Vizuál

„A nagy teher összeszed” – Gera Marina a Kult50-ben

2020.10.19. 14:40
Ajánlom
„Úgy álltam hozzá, hogy ezt a maratont én most lefutom, de úgy, hogy ez most az én csúcsom lesz. Nagyon akartam nagyon jól megcsinálni, de az a görcs, amit a megfelelési vágyhoz kötök, nem volt bennem. Ha mondják, hogy ezt csak most az egyszer tudjuk felvenni, többször nem, akkor csak azért is hozom a legjobb formám, ilyen szempontból sportoló alkat vagyok, a nagy teher összeszed, és nem szétesek tőle” – árulta el Gera Marina, az ország első Nemzetközi Emmy-díjas színésznője a sikerét meghozó Örök tél című filmről.

Kult50 kategória: Film

Védnök: Deák Kristóf

Elismert teljesítmény: Emmy-díj az Örök tél című filmért

Bár Gera Marina több filmben és sorozatban is feltűnt korábban – többek között az Aranyéletben és Pálfi György Szabadesésében láthattuk –, az Örök télben való szerepléséig kevesen ismerték a nevét. Véleménye szerint ennek az az oka, hogy „nem jó termék”, ő sosem kapott nagy megkereséseket, és sosem kerület női magazinok címlapjára. Sőt!

Sokáig még azt is bűnnek érezte, hogy egyáltalán vágyakat dédelget ebben a szakmában, eleinte Szász Attilára is dühös volt, amikor kiderült, hogy nevezték az Emmyre.

Utólag úgy gondolja, ha nem jött volna az Emmy-díj, eltűnik a süllyesztőben, ám most, hogy a kezében tarthatja ezt az elismerést, végre „térképre helyezhette magát.”

DMARC20191204012-154449.jpg

Gera Marina, az Örök tél című film Emmy-díjas színésznője és Szász Attila, a film rendezője a Matrix Film budapesti irodájában 2019. december 4-én. (Fotó/Forrás: MTI/Mónus Márton)

Az Örök tél című filmben Irént alakítja, egy munkatáborba hurcolt sváb áldozatot, aki embertelen körülmények között dolgozik, abban reménykedve, hogy visszatérhet a kislányához. A táborban közeli kapcsolatba kerül egy fogolytársával, Rajmunddal, akivel együtt küzdenek a túlélésért. A film egyik legerősebb jelenete, amikor Irén megtudja, soha többé nem térhet haza, és sokkot kap. Ennek eljátszásához a színésznő egy saját traumájából merített inspirációt, és – miként mesélte – abban a pillanatban tényleg elállt a lélegzete, bedagadt a torka, sípolni kezdett a füle.

Az Örök tél története több szempontból is közel állt Marina szívéhez: nevelőapukája sokat mesélt neki gyerekkorában a málenkij robotról, és Irén karaktere is több jellemvonásában hasonlít a józanul gondolkodó, szerény, szorongó színésznőhöz. Úgy gondolja,

Irén ereje a törékenységében rejlik, abban, hogy hallgat, ám nem tűr, és történetével 250 ezer, a Szovjetunióba deportált magyarnak állít emléket.

Marina keményen készült a szerepre: a két hónapos felkészülési idő alatt koplalt, és jobban lefogyott, mint amit eredetileg kértek tőle.

Szakmai alázatosságára jellemző, hogy az a típusú művész, aki a filmezés minden aspektusát ismeri már, akinek nem derogál asszisztensként munkálkodni a háttérstábban. Emellett írói ambíciói is vannak; többször írt jeleneteket és karakterrajzot, valamint egy forgatókönyv terve is lapul a fiókjában.

Őszintén remélem, hogy pár éven belül már „nemcsak” színészi munkássága, de saját rendezésű filmjei/darabjai kapcsán is írhatunk róla.

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Sorozatunkban bemutatjuk az Ötvenet.

A Kult50 idei díjazottjainak névsorát itt olvashatja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Leszámolás a paraszti kultúrával – megnéztük az év egyik legszebb filmjét

A Parasztok című filmet látni olyan, mintha végigjárnánk egy hatalmas múzeumot, és hosszasan elidőznénk valamennyi műalkotás előtt – szellemileg megterhelő, mégis eksztatikus művészi élményt jelent.
Klasszikus

Elhunyt Rolla János

A Kossuth-díjas hegedűművész, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének oktatója és korábbi tanszékvezetője hetvenkilenc éves volt – tudatta a szomorú hírt a Zeneakadémia.
Vizuál

Elhunyt Andresz Kati

A színházi munkái mellett szinkronszerepeiről is híres színésznőt, akinek különleges hangja számos filmet tett emlékezetessé, hatvannyolc éves korában érte a halál.
Klasszikus

Ragyogó sötétségem – beszélgetés Érdi Tamással

Érdi Tamás zongoraművész december 17-én a Benczúr Házban ad ünnepre hangoló koncertet, az Egész nap karácsony rendezvény záróakkordjaként.
Könyv

Vámos Miklós: Remek megragadása annak, mi is a szépirodalom

Vámos Miklós ebben a hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Állandó rovatában ezúttal Sasha Marianna Salzmann Az emberben legyen szép minden című kötetével foglalkozik.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: Sztalker Óbudán

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal azt eleveníti fel, amikor 1992-ben úgy döntött, besurran az Óbudai hajógyár területére, és megörökíti a csendben rothadozó épületeket. 
Vizuál ajánló

Varázslatos bábanimáció érkezik a mozikba karácsonykor

A cseh-szlovák-magyar koprodukcióban készült Tomi, Polli és a varázsfény című bábanimáció olyan örökzöldekhez hasonlítható, mint a Mirr-Murr, a kandúr vagy a Misi Mókus kalandjai. Cikkünkben elérhető a film első hivatalos előzetese. 
Vizuál hír

Rekordértékű Zsolnay-vázát árvereznek el a Virág Judit Galéria aukcióján

A galéria december 16-i aukcióján 15 millió forintos kikiáltási árról indul egy Zsolnay óriásváza. Az árverésen Boromisza, Czigány, Czóbel, Mednyánszky és Vaszary remekművei is kalapács alá kerül.
Vizuál ajánló

Filmek a valóságról, a művészet erejével – januárban jön a 10. Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál

A jubileumi szemlén a közönség több mint kétszáz vetítésen vehet részt Budapesten, illetve tíz másik nagyvárosban. A legizgalmasabb hazai és nemzetközi dokumentumfilmek mellett az alkotókkal és szakértőkkel is találkozhatunk a fesztivál során. 
Vizuál ajánló

A művészet és az etnográfia termékeny találkozása a Néprajzi Múzeumban

November 30-án megnyílt A kétely felfüggesztése című új, kortárs képzőművészeti kiállítás a Néprajzi Múzeumban. A kiállítótérben a néprajz és a kortárs művészet kérdései, válaszai, képviselői keresztezik egymást.