Vizuál

A nap, amikor Charlie Chaplin 20. lett a Chaplin-hasonmás versenyen

2019.11.11. 09:25
Ajánlom
Igaz, vagy csupán legenda – nem tudni. Mindenesetre az alábbi történet olyan, mintha Charlie Chaplin rendezte volna.

A toprongyos csavargó figurája 1914. január 5-én született, amikor Chaplin belépett a Keystone stúdió ruhatárába, és már az ott talált, szedett-vetett holmikban, túlméretett cipőben, szűk öltönyben, jellegzetes járásával sétált ki onnan.

Kész lett a figura, ami először a Chaplin az autóversenyen című, 1914-es némafilmben mutatkozott be. Ebben már az a kacsázva járó, bő nadrágos csavargó volt, ami hamar kultikussá tette az Egyesült Államokban. Trendi lett a Chaplin-bajusz, megjelentek az utánzói, és hasonmásversenyeket is rendeztek a tiszteletére. A fenti fotó például 1921-ben, a Washington állambeli Bellinghamben Chaplin-hasonmásversenyen készült, amikor a Chaplin-láz még javában tartott. A legenda szerint korábban, 1915 és ’21 között a valódi Chaplin is elindult egy ilyen versenyen, gondolván, lehet némi esélye az önazonosságért folytatott mérkőzésben.

chaplin_smile-111957.jpg

Chaplin: Smile

1920-ban jelent meg egy cikk How Charlie Chaplin Failed címmel a The Straits Times of Singapore című újságban, amiben a következő anekdota szerepelt:

„Charlie Chaplin éppen az Egyesült Államokban tartózkodott, amikor olyan versenyt hirdettek, amiben Chaplin járását kellett utánozni. Chaplin nem hagyhatta ki az adandó alkalmat, benevezett hát.

Akkoriban azonban nem viselt Chaplin-bajuszt és jellegzetes cipője sem volt nála. Az eredmény csúfos kudarc lett: csak a 20. helyezést szavazták meg neki”.

Ugyanez a történet két másik verzióban is megjelent egy új-zélandi, illetve egy ausztrál újságban, 1920-ban és ’21-ben. Utóbbiban már csak a 27. helyezésről szól a fáma. Az anekdota tehát folyamatosan alakul, ami persze a történet valódiságát is megkérdőjelezi. Mi mindenesetre szeretnénk azt hinni, hogy a burleszk jelenet nem csupán a fantázia szüleménye, hanem megtörtént eset.

(forrás: openculture.com, fejléckép: J.W. Sandison; Whatcom Museum, Bellingham, WA.)

Chaplin, az elfeledett zeneszerző zseni

Kapcsolódó

Chaplin, az elfeledett zeneszerző zseni

Legtöbb filmjéhez maga komponált zenét, pedig nem tudott kottát olvasni. Egy időben sehova nem ment a hegedűje nélkül, és zeneszerzőként Oscar-díjat is nyert. Chaplin kevéssé ismert arca a muzsikusé.

Ezek Chaplin mosolydallamának legszebb feldolgozásai

Ezek Chaplin mosolydallamának legszebb feldolgozásai

Nat King Cole csinált belőle standardet, Michael Jackson kedvence volt, de Barbra Streisand is feldolgozta. Sokan talán nem is tudják, hogy Charlie Chaplin a Smile című dal szerzője.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ha ennek vége, első dolgom találkozni a zenekarommal

Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító karmestere azt mondja, hozott a járványhelyzet jót is a rossz mellett. De vannak dolgok, amelyek ne maradjanak így. Például, hogy nem találkozhat a zenekarával.
Vizuál

Online elérhető művészeti filmek a napfényes Itáliáról

Online elérhető A művészet templomai című népszerű ismeretterjesztő sorozat, első körben hat film, köztük a firenzei Uffizi képtárat, Róma bazilikáit, a milánói Scala történetét, Leonardo és Raffaello életpályáját bemutató alkotások nézhetők.
Klasszikus

Elhunyt Peskó Zoltán világhírű magyar karmester

83 évesen, hosszas betegség után március 31-én elhunyt Peskó Zoltán - tájékoztatta lapunkat a művész családja.
Színház

Kováts Adél: „Nem csak a járványt kell túlélnünk”

Kováts Adél Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Radnóti Színház igazgatója a napirendben hisz, megpróbál nem egész nap dolgozni, ugyanakkor élvezi is a home office előnyeit. Tudja, hogy a járványt követően szemléletet kell váltanunk, de most a legfontosabbnak a szolidaritást tartja.
Könyv

Aki megmutatta nekünk a Tücsökzenét

1900. március 31-én született Miskolcon a költő és műfordító, akit több alkalommal is eltiltottak a publikálástól.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál fotó

Fény az éjszakában – Az első ismert éjszakai felvétel Budapestről

Mi vonzott 300 ezer embert a Duna-partra egy májusi estén 1903-ban? A Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának munkatársa az első ismert éjszakai Budapest-felvételről ír.
Vizuál hír

Ki a legdrágább kortárs magyar festő? Itt vannak a rangsorok!

A Top10 élő magyar művész rangsora a 2019 aukciós eredmények alapján: Lakner László, Nádler Istán, Reigl Judit.
Vizuál ajánló

Online elérhető művészeti filmek a napfényes Itáliáról

Online elérhető A művészet templomai című népszerű ismeretterjesztő sorozat, első körben hat film, köztük a firenzei Uffizi képtárat, Róma bazilikáit, a milánói Scala történetét, Leonardo és Raffaello életpályáját bemutató alkotások nézhetők.
Vizuál Nemzeti Filmintézet

A filmes pályáztatásban egyelőre nincs fennakadás

A Nemzeti Filmintézet tevékenysége továbbra is zökkenőmentes, a pályáztatás folyamatos, legutóbb hét pályázat támogatásáról döntöttek.
Vizuál galéria

Utazási plakátok – könyvekbe és filmekbe

Unod a bezártságot? Kimozdulnál már? Mutatunk néhány csábító uticélt, ahova még most is el lehet jutni!