Vizuál

A pannon párduc és más szenzációk – három fotográfus gyakorol kritikát korunk médiafogyasztási szokásai felett

2024.06.05. 16:40
Ajánlom
A Fehér Vera, Budavári Csaba és Hegedűs Ákos/morpho, a P.S.E.U.D.O. alkotócsapat tagjainak munkáiból rendeznek kiállítást Balatonfüreden, a Kisfaludy Galériában. A Magyary Ágnes és Weiner Sennyey Tibor szövegeivel kiegészülő tárlat megnyitóját június 20-án 17 órakor tartják.

Mit kezdjünk a valósággal, ha a szemünk láttára törik végtelen számú darabra? Mit kezdjünk azzal a ténnyel, hogy több, egymást kizáró igazság létezik egyszerre? – veti fel a kiállítás kurátora, Haynal Ákos, aki szerint a médiát uraló zajban eltűnnek a viszonyítási pontjaink, figyelmet pedig csak a szenzáció kaphat.

E problematika köré épül a P.S.E.U.D.O. alkotócsapat kiállítása. Három fotográfus, A Fehér Vera, Budavári Csaba és Hegedűs Ákos/morpho, valamint két író, Magyary Ágnes és Weiner Sennyey Tibor egymásra reflektáló fotográfiái és írásai a különböző valóságok megalkotásáról szóló diskurzushoz kapcsolódnak.

A pannon párduc számos nézőpontból megvilágított története vagy Leia hercegnő és Einstein találkozása, esetleg Milán zavarba ejtően őszinte világa mind olyan valóságok, amelyek legalább annyira igazak, mint amennyire képzeltek.

morpho-MilanVilagaKozossegimedia-154511.jpg

Milán Világa, Közösségi média (Fotó/Forrás: Morpho)

Hegedűs Ákos/morpho – Milán világa

Nyugtalanító arra gondolni, hogy a valóságnak csak egy apró, nem túl fontos szeletét képviseljük és érzékeljük, és lehetetlen megismernünk teljesen. Rémisztő, hogy a világ végtelen komplexitásából fakadóan sorsunk nagyrészt kiszámíthatatlan, és létezhetnek egymást kizáró igazságok. Szorongásunk természetes módon abból fakad, hogy eltűnnek biztosnak látszó kereteink, világunk nem a Világ lesz.

Korunk eszközei az instant kielégüléssel és végtelen szórakoztatással gyermekké tesznek minket. Olcsón jutunk jó érzésekhez az önreflexió teljes hiányával, ám a valóságot még a lehetőségeinkhez képest is torzítva látjuk.

Egy infantilis társadalom milyen valóságot mutat? Milyen megküzdési módszereket tud tanítani a jövő generációnak?

Milán világa egy a rengeteg világ közül, amelyik az emberek fejében kialakulhat. Milán (9) az alfa generáció tagja, akinek élete minden egyes pillanatát meghatározza a digitalizáció. Milán világa azért is különleges, mert a mi világunkból hozzá befutó ingerek feldolgozását megzavarja, módosítja az Asperger szindróma, az autizmussal rokon spektrumzavar. Milánnak ezért sajátos viszonya van a valósággal, hiszen az átlagostól eltérő gondolkozása miatt, ha szeretne, akkor sem tudna hazudni.

morpho-MilanVilagaHaboru-154510.jpg

Milán Világa, Háború (Fotó/Forrás: Morpho)

A Fehér Vera – A kisk un párduc (Panthera Cumania Minor)

A kiskun párduc felbukkanása olyan érzékeny időszakban és olyan szövevényes módon történt, hogy az emberek számára szinte esélytelenné vált a bestia létezését hiteles mérlegre tenni. A média egyik pillanatban félelmetes, valódinak tűnő, másik pillanatban sánta vagy egyenesen vicces álbizonyítékokkal állt elő, hogy fenntartsa az érdeklődést. Felbukkant valami, amit csak e párduc vágyteljesítése elégíthetett ki.

Kérlelhetetlenül üres pusztaságunk hírnév-szomja büszke kebleket dagasztott: van, van nekünk párducunk!

A párduc-legenda úgy kellett nekünk, mint egy falat kenyér – elhatároztam hát, hogy én is fenntartom, hozzájárulva szájhagyomány útján sarjadzó közkincseink létezéséhez. Ezért útra keltem. Útközben minden bokor, minden fa mögött a fekete bestiát várva, ugrásra készen, hogy ráleljek az állatra. A híres vándorló homokbuckákhoz vitt az utam, Fülöpházára, hol maga a táj is párductermészetű, jól bújható, konkáv.

AFeherVera-Akiskunparduc01-154355.jpg

A kiskun párduc 01 (Fotó/Forrás: A Fehér Vera)

Budavári Csaba – Pseudo

A tömegkommunikációs eszközökön keresztül szelektált, egy bizonyos értékrendnek megfelelő információkat kapunk, ezért lehetséges az, hogy bizonyos nézetek hangsúlyosabban jelenek meg, míg mások kevésbé.

Ez olyan érzést kelt, hogy az a vélemény, amit a médiában hallunk, a többség véleménye, jobban elfogadott, ezért bátran hangoztathatjuk.

Így az alulreprezentált nézetek annak ellenére elsikkadnak, hogy léteznek. Ez a jelenség a „csend spirál”. (Elisabeth Noellé-Neumann)

 

BudavariCsaba-Pseudo01-154705.jpg

Pseudo 01 (Fotó/Forrás: Budavári Csaba)

Fejléckép: Milán Világa, Szegénység (fotó: Morpho)

Így még nem láttad saját magad!

Kapcsolódó

Így még nem láttad saját magad!

Te, én, mi és ők - hétköznapi szituációkban, ismerős helyszíneken, legtöbbször arctalanul, mégis felismerhetően. Hegedűs Ákos koncertfotózás után fordult a társadalmi helyzetek felé, fotóalbum-trilógiájának harmadik része pedig bebizonyítja: egy aluljáróban sétáló ember is lehet képileg olyan érdekes, mint a U2 vagy Michael Jackson.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Vadász Zsolt, az Operettszínház művésze

A Budapesti Operettszínház egyik legfoglalkoztatottabb művészét 51 éves korában érte a halál június 21-én, adta hírül a Szinház Online.
Vizuál

Öt Donald Sutherland-film, amit látni kell

Filozofikus sci-fi, háborús szatíra, feszült kémjátszma vagy éppen sokkoló erejű horrordráma: Donald Sutherland számtalan műfajban bizonyította rendkívüli tehetségét. Kedvenc filmjeinkkel emlékezünk a kanadai színészlegendára.
Zenés színház

Ami szembejön, nem biztos, hogy akadály – interjú Béres Attilával a szegedi Rebecca-bemutató kapcsán

Pont ilyennek képzeltem: elfoglalt, egymást érik a beérkező hívásai, többször kér fél percet, mire leül és belehelyezkedik az interjúszituációba. Béres Attilával, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatójával beszélgettünk, aki a Szegedi Szabadtéri Játékokon rendezi a Rebecca musicalt.
Vizuál

Műkincsrablás Lengyelországban – izgalmas politikai krimi érkezik a mozikba

Június 27-től érkezik országszerte a mozikba a lengyel-magyar koprodukcióban készült Szent című film, amely Szent Adalbert gnieznói ereklyetartójának 1986-os elrablását dolgozza fel.
Zenés színház

„Brünnhilde szerepe olyan, mintha maratont futnánk” – villáminterjú Iréne Theorinnal

A kiváló svéd szoprán a Budapesti Wagner-napok rendszeresen visszatérő vendége, akit a magyar közönség különösen érzékeny, lelki finomságokra kihegyezett szerepformálása miatt zárt a szívébe. Iréne Theorin egy nappal színpadra lépése előtt válaszolt kérdéseinkre.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Ezekkel a programokkal hangolódhatunk a dívákra a Zene Házában

Már eddig is sok kapcsolódó esemény vezette fel a Dívák & Ikonok kiállítást, de ezután is számos izgalmas előadással, tárlatvezetéssel, egyéb programmal hangolódhatunk a dívákra. (GALÉRIÁVAL!)
Vizuál magazin

Öt Donald Sutherland-film, amit látni kell

Filozofikus sci-fi, háborús szatíra, feszült kémjátszma vagy éppen sokkoló erejű horrordráma: Donald Sutherland számtalan műfajban bizonyította rendkívüli tehetségét. Kedvenc filmjeinkkel emlékezünk a kanadai színészlegendára.
Vizuál ajánló

Wim Wenders-filmhetet tartanak az Art+ Cinemában

Június 28. és július 2. között a német rendező 1984 és 2000 közötti filmográfiájából öt alkotást lehet majd elcsípni mozivásznon szinkronnal, majd ezek után legfrissebb alkotását, immár felirattal.
Vizuál gyász

Elhunyt Donald Sutherland

Az Oscar-, Golden Globe- és Emmy-díjas kanadai színész 88 éves korában hunyt el csütörtökön Miamiban. Halálhírét fia, a szintén színész Kiefer Sutherland jelentette be.
Vizuál ajánló

Mi köze Bobby Ewingnak a magyar gombfocihoz?

A Dallas sorozatból ismert Patrick Duffy is látható lesz Vékes Csaba legújabb, Lepattanó című vígjátékában, amely egy különleges sportszubkultúra, a szektorlabda világába kalauzolja el a nézőket. Cikkünkben megtekinthető a film első teaser előzetese.