Vizuál

A nemzetközi filmkritikusok nagy elismeréssel írnak az Evolúcióról

2021.07.22. 14:00
Ajánlom
A tavalyi Oscar-jelölés után újra az amerikai szakma radarján Mundruczó Kornél rendező és Wéber Kata forgatókönyvíró. Világszerte felfigyeltek, és elismerő kritikák méltatják a Cannes-ban bemutatott Evolúciót.

Erőteljes dráma, átgondolt történetmesélés, szuggesztív képi világ - reagáltak a világ vezető filmkritikusai Mundruczó Kornél és Wéber Kata Evolúció című filmjére a cannes-i világpremier után. Monori Lili „nagy horderejű előadását” Anthony Hopkins The Father című filmben nyújtott alakításához hasonlította a Hollywood Reporter.

Az angolszász filmszakmai lapok, köztük a Variety, The Wrap, Screen International, a Mundruczó-Wéber alkotópáros tavaly Oscar-díjra jelölt Pieces of a woman című alkotása utáni folytatásról beszélnek. 

Stephen Dalton, a Hollywood Reporter kritikusa ilyen módon reagált a generációs traumákkal és identitással foglalkozó filmre: „Következetesen lenyűgöző vizuális látványosság. Stílusosan fényképezett és érzelmileg magával ragadó, tele merész kameramunkával és erős alakításokkal. Káprázatos magasröptű mutatvány."

Az angolszász szakmai sajtó többször is kiemelte a film vizuális világát, melynek megvalósításában a rendező Yorick Le Saux operatőrrel működött együtt. Peter Debruge, a Variety kritikusa egyenesen lenyűgözőnek nevezte a filmet és azt írja, hogy a közönség nehezen tér majd magához hiszen azt,

hogy a rendező a filmben látható kataklizmát egy bonyolult vágatlan jelenetben hogyan vette fel, csak találgatni lehet”.

ca9610604ae643c6ec6945718ab1fb2a-104642.jpeg

jelenet Mundruczó Kornél: Evolúció c. filmjéből (Fotó/Forrás: Yorick Le Saux)

Evolúció

A filmes és színházi munkáival világszerte elismert Mundruczó Kornél újabb filmjét idén tavasszal alig 13 nap alatt Németországban forgatta, a Proton Színház előadása alapján, melyet a Ruhrtriennale német színházi fesztiválon két évvel ezelőtt mutattak be azonos címmel. A történet örökül kapott traumákról és azok feldolgozásának lehetőségeiről szól.

A 97 perces alkotás a holokauszt traumájának három generáción - az áldozat Éván (Monori Lili), gyermekén, Lénán (Láng Annamária) és unokáján, Jónáson (Goya Rego) - átívelő hatásáról szól. A film kezdetén az auschwitzi koncentrációs tábor gázkamrájának takarítói egy csecsemőt találnak, majd a már megöregedett túlélő budapesti lakásában a közte és lánya között játszódó családi drámának vagyunk szemtanúi. A harmadik részben a lány és az unoka berlini életében követhetjük, milyen nehéz egy családnak a saját múltjával megbékélnie. A traumák átörökítésén túl az egyszerre költői és szürreális film a zsidó identitáshoz való egyéni viszonyra is keresi a választ az ellentmondásokkal teli Berlinben, de - ellentétben Mundruczó korábbi filmjeivel - pozitív kicsengésű, reménytelien zárul.

Mások az alkotás drámai hatását, emocionális mélységeit emelték ki. A Wrap újságírója, Steve Pond így fogalmazta meg gondolatait: „Érzelmileg mélyre hatoló meditáció a traumáról. Erőteljes. Az identitás és a veszteség kísértő és nehézségekkel teli feltárása. Nyugtalanító kérdéseket tesz fel az évtizedes traumák alakította identitásról."

A színészek kimagasló teljesítményét több kritikus hangsúlyozta. Jonathan Romney, a Screen International szerzője szerint Autentikusan merész, olyan alakításokkal, amelyek kiemelik a film integritását és küldetéstudatát. Drámai szempontból a film legfajsúlyosabb része abban a kétszereplős jelenetben látható, ahol Monori (Lili) és Láng (Annamária) egy színpadi előadás teljes erejével hat ránk." 

Elismerő szavakat kapott a forgatókönyv is. Joe Milo, az Upcoming nevű brit lap kritikusa szerint:

rengeteg szellemes párbeszéddel és költői pillanatokkal a forgatókönyv zökkenőmentesen mozog az intenzív konfrontációtól az elgondolkodtató csendig, és magával ragadó filmet produkál”

YorickLeSaux_Evolucio_Mundruczo-103459.jpg

jelenet Mundruczó Kornél: Evolúció c. filmjéből (Fotó/Forrás: Yorick Le Saux)

A produkció a német Match Factory Productions és a hazai Proton Cinema koprodukciójában készült, a ZDF-ARTE és a Proton Színház közreműködésével, a Mitteldeutsche Medienförderung, a Film- und Medienstiftung NRW, a German Federal Filmfund, valamint a Nemzeti Filmintézet támogatásával. A filmet, melynek az egyik producere Petrányi Viktória volt, novemberben mutatják be a magyar mozikban, a Mozinet forgalmazásában. 

 

Fejléckép: Láng Annamária és Monori Lili Mundruczó Kornél: Evolúció c. filmjében / Fotó: Yorick Le Saux, Mozinet

Nagy sikert aratott Cannes-ban Mundruczó Kornél új filmje

Kapcsolódó

Nagy sikert aratott Cannes-ban Mundruczó Kornél új filmje

Nagy tapssal jutalmazta a közönség vasárnap este a 74. cannes-i fesztiválon Mundruczó Kornél Evolúció című filmjét, amelyet a szemle idén létrehozott új szekciójában, a Cannes Premiere (Cannes-i bemutató) elnevezésű válogatásban, versenyen kívül mutattak be.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Nagy oratóriumokat játszik a Zeneakadémián a Haydneum

Meghirdette 2024/25-ös évadát a Magyar Régizenei Központ, a jövőre különösen nagyszabású Zeneakadémia Bérlet mellett továbbra is lesz Őszi, illetve Egyházzenei Fesztivál, és a fortepianót a középpontba állító sorozatukat is folytatják.
Könyv

„A gyermeknevelésnél is fontosabb lesz a szülőnevelés” – Steigervald Krisztián a Lírástudók vendége

Közgazdászként fordult a figyelme a pszichológia felé, az utóbbi hónapokban pedig a bestsellerlistára is felkúszott Generációk harca a figyelemért című könyvével. Podcastunkban Steigervald Krisztiánnal beszélgetett Grisnik Petra.
Zenés színház

Történelmi pszichothriller operai köntösben – közeleg a Borisz Godunov bemutatója

A Kossuth-díjas Bretz Gábor címszereplésével viszi színre április 27-én a Magyar Állami Operaház Muszorgszkij Borisz Godunov című alkotását, amely az 1869-es ősváltozatban először hangzik el Magyarországon.
Vizuál

Fellini klasszikusait vetítik a Puskinban

Május 2. és 23. között az olasz filmművészet egyik legjelentősebb rendezőjének három alkotását vetítik a budapesti Puskin Moziban. A közönség újra nagyvásznon élheti át Az édes élet, a 8 és ½, valamint az Amarcord című filmeket.
Zenés színház

Meseoperát mutatnak be a Vigadóban

Engelbert Humperdinck Jancsi és Juliska című darabját láthatja a közönség a Szent István Filharmonikusok Pastorale című ifjúsági sorozatában, április 20-án és 21-én.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A hazai színjátszás kiválóságaival készül Herendi Gábor új filmje

A Kincsem és a Valami Amerika rendezőjének legújabb, Futni mentem című romantikus komédiája november 28-tól látható a mozikban. A közvetlen állami támogatás nélkül készülő produkciót rövid videóban jelentette be Udvaros Dorottya, Ember Márk és Lovas Rozi.
Vizuál hír

Megvannak az idei Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjasai

Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal.
Vizuál hír

Tiszteletbeli Arany Pálmát kap Cannes-ban Hajao Mijazaki animációs filmstúdiója

A világ legrangosabb szemléjének tiszteletbeli elismerését első alkalommal ítélik oda kollektíven. A legendássá vált Ghibli Stúdió nevéhez 1985-ös megalakulása óta számos felejthetetlen animációs film fűződik.
Vizuál ajánló

Ha május, akkor Artmozik éjszakája!

Oppenheimer, Szegény párák, Érdekvédelmi terület, Lefkovicsék gyászolnak, Magyarázat mindenre – néhány sikerfilm a közelmúltból, amelyet ismét átélhetünk az Artmozik éjszakáján, de a szervezők premier előtti vetítésekkel is készülnek.
Vizuál ajánló

Hamarosan megnyílik az Esterházy Art Dating díjazottjainak kiállítása

Kádár Emese képzőművész és Sárai Vanda kurátor sikeres együttműködésének lenyomata a hamarosan nyíló NOT_FOUND című kiállítás, melynek középpontjában az a gondolat áll: miként befolyásolja a digitalizáció az elmúlásról alkotott képzeteinket.