Vizuál

A pápa szeretőjét, a rettegett feministát ábrázolja Velázquez elveszettnek hitt festménye

2019.06.25. 14:00
Ajánlom
Majdnem 300 évig azt hitték, elveszett vagy megsemmisült az a portré, ami a történelem egyik legbefolyásosabb nőjét, Donna Olimpiát ábrázolja a világ egyik legnagyobb hatású festőjének ecsetvonásain keresztül.

Olimpia Maidalchini Pamphilj portréját a 17. század közepén festette a spanyol mester, Diego Velázquez, ami a jövő hónapban kalapács alá kerül a Sotheby’s árverésén. Az aukciósház vezetői két-hárommillió dollárra becsülik a festmény értékét, amelyen a 17. század egyik legmanipulatívabb nőalakja pózol hűvös tekintettel. Olimpia Maidalchini Pamphilj a pápai trón mögötti legfontosabb hatalom volt, X. Ince pápa sógornője, aki egyes legendák szerint a szeretője is lett, miután vagyonos férje, a pápa testvére, Paolo Nini meghalt. Innen kapta a Papessa, azaz "női pápa" becenevet. Egy "barokk rocksztár" volt, jellemzi őt Eleanor Herman, az Olimpia Maidalchini igaz története című könyv szerzője. „A katolikus világból nők százai sereglettek Rómába, hogy a palotája előtt köszönthessék őt, amikor a hintója elgurul előttük” – teszi hozzá. Hihetetlen volt ugyanis, hogy egy nő ilyen magasságokba emelkedjen a katolikus világban, ahol egyébként egyáltalán nem voltak nők.

Donna Olimpia beleszólt a külpolitikába, és ő maga választotta a kardinálisokat is.

A királyok és királynők egész Európából ajándékokat, aranyat és gyémántot küldtek neki, hogy elnyerjék a kegyeit. Ince pápa pedig egyetlen döntést sem hozott a megkérdezése nélkül.

GettyImages-1157837309-140120.jpg

Diego Velázquez: Olimpia Maidalchini Pamphilj portréja (Fotó/Forrás: Chris J Ratcliffe / Getty Images Hungary)

Éppen ezért a pápai udvar férfi tagjai féltek és tartottak tőle. Egyikük a vatikán női szörnyének nevezte őt, valaki pedig azt jegyezte fel róla rosszallóan, hogy a pápa hagyja magát egy nő által irányítani. Egy másik kardinális pedig azt mondta:

Róma vezetése egy kurva kezében van.

Ugyanakkor a római művészek, zenészek, drámaírók és szobrászok élvezték a kegyeit. Többek között ő támogatta a Piezza Navonában álló Fontana dei Quattro Fiumi szökőkút létrejöttét, ami ma a város egyik fő látványossága. Kapcsolatba került Velázquezzel is, aki második római útja alkalmával le is festette Donna Olimpiát. Ezen a portrén a festő kiváló érzékkel kapta el a karaktert – láthatjuk, milyen zord egyéniség volt.

833px-Self-portrait_by_Diego_Velazquez-113302.jpg

Diego Velazquez önarcképe

A festmény tulajdonjogai 1724-ig dokumentálva voltak, azután azonban nyomuk veszett. A portré végül Hollandiában kötött ki, ahol az 1980-as években aukcióba bocsátották „ismeretlen németalföldi festő” képeként. Egy privát gyűjtő vette meg, aki eladta a legutolsó tulajdonosának.

Amikor behozták a festményt az amsterdami Sotheby’s-hez, fogalmuk sem volt, hogy ez egy Velázquez-festmény.

De az aukciósházunk egyik munkatársa kiszúrta a festmény hátoldalán elrejtett leltári számot. Azonnal világossá vált számunkra, hogy Velázquez hosszú ideig elveszettnek hitt, Donna Olimpiát ábrázoló portréjáról van szó” – mondta a Sotheby’s vezetője, James Macdonald.

Meg is mutatták néhány európai Velázquez-szakértőnek a képet, akik megerősítették annak eredetiségét. „Nagyon izgalmas volt, ahogy összeállt a kirakós játék. Hihetetlen volt látni az arcokat, amikor rácsodálkoztak, hogy az elveszettnek hitt Velázquez-festménnyel állnak szemben” – fogalmazott MacDonald. A portré a Sotheby’s július 3-ai árverésén kerül kalapács alá néhány  Gainsborough, Constable, Turner, Rubens, Botticelli és Brueghel képpel egyetemben. Az aukciósház vezetői szerint akár 66 millió dollárért is elkelhet a festmény. 

(forrás: The Guardian)

Csavarhúzóval támadt egy festményre egy férfi a National Gallery-ben

Kapcsolódó

Csavarhúzóval támadt egy festményre egy férfi a National Gallery-ben

A 63 éves férfi két hosszú vágást ejtett Thomas Gainsborough 1785-ben festett képén, a Reggeli séta című alkotáson. Az elkövetőt a látogatók és a múzeumi dolgozók együttes erővel tartóztatták fel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Ők az évad legjobbjai a kritikusok szerint

A Színházi Kritikusok Céhe idén 40. alkalommal ismeri el az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit. A díjátadót szeptember 22-én tartják a Katonában.
Tánc

Novák Ferenc "Tata": Egyszer csak rájöttünk, hogy a Táncszínház nem a miénk

Elkészült a Nemzeti Táncszínház épülete, aztán kiderült, hogy nem is az övék. „Megalázó volt” – mondta az ügyről Novák Ferenc „Tata” Kossuth-díjas koreográfus.
Színház

Ilyen volt a Sztalkert csoport új Vízkeresztje - Galéria

A Shakespeare Fesztiválon mutatták be a Sztalkert Csoport második önálló produkcióját, a Vízkereszt, de amúgy mindegy című előadást, amely legközelebb a Szentendrei Teátrum FRISS programsorozatában, majd Zsámbékon vendégeskedik.
Vizuál

14 érdekesség Rembrandt épp restaurálás alatt álló Éjjeli őrjáratáról

A Rijks Múzeum július elején megkezdte a festmény nyílt színi restaurálását. A projektet online és a helyszínen is nyomon követhetik az érdeklődők. Ennek apropóján összegyűjtöttünk néhány izgalmas tényt a képről.
Klasszikus

Hiphopra gyúrja a zongorát, és kavicsot dob a klasszikus zene állóvizébe

Chloe Flower az idei Grammy-gálán tűnt fel, most pedig leszerződtette a Sony. Nem, nem klasszikus zenész a szó szoros értelmében, de a hiphopban is előny lehet, ha egy zongoraművész a Juilliard Schoolban tanult.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál galéria

14 érdekesség Rembrandt épp restaurálás alatt álló Éjjeli őrjáratáról

A Rijks Múzeum július elején megkezdte a festmény nyílt színi restaurálását. A projektet online és a helyszínen is nyomon követhetik az érdeklődők. Ennek apropóján összegyűjtöttünk néhány izgalmas tényt a képről.
Vizuál galéria

Strucctojással alapított gyűjteményt a magyar világutazó

A keleti tárgyak magyar gyűjtői mind más céllal utaztak távoli tájakra, ahonnan eleinte saját kedvükre hoztak haza érdekességeket. Hopp Ferenc sem állt meg a tárgyaknál, villája kertjét is ritka növényekkel népesítette be.
Vizuál uránia

Újonnan felfedezett NASA-archívokkal jön az Apollo 11

Egyetlen alkalommal, eredeti nyelven vetíti az Uránia a Holdra szállás 50-ik évfordulója alkalmából készült új dokumentumfilmet. Az Apollo 11 expedíció küldetéséről szóló Todd Douglas Miller-film, a NASA filmarchívumának újonnan felfedezett filmjeiből és hanganyagából válogat.
Vizuál ajánló

Colostokból és kalászból készült ruhák

Király Tamás (1952-2013) alkotásaihoz a legolcsóbb anyagokat használta fel, a ruhákat, illetve ezek elemeit is gyakran újrahasznosította. A divattervező több mint három évtizedes pályafutását mutatja be az a retrospektív kiállítás, amely Out of the box címmel látható a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban.
Vizuál Film

Az újjászületett Meseautóval jön a III. Budapesti Klasszikus Film Maraton

A film és a zene közös történetére fókuszáló fesztiválon magyar és európai filmarchívumok restaurált filmritkaságai láthatók, a némafilmes korszak női rendezőinek alkotásaitól kezdve, Dziga Vertov klasszikusán át a rendszerváltás filmjeiig.