Vizuál

„A nagy teher összeszed” – Gera Marina a Kult50-ben

2020.10.19. 14:40
Ajánlom
„Úgy álltam hozzá, hogy ezt a maratont én most lefutom, de úgy, hogy ez most az én csúcsom lesz. Nagyon akartam nagyon jól megcsinálni, de az a görcs, amit a megfelelési vágyhoz kötök, nem volt bennem. Ha mondják, hogy ezt csak most az egyszer tudjuk felvenni, többször nem, akkor csak azért is hozom a legjobb formám, ilyen szempontból sportoló alkat vagyok, a nagy teher összeszed, és nem szétesek tőle” – árulta el Gera Marina, az ország első Nemzetközi Emmy-díjas színésznője a sikerét meghozó Örök tél című filmről.

Kult50 kategória: Film

Védnök: Deák Kristóf

Elismert teljesítmény: Emmy-díj az Örök tél című filmért

Bár Gera Marina több filmben és sorozatban is feltűnt korábban – többek között az Aranyéletben és Pálfi György Szabadesésében láthattuk –, az Örök télben való szerepléséig kevesen ismerték a nevét. Véleménye szerint ennek az az oka, hogy „nem jó termék”, ő sosem kapott nagy megkereséseket, és sosem kerület női magazinok címlapjára. Sőt!

Sokáig még azt is bűnnek érezte, hogy egyáltalán vágyakat dédelget ebben a szakmában, eleinte Szász Attilára is dühös volt, amikor kiderült, hogy nevezték az Emmyre.

Utólag úgy gondolja, ha nem jött volna az Emmy-díj, eltűnik a süllyesztőben, ám most, hogy a kezében tarthatja ezt az elismerést, végre „térképre helyezhette magát.”

DMARC20191204012-154449.jpg

Gera Marina, az Örök tél című film Emmy-díjas színésznője és Szász Attila, a film rendezője a Matrix Film budapesti irodájában 2019. december 4-én. (Fotó/Forrás: MTI/Mónus Márton)

Az Örök tél című filmben Irént alakítja, egy munkatáborba hurcolt sváb áldozatot, aki embertelen körülmények között dolgozik, abban reménykedve, hogy visszatérhet a kislányához. A táborban közeli kapcsolatba kerül egy fogolytársával, Rajmunddal, akivel együtt küzdenek a túlélésért. A film egyik legerősebb jelenete, amikor Irén megtudja, soha többé nem térhet haza, és sokkot kap. Ennek eljátszásához a színésznő egy saját traumájából merített inspirációt, és – miként mesélte – abban a pillanatban tényleg elállt a lélegzete, bedagadt a torka, sípolni kezdett a füle.

Az Örök tél története több szempontból is közel állt Marina szívéhez: nevelőapukája sokat mesélt neki gyerekkorában a málenkij robotról, és Irén karaktere is több jellemvonásában hasonlít a józanul gondolkodó, szerény, szorongó színésznőhöz. Úgy gondolja,

Irén ereje a törékenységében rejlik, abban, hogy hallgat, ám nem tűr, és történetével 250 ezer, a Szovjetunióba deportált magyarnak állít emléket.

Marina keményen készült a szerepre: a két hónapos felkészülési idő alatt koplalt, és jobban lefogyott, mint amit eredetileg kértek tőle.

Szakmai alázatosságára jellemző, hogy az a típusú művész, aki a filmezés minden aspektusát ismeri már, akinek nem derogál asszisztensként munkálkodni a háttérstábban. Emellett írói ambíciói is vannak; többször írt jeleneteket és karakterrajzot, valamint egy forgatókönyv terve is lapul a fiókjában.

Őszintén remélem, hogy pár éven belül már „nemcsak” színészi munkássága, de saját rendezésű filmjei/darabjai kapcsán is írhatunk róla.

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Sorozatunkban bemutatjuk az Ötvenet.

A Kult50 idei díjazottjainak névsorát itt olvashatja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Aki a lányok miatt képezte magát – 85 éves Woody Allen

Az Annie Hall és még számtalan fanyar humorú film alkotója, Woody Allen december 1-jén ünnepli nyolcvanötödik születésnapját.
Vizuál

Vásároljon bérletet, mentse meg a Cirko Mozit!

A Cirko-Gejzír Mozi közönsége segítségét kérni, és egy olyan bérletet kínál, amely onnantól érvényes, amikor a tulajdonosa használni kezdi. De nagy segítség számukra, ha már most megveszi.
Zenés színház

75 éves a színpad és a filmvászon koronázatlan királynője, Bette Midler

December 1-jén ünnepli hetvenötödik születésnapját Bette Midler amerikai színésznő, énekesnő, aki több mint fél évszázados karrierje alatt négy Grammy-díjat, négy Golden Globe-díjat, három Emmy-díjat, két Tony-díjat vehetett át, emellett hatszor kapta meg a legjobb komikának járó American Comedy Award kitüntetést.
Zenés színház

A változásra is reflektál Dolhai Attila új lemeze

A Visszatérés CD után két évvel új lemezzel jelentkezik Dolhai Attila. Az előző albummal ellentétben – ahol a színházi élmények egyfajta összefoglalása volt a cél – a színész ezúttal nem mások által megírt szerepek mentén szólal meg, hanem saját szerzeményeit gyűjtötte össze.
Vizuál

Elhunyt moszkvai Puskin Szépművészeti Múzeum volt elnöke

98 éves korában, koronavírus-fertőzésben elhunyt Irina Antonova, a világhírű moszkvai Puskin Szépművészeti Múzeum volt igazgatója, aki 52 év után, 2013-ban vonult vissza az intézmény éléről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

Jean-Luc Godard, a francia új hullám legendás alakja 90 éves

A tiszteletbeli Oscar-díjas francia filmrendező nevéhez fűződik a Kifulladásig című alkotás, amelyet a világ legjobb filmjei között tartanak számon.
Vizuál hír

Online látható Tóth Luca fesztiváldíjas kisfilmje

November 30-tól bárki megnézheti Tóth Luca legújabb kisfilmjét, a Berlinalén debütált Lidérc urat. A rendező második függetlenfilmjét 2019-ben mutatták be és azóta közel 90 fesztiválon szerepelt, versenyprodukcióként pedig 12 jelölést váltott díjra.
Vizuál hír

Zenthe Ferencre emlékezik OSZMI

Online programmal emlékezik Zenthe Ferenc születésének századik évfordulójára az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet. A 20. század második felének egyik legmeghatározóbb magyar színművészéről pályatársai csak úgy nyilatkoztak, hogy „nagysága abban is állt, hogy pici epizódban is alázatos és fegyelmezett volt”.
Vizuál gyász

Elhunyt moszkvai Puskin Szépművészeti Múzeum volt elnöke

98 éves korában, koronavírus-fertőzésben elhunyt Irina Antonova, a világhírű moszkvai Puskin Szépművészeti Múzeum volt igazgatója, aki 52 év után, 2013-ban vonult vissza az intézmény éléről.
Vizuál felhívás

Vásároljon bérletet, mentse meg a Cirko Mozit!

A Cirko-Gejzír Mozi közönsége segítségét kérni, és egy olyan bérletet kínál, amely onnantól érvényes, amikor a tulajdonosa használni kezdi. De nagy segítség számukra, ha már most megveszi.