Vizuál

A négyzetrácsos papírtól a virtuális valóságig – A hálózati vizualizáció története dióhéjban

2020.11.28. 13:55
Ajánlom
Bár jelenleg zárva tart a Ludwig Múzeum, így a Barabási Albert-László hálózatkutatói munkásságának vizualizációs anyagát bemutató kiállítás is, jó hír, hogy a mielőbbi újranyitás reményében a múzeum március végéig meghosszabbította a tárlatot. Addig is, amíg újra személyesen átélhetjük a tudomány és a művészet találkozásának varázsát, ismerkedjünk meg a hálózati vizualizáció fejlődéstörténetével.

Barabási Albert-László első hálózatábrázolása 1995-ben készült. Számára is érdekesség volt felfedezni 25 év távlatából, hogy a legelső „terméke” annak, hogy hálózatokkal kezdett foglalkozni, nem egy képlet vagy szakcikk volt, hanem egy vizualizáció. Kristályrácsszerkezet-szerű az ábra, tehát itt még fizikusként és nem hálózatkutatóként jelenítette meg a témát.

Kristalyracsszerkezet_Vegel-134655.jpg

A legelső hálózati vizualizáció kristályrácsszerkezet-szerű ábrázolása (Fotó/Forrás: Végel Dániel / Ludwig Múzeum)

Öt évvel később drasztikusan megváltozott az ábrázolásmód.

Ekkor már organikusan jelenítettük meg a hálókat, amelyekben a csomópontok ott tűnnek fel a térben, ahol lenni akarnak. Ugyanis minden hálózatnak megvan a maga belső architektúrája, amit nem lehet erőszakkal alakítani, hanem követni kell”

– mondta Barabási Albert-László a kiállítás megnyitóján. 2001-ben már modellhálókkal dolgozott a labor, ekkor publikálták az első valódi adatokra épülő hálót. Pár évvel később már a huzalokba is belekódoltak információkat, és elkezdték ezeket színezni. Majd nagy változás volt, amikor a csomópontok méretét is variálni kezdték, így még több plusz információt tudtak megjeleníteni.

2011-ben kidolgozták, hogy sűrű hálózatok esetében a huzalok ki tudják kerülni egymást. Egészen addig a huzalok egyenesek voltak, innentől kezdve viszont már el tudtak görbülni, így nem keresztezték egymást, és sokkal átláthatóbb és tisztább vizuális képet eredményeztek.

Izhalozat_gorbehuzalok_Vegel-134657.jpg

Ízhálózat, amelyet már görbülő huzalokkal ábrázoltak (Fotó/Forrás: Végel Dániel / Ludwig Múzeum)

2018-ban fontos mérföldkőhöz érkezett a BarabásiLab, ugyanis az addig 2 dimenzióban ábrázolt hálózatok átléptek a 3 dimenziós térbe: ekkor jelentek meg az adatszobrok. Ez Barabási számára nemcsak tudományos szempontból, de személyes okokból is fontos lépés volt, ugyanis gimnazistaként szobrász szeretett volna lenni, de végül fizika szakra jelentkezett. Az adatszobrok megjelenésével a művészeti és a tudományos életút találkozott. Az új eszköz módszertanának kidolgozása két teljes évet vett igénybe. A 3D-s nyomtatás nagyon érzékeny tárgyakat állít elő, amelyek részei könnyen eltörhetnek. Később lehetővé vált a színes adatszobrok nyomtatása is.

Adatszobrok_Rosta-134659.jpg

Adatszobrok a kiállítás terében (Fotó/Forrás: Rosta József / Ludwig Múzeum)

Az eszköztár egyre fejlődött, és elérkeztünk a 2020-as évhez, amikor megjelent az első VR (virtuális valóság) alapú háló is, amelyet – ha majd újranyit a kiállítás – ki is próbálhatunk. Több ezer magyar művész kapcsolatát térképezhetjük fel olyan módon, hogy a térben megjelenő hálóba mi magunk is beléphetünk.

Virtualisvalosag_Vegel-134655.jpg

A magyar művészek hálóját megjelenítő virtuális valóság (Fotó/Forrás: Végel Dániel / Ludwig Múzeum)

A kiállítás adatlapja a Ludwig Múzeum oldalán.

Támogatott tartalom.

150 évnyi tudomány hálózata

Kapcsolódó

150 évnyi tudomány hálózata

Barabási Albert-László hálózatkutató több mint két évtizedes munkássága alatt számos különleges feladattal találkozott. Az egyik legmeglepőbb felkérés a Nature magazintól érkezett 2019-ben, amikor az újság szerkesztősége a lap alapításának 150 éves évfordulóját készült megünnepelni. Azzal a kéréssel keresték meg, hogy tervezze meg a magazin ünnepi számának címlapját. Mi került a címlapra, és hogyan zajlott a munka?

Lehet műalkotás egy hálózat? – Interjú Barabási Albert-Lászlóval

Lehet műalkotás egy hálózat? – Interjú Barabási Albert-Lászlóval

A hálózatkutatóként és íróként ismert Barabási Albert-László munkájának egy eddig rejtett vetületével találkozhatunk októberben a Ludwig Múzeumban. A kezdetben szobrásznak tanuló Barabási és munkatársai adatokból hoztak létre képeket, sőt, szobrokat.

LUDWIG MÚZEUM – KORTÁRS MŰVÉSZETI MÚZEUM

A Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum az egyetlen közgyűjtemény, amely a nemzetközi és a hazai művészeket közös platformon mutatja be. A Múzeum Budapest fontos kulturális attrakciója, válogatott és dinamikusan fejlődő, jelenleg több mint 800 tételes gyűjteménnyel rendelkezik, melynek magját a Ludwig házaspár adománya képezi. A múzeum nemzetközi gyűjtőkörrel rendelkezik, a hatvanas évektől napjainkig keletkezett műalkotásokat gyűjti és mutatja be.

Legnépszerűbb

Plusz

Van neve annak, ami vagyok – Székely Kriszta kiállása

A Katona József Színház rendezője, Székely Kriszta is felszólalt június 14-én, a homoszexualitást a pedofíliával összemosó törvény elleni tüntetésen.
Jazz/World

Elhunyt Winand Gábor zenész

Hosszan tartó betegség után, 57 éves korában elhunyt Winand Gábor fuvolán és zongorán is kiválóan játszó zenész, énekes, tanár és zeneszerző – tudatta Budapest Jazz Club.
Klasszikus

A magyar zenetanárnő, aki generációkat tanított meg szorongás nélkül hegedülni

Havas Kató a saját bőrén tapasztalta meg, milyen káros hatással van egy muzsikusra a szorongás, a megfelelési kényszer és a lámpaláz. Egy balatoni cigányprímás, egy amerikai találkozás és egy majdnem félbeszakadt karrier hatására dolgozta ki hegedűoktatási módszerét, amelynek központi jelszava volt a természetesség, a könnyedség és a belülről fakadó elegancia.
Vizuál

150 millió forintért kelt el egy Tihanyi-csendélet

A Kieselbach Galéria június 14-i aukcióján az egyik legdrágább tétel Tihanyi Lajos Csendélet cserepes virággal, kancsóval és citromokkal című festménye volt, melyet a festő 1909-ben készített.
Vizuál

Akik az erdőkből merítettek erőt

A Pálosok című tárlat az egyetlen magyar alapítású és máig működő férfi szerzetesrend, a pálos rend történetéről ad áttekintést. Egyszerre szól a világi és egyházi társadalom valamennyi csoportjához, s nyit azok felé is, akik kevés, vagy semmilyen tudással nem rendelkeznek a pálos rendről.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Szergej Polunyin a díszvendége a Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválnak

A jubileumi ünnepre való tekintettel húsz helyszínen szervezik meg az idén a 20. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) megnyitóját, a seregszemle díszvendége a spanyol filmművészet és nemzedékének legtehetségesebb táncosaként számon tartott Szergej Polunyin ukrán művész lesz.
Vizuál ajánló

A kortársművészet lelki aspektusaira figyel a Gallery Weekend

"A kortárs művészet engem fejez ki" mottóval indul pénteken a Gallery Weekend Budapest, amelyen tizennégy fővárosi kortárs galéria kiállításai, rendhagyó galériatúrák és tárlatvezetések várják a látogatókat vasárnapig.
Vizuál ajánló

Habkönnyű magyar filmeket tett ingyenesen elérhetővé a Filmio

Június 17-20. között bárki számára elérhető a Veri az ördög a feleségét, A veréb is madár, valamint a Mit csinált a feleséged 3-tól 5-ig? című vígjáték.
Vizuál hír

Madame Tussauds nyílik Budapesten

Várhatóan 2022 első negyedévében a Dorottya utcában is megnyílik az élethű viaszszobrairól híres Madame Tussauds, amely azért is különleges, mert a budapesti múzeum lesz a világ első teljesen franchise-rendszerben működő Madame Tussauds-ja – adta hírül a Telex.
Vizuál hír

Meghívták Rudolf Olivér diplomafilmjét a cannes-i fesztivál válogatásába

A FONICA M-120 című alkotást is beválogatták a cannes-i fesztivál Cinéfondation programja. A világ legnagyobb presztízsű filmes seregszemléje évről évre izgalmas válogatást mutat be a legfiatalabb generáció munkáiból.