Vizuál

A nap, amikor Charlie Chaplin 20. lett a Chaplin-hasonmás versenyen

2019.11.11. 09:25
Ajánlom
Igaz, vagy csupán legenda – nem tudni. Mindenesetre az alábbi történet olyan, mintha Charlie Chaplin rendezte volna.

A toprongyos csavargó figurája 1914. január 5-én született, amikor Chaplin belépett a Keystone stúdió ruhatárába, és már az ott talált, szedett-vetett holmikban, túlméretett cipőben, szűk öltönyben, jellegzetes járásával sétált ki onnan.

Kész lett a figura, ami először a Chaplin az autóversenyen című, 1914-es némafilmben mutatkozott be. Ebben már az a kacsázva járó, bő nadrágos csavargó volt, ami hamar kultikussá tette az Egyesült Államokban. Trendi lett a Chaplin-bajusz, megjelentek az utánzói, és hasonmásversenyeket is rendeztek a tiszteletére. A fenti fotó például 1921-ben, a Washington állambeli Bellinghamben Chaplin-hasonmásversenyen készült, amikor a Chaplin-láz még javában tartott. A legenda szerint korábban, 1915 és ’21 között a valódi Chaplin is elindult egy ilyen versenyen, gondolván, lehet némi esélye az önazonosságért folytatott mérkőzésben.

chaplin_smile-111957.jpg

Chaplin: Smile

1920-ban jelent meg egy cikk How Charlie Chaplin Failed címmel a The Straits Times of Singapore című újságban, amiben a következő anekdota szerepelt:

„Charlie Chaplin éppen az Egyesült Államokban tartózkodott, amikor olyan versenyt hirdettek, amiben Chaplin járását kellett utánozni. Chaplin nem hagyhatta ki az adandó alkalmat, benevezett hát.

Akkoriban azonban nem viselt Chaplin-bajuszt és jellegzetes cipője sem volt nála. Az eredmény csúfos kudarc lett: csak a 20. helyezést szavazták meg neki”.

Ugyanez a történet két másik verzióban is megjelent egy új-zélandi, illetve egy ausztrál újságban, 1920-ban és ’21-ben. Utóbbiban már csak a 27. helyezésről szól a fáma. Az anekdota tehát folyamatosan alakul, ami persze a történet valódiságát is megkérdőjelezi. Mi mindenesetre szeretnénk azt hinni, hogy a burleszk jelenet nem csupán a fantázia szüleménye, hanem megtörtént eset.

(forrás: openculture.com, fejléckép: J.W. Sandison; Whatcom Museum, Bellingham, WA.)

Chaplin, az elfeledett zeneszerző zseni

Kapcsolódó

Chaplin, az elfeledett zeneszerző zseni

Legtöbb filmjéhez maga komponált zenét, pedig nem tudott kottát olvasni. Egy időben sehova nem ment a hegedűje nélkül, és zeneszerzőként Oscar-díjat is nyert. Chaplin kevéssé ismert arca a muzsikusé.

Ezek Chaplin mosolydallamának legszebb feldolgozásai

Ezek Chaplin mosolydallamának legszebb feldolgozásai

Nat King Cole csinált belőle standardet, Michael Jackson kedvence volt, de Barbra Streisand is feldolgozta. Sokan talán nem is tudják, hogy Charlie Chaplin a Smile című dal szerzője.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Nem hajlandó örmény énekesnővel énekelni az azeri tenor, illetve dehogynem, semmi baja vele

Sok mindent nem tudunk biztosan, mivel mindenki másra mutogat. És már az örmény külügy is megszólalt a témában.
Klasszikus

Bach billentyűs szvitjeit viszi egy általános iskolába Fejérvári Zoltán

Fejérvári Zoltán szólóestjével indul az alsógödi Belépés családostul klasszikus zenei sorozatának 2020-as évada. A művész Bach Francia szvitjeit adja elő január 25-én a Búzaszem Általános Iskola aulájában. Utána pedig a Zeneakadémiára viszi a műsort.
Vizuál

A mádi Rákóczi-kúriában Erhardt Gábor építésszel

A Partitúra zempléni adásában a stáb ellátogatott a mádi Rákóczi-kúriába, lenyűgözve sétáltak az évszázados falak között. Az épület átalakításának és bővítésének tervezőjét, Erhardt Gábort Tokaj-hegyalja építészeti hagyományairól kérdeztük.
Klasszikus

Gustavo Dudamel folytatja Los Angelesben

Újabb négy évre meghosszabbították a szerződését a Los Angeles-i Filharmonikus Zenekar élén, 2026-ig maradhat.
Jazz/World

Ki mondta, hogy egy nő nem trombitálhat jazzt?

Új albumán bátor nők előtt tiszteleg Yazz Ahmed, aki trombitásként és nőként maga is ritka jelenség. Meghallgattuk a Polyhymnia című lemezt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál portré

Ki nevet még a bohócon? – 100 éve született Fellini

Száz éve, 1920. január 20-án született Riminiben Federico Fellini, az egyik legnagyobb olasz filmes, akit első olaszként jelöltek rendezői Oscar-díjra, s mind a négy a kitüntetésre jelölt alkotása nyert a legjobb külföldi filmek között, a legnagyobb elismerésnek mégis azt érezte, ha rendező-festőnek nevezték.
Vizuál premier

Az 1917 a legjobb film az amerikai producerek szerint

Sam Mendes első világháborús eposza, az 1917 című film kapta meg az Amerikai Producerek Céhének (PGA) díját a mozikban forgalmazott filmek mezőnyében szombaton Los Angelesben.
Vizuál interjú

A mádi Rákóczi-kúriában Erhardt Gábor építésszel

A Partitúra zempléni adásában a stáb ellátogatott a mádi Rákóczi-kúriába, lenyűgözve sétáltak az évszázados falak között. Az épület átalakításának és bővítésének tervezőjét, Erhardt Gábort Tokaj-hegyalja építészeti hagyományairól kérdeztük.
Vizuál hír

Filmes hiányszakmák képzését támogatja a Filmintézet

Most először lehet pályázni sminkes és fodrász kisegítő, jelmezkivitelező, mikrofonos és öltöztető képzések programjával is. Március 2-ig várja a Filmintézet a szakmai képzéseket szervező intézmények pályázatait összesen 12 szakterületre. 
Vizuál Film

A legjobban várt januári filmek

Hűvös, szürke januári estéken jó dolog moziba járni, mostanában különösen, mert fontos és izgalmas filmek érkeznek, legtöbbjük számos kategóriában Oscar-díjra jelölt. Szubjektív válogatásunkból a francia szerzői film és egy különleges dokumentumfilm sem maradhatott ki.