Vizuál

A pápa szeretőjét, a rettegett feministát ábrázolja Velázquez elveszettnek hitt festménye

2019.06.25. 14:00
Ajánlom
Majdnem 300 évig azt hitték, elveszett vagy megsemmisült az a portré, ami a történelem egyik legbefolyásosabb nőjét, Donna Olimpiát ábrázolja a világ egyik legnagyobb hatású festőjének ecsetvonásain keresztül.

Olimpia Maidalchini Pamphilj portréját a 17. század közepén festette a spanyol mester, Diego Velázquez, ami a jövő hónapban kalapács alá kerül a Sotheby’s árverésén. Az aukciósház vezetői két-hárommillió dollárra becsülik a festmény értékét, amelyen a 17. század egyik legmanipulatívabb nőalakja pózol hűvös tekintettel. Olimpia Maidalchini Pamphilj a pápai trón mögötti legfontosabb hatalom volt, X. Ince pápa sógornője, aki egyes legendák szerint a szeretője is lett, miután vagyonos férje, a pápa testvére, Paolo Nini meghalt. Innen kapta a Papessa, azaz "női pápa" becenevet. Egy "barokk rocksztár" volt, jellemzi őt Eleanor Herman, az Olimpia Maidalchini igaz története című könyv szerzője. „A katolikus világból nők százai sereglettek Rómába, hogy a palotája előtt köszönthessék őt, amikor a hintója elgurul előttük” – teszi hozzá. Hihetetlen volt ugyanis, hogy egy nő ilyen magasságokba emelkedjen a katolikus világban, ahol egyébként egyáltalán nem voltak nők.

Donna Olimpia beleszólt a külpolitikába, és ő maga választotta a kardinálisokat is.

A királyok és királynők egész Európából ajándékokat, aranyat és gyémántot küldtek neki, hogy elnyerjék a kegyeit. Ince pápa pedig egyetlen döntést sem hozott a megkérdezése nélkül.

GettyImages-1157837309-140120.jpg

Diego Velázquez: Olimpia Maidalchini Pamphilj portréja (Fotó/Forrás: Chris J Ratcliffe / Getty Images Hungary)

Éppen ezért a pápai udvar férfi tagjai féltek és tartottak tőle. Egyikük a vatikán női szörnyének nevezte őt, valaki pedig azt jegyezte fel róla rosszallóan, hogy a pápa hagyja magát egy nő által irányítani. Egy másik kardinális pedig azt mondta:

Róma vezetése egy kurva kezében van.

Ugyanakkor a római művészek, zenészek, drámaírók és szobrászok élvezték a kegyeit. Többek között ő támogatta a Piezza Navonában álló Fontana dei Quattro Fiumi szökőkút létrejöttét, ami ma a város egyik fő látványossága. Kapcsolatba került Velázquezzel is, aki második római útja alkalmával le is festette Donna Olimpiát. Ezen a portrén a festő kiváló érzékkel kapta el a karaktert – láthatjuk, milyen zord egyéniség volt.

833px-Self-portrait_by_Diego_Velazquez-113302.jpg

Diego Velazquez önarcképe

A festmény tulajdonjogai 1724-ig dokumentálva voltak, azután azonban nyomuk veszett. A portré végül Hollandiában kötött ki, ahol az 1980-as években aukcióba bocsátották „ismeretlen németalföldi festő” képeként. Egy privát gyűjtő vette meg, aki eladta a legutolsó tulajdonosának.

Amikor behozták a festményt az amsterdami Sotheby’s-hez, fogalmuk sem volt, hogy ez egy Velázquez-festmény.

De az aukciósházunk egyik munkatársa kiszúrta a festmény hátoldalán elrejtett leltári számot. Azonnal világossá vált számunkra, hogy Velázquez hosszú ideig elveszettnek hitt, Donna Olimpiát ábrázoló portréjáról van szó” – mondta a Sotheby’s vezetője, James Macdonald.

Meg is mutatták néhány európai Velázquez-szakértőnek a képet, akik megerősítették annak eredetiségét. „Nagyon izgalmas volt, ahogy összeállt a kirakós játék. Hihetetlen volt látni az arcokat, amikor rácsodálkoztak, hogy az elveszettnek hitt Velázquez-festménnyel állnak szemben” – fogalmazott MacDonald. A portré a Sotheby’s július 3-ai árverésén kerül kalapács alá néhány  Gainsborough, Constable, Turner, Rubens, Botticelli és Brueghel képpel egyetemben. Az aukciósház vezetői szerint akár 66 millió dollárért is elkelhet a festmény. 

(forrás: The Guardian)

Csavarhúzóval támadt egy festményre egy férfi a National Gallery-ben

Kapcsolódó

Csavarhúzóval támadt egy festményre egy férfi a National Gallery-ben

A 63 éves férfi két hosszú vágást ejtett Thomas Gainsborough 1785-ben festett képén, a Reggeli séta című alkotáson. Az elkövetőt a látogatók és a múzeumi dolgozók együttes erővel tartóztatták fel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ingyen látható a Macskák londoni előadása az online térben

Bemutatásának 40. évfordulóján a The Show Must Go On Youtube-csatornája ingyenesen közvetíti Andrew Lloyd Webber kultikus darabját, a Macskákat.
Plusz

A b(m)űvész embersége – interjú a 110 éve született Rodolfo lányával, Gálvölgyi Judittal

Polgári neve Gross Dezső volt, de Rodolfoként ismerte meg a világ. „Vigyázat, csalok!”, mondta – és csalt. A többi már játék volt és szórakozás. Születésének 110. évfordulója alkalmából lánya, Gálvölgyi Judit segítségével idéztük föl a bűvész és édesapa legendás alakját.
Könyv

Felavatták Tandori Dezső és felesége síremlékét

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas és József Attila-díjas költő, író, műfordító és felesége, Tandori Ágnes síremlékét május 15-én avatták fel Budapesten, a Fiumei úti sírkertben.
Plusz

Itt a teljes program: magyar művészeket jelentett be a VeszprémFest

Véglegessé vált az idei VeszprémFest programja. A korábban már meghirdetett Tom Jones, Jazz+Az és VeszprémFest Classic koncertek mellett jön az LGT sztárjaival színpadra lépő Zenevonat, a 25 éves jubileumát ünneplő Cotton Club Singers, valamint a Concerto Budapest Snétberger Ferenc és Roby Lakatos közreműködésével.
Színház

Nyári színház négy helyszínen, visszatérnek A Pál utcai fiúk is

Komédiák, bohózatok, visszatérő színésznő, szerelem, mámor, Grund és stand up, mert ehhez van kedvünk. Idén nyáron a Vörösmarty Színház négy helyszínen várja közönségét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Online animációs mesterkurzusokat tart a Primanima

A Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Filmfesztivál másfél órás, Budaörsi Animációs Bázisról közvetített előadásait bárki megnézheti május 21-én a fesztivál és a CEE Animation Facebook-oldalán.
Vizuál hír

Új magyar LMBTQ-dokumentumfilm érkezik a mozikba

A nemzetközi színtéren is sikerrel szereplő Tobi színeit július 1-jén mutatják be a magyar mozik a Cirko Film forgalmazásában.
Vizuál újranyitás

Premier előtt látható a Szupernóva az Ideje moziba menni fesztiválon

Kilenc filmet mutat be az új mozis fesztivál május 27. és 30. között. Az egyik legjobban várt alkotás a Szupernóva, a lélegzetelállító tájakon forgatott érzékeny romantikus brit dráma Colin Firth és Stanley Tucci főszereplésével.
Vizuál ajánló

Françoise Gilot 100. születésnapja előtt tiszteleg a Várfok Galéria

Az art KARLSRUHE vendégeként május 19. és 21. között a Várfok Galéria a Várfok Project Roomban rendezi be hibrid standját, amelyen Françoise Gilot 100. születésnapja előtt tisztelgő One-Artist-Show és a Várfok Highlights válogatás lesz látható. 
Vizuál magazin

KÉP-regény: A Gyilkos tó kémiája

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Gyilkos-tónál megélt pálinka-történeteket mesélt.