Vizuál

„A nagy teher összeszed” – Gera Marina a Kult50-ben

2020.10.19. 14:40
Ajánlom
„Úgy álltam hozzá, hogy ezt a maratont én most lefutom, de úgy, hogy ez most az én csúcsom lesz. Nagyon akartam nagyon jól megcsinálni, de az a görcs, amit a megfelelési vágyhoz kötök, nem volt bennem. Ha mondják, hogy ezt csak most az egyszer tudjuk felvenni, többször nem, akkor csak azért is hozom a legjobb formám, ilyen szempontból sportoló alkat vagyok, a nagy teher összeszed, és nem szétesek tőle” – árulta el Gera Marina, az ország első Nemzetközi Emmy-díjas színésznője a sikerét meghozó Örök tél című filmről.

Kult50 kategória: Film

Védnök: Deák Kristóf

Elismert teljesítmény: Emmy-díj az Örök tél című filmért

Bár Gera Marina több filmben és sorozatban is feltűnt korábban – többek között az Aranyéletben és Pálfi György Szabadesésében láthattuk –, az Örök télben való szerepléséig kevesen ismerték a nevét. Véleménye szerint ennek az az oka, hogy „nem jó termék”, ő sosem kapott nagy megkereséseket, és sosem kerület női magazinok címlapjára. Sőt!

Sokáig még azt is bűnnek érezte, hogy egyáltalán vágyakat dédelget ebben a szakmában, eleinte Szász Attilára is dühös volt, amikor kiderült, hogy nevezték az Emmyre.

Utólag úgy gondolja, ha nem jött volna az Emmy-díj, eltűnik a süllyesztőben, ám most, hogy a kezében tarthatja ezt az elismerést, végre „térképre helyezhette magát.”

DMARC20191204012-154449.jpg

Gera Marina, az Örök tél című film Emmy-díjas színésznője és Szász Attila, a film rendezője a Matrix Film budapesti irodájában 2019. december 4-én. (Fotó/Forrás: MTI/Mónus Márton)

Az Örök tél című filmben Irént alakítja, egy munkatáborba hurcolt sváb áldozatot, aki embertelen körülmények között dolgozik, abban reménykedve, hogy visszatérhet a kislányához. A táborban közeli kapcsolatba kerül egy fogolytársával, Rajmunddal, akivel együtt küzdenek a túlélésért. A film egyik legerősebb jelenete, amikor Irén megtudja, soha többé nem térhet haza, és sokkot kap. Ennek eljátszásához a színésznő egy saját traumájából merített inspirációt, és – miként mesélte – abban a pillanatban tényleg elállt a lélegzete, bedagadt a torka, sípolni kezdett a füle.

Az Örök tél története több szempontból is közel állt Marina szívéhez: nevelőapukája sokat mesélt neki gyerekkorában a málenkij robotról, és Irén karaktere is több jellemvonásában hasonlít a józanul gondolkodó, szerény, szorongó színésznőhöz. Úgy gondolja,

Irén ereje a törékenységében rejlik, abban, hogy hallgat, ám nem tűr, és történetével 250 ezer, a Szovjetunióba deportált magyarnak állít emléket.

Marina keményen készült a szerepre: a két hónapos felkészülési idő alatt koplalt, és jobban lefogyott, mint amit eredetileg kértek tőle.

Szakmai alázatosságára jellemző, hogy az a típusú művész, aki a filmezés minden aspektusát ismeri már, akinek nem derogál asszisztensként munkálkodni a háttérstábban. Emellett írói ambíciói is vannak; többször írt jeleneteket és karakterrajzot, valamint egy forgatókönyv terve is lapul a fiókjában.

Őszintén remélem, hogy pár éven belül már „nemcsak” színészi munkássága, de saját rendezésű filmjei/darabjai kapcsán is írhatunk róla.

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Sorozatunkban bemutatjuk az Ötvenet.

A Kult50 idei díjazottjainak névsorát itt olvashatja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Zenében megélt ünnep Pannonhalmán – jubilál az Arcus Temporum fesztivál

Eötvös Péter és Mozart művészetével ünnepel az idén 20 éves Arcus Temporum Művészeti Fesztivál Pannonhalmán augusztus 23–25. között. Ráadásul a jubileum egybeesik a bencés szerzetesközösség temploma, a Szent Márton-bazilika felszentelésének 800. évével.
Plusz

Az utolsó szerelem mítosza

Az első szerelem minden líra egyik fő toposza, sőt népdaloktól regényekig, a first love az igazi, mert mindenkit érdeklő, lángba boritó téma. Azon gondolkozom, hogy miért nincs az elsőnek párja, azaz miért nincs igazi irodalma, lírai lenyomata az utolsó szerelemnek, ennek a fellobbanó érzelmi viharnak? Almási Miklós írása.
Zenés színház

Szikrák és vízcseppek – Aida a Szentmargitbányai Kőfejtőben

Tíz év után ismét az Aida került színre az Ausztriában található Szentmargitbányai Kőfejtő hatalmas szabadtéri színpadán. Nem ez volt azonban az egyetlen visszatérés: ismét Thaddeus Strassberger rendező munkáját láthatta a közönség.
Klasszikus

„Tudatosítani kell a világban, hogy Auer Lipót magyar, ráadásul veszprémi volt” – interjú Kováts Péterrel, az Auer Fesztivál művészeti vezetőjével

Kerek évfordulóhoz érkezett a veszprémi születésű, világhírű hegedűművésznek, Auer Lipótnak szentelt fesztivál. Az ünnepi programról az eseménysorozat alapítójával, Kováts Péter hegedűművésszel beszélgettünk.
Plusz

Mintha elkezdtük volna szeretni a saját városainkat – beszélgetés Zubreczki Dávid építészeti mesemondóval

A Kultkikötő szervezésében idén nyáron nyolc helyszínen hallgathatók meg Zubreczki Dávid vetítéssel egybekötött történetmesélős előadásai Templomséták a Balaton körül címmel.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Hőség, Szózat és örkényi abszurd – megérkezett az első kedvcsináló előzetes Szimler Bálint nagyjátékfilmjéhez

A rendező első egész estés alkotásában egy átlagos magyar iskola hétköznapjain keresztül beszél a házmester-kultúrában ragadt hazai oktatási rendszerről. A Fekete pont című dráma premierjére rangos nemzetközi fesztiválon kerül sor.
Vizuál hír

Feltűnt egy kis manó! – elbűvölő Pumukli-szoborral rukkolt elő Kolodko Mihály Esztergomban

Újabb miniszobor bukkant fel, ezúttal Esztergomban, ahol az aprócska „gerillaalkotásairól” ismert művész, Kolodko Mihály ezúttal a 80-as, 90-es évek szeretett mesefiguráját, a csintalan kis koboldot, Pumuklit helyezte el.
Vizuál hír

Velencében is zsűrizni fog Reisz Gábor

A Karlovy Vary-i után augusztus végén a rangos velencei filmfesztiválon is zsűritag lesz a magyar filmrendező, ráadásul abban a szekcióban, amelynek tavaly a fődíját hódította el Magyarázat mindenre című alkotásával.
Vizuál kritika

Pixelekbe zárt generáció

Jane Schoenbrun szemkápráztató vizualitással, egy egészen különleges, mégis átélhető allegórián keresztül képes beszélni az identitáskeresés és a média viszonyáról. I Saw the TV Glow kritika.
Vizuál ajánló

Tengerparti hangulat a Várkert Bazárban

A kötetlen nyáridő hangulatát és a vízpartok harmóniáját mutatja be festészeti remekművek segítségével a Várkapitányság és a Magyar Nemzeti Galéria közös, Nyár a parton – Folyók, tavak, tengerek magyar ecsettel című szabadtéri kiállítása.