Vizuál

„A nagy teher összeszed” – Gera Marina a Kult50-ben

2020.10.19. 14:40
Ajánlom
„Úgy álltam hozzá, hogy ezt a maratont én most lefutom, de úgy, hogy ez most az én csúcsom lesz. Nagyon akartam nagyon jól megcsinálni, de az a görcs, amit a megfelelési vágyhoz kötök, nem volt bennem. Ha mondják, hogy ezt csak most az egyszer tudjuk felvenni, többször nem, akkor csak azért is hozom a legjobb formám, ilyen szempontból sportoló alkat vagyok, a nagy teher összeszed, és nem szétesek tőle” – árulta el Gera Marina, az ország első Nemzetközi Emmy-díjas színésznője a sikerét meghozó Örök tél című filmről.

Kult50 kategória: Film

Védnök: Deák Kristóf

Elismert teljesítmény: Emmy-díj az Örök tél című filmért

Bár Gera Marina több filmben és sorozatban is feltűnt korábban – többek között az Aranyéletben és Pálfi György Szabadesésében láthattuk –, az Örök télben való szerepléséig kevesen ismerték a nevét. Véleménye szerint ennek az az oka, hogy „nem jó termék”, ő sosem kapott nagy megkereséseket, és sosem kerület női magazinok címlapjára. Sőt!

Sokáig még azt is bűnnek érezte, hogy egyáltalán vágyakat dédelget ebben a szakmában, eleinte Szász Attilára is dühös volt, amikor kiderült, hogy nevezték az Emmyre.

Utólag úgy gondolja, ha nem jött volna az Emmy-díj, eltűnik a süllyesztőben, ám most, hogy a kezében tarthatja ezt az elismerést, végre „térképre helyezhette magát.”

DMARC20191204012-154449.jpg

Gera Marina, az Örök tél című film Emmy-díjas színésznője és Szász Attila, a film rendezője a Matrix Film budapesti irodájában 2019. december 4-én. (Fotó/Forrás: MTI/Mónus Márton)

Az Örök tél című filmben Irént alakítja, egy munkatáborba hurcolt sváb áldozatot, aki embertelen körülmények között dolgozik, abban reménykedve, hogy visszatérhet a kislányához. A táborban közeli kapcsolatba kerül egy fogolytársával, Rajmunddal, akivel együtt küzdenek a túlélésért. A film egyik legerősebb jelenete, amikor Irén megtudja, soha többé nem térhet haza, és sokkot kap. Ennek eljátszásához a színésznő egy saját traumájából merített inspirációt, és – miként mesélte – abban a pillanatban tényleg elállt a lélegzete, bedagadt a torka, sípolni kezdett a füle.

Az Örök tél története több szempontból is közel állt Marina szívéhez: nevelőapukája sokat mesélt neki gyerekkorában a málenkij robotról, és Irén karaktere is több jellemvonásában hasonlít a józanul gondolkodó, szerény, szorongó színésznőhöz. Úgy gondolja,

Irén ereje a törékenységében rejlik, abban, hogy hallgat, ám nem tűr, és történetével 250 ezer, a Szovjetunióba deportált magyarnak állít emléket.

Marina keményen készült a szerepre: a két hónapos felkészülési idő alatt koplalt, és jobban lefogyott, mint amit eredetileg kértek tőle.

Szakmai alázatosságára jellemző, hogy az a típusú művész, aki a filmezés minden aspektusát ismeri már, akinek nem derogál asszisztensként munkálkodni a háttérstábban. Emellett írói ambíciói is vannak; többször írt jeleneteket és karakterrajzot, valamint egy forgatókönyv terve is lapul a fiókjában.

Őszintén remélem, hogy pár éven belül már „nemcsak” színészi munkássága, de saját rendezésű filmjei/darabjai kapcsán is írhatunk róla.

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Sorozatunkban bemutatjuk az Ötvenet.

A Kult50 idei díjazottjainak névsorát itt olvashatja.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Nemrég arról álmodtam, hogy az Ódry Színpadon járok. Sajnos rövid álom volt.” – beszélgetés Gálffi Lászlóval

Húszon évesen az Equus és a Rimbaud-estje voltak a belépője a színházba. Majd jöttek a király és királyi szerepek. Kezdenek felejteni, mondja – nem hiszem. Lehet, hogy most csendesebb időszaka van, de a fiatalkori energia beépült, ott maradt. Az Örkény Színház Jelenetek a bábuk életéből bemutatója kapcsán beszélgettünk szenvedélyekről, zsenikről, öregedésről Gálffi Lászlóval.
Könyv

„Nagy tételben fogyasztom a szépprózát” – Grisnik Petra, a Lírástudók új műsorvezetője

Grisnik Petra személyében új műsorvezető csatlakozik a Lírástudók csapatához. Első vendége Závada Pál, akivel legújabb kötetéről, az Apfelbaum – Nagyvárad, Berlinről beszélgetnek a május 25-én jelentkező műsorban. A színésznővel könyvekről, olvasási szokásairól és irodalmi kötődéseiről beszélgettünk. 
Klasszikus

Jövőre is sztárokkal és ifjú tehetségekkel vár a Zeneakadémia

Huszonkét sorozattal, a barokktól a kortárs zenéig ívelő repertoárral, fiatal művészek és nemzetközi sztárok fellépésével várja közönségét a 2022/23-as évadban is a Zeneakadémia. Az ősz folyamán pedig újabb nemzetközi versenyeken mérettethetik meg magukat a legtehetségesebb ifjú muzsikusok.
Klasszikus

Elhunyt Lubik Hédy, hárfaművész

Életének 88. évében elhunyt Lubik Hédy, az Operaház hárfaművésze, aki hárfások nemzedékét nevelte évtizedeken át a Zeneakadémián - adta hírül az intézmény a facebook oldalán. 
Könyv

Ádám tragédiája a 20. században – Závada Pál a Lírástudók vendége

Grisnik Petra első vendége Závada Pál, aki a Lírástudók podcastban színházról, a 20. századi történelem iránti vonzalmáról, Madách és a teremtéstörténet inspiráló erejéről beszélt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál gyász

Elhunyt Gyarmathy Lívia Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező

A magyar mozgókép mesterét türelemmel és méltósággal viselt, hosszú betegség után 90 éves korában érte a halál – tájékoztatta a család az MTI-t.
Vizuál hír

40 dokumentumfilmmel bővült a Verziótéka

A Verzió Filmfesztivál online dokumentumfilmtára az elmúlt 18 év fesztiváljain bemutatott filmekből válogat, díjnyertes és közönségkedvenc alkotásokat egyaránt.
Vizuál hír

Erőss Zsolt éppen 20 éve ért fel a Mount Everest csúcsára

A valaha volt talán legnépszerűbb hegymászónk 2002. május 25-én, 10.30-kor, első magyarként ért fel a Mount Everest 8850 méter magas csúcsára. Életéről Csoma Sándor rendezésében készül nagyjátékfilm, a Magasságok és mélységek teaser előzetese az évforduló alkalmából debütál.
Vizuál ajánló

Napszentület és tárlatvezetés a Pesti Vigadóban a Műtárgyak éjszakáján

Épülettörténeti sétára és tárlatvezetésre invitálja az érdeklődőket a Pesti Vigadó május 26-27-én, a Műtárgyak éjszakája eseménysorozat részeként.
Vizuál Film

„Zsigmond Vilmos neve a világ összes operatőrének hívószó” – interjú Szabó Éva Andreával

Immár hatodik éve rendezik meg a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivált, a világhírű, szegedi származású operatőr emléke és munkássága előtt tisztelegve. A szegedi fesztivál alapító-igazgatójával beszélgettünk az idei programról, a kihívásokról, és arról is, hogy mitől fesztivál egy fesztivál.