Vizuál

A nomádok földjén - Chloé Zhao történelmet ír

2021.04.12. 19:20
Ajánlom
A fiatal kínai-amerikai rendezőnő rekordok sorát dönti meg harmadik játékfilmjével, A nomádok földjével. Április végén az is kiderül, hogy hat jelölésből hányat vált díjra az Oscar versenyében. Bemutatjuk Chloé Zhaót.

Nagyot fordult a világ Chloé Zhaóval az elmúlt tíz évben. Első rövidfilmje óta immár a negyedik, ezúttal nagyköltségvetésű, sztárokkal készült alkotásának (The Eternals) bemutatójára készül, de előbb még harmadik filmje, az Arany Oroszlán, a Golden Globe és BAFTA-díjjakkal elhalmozott A nomádok földjének Oscar versenye várja. 

Nem túlzás azt mondani, hogy ennek a filmalkotásnak köszönhetően tanulta meg a nevét a világ. A szakma és a szélesen vett közönség egyaránt rajong érte Velencétől Los Angelesig.

A fiatal filmrendező munkái szokatlanul egyedi hangú társadalmi érzékenységről árulkodnak, miközben mélyen emberiek és együttérzők.

Leheletfinom történetei a tények és a fikciók közötti könnyen elmosódó határvidéken játszódnak, de soha nem szűnnek meg a konvenciók ellen lázadni. Chloé Zhaót vállaltan Amerika kevésbé ismert – ha tetszik, igazi – arca érdekli. Itt találja meg történeteit és itt talál rá hőseire, a többnyire republikánus államok világában. Már első két egészestés filmjében is a számára 'oly fontos amerikai Középnyugatra kalauzolja a nézőt, 2015-ös (Songs My Brother Taught Me) és 2018-as (The Rider) mozija is előtanulmány a most Oscar-díjra jelölt filmjéhez.

520-094517.jpg

Francis McDormand A nomádok földje c. filmben (Fotó/Forrás: port.hu)

De kicsoda Chloé Zhao?

Honnan jött és honnan hozta ezt a szokatlan szociális érzékenységet az amerikai filmbe? A nomádok földjéig a függetlenfilmeseken kívül kevesen hallottak a 38 éves kínai származású rendezőről, aki 1982-ben született Pekingben. Jómódú kínai család gyerekeként (édesapja az állami acélipari cég vezetője, nevelőanyja híres színésznő) először Londonba került bentlakásos iskolába, a középiskolát Kaliforniában végezte.

Már fiatalon a nyugati popkultúra érdekelte és nagy lázadónak tartotta magát.

GettyImages-462380396-085841.jpg

Chloe Zhao (Fotó/Forrás: Amanda Edwards / Getty Images Hungary)

Először politológus diplomát szerzett a Mount Holyoke Főiskolán, aztán sokféle munkakörben kipróbálta magát - volt ingatlanügynök, csapos, promóter -, mielőtt filmkészítést tanult volna a New York-i Egyetem Tisch Művészeti Iskolájában. Az egyik legjobb helyen, a keleti part filmes hagyományainak bölcsőjében, így az ő látásmódjára is erősen hatott a klasszikusan szerzői filmes hagyomány: a rendezés mellett ő maga írja forgatókönyveit, sokszor forgat is, és mindig ő a vágója saját filmjeinek. Nem egyszer a producere is.

Chloé Zhao feltűnése többféle szempontból is rendhagyó.

Ő az első ázsiai-amerikai rendezőnő, akit Oscar-díjra jelöltek, ráadásul egyszerre a legfontosabb hat kategóriában. A nomádok földjét az amerikai kritikusok és szakmai szervezetek a tavalyi év tíz legjobb filmje közé választották, a Golden Globe és a BAFTA történetében pedig egyaránt Chloé Zhao volt a második (és az első ázsiai származású) nő, aki elnyerte a legjobb rendező díját. A Kaliforniában élő rendező egyszerre tartja magát kínainak és amerikainak, de hiába szeretne kettős állampolgár lenni, Kínában ez még nem engedélyezett. Ráadásul egy 2013-as interjú miatt szülőhazájában egyre kevesebbet hallani róla, a film címét blokkolták a kínai interneten, a keresőmotorok pedig nem tájékoztatnak Chloé Zhao munkáiról.

Minden bizonnyal ez a nehéz helyzet is szerepet játszik abban, hogy miközben megszállottan kutatja az alternatív életformákat a szegénység rétegződésére is nagyon kíváncsi. Rendkívül érzékeny alkotó, tudja, hogy nem lehet egyenlőségjelet tenni a pénztelenség és a szegénység közé. Idénymunkákból és betanított munkákból élő hősei mindig a szabadság szellemét hordozzák, és ha valamiben, akkor ebben tradicionálisan amerikai a látásmódja.

A nomádok földje egyszerre dokumentarista és meseszerűen elemelt alkotás, amely Jessica Bruder újságíró tényregényén alapszik. A lakóbuszok és karaván telepek nyughatatlan hőseit bemutató film előítéletek nélkül mutatja be Amerika egyik legszegényebb rétegét. A Francis McDormand alakította főhős, maga is súlyos pénzügyi gondokkal küzd a 2008-as gazdasági válságot követő években. Özvegy, adósságai vannak, idénymunkákból tartja fent magát és hónapról-hónapra él.

Rozoga karavánjával járja az államokat, kényszeres utazásai során olyan közösségek életét ismeri meg, akik között emberséget, bajtársiasságot, szeretetet talál.

A film kitáruló terében lélegzetelállító természeti tájakon, rezervátumokon keresztül visz a főhős útja, lélektelen munkahelyeken, Amazon raktárakban, hatalmas parkolókban, kommunákban járunk. Igazi road movie-ról van tehát szó, milyen jó is lenne a lehető legnagyobb mozivásznon megnézni, ahogy például tavaly nyáron történt Pasadenában, ahol egy autós kertmoziban láthatta először a közönség.

A nomádok földje magyarországi tervezett bemutatója: 2021. május 6.

Forgalmazó: Fórum Hungary

Fejléckép: Chloé Zhao / Fotó: Theodora Richter / Getty Images Hungary

A nomádok földje kapta a BAFTA fődíjait

Kapcsolódó

A nomádok földje kapta a BAFTA fődíjait

Chloe Zhao drámája hét díjra volt esélyes a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) vasárnap esti londoni díjkiosztóján, amelyből négyet el is hozott.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

„Vissza a pénzt a kultúrába!” – Duda Éva és Fodor Tamás felolvasta a FESZ követeléseit a Civil Sugárúton

Az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából Civil Sugárút néven, civil szervezetek részvételével tartottak eseménysorozatot a Hősök tere és az Andrássy út között március 14-én és 15-én. Itt hangzott el a Független Előadó-művészeti Szövetség kiáltványa.
Plusz

„Nem karriert, sokkal inkább magamat próbáltam építeni” – interjú Menyhárt Jenővel, az Európa Kiadó énekes-gitárosával

„Az én fejemben is többször megfordult, hogy disszidáljak. Egyszer ténylegesen közel kerültem ahhoz, hogy meg is tegyem” – meséli az Európa Kiadó énekes-gitárosa, Menyhárt Jenő. Interjú.
Színház

Harmadszor mutatta be a Szegedi Nemzeti Színház az anatevkai tejesember történetét

Király Levente és Gregor József után ezúttal Borovics Tamás bújt Tevje bőrébe a Hegedűs a háztetőn című musical szegedi előadásában. A zenés produkció márciusban három, áprilisban további két alkalommal látható a Nagyszínházban.  
Vizuál

Petőfi 200 – Vetítéssorozat indul a Toldi Moziban

Március 23. és június 8. között klasszikus filmek és szakértői beszélgetések segítségével idézhetjük meg a kétszáz éve született költő alakját, emlékezetét.
Színház

Egri Márta és Péter Kata szerepelnek a Gólem Színház új bemutatójában

Borgula András Szorítsd meg a kezem címmel Marianna D. Birnbaum önéletrajzi írásaiból rendez színdarabot: egy nő találkozik a kómában fekvő anyjával. De vajon tényleg találkoznak?

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Magyar gyökerű amerikai színészekre fókuszál a Csokonai Hollywood-sorozatának következő estje

Március 23-án ötödik alkalommal rendeznek Hollywood-estet a XV. kerületben, ahol ezúttal magyar felmenőkkel rendelkező, köztük Oscar-díjas amerikai színészekről lesz szó.
Vizuál ajánló

Pillants be a Budapest Bábszínház kulisszái mögé! – új kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Budapest egyesítésének 150. évfordulója alkalmából rendez közös kiállítást a Deák17 Galéria és a Budapest Bábszínház. A MINDEN BÁB! című tárlat legfőbb ambíciója, hogy bevezesse a látogatókat a színház kulisszái mögé.
Vizuál magazin

„Megszerettem menet közben az életet” – Interjú Ujj Zsuzsival

„Az a vihar, ami bennem tombolt hosszú évekig, elült” – mondja Ujj Zsuzsi fotós, performer, a Csókolom zenekar énekese, dalszerzője, akivel a Fidelio új, Dalok nyomában című sorozata kapcsán ültünk le beszélgetni, kikérdezve őt a zenekar legtöbbet feldolgozott szerzeményéről, a Dunántúli slágerről.
Vizuál ajánló

Az Őrségi Fazekasság múltja, jelene és jövője elevenedik meg a Pesti Vigadóban

A Tiszta forrásból című tárlat április 2-ig látogatható még. Márciusban két alkalommal is részt vehetünk kurátori tárlatvezetésen.
Vizuál hír

Nemes Márton képviseli hazánkat a 2024-es Velencei Biennálén

A Ludwig Múzeum 2024-ben Nemes Márton festőművész Techno Zen című kiállítását mutatja be a Velencei Képzőművészeti Biennálén.