Vizuál

A nap, amikor Charlie Chaplin 20. lett a Chaplin-hasonmás versenyen

2019.11.11. 09:25
Ajánlom
Igaz, vagy csupán legenda – nem tudni. Mindenesetre az alábbi történet olyan, mintha Charlie Chaplin rendezte volna.

A toprongyos csavargó figurája 1914. január 5-én született, amikor Chaplin belépett a Keystone stúdió ruhatárába, és már az ott talált, szedett-vetett holmikban, túlméretett cipőben, szűk öltönyben, jellegzetes járásával sétált ki onnan.

Kész lett a figura, ami először a Chaplin az autóversenyen című, 1914-es némafilmben mutatkozott be. Ebben már az a kacsázva járó, bő nadrágos csavargó volt, ami hamar kultikussá tette az Egyesült Államokban. Trendi lett a Chaplin-bajusz, megjelentek az utánzói, és hasonmásversenyeket is rendeztek a tiszteletére. A fenti fotó például 1921-ben, a Washington állambeli Bellinghamben Chaplin-hasonmásversenyen készült, amikor a Chaplin-láz még javában tartott. A legenda szerint korábban, 1915 és ’21 között a valódi Chaplin is elindult egy ilyen versenyen, gondolván, lehet némi esélye az önazonosságért folytatott mérkőzésben.

chaplin_smile-111957.jpg

Chaplin: Smile

1920-ban jelent meg egy cikk How Charlie Chaplin Failed címmel a The Straits Times of Singapore című újságban, amiben a következő anekdota szerepelt:

„Charlie Chaplin éppen az Egyesült Államokban tartózkodott, amikor olyan versenyt hirdettek, amiben Chaplin járását kellett utánozni. Chaplin nem hagyhatta ki az adandó alkalmat, benevezett hát.

Akkoriban azonban nem viselt Chaplin-bajuszt és jellegzetes cipője sem volt nála. Az eredmény csúfos kudarc lett: csak a 20. helyezést szavazták meg neki”.

Ugyanez a történet két másik verzióban is megjelent egy új-zélandi, illetve egy ausztrál újságban, 1920-ban és ’21-ben. Utóbbiban már csak a 27. helyezésről szól a fáma. Az anekdota tehát folyamatosan alakul, ami persze a történet valódiságát is megkérdőjelezi. Mi mindenesetre szeretnénk azt hinni, hogy a burleszk jelenet nem csupán a fantázia szüleménye, hanem megtörtént eset.

(forrás: openculture.com, fejléckép: J.W. Sandison; Whatcom Museum, Bellingham, WA.)

Chaplin, az elfeledett zeneszerző zseni

Kapcsolódó

Chaplin, az elfeledett zeneszerző zseni

Legtöbb filmjéhez maga komponált zenét, pedig nem tudott kottát olvasni. Egy időben sehova nem ment a hegedűje nélkül, és zeneszerzőként Oscar-díjat is nyert. Chaplin kevéssé ismert arca a muzsikusé.

Ezek Chaplin mosolydallamának legszebb feldolgozásai

Ezek Chaplin mosolydallamának legszebb feldolgozásai

Nat King Cole csinált belőle standardet, Michael Jackson kedvence volt, de Barbra Streisand is feldolgozta. Sokan talán nem is tudják, hogy Charlie Chaplin a Smile című dal szerzője.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Meztelenre vetkőzni még az orvos előtt sem!

Láthatóvá válnak a cselédlányok, szegényebb sorból való asszonyok hétköznapjai, a kor egészségügyi, higiéniai, sőt erkölcsi viszonyai. Szécsi Noémi legutóbbi kötetében dr. Hugonnai Vilma, az első magyar orvosnő rendelési naplói alapján enged bepillantást a 19. század végén és a 20. század elején élő nők életébe.
Klasszikus

Különleges koncertpárral indítja új évadát a Zeneakadémia

A Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar közös hangversenyén a Kossuth-díjas Balázs János szólójával hallható Rahmanyinov összes zongoraversenye és a virtuóz Paganini-variációk augusztus 18-án és 19-én a Nagyteremben. A vendégkarmester a kanadai Charles Olivieri-Munroe lesz.
Jazz/World

5,3 milliárd forint a zenészeknek, kluboknak, fesztiváloknak és technikusoknak

Kezdjünk barátkozni a raktárkoncert fogalmával! A kormány a rendezvényszervezők, a klubok és a technikai személyzet támogatását tervezi a most bejelentett csomaggal. Gulyás Gergely az SZFE-t érintő kérdésekre is válaszolt.
Klasszikus

A Balatonon is koncerteznek a BFZ zenészei

Bár az augusztus még nem az aktív koncertszezon hónapja, a Budapesti Fesztiválzenekar több nyári programmal is készül közönségének Budapesten, a Balatonon és a Dunakanyarban.
Fidelio Tours

A fürdődivat történelmét mutatja be a német bikinimúzeum

A Bad Rappenau-i BikiniArt Museumban a látogatók a gyapjúból készült magasan zárt fürdőkosztümtől a nagyon apró kétrészesig megismerhetik a fürdőruhák több mint száz éves múltját 1880-tól napjainkig.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál Artmozik éjszakája

Augusztus végén tartják meg az Artmozik éjszakáját

Egyetlen karszalaggal látogathatóak öt budapesti művészmozi vetítései, köztük számos premier előtti film augusztus 28-án estétől másnap hajnalig az Artmozik éjszakáján.
Vizuál gyász

Elhunyt Reigl Judit festőművész

Kilencvenhét éves korában pénteken elhunyt Reigl Judit Franciaországban élő Kossuth-díjas festőművész, az európai absztrakt expresszionizmus jelentős képviselője.
Vizuál hír

Görögország visszaköveteli a Parthenón szobrait

Az athéni Parthenón szobrait szeretné véglegesen visszakapni Görögország a British Museumtól a görög szabadságharc 200. évfordulójára, ezért nemzetközi bizottságot hozott létre - mondta el a kínai állami hírügynökségnek adott interjúban Lina Mendoni kulturális miniszter.
Vizuál portré

Az Apokalipszis most sztárja egy érsek után választotta nevét

Két évig még díszletmunkásként is dolgozott mielőtt Coppola filmje meghozta számára a sikert. Két fia követte őt a szakmában. Martin Sheen amerikai színész augusztus 3-án ünnepli 80. születésnapját. 
Vizuál ajánló

Herceg a vasfüggöny mögül – Róna Viktor kiállítás

A Petőfi Irodalmi Múzeum – Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet új időszaki kiállítását Róna Viktor balettművésznek szenteli.