Vizuál

A nemzetközi filmkritikusok nagy elismeréssel írnak az Evolúcióról

2021.07.22. 14:00
Ajánlom
A tavalyi Oscar-jelölés után újra az amerikai szakma radarján Mundruczó Kornél rendező és Wéber Kata forgatókönyvíró. Világszerte felfigyeltek, és elismerő kritikák méltatják a Cannes-ban bemutatott Evolúciót.

Erőteljes dráma, átgondolt történetmesélés, szuggesztív képi világ - reagáltak a világ vezető filmkritikusai Mundruczó Kornél és Wéber Kata Evolúció című filmjére a cannes-i világpremier után. Monori Lili „nagy horderejű előadását” Anthony Hopkins The Father című filmben nyújtott alakításához hasonlította a Hollywood Reporter.

Az angolszász filmszakmai lapok, köztük a Variety, The Wrap, Screen International, a Mundruczó-Wéber alkotópáros tavaly Oscar-díjra jelölt Pieces of a woman című alkotása utáni folytatásról beszélnek. 

Stephen Dalton, a Hollywood Reporter kritikusa ilyen módon reagált a generációs traumákkal és identitással foglalkozó filmre: „Következetesen lenyűgöző vizuális látványosság. Stílusosan fényképezett és érzelmileg magával ragadó, tele merész kameramunkával és erős alakításokkal. Káprázatos magasröptű mutatvány."

Az angolszász szakmai sajtó többször is kiemelte a film vizuális világát, melynek megvalósításában a rendező Yorick Le Saux operatőrrel működött együtt. Peter Debruge, a Variety kritikusa egyenesen lenyűgözőnek nevezte a filmet és azt írja, hogy a közönség nehezen tér majd magához hiszen azt,

hogy a rendező a filmben látható kataklizmát egy bonyolult vágatlan jelenetben hogyan vette fel, csak találgatni lehet”.

ca9610604ae643c6ec6945718ab1fb2a-104642.jpeg

jelenet Mundruczó Kornél: Evolúció c. filmjéből (Fotó/Forrás: Yorick Le Saux)

Evolúció

A filmes és színházi munkáival világszerte elismert Mundruczó Kornél újabb filmjét idén tavasszal alig 13 nap alatt Németországban forgatta, a Proton Színház előadása alapján, melyet a Ruhrtriennale német színházi fesztiválon két évvel ezelőtt mutattak be azonos címmel. A történet örökül kapott traumákról és azok feldolgozásának lehetőségeiről szól.

A 97 perces alkotás a holokauszt traumájának három generáción - az áldozat Éván (Monori Lili), gyermekén, Lénán (Láng Annamária) és unokáján, Jónáson (Goya Rego) - átívelő hatásáról szól. A film kezdetén az auschwitzi koncentrációs tábor gázkamrájának takarítói egy csecsemőt találnak, majd a már megöregedett túlélő budapesti lakásában a közte és lánya között játszódó családi drámának vagyunk szemtanúi. A harmadik részben a lány és az unoka berlini életében követhetjük, milyen nehéz egy családnak a saját múltjával megbékélnie. A traumák átörökítésén túl az egyszerre költői és szürreális film a zsidó identitáshoz való egyéni viszonyra is keresi a választ az ellentmondásokkal teli Berlinben, de - ellentétben Mundruczó korábbi filmjeivel - pozitív kicsengésű, reménytelien zárul.

Mások az alkotás drámai hatását, emocionális mélységeit emelték ki. A Wrap újságírója, Steve Pond így fogalmazta meg gondolatait: „Érzelmileg mélyre hatoló meditáció a traumáról. Erőteljes. Az identitás és a veszteség kísértő és nehézségekkel teli feltárása. Nyugtalanító kérdéseket tesz fel az évtizedes traumák alakította identitásról."

A színészek kimagasló teljesítményét több kritikus hangsúlyozta. Jonathan Romney, a Screen International szerzője szerint Autentikusan merész, olyan alakításokkal, amelyek kiemelik a film integritását és küldetéstudatát. Drámai szempontból a film legfajsúlyosabb része abban a kétszereplős jelenetben látható, ahol Monori (Lili) és Láng (Annamária) egy színpadi előadás teljes erejével hat ránk." 

Elismerő szavakat kapott a forgatókönyv is. Joe Milo, az Upcoming nevű brit lap kritikusa szerint:

rengeteg szellemes párbeszéddel és költői pillanatokkal a forgatókönyv zökkenőmentesen mozog az intenzív konfrontációtól az elgondolkodtató csendig, és magával ragadó filmet produkál”

YorickLeSaux_Evolucio_Mundruczo-103459.jpg

jelenet Mundruczó Kornél: Evolúció c. filmjéből (Fotó/Forrás: Yorick Le Saux)

A produkció a német Match Factory Productions és a hazai Proton Cinema koprodukciójában készült, a ZDF-ARTE és a Proton Színház közreműködésével, a Mitteldeutsche Medienförderung, a Film- und Medienstiftung NRW, a German Federal Filmfund, valamint a Nemzeti Filmintézet támogatásával. A filmet, melynek az egyik producere Petrányi Viktória volt, novemberben mutatják be a magyar mozikban, a Mozinet forgalmazásában. 

 

Fejléckép: Láng Annamária és Monori Lili Mundruczó Kornél: Evolúció c. filmjében / Fotó: Yorick Le Saux, Mozinet

Nagy sikert aratott Cannes-ban Mundruczó Kornél új filmje

Kapcsolódó

Nagy sikert aratott Cannes-ban Mundruczó Kornél új filmje

Nagy tapssal jutalmazta a közönség vasárnap este a 74. cannes-i fesztiválon Mundruczó Kornél Evolúció című filmjét, amelyet a szemle idén létrehozott új szekciójában, a Cannes Premiere (Cannes-i bemutató) elnevezésű válogatásban, versenyen kívül mutattak be.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

10+1 kihagyhatatlan program a Múzeumok Éjszakáján

Tárlatvezetések, komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, táncelőadások, kézműves foglalkozások és még táncház is vár minket a 2022-es Múzeumok Éjszakáján. Összegyűjtöttünk 10+1 helyszínt, amelyet semmiképp sem érdemes kihagyni június 25-én. 
Vizuál

Bereményi Géza belemegy a játékba

Élvezetes, szerethető és szívet melengető portréfilm lett a Bereményi kalapja, amelyet elsősorban az irónia hat át, mintsem a túlzott komolyság és drámaiság. Mindazonáltal szép, őszinte pillanatoknak is szemtanúi lehetünk a napjaink egyik legnagyobb alkotójáról szóló filmben.
Klasszikus

Schiff András kapta az idei Bach-medált

A Lipcse városa által 2003-ban alapított díjat Johann Sebastian Bach műveinek kimagasló interpretációjáért ítélték oda Schiff Andrásnak. Korábban többek között Gustav Leonhardt, Sir John Eliot Gardiner, Ton Koopman, Nikolaus Harnoncourt vagy Robert Levin munkásságát ismerték el a díjjal.
Színház

Balázsovits Lajost választották a Nemzet Színészévé

Haumann Péter halála után a Nemzet Színészei június 22-én új tagot választottak maguk közé. A Nemzeti Színházban tartott közel 40 perces tanácskozás végére megszületett a döntés: Balázsovits Lajos Balázs Béla-díjas magyar színművész csatlakozik a 11 művész mellé.
Klasszikus

Baráth Emőke ad barokk koncertet a Müpában

Az évad művésze cím idei birtokosa, a nemzetközi hírű szoprán, Baráth Emőke a historikus zene egyik legkiemelkedőbb formációjával, a Fabio Biondi vezette Europa Galante zenekarral ad koncertet június 28-án.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

A főváros egyetlen sörgyárát is bejárhatjuk a Múzeumok Éjszakáján

Idén is megnyitja kapuit a Dreher Söripari Emléktár a Múzeumok Éjszakáján. Ennek apropóján egy négy részből álló talkshow sorozatot indítanak Sztorik habbal címmel, amelyben építészetről, gasztrotörténelemről, képzőművaészetről és a múzeumok működéséről beszélgetnek.  
Vizuál magazin

KÉP-regény: A trombitavirág

A Fidelio sorozatában hétről hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos, akinek ezúttal egy falból előbukkanó váratlan vendégről az emberiség múltja, jelene és jövője jutott eszébe. 
Vizuál hír

Gergye Krisztián emlékezetkísérletbe kezdett

A táncművész-koreográfus Szent Iván éjjelére időzítette legújabb performanszának kezdetét: összekötve a múltat a jelennel, 40 festményt állított ki Kőszegen, kitéve az alkotásokat az időjárás viszontagságainak.
Vizuál ajánló

Nyári hangulat a Virág Judit Galériában

Egry József, Csók István, Vaszary János, Szőnyi István egy-egy műve is megidézi a kánikulát a Virág Judit Galéria legújabb kiállításán. Az idén huszonöt éves galéria új, ingyenesen megtekinthető kamaratárlatán minden egyes alkotás megvásárolható.
Vizuál ajánló

10+1 kihagyhatatlan program a Múzeumok Éjszakáján

Tárlatvezetések, komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, táncelőadások, kézműves foglalkozások és még táncház is vár minket a 2022-es Múzeumok Éjszakáján. Összegyűjtöttünk 10+1 helyszínt, amelyet semmiképp sem érdemes kihagyni június 25-én.