Vizuál

A nyitottság, a vitalitás szellemében készül 150. évnyitójára a Magyar Képzőművészeti Egyetem

2021.09.08. 09:55
Ajánlom
Szeptember 17-én, 150. alkalommal nyitja meg kapuit a diákok előtt a Magyar Képzőművészeti Egyetem. A nagy múltú, neves intézmény alapításának 150. évfordulóját az MKE150 címet viselő, az egész tanévet átívelő, nagyszabású, színes eseménysorozattal ünnepli.

A tanévet az augusztusban kinevezett új rektor, Prof. Dr. Erőss István, a vitalitás szellemében nyitja meg. A jubileumi évnyitó ünnepségén az első évesek hagyományos eskütétele előtt a rektor köszöntőt mond, majd bemutatkoznak az egyetem új vezetői: Szurcsik József mb. általános rektorhelyettes és Orosz Csaba oktatási rektorhelyettes.

A jubileumi évforduló kiváló lehetőség, hogy a Magyar Képzőművészeti Egyetem a 150 éves gazdag művészeti és pedagógiai történetét, eredményeit összegezve, szembenézzen a jövő kihívásaival, és új célokat fogalmazzon meg.

Erőss István rektor, a 150. jubileumi évnyitó kapcsán kiemelte:

A Magyar Képzőművészeti Egyetem a magyar művészképzés egyik zászlóshajója, a vizuális művészet oktatásának legfontosabb, a képzőművészet valamennyi területét lefedő intézménye. Történetének 150 éve alatt mindvégig igazodási pontként tekintettek rá az egész Kárpát-medencében.”

Az új rektor fontosnak tartja, hogy a Magyar Képzőművészeti Egyetemet, hazai és nemzetközi szinten is, az erőteljes nyitottság, a megújulás, a vitalitás és a dinamizmus jellemezze. Intézményvezetőként azt vallja, hogy a művészet nem önmagáért létezik, a kortárs képzőművészet valamennyi résztvevőjének vágya és feladata, hogy az alkotások valóban eljussanak a széles nagyközönséghez.

MKEAndrassy-Homlokzatfoto_GabelicsAntalMKE-094147.jpg

Magyar Képzőművészeti Egyetem, MKE (Fotó/Forrás: Gabelics Antal, MKE)

Erőss István rektor célja, hogy a Magyar Képzőművészeti Egyetem a jövőben ne egy megközelíthetetlen, szürke vár legyen Budapest és a kortárs magyar képzőművészet szívében, az intézmény kapui minden értelemben megnyíljanak az emberek előtt.

Feladatunk, hogy lebontsuk a falakat, és felkorbácsoljuk az eredendő kíváncsiságot. Az érdeklődők jöjjenek be az egyetemre, lássanak bele a falakon belül folyó alkotói folyamatokba, legyenek részesei a mágiának.

Emellett az egyetemen létrejövő alkotásokat szeretnénk kivinni a falakon túlra, elengedhetetlen, hogy a hazai és a határon túli kulturális helyszíneken, eseményeken is megjelenjünk” – tette hozzá a rektor.

hangulat2-095249.jpg

MKE (Fotó/Forrás: Gabelics Antal, MKE)

MKE150

A Magyar Képzőművészeti Egyetem a 150 éves jubileumot az egész tanévet átívelő, nagyszabású eseménysorozattal ünnepli. A novemberben kezdődő MKE150 programjai átfogó képet adnak a nagyközönségnek az egyetemen folyó munkáról, melyet a tradíció és a folyamatos megújulás jellemez.

Az MKE150 eseménysorozat három tematikára – oktatás, kortárs képzőművészet, kulturális örökség – épülve mutatja be a közönségnek a Magyar Képzőművészeti Egyetemet.

A programsorozatot három nagy reprezentatív kiállítás, interaktív tárlatok, látványos installációk, tematikus épületséták, az impozáns egyetemi gyűjteményt bemutató albumok, archív fotókból álló on-line kalendárium, művészeti időkapuk, hallgatói fesztiválok, konferenciák, előadások, tárlatvezetések gazdagítják.

Prof. Dr. Erőss István

2021-08-27Eross-Istvan-portre-0037_k-094148.jpg

Prof. Dr. Erőss István (Fotó/Forrás: Gabelics Antal, MKE)

Erőss István Csíkdánfalván nőtt fel, középiskolai tanulmányait a Marosvásárhelyi Művészeti Gimnáziumban végezte. 1995-ben diplomázott képgrafikusként a Magyar Képzőművészeti Főiskolán. Tanult a Bécsi Képzőművészeti Akadémián, a hágai Királyi Művészeti Akadémián és a marseille-i Képzőművészeti Főiskolán is. 2008-ban az egri Eszterházy Károly Egyetem Vizuális Művészeti Tanszékének vezetésére kapott megbízást, melynek 10 éven keresztül volt kezdetekben a tanszékvezetője, később az intézet igazgatója. A több mint 10 évig tartó megbízása alatt sikerült egy korszerű, dinamikus, friss, a nemzetközi kapcsolatokra nagy hangsúlyt fektető művészetoktatási programot kialakítania. Vezetőként az egyetemi művészképzést korszerű szakok akkreditációjával erősítette meg, az oktatói kart 15-ről 50 főre emelte, a 100 hallgatóból álló kis tanszékből egy négy tanszéket magába foglaló Vizuális Művészeti Intézetet fejlesztett, 600 hallgatóval. A környező országok művészeti képzést nyújtó intézményeivel éppúgy szoros szakmai együttműködést épített ki, mint a tajvani, indonéziai, indiai, iráni, japán, koreai, maláj és ghánai művészeti egyetemekkel.

Erőss István 2009-ben DLA doktori fokozatot szerzett, disszertációját természetművészet témában írta. 2013-14-ben vendégprofesszorként oktatott a Tajvani Nemzeti Művészeti Egyetem (NTUA) szobrász tanszékén. 2015-ben egyetemi tanárrá nevezték ki.

Erőss István képzőművészként különböző műfajokban alkot, a képgrafikától a nagyméretű installációkig. Az utóbbi évtizedekben készült természetművészeti alkotásaiban gyakran a saját testet használja - performansz, body art formában - kifejezési felületként, ugyanakkor fotót és videót is alkalmaz.

Folyamatosan kiállít itthon és a nemzetközi szintéren, a hazai és európai mellett, közel félszáz alkalommal vett részt képzőművészeti szakmai eseményeken Ázsiában, öt alkalommal Afrikában és négy alkalommal Közép-Amerikában. Az egyik legnagyobb szakmai elismerése, hogy 2018-ban a világ legjelentősebb nemzetközi természetművészeti eseménye, a koreai Geumgang Nature Art Biennale művészeti igazgatójává választották.

Szervezőként - számos workshop, művésztelep és szimpózium mellett -, a Szegmens cserekiállítás sorozat az egyik legjelentősebb szakmai kezdeményezése, nyolc ázsiai ország, valamint Mexikó művészeinek részvételével. Hosszú éveken át szervezte a Gyergyószárhegyi Művésztelepet, majd a Székelyföldi Grafikai Biennálét, melynek elindításában is jelentős szerepet játszott.

2010-ben ötletgazdaként vett részt a Műcsarnokban és a Ludwig Múzeumban megrendezett nagysikerű Taiwan Calling c. kiállítás munkájában.

Erőss István művészi tevékenységét 1994-ben Stúdió Díjjal, 1995-ben Barcsay-díjjal, 2012-ben Munkácsy-díjjal ismerték el. Kimagasló művészi munkájáért 2013-ban a koreai Ichon városától díszpolgári címet kapott, oktatói teljesítményéért a Magyar Tudományos Akadémia pedig Mestertanár aranyéremmel tüntette ki.

 

 

Fejléckép: Magyar Képzőművészeti Egyetem / Fotó: Gabelics Antal, MKE

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A díj mint ötödik pecsét – Benedek Dániel portréja

„Amikor elfog a csüggedés, és kilátástalannak látom a dolgot, akkor az univerzum mindig küld egy-egy nénit, aki odajön hozzám az Aldiban, és gratulál a Karamazovhoz” – meséli Benedek Dániel színművész, a kaposvári Csiky Gergely Színház tagja, aki idén Junior Prima Díjat vehetett át.
Színház

„A politika félelmetes szinten átszőtt mindent” – Vecsei H. Miklós is megszólalt a Junior Prima-közlemény kapcsán

A Junior Prima Díj átadóján Vilmányi Benett nem vette át a kitüntetést, amelyre a korábbi díjazottak közös közleményben reagáltak. Az aláírók között volt Vecsei H. Miklós is, aki közösségi oldalán fejtette ki véleményét az ügyről.
Vizuál

Pasifilm, háromgenerációnyi pasiüggyel – interjú Breier Ádámmal

Krasznahorkai Lászlóról és Havannában élő magyarokról forgatott dokumentumfilmet, jelenleg pedig Lefkovicsék gyászolnak címmel készíti első nagyjátékfilmjét. Breier Ádám rendezővel többek közt a forgatókönyvírás nehézségeiről, kubai tanulmányairól, a zsidó kultúra megfoghatatlanságáról, a kritikáktól való félelemről beszélgettünk.
Színház

„Elkötelezett hívei vagyunk a vélemény- és szólásszabadságnak” – közleményt adtak ki a Junior Prima Díj birtokosai

A Junior Prima szeptember 20-án tartott díjátadó ünnepségén az egyik díjazott, Vilmányi Benett személyes nézeteire hivatkozva nem vette át a kitüntetést. Az elismerés birtokosai most közleményben reagáltak az esetre – adta hírül a Színház Online.
Színház

A kiugró beugró – Koltai-Nagy Balázs portréja

„Az én feladatom a szórakoztatóiparban az, hogy mindenkinek egységesen ugyanannyit nyújtsak. Ha nem így gondolkodnék, vagy ha ez hiányozna belőlem, akkor gyakorlatilag kivételeznék” – vallja a friss Junior Prima Díjas Koltai-Nagy Balázs színművész, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház tagja.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Artists in Residence – különleges programmal készül a Babel Camp Balatonbogláron

A boglári Babel Camp főképp azért csatlakozott a VEB2023 EKF Kultháló programjához, hogy a szezonon kívül is kulturális programokat biztosíthassanak a tó déli partján. Ennek kapcsán szeptember 25. és október 25. között összművészeti alkotótáborral várják a művészetek iránt érdeklődőket.
Vizuál ajánló

Art Market Budapest 2022 – A kortárs képzőművészet hazai csúcstalálkozója

Október 6. és 9. között 30 országból érkező mintegy 120 kiállító, több mint 500 művész több ezer alkotásával várja a közönséget a Bálna Budapest épületének négy emeletén, összesen mintegy 8000 négyzetméteren – ezzel Közép- és Kelet-Európa vezető kortárs képzőművészeti vására tovább erősíti meghatározó szerepét a régióban.
Vizuál ajánló

„Anyu, én nem akarok háborút!” – Gyerekrajzokból nyílt kiállítás a Lengyel Intézet előtt

Hibrid kiállítás nyílt a budapesti Lengyel Intézet előtt és az online kiállítótérben „Anyu, én nem akarok háborút! 1939-45 Lengyelország / 2022 Ukrajna” címmel. A lengyel-ukrán levéltári projekt saját országuk háborús gyerekrajzait mutatja be.
Vizuál interjú

Pasifilm, háromgenerációnyi pasiüggyel – interjú Breier Ádámmal

Krasznahorkai Lászlóról és Havannában élő magyarokról forgatott dokumentumfilmet, jelenleg pedig Lefkovicsék gyászolnak címmel készíti első nagyjátékfilmjét. Breier Ádám rendezővel többek közt a forgatókönyvírás nehézségeiről, kubai tanulmányairól, a zsidó kultúra megfoghatatlanságáról, a kritikáktól való félelemről beszélgettünk.
Vizuál ajánló

Erős nők a Művész Moziban – jön a Szemrevaló Filmfesztivál

A jogaikért és szabadságukért harcoló erős nők képezik a Szemrevaló idei válogatásának súlypontját. Az októberi seregszemle kínálatában többek közt Cannes-ban, Berlinben, a Német Filmdíjon és az Európai Filmdíjon elismert alkotásokat is láthatunk.