Vizuál

A nyitottság, a vitalitás szellemében készül 150. évnyitójára a Magyar Képzőművészeti Egyetem

2021.09.08. 09:55
Ajánlom
Szeptember 17-én, 150. alkalommal nyitja meg kapuit a diákok előtt a Magyar Képzőművészeti Egyetem. A nagy múltú, neves intézmény alapításának 150. évfordulóját az MKE150 címet viselő, az egész tanévet átívelő, nagyszabású, színes eseménysorozattal ünnepli.

A tanévet az augusztusban kinevezett új rektor, Prof. Dr. Erőss István, a vitalitás szellemében nyitja meg. A jubileumi évnyitó ünnepségén az első évesek hagyományos eskütétele előtt a rektor köszöntőt mond, majd bemutatkoznak az egyetem új vezetői: Szurcsik József mb. általános rektorhelyettes és Orosz Csaba oktatási rektorhelyettes.

A jubileumi évforduló kiváló lehetőség, hogy a Magyar Képzőművészeti Egyetem a 150 éves gazdag művészeti és pedagógiai történetét, eredményeit összegezve, szembenézzen a jövő kihívásaival, és új célokat fogalmazzon meg.

Erőss István rektor, a 150. jubileumi évnyitó kapcsán kiemelte:

A Magyar Képzőművészeti Egyetem a magyar művészképzés egyik zászlóshajója, a vizuális művészet oktatásának legfontosabb, a képzőművészet valamennyi területét lefedő intézménye. Történetének 150 éve alatt mindvégig igazodási pontként tekintettek rá az egész Kárpát-medencében.”

Az új rektor fontosnak tartja, hogy a Magyar Képzőművészeti Egyetemet, hazai és nemzetközi szinten is, az erőteljes nyitottság, a megújulás, a vitalitás és a dinamizmus jellemezze. Intézményvezetőként azt vallja, hogy a művészet nem önmagáért létezik, a kortárs képzőművészet valamennyi résztvevőjének vágya és feladata, hogy az alkotások valóban eljussanak a széles nagyközönséghez.

MKEAndrassy-Homlokzatfoto_GabelicsAntalMKE-094147.jpg

Magyar Képzőművészeti Egyetem, MKE (Fotó/Forrás: Gabelics Antal, MKE)

Erőss István rektor célja, hogy a Magyar Képzőművészeti Egyetem a jövőben ne egy megközelíthetetlen, szürke vár legyen Budapest és a kortárs magyar képzőművészet szívében, az intézmény kapui minden értelemben megnyíljanak az emberek előtt.

Feladatunk, hogy lebontsuk a falakat, és felkorbácsoljuk az eredendő kíváncsiságot. Az érdeklődők jöjjenek be az egyetemre, lássanak bele a falakon belül folyó alkotói folyamatokba, legyenek részesei a mágiának.

Emellett az egyetemen létrejövő alkotásokat szeretnénk kivinni a falakon túlra, elengedhetetlen, hogy a hazai és a határon túli kulturális helyszíneken, eseményeken is megjelenjünk” – tette hozzá a rektor.

hangulat2-095249.jpg

MKE (Fotó/Forrás: Gabelics Antal, MKE)

MKE150

A Magyar Képzőművészeti Egyetem a 150 éves jubileumot az egész tanévet átívelő, nagyszabású eseménysorozattal ünnepli. A novemberben kezdődő MKE150 programjai átfogó képet adnak a nagyközönségnek az egyetemen folyó munkáról, melyet a tradíció és a folyamatos megújulás jellemez.

Az MKE150 eseménysorozat három tematikára – oktatás, kortárs képzőművészet, kulturális örökség – épülve mutatja be a közönségnek a Magyar Képzőművészeti Egyetemet.

A programsorozatot három nagy reprezentatív kiállítás, interaktív tárlatok, látványos installációk, tematikus épületséták, az impozáns egyetemi gyűjteményt bemutató albumok, archív fotókból álló on-line kalendárium, művészeti időkapuk, hallgatói fesztiválok, konferenciák, előadások, tárlatvezetések gazdagítják.

Prof. Dr. Erőss István

2021-08-27Eross-Istvan-portre-0037_k-094148.jpg

Prof. Dr. Erőss István (Fotó/Forrás: Gabelics Antal, MKE)

Erőss István Csíkdánfalván nőtt fel, középiskolai tanulmányait a Marosvásárhelyi Művészeti Gimnáziumban végezte. 1995-ben diplomázott képgrafikusként a Magyar Képzőművészeti Főiskolán. Tanult a Bécsi Képzőművészeti Akadémián, a hágai Királyi Művészeti Akadémián és a marseille-i Képzőművészeti Főiskolán is. 2008-ban az egri Eszterházy Károly Egyetem Vizuális Művészeti Tanszékének vezetésére kapott megbízást, melynek 10 éven keresztül volt kezdetekben a tanszékvezetője, később az intézet igazgatója. A több mint 10 évig tartó megbízása alatt sikerült egy korszerű, dinamikus, friss, a nemzetközi kapcsolatokra nagy hangsúlyt fektető művészetoktatási programot kialakítania. Vezetőként az egyetemi művészképzést korszerű szakok akkreditációjával erősítette meg, az oktatói kart 15-ről 50 főre emelte, a 100 hallgatóból álló kis tanszékből egy négy tanszéket magába foglaló Vizuális Művészeti Intézetet fejlesztett, 600 hallgatóval. A környező országok művészeti képzést nyújtó intézményeivel éppúgy szoros szakmai együttműködést épített ki, mint a tajvani, indonéziai, indiai, iráni, japán, koreai, maláj és ghánai művészeti egyetemekkel.

Erőss István 2009-ben DLA doktori fokozatot szerzett, disszertációját természetművészet témában írta. 2013-14-ben vendégprofesszorként oktatott a Tajvani Nemzeti Művészeti Egyetem (NTUA) szobrász tanszékén. 2015-ben egyetemi tanárrá nevezték ki.

Erőss István képzőművészként különböző műfajokban alkot, a képgrafikától a nagyméretű installációkig. Az utóbbi évtizedekben készült természetművészeti alkotásaiban gyakran a saját testet használja - performansz, body art formában - kifejezési felületként, ugyanakkor fotót és videót is alkalmaz.

Folyamatosan kiállít itthon és a nemzetközi szintéren, a hazai és európai mellett, közel félszáz alkalommal vett részt képzőművészeti szakmai eseményeken Ázsiában, öt alkalommal Afrikában és négy alkalommal Közép-Amerikában. Az egyik legnagyobb szakmai elismerése, hogy 2018-ban a világ legjelentősebb nemzetközi természetművészeti eseménye, a koreai Geumgang Nature Art Biennale művészeti igazgatójává választották.

Szervezőként - számos workshop, művésztelep és szimpózium mellett -, a Szegmens cserekiállítás sorozat az egyik legjelentősebb szakmai kezdeményezése, nyolc ázsiai ország, valamint Mexikó művészeinek részvételével. Hosszú éveken át szervezte a Gyergyószárhegyi Művésztelepet, majd a Székelyföldi Grafikai Biennálét, melynek elindításában is jelentős szerepet játszott.

2010-ben ötletgazdaként vett részt a Műcsarnokban és a Ludwig Múzeumban megrendezett nagysikerű Taiwan Calling c. kiállítás munkájában.

Erőss István művészi tevékenységét 1994-ben Stúdió Díjjal, 1995-ben Barcsay-díjjal, 2012-ben Munkácsy-díjjal ismerték el. Kimagasló művészi munkájáért 2013-ban a koreai Ichon városától díszpolgári címet kapott, oktatói teljesítményéért a Magyar Tudományos Akadémia pedig Mestertanár aranyéremmel tüntette ki.

 

 

Fejléckép: Magyar Képzőművészeti Egyetem / Fotó: Gabelics Antal, MKE

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Ha az ember idős, már sokkal szabadabb” – születésnapi interjú a 80 éves Vidovszky Lászlóval

Nemrég ünnepelte nyolcvanadik születésnapját, március 2-án pedig a Zeneakadémia is koncerttel köszönti Vidovszky László Kossuth-díjas zeneszerzőt. A jeles alkalom apropóján pályája indulásairól, zeneszerzői motivációiról és alapelveiről kérdeztük a komponistát.
Vizuál

Ezekkel a kiállításokkal várja idén a látogatókat a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria

Az ókori Mezopotámia örökségét bemutató nagyszabású tárlattal, Munkácsy Mihály születésének 180. évfordulója előtt tisztelgő emlékkiállítással, valamint Anna Margit életművéből nyíló tárlattal is készülnek.
Színház

Átadták a Kortárs Magyar Dráma-díjat: Pintér Béla és Horváth János Antal az idei kitüntetettek

A Radnóti Zsuzsa dramaturg alapította elismerést idén Pintér Béla érdemelte ki több évtizedes munkásságáért és színpadi szövegeiért. Különdíjat kapott Horváth János Antal, a Loupe Színházi Társulás alapítótagja.
Színház

Miért kell eljutni a tragédiáig? – Budaörsön rendezi meg a Hamletet Alföldi Róbert

Megtartották a h.ml.t. című előadás próbáját. Shakespeare drámáját április 20-án mutatják be a Budaörsi Latinovits Színházban, de a premiert még megelőzi egy nyílt próba márciusban, a Színházak Éjszakáján.
Klasszikus

„Egy álmom válik valóra” – interjú Mohai Bálint fagottművésszel

A Concerto Budapest szimfonikus zenekar március 3-i Mozart-napjának nyitókoncertjén csendül fel az örök érvényű mester Esz-dúr sinfonia concertantéja oboára, klarinétra, kürtre és fagottra (K. 297b). Ennek apropóján beszélgettünk az együttes szólamvezetőjével.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Ezekkel a kiállításokkal várja idén a látogatókat a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria

Az ókori Mezopotámia örökségét bemutató nagyszabású tárlattal, Munkácsy Mihály születésének 180. évfordulója előtt tisztelgő emlékkiállítással, valamint Anna Margit életművéből nyíló tárlattal is készülnek.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Legyetek jók, ha tudtok!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy megrázó élményéről számol be, amit húszéves korában, egy javítóintézeti fotózáson élt át.
Vizuál ajánló

Zac Efron pankrátorként tér vissza a mozikba

Márciustól látható a mozikban a Vaskarom című életrajzi dráma, amely az amerikai pankráció leghíresebb családjának történetét mutatja be. Az A24 égisze alatt készült alkotás operatőre Erdély Mátyás volt.
Vizuál kritika

Denis Villeneuve már a tökéletességet ostromolja – megnéztük a Dűne második részét

Az első fejezethez hasonlóan a Dűne: Második rész ugyancsak összművészeti remekmű lett, amelyben a szórakoztatás és a művészi koncepció varázslatos összhangba került. Denis Villeneue nagyeposza egy valódi audiovizuális orgia, amely minden alkotóelemében a tökéletességre törekszik.
Vizuál hír

Ingyenes művészettörténet kurzust indít a Képzőművészeti Egyetem középiskolásoknak

A tanfolyam márciusban indul, és május végéig folyamatosan be lehet kapcsolódni. A fiataloknak csupán regisztrálniuk szükséges a részvételhez.