Vizuál

A nap, amikor Charlie Chaplin 20. lett a Chaplin-hasonmás versenyen

2019.11.11. 09:25
Ajánlom
Igaz, vagy csupán legenda – nem tudni. Mindenesetre az alábbi történet olyan, mintha Charlie Chaplin rendezte volna.

A toprongyos csavargó figurája 1914. január 5-én született, amikor Chaplin belépett a Keystone stúdió ruhatárába, és már az ott talált, szedett-vetett holmikban, túlméretett cipőben, szűk öltönyben, jellegzetes járásával sétált ki onnan.

Kész lett a figura, ami először a Chaplin az autóversenyen című, 1914-es némafilmben mutatkozott be. Ebben már az a kacsázva járó, bő nadrágos csavargó volt, ami hamar kultikussá tette az Egyesült Államokban. Trendi lett a Chaplin-bajusz, megjelentek az utánzói, és hasonmásversenyeket is rendeztek a tiszteletére. A fenti fotó például 1921-ben, a Washington állambeli Bellinghamben Chaplin-hasonmásversenyen készült, amikor a Chaplin-láz még javában tartott. A legenda szerint korábban, 1915 és ’21 között a valódi Chaplin is elindult egy ilyen versenyen, gondolván, lehet némi esélye az önazonosságért folytatott mérkőzésben.

chaplin_smile-111957.jpg

Chaplin: Smile

1920-ban jelent meg egy cikk How Charlie Chaplin Failed címmel a The Straits Times of Singapore című újságban, amiben a következő anekdota szerepelt:

„Charlie Chaplin éppen az Egyesült Államokban tartózkodott, amikor olyan versenyt hirdettek, amiben Chaplin járását kellett utánozni. Chaplin nem hagyhatta ki az adandó alkalmat, benevezett hát.

Akkoriban azonban nem viselt Chaplin-bajuszt és jellegzetes cipője sem volt nála. Az eredmény csúfos kudarc lett: csak a 20. helyezést szavazták meg neki”.

Ugyanez a történet két másik verzióban is megjelent egy új-zélandi, illetve egy ausztrál újságban, 1920-ban és ’21-ben. Utóbbiban már csak a 27. helyezésről szól a fáma. Az anekdota tehát folyamatosan alakul, ami persze a történet valódiságát is megkérdőjelezi. Mi mindenesetre szeretnénk azt hinni, hogy a burleszk jelenet nem csupán a fantázia szüleménye, hanem megtörtént eset.

(forrás: openculture.com, fejléckép: J.W. Sandison; Whatcom Museum, Bellingham, WA.)

Chaplin, az elfeledett zeneszerző zseni

Kapcsolódó

Chaplin, az elfeledett zeneszerző zseni

Legtöbb filmjéhez maga komponált zenét, pedig nem tudott kottát olvasni. Egy időben sehova nem ment a hegedűje nélkül, és zeneszerzőként Oscar-díjat is nyert. Chaplin kevéssé ismert arca a muzsikusé.

Ezek Chaplin mosolydallamának legszebb feldolgozásai

Ezek Chaplin mosolydallamának legszebb feldolgozásai

Nat King Cole csinált belőle standardet, Michael Jackson kedvence volt, de Barbra Streisand is feldolgozta. Sokan talán nem is tudják, hogy Charlie Chaplin a Smile című dal szerzője.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„Kezdenek visszaköszönni a ’70-es évek” – színházi emberek tiltakoznak

Kováts Adél, Mácsai Pál, Pintér Béla és Ónodi Eszter is megszólal abban a videóban, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap kiszivárgott, radikális átalakítása miatt meghirdetett december 9-i demonstráció kapcsán tettek közzé.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Plusz

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal.
Színház

SZFE: Gothár Péter ügyét ürügyként használják fel az egyetem lejáratására

Közleményben tiltakoznak a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanárai az egyetem lejáratása, ellehetetlenítése, a színházvezetői kinevezések befolyásolása és a független színházi szféra sarokba szorítása ellen.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál gyász

Elhunyt Varga Imre szobrászművész

A neves művész életének 97. évében, hosszan tartó, türelemmel viselt betegség után december 9-én hunyt el otthonában - tette közzé honlapján a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) kedden.
Vizuál Film

Tíz új európai filmet kínál az ArteKino Filmfesztivál az interneten

December 31-ig tart az ArteKino Filmfesztivál, amely tíz új európai filmhez biztosít ingyenes, online hozzáférést. A filmbarátok kényeztetésére minden filmet magyar felirattal láttak el, sőt rendezői nyilatkozatot, szinopszist és filmajánlót is mellékeltek hozzájuk. 
Vizuál magazin

Keleti Éva: Csak én vagyok, meg a fényképezőgépem

Meg több teremnyi legendás magyar művész és egy csokornyi feltörekvő tehetség. És ami összeköti őket: Keleti Éva kamerája. A fotóművész retrospektív kiállításának december 10-i megnyitója előtt exkluzív tárlatvezetést tartott a Fideliónak.
Vizuál berlin

Az elegancia és az abszurd humor jegyében adták át az Európai Filmdíjakat

Az európai film legnagyobb ünnepéről számol be helyszíni tudósítónk Berlinből, ahol szombat este, a 32. Európai Filmdíj átadóján összegyűlt az európai filmes szcéna színe-java. A helyszín, mint mindig, az ezer nézőt befogadó Nyugat-Berlini színházépület, a Haus der Berliner Festspiele volt.
Vizuál hír

Megették a 120 ezer dollárt érő kiállítási tárgyat – egy banánt

Megette egy látogató Maurizio Cattelan alkotását, egy ragasztószalaggal falra erősített banánt egy Miamiban rendezett kiállításon, ahol előzőleg egy francia műgyűjtő 120 ezer dollárért megvásárolta az olasz képzőművész Comedian (Komédiás) című művét.