnóti Színház legújabb előadásában Oidipusz egy idealista, ígéretes politikus, akinek szembe kell néznie a múlt terheivel. A produkció bemutatójára március 3-án került sor. A főszerepekben mások mellett Pál András, Kováts Adél és László Zsolt látható.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Ismerje meg az épületet, ahol Kossuth Lajos elmondta híres beszédét!

Március 16-án Forradalmi események a „Tündérpalotában” címmel ünnepi épülettörténeti sétán vehetünk részt Dr. Csorba László történész vezetésével, amely során megismerhetjük Pesti Vigadó és az 1848/49-es forradalom közös történetét.
Vizuál vadász györgy

Elhunyt Vadász György építész

Életének 92. évében, március 3-án elhunyt Vadász György Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építőművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a nemzet művésze. A kilencvenes években készült épületeivel nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a bauhaus ismét népszerűvé vált a hazai építészetben.
Vizuál gyász

Elhunyt Koncz András festőművész

A Munkácsy-díjas festőművész, Koncz Zsuzsa énekesnő öccse hosszú, méltósággal viselt, súlyos betegség után hunyt el március 2-án hajnalban, életének hetvenegyedik évében.
Vizuál hír

Ezekkel a kiállításokkal várja idén a látogatókat a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria

Az ókori Mezopotámia örökségét bemutató nagyszabású tárlattal, Munkácsy Mihály születésének 180. évfordulója előtt tisztelgő emlékkiállítással, valamint Anna Margit életművéből nyíló tárlattal is készülnek.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Legyetek jók, ha tudtok!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy megrázó élményéről számol be, amit húszéves korában, egy javítóintézeti fotózáson élt át.