Vizuál

A nap, amikor Charlie Chaplin 20. lett a Chaplin-hasonmás versenyen

2019.11.11. 09:25
Ajánlom
Igaz, vagy csupán legenda – nem tudni. Mindenesetre az alábbi történet olyan, mintha Charlie Chaplin rendezte volna.

A toprongyos csavargó figurája 1914. január 5-én született, amikor Chaplin belépett a Keystone stúdió ruhatárába, és már az ott talált, szedett-vetett holmikban, túlméretett cipőben, szűk öltönyben, jellegzetes járásával sétált ki onnan.

Kész lett a figura, ami először a Chaplin az autóversenyen című, 1914-es némafilmben mutatkozott be. Ebben már az a kacsázva járó, bő nadrágos csavargó volt, ami hamar kultikussá tette az Egyesült Államokban. Trendi lett a Chaplin-bajusz, megjelentek az utánzói, és hasonmásversenyeket is rendeztek a tiszteletére. A fenti fotó például 1921-ben, a Washington állambeli Bellinghamben Chaplin-hasonmásversenyen készült, amikor a Chaplin-láz még javában tartott. A legenda szerint korábban, 1915 és ’21 között a valódi Chaplin is elindult egy ilyen versenyen, gondolván, lehet némi esélye az önazonosságért folytatott mérkőzésben.

chaplin_smile-111957.jpg

Chaplin: Smile

1920-ban jelent meg egy cikk How Charlie Chaplin Failed címmel a The Straits Times of Singapore című újságban, amiben a következő anekdota szerepelt:

„Charlie Chaplin éppen az Egyesült Államokban tartózkodott, amikor olyan versenyt hirdettek, amiben Chaplin járását kellett utánozni. Chaplin nem hagyhatta ki az adandó alkalmat, benevezett hát.

Akkoriban azonban nem viselt Chaplin-bajuszt és jellegzetes cipője sem volt nála. Az eredmény csúfos kudarc lett: csak a 20. helyezést szavazták meg neki”.

Ugyanez a történet két másik verzióban is megjelent egy új-zélandi, illetve egy ausztrál újságban, 1920-ban és ’21-ben. Utóbbiban már csak a 27. helyezésről szól a fáma. Az anekdota tehát folyamatosan alakul, ami persze a történet valódiságát is megkérdőjelezi. Mi mindenesetre szeretnénk azt hinni, hogy a burleszk jelenet nem csupán a fantázia szüleménye, hanem megtörtént eset.

(forrás: openculture.com, fejléckép: J.W. Sandison; Whatcom Museum, Bellingham, WA.)

Chaplin, az elfeledett zeneszerző zseni

Kapcsolódó

Chaplin, az elfeledett zeneszerző zseni

Legtöbb filmjéhez maga komponált zenét, pedig nem tudott kottát olvasni. Egy időben sehova nem ment a hegedűje nélkül, és zeneszerzőként Oscar-díjat is nyert. Chaplin kevéssé ismert arca a muzsikusé.

Ezek Chaplin mosolydallamának legszebb feldolgozásai

Ezek Chaplin mosolydallamának legszebb feldolgozásai

Nat King Cole csinált belőle standardet, Michael Jackson kedvence volt, de Barbra Streisand is feldolgozta. Sokan talán nem is tudják, hogy Charlie Chaplin a Smile című dal szerzője.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Írás és olvasás ikrek” - Vámos Miklós a Lírástudókban

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio május 12-én, szerda este fél 8-kor jelentkező irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Vámos Miklós író.
Színház

Gyabronka József, Háy János és Alföldi Róbert az újranyitó Átrium színpadán

Május 21-től újra élő előadásokat tart az Átrium. A budai intézmény első produkciója a Fehér nyuszi, vörös nyuszi című darab Gyabronka József előadásában, ezt követően egy Háy János-premierrel, valamint a Mefisztó című kortárs zenés kabaréval várják a közönséget.
Színház

Eredeti Örkény-egypercessel köszöntötték Mácsai Pált a jubileumi Azt meséld el Pista! után

Május 12-én különleges évfordulót ünnepelt az Örkény Színház, ugyanis 700. alkalommal tűzték műsorra Mácsai Pál egyszemélyes előadását, az Azt meséld el, Pista!-t.
Vizuál

Paul Almásy válogatott fotográfiáiból rendezett tárlatot a Mai Manó Ház

A Mai Manó Ház A képírás mestere – Paul Almásy címmel rendezett kiállítást a világhírű franciaországi magyar fotóriporter munkáiból, mely május 11. és június 6. között látogatható.
Könyv

Alföldi Róbert dedikálja közelmúltban megjelent hangoskönyveit

Személyre szóló üzenettel viszi házhoz a Wolt május 14-én, péntek délután azokat Hungaroton gondozásában megjelent lemezeket, amelyeken Alföldi Róbert olvassa fel a magyar és világirodalom három klasszikusát.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: A Gyilkos tó kémiája

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Gyilkos-tónál megélt pálinka-történeteket mesélt.
Vizuál aukció

Új kiállítótérrel bővül a Virág Judit Galéria

Rippl-Rónai, Bortnyik és Munkácsy remekművei láthatók a május 15-én nyíló, csaknem 400 négyzetméteres területtel kibővülő Virág Judit Galériában, ahol a 105 kortárs és 157 klasszikus művet felvonultató új aukciós tárlat is megtekinthető.
Vizuál hír

Jelentős elismerésben részesül Marina Abramović

Marina Abramović világhírű performanszművész kapja idén a spanyol Nobel-díjnak is nevezett Asztúria hercegnője-díjat művészeti kategóriában – adta hírül a Papageno, a Pledge Times hírportálra hivatkozva. Az Asztúria hercegnője Alapítvány minden évben nyolc kategóriában osztja ki az elismerést, melynek első kihirdetett győztese a szerb művész.
Vizuál premier

Online premieren mutatják be a frissen felújított Habfürdőt

Kovásznai György születésének 87. évfordulóján a Nemzeti Filmintézet-Filmarchívum Igazgatósága videomegosztó csatornáján két alkalommal, május 15-én és 16-án este 7 órakor bemutatja a legendás animációs film restaurált változatát. 
Vizuál hír

106 éves korában elhunyt Norman Lloyd amerikai színész-rendező

Az Emmy-díjra jelölt színészt Los Angeles-i otthonában érte a halál - adta hírül az MTI. Norman Lloyd pályafutása kezdetén együtt dolgozott Orson Wellesszel, Alfred Hitchcockkal és Charlie Chaplinnel is.