Vizuál

A nemzetközi filmkritikusok nagy elismeréssel írnak az Evolúcióról

2021.07.22. 14:00
Ajánlom
A tavalyi Oscar-jelölés után újra az amerikai szakma radarján Mundruczó Kornél rendező és Wéber Kata forgatókönyvíró. Világszerte felfigyeltek, és elismerő kritikák méltatják a Cannes-ban bemutatott Evolúciót.

Erőteljes dráma, átgondolt történetmesélés, szuggesztív képi világ - reagáltak a világ vezető filmkritikusai Mundruczó Kornél és Wéber Kata Evolúció című filmjére a cannes-i világpremier után. Monori Lili „nagy horderejű előadását” Anthony Hopkins The Father című filmben nyújtott alakításához hasonlította a Hollywood Reporter.

Az angolszász filmszakmai lapok, köztük a Variety, The Wrap, Screen International, a Mundruczó-Wéber alkotópáros tavaly Oscar-díjra jelölt Pieces of a woman című alkotása utáni folytatásról beszélnek. 

Stephen Dalton, a Hollywood Reporter kritikusa ilyen módon reagált a generációs traumákkal és identitással foglalkozó filmre: „Következetesen lenyűgöző vizuális látványosság. Stílusosan fényképezett és érzelmileg magával ragadó, tele merész kameramunkával és erős alakításokkal. Káprázatos magasröptű mutatvány."

Az angolszász szakmai sajtó többször is kiemelte a film vizuális világát, melynek megvalósításában a rendező Yorick Le Saux operatőrrel működött együtt. Peter Debruge, a Variety kritikusa egyenesen lenyűgözőnek nevezte a filmet és azt írja, hogy a közönség nehezen tér majd magához hiszen azt,

hogy a rendező a filmben látható kataklizmát egy bonyolult vágatlan jelenetben hogyan vette fel, csak találgatni lehet”.

ca9610604ae643c6ec6945718ab1fb2a-104642.jpeg

jelenet Mundruczó Kornél: Evolúció c. filmjéből (Fotó/Forrás: Yorick Le Saux)

Evolúció

A filmes és színházi munkáival világszerte elismert Mundruczó Kornél újabb filmjét idén tavasszal alig 13 nap alatt Németországban forgatta, a Ruhrtriennale német színházi fesztiválon két évvel ezelőtt bemutatott azonos című színházi előadása alapján. A történet örökül kapott traumákról és azok feldolgozásának lehetőségeiről szól.

A 97 perces alkotás a holokauszt traumájának három generáción - az áldozat Éván (Monori Lili), gyermekén, Lénán (Láng Annamária) és unokáján, Jónáson (Goya Rego) - átívelő hatásáról szól. A film kezdetén az auschwitzi koncentrációs tábor gázkamrájának takarítói egy csecsemőt találnak, majd a már megöregedett túlélő budapesti lakásában a közte és lánya között játszódó családi drámának vagyunk szemtanúi. A harmadik részben a lány és az unoka berlini életében követhetjük, milyen nehéz egy családnak a saját múltjával megbékélnie. A traumák átörökítésén túl az egyszerre költői és szürreális film a zsidó identitáshoz való egyéni viszonyra is keresi a választ az ellentmondásokkal teli Berlinben, de - ellentétben Mundruczó korábbi filmjeivel - pozitív kicsengésű, reménytelien zárul.

Mások az alkotás drámai hatását, emocionális mélységeit emelték ki. A Wrap újságírója, Steve Pond így fogalmazta meg gondolatait: „Érzelmileg mélyre hatoló meditáció a traumáról. Erőteljes. Az identitás és a veszteség kísértő és nehézségekkel teli feltárása. Nyugtalanító kérdéseket tesz fel az évtizedes traumák alakította identitásról."

A színészek kimagasló teljesítményét több kritikus hangsúlyozta. Jonathan Romney, a Screen International szerzője szerint Autentikusan merész, olyan alakításokkal, amelyek kiemelik a film integritását és küldetéstudatát. Drámai szempontból a film legfajsúlyosabb része abban a kétszereplős jelenetben látható, ahol Monori (Lili) és Láng (Annamária) egy színpadi előadás teljes erejével hat ránk." 

Elismerő szavakat kapott a forgatókönyv is. Joe Milo, az Upcoming nevű brit lap kritikusa szerint:

rengeteg szellemes párbeszéddel és költői pillanatokkal a forgatókönyv zökkenőmentesen mozog az intenzív konfrontációtól az elgondolkodtató csendig, és magával ragadó filmet produkál”

YorickLeSaux_Evolucio_Mundruczo-103459.jpg

jelenet Mundruczó Kornél: Evolúció c. filmjéből (Fotó/Forrás: Yorick Le Saux)

A produkció a német Match Factory Productions és a hazai Proton Cinema koprodukciójában készült, a ZDF-ARTE és a Proton Színház közreműködésével, a Mitteldeutsche Medienförderung, a Film- und Medienstiftung NRW, a German Federal Filmfund, valamint a Nemzeti Filmintézet támogatásával. A filmet, melynek az egyik producere Petrányi Viktória volt, novemberben mutatják be a magyar mozikban, a Mozinet forgalmazásában. 

 

Fejléckép: Láng Annamária és Monori Lili Mundruczó Kornél: Evolúció c. filmjében / Fotó: Yorick Le Saux, Mozinet

Nagy sikert aratott Cannes-ban Mundruczó Kornél új filmje

Kapcsolódó

Nagy sikert aratott Cannes-ban Mundruczó Kornél új filmje

Nagy tapssal jutalmazta a közönség vasárnap este a 74. cannes-i fesztiválon Mundruczó Kornél Evolúció című filmjét, amelyet a szemle idén létrehozott új szekciójában, a Cannes Premiere (Cannes-i bemutató) elnevezésű válogatásban, versenyen kívül mutattak be.

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Zongorabillentyűzetet formázó virágkompozíció Cziffra György tiszteletére

A Cziffra György-emlékév keretében különleges virágkompozíciót készített a FŐKERT Nonprofit Zrt a Szent István Parkba.
Zenés színház

"Science fictionszerű fantáziatúra" – Dömötör András a Figaro³ című előadásról

Tematikus évadot hirdetett a Magyar Állami Operaház A Francia Múzsa Szezonja címmel, amelynek záró darabja a Beaumarchais Figaro-trilógiájának (A sevillai borbély, a Figaro házassága és A bűnös anya) operaváltozataiból készült, Figaro³ című előadás. A produkció rendezőjét, Dömötör Andrást kérdeztük.
Klasszikus

Herboly Domonkos: „Még jobban megbecsüljük a közönséget”

Megpróbáltatásokkal teli koncertévad van mögöttünk, ami az ország első számú együtteseit is próbára tette, szakmailag és lelkileg egyaránt. A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával, Herboly Domonkossal beszélgettünk a tapasztalatokról és a következő évadra vonatkozó terveikről.
Vizuál

Tablókon Mészöly Miklós élete

A 100 éve született Mészöly Miklós halálának 20. évfordulója alkalmából, az író életművéhez kapcsolódó szabadtéri kiállítás nyílt Budapesten.
Klasszikus

A természet, a mozgás és a művészet egysége

Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivált július 30. és augusztus 1. között.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

75 év után újra Magyarországon Courbet festménye

Magyar magángyűjtő vásárolta meg, így 75 év után újra Magyarországra került az egykori Hatvany-gyűjtemény jeles darabja, Gustave Courbet Fürdőzők az erdőben című festménye. Rövidesen a magyar közönség is láthatja az értékes alkotást.
Vizuál premier

Szarajevóban és Velencében is versenyez magyar film 

Grosan Cristina A legjobb dolgokon bőgni kell című filmjének a 27. Szarajevói Filmfesztivál versenyprogramjában, Fabricius Gábor Eltörölni Frankot című első nagyjátékfilmjének a 78. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Critics' Week programjában tartják a világpremierjét. 
Vizuál kiállítás

Jancsó Miklós acélbörtönben, Barcsay Jenő vaskarikában - Féner Tamás új portréi

Rendhagyó virtuális tárlatra invitál Féner Tamás fotóművész. A 34 új portré mellett történetek, anekdoták érzékeltetik a fotós és képein szereplők kapcsolatát: között lelkészt, szerzetest, rabbit, szociológust, történészt, írót, költőt, zeneszerzőt és bírót is találunk. 
Vizuál evolúció

A nemzetközi filmkritikusok nagy elismeréssel írnak az Evolúcióról

A tavalyi Oscar-jelölés után újra az amerikai szakma radarján Mundruczó Kornél rendező és Wéber Kata forgatókönyvíró. Világszerte felfigyeltek, és elismerő kritikák méltatják a Cannes-ban bemutatott Evolúciót.
Vizuál hír

Tablókon Mészöly Miklós élete

A 100 éve született Mészöly Miklós halálának 20. évfordulója alkalmából, az író életművéhez kapcsolódó szabadtéri kiállítás nyílt Budapesten.