Vizuál

A pápa szeretőjét, a rettegett feministát ábrázolja Velázquez elveszettnek hitt festménye

2019.06.25. 14:00
Ajánlom
Majdnem 300 évig azt hitték, elveszett vagy megsemmisült az a portré, ami a történelem egyik legbefolyásosabb nőjét, Donna Olimpiát ábrázolja a világ egyik legnagyobb hatású festőjének ecsetvonásain keresztül.

Olimpia Maidalchini Pamphilj portréját a 17. század közepén festette a spanyol mester, Diego Velázquez, ami a jövő hónapban kalapács alá kerül a Sotheby’s árverésén. Az aukciósház vezetői két-hárommillió dollárra becsülik a festmény értékét, amelyen a 17. század egyik legmanipulatívabb nőalakja pózol hűvös tekintettel. Olimpia Maidalchini Pamphilj a pápai trón mögötti legfontosabb hatalom volt, X. Ince pápa sógornője, aki egyes legendák szerint a szeretője is lett, miután vagyonos férje, a pápa testvére, Paolo Nini meghalt. Innen kapta a Papessa, azaz "női pápa" becenevet. Egy "barokk rocksztár" volt, jellemzi őt Eleanor Herman, az Olimpia Maidalchini igaz története című könyv szerzője. „A katolikus világból nők százai sereglettek Rómába, hogy a palotája előtt köszönthessék őt, amikor a hintója elgurul előttük” – teszi hozzá. Hihetetlen volt ugyanis, hogy egy nő ilyen magasságokba emelkedjen a katolikus világban, ahol egyébként egyáltalán nem voltak nők.

Donna Olimpia beleszólt a külpolitikába, és ő maga választotta a kardinálisokat is.

A királyok és királynők egész Európából ajándékokat, aranyat és gyémántot küldtek neki, hogy elnyerjék a kegyeit. Ince pápa pedig egyetlen döntést sem hozott a megkérdezése nélkül.

GettyImages-1157837309-140120.jpg

Diego Velázquez: Olimpia Maidalchini Pamphilj portréja (Fotó/Forrás: Chris J Ratcliffe / Getty Images Hungary)

Éppen ezért a pápai udvar férfi tagjai féltek és tartottak tőle. Egyikük a vatikán női szörnyének nevezte őt, valaki pedig azt jegyezte fel róla rosszallóan, hogy a pápa hagyja magát egy nő által irányítani. Egy másik kardinális pedig azt mondta:

Róma vezetése egy kurva kezében van.

Ugyanakkor a római művészek, zenészek, drámaírók és szobrászok élvezték a kegyeit. Többek között ő támogatta a Piezza Navonában álló Fontana dei Quattro Fiumi szökőkút létrejöttét, ami ma a város egyik fő látványossága. Kapcsolatba került Velázquezzel is, aki második római útja alkalmával le is festette Donna Olimpiát. Ezen a portrén a festő kiváló érzékkel kapta el a karaktert – láthatjuk, milyen zord egyéniség volt.

833px-Self-portrait_by_Diego_Velazquez-113302.jpg

Diego Velazquez önarcképe

A festmény tulajdonjogai 1724-ig dokumentálva voltak, azután azonban nyomuk veszett. A portré végül Hollandiában kötött ki, ahol az 1980-as években aukcióba bocsátották „ismeretlen németalföldi festő” képeként. Egy privát gyűjtő vette meg, aki eladta a legutolsó tulajdonosának.

Amikor behozták a festményt az amsterdami Sotheby’s-hez, fogalmuk sem volt, hogy ez egy Velázquez-festmény.

De az aukciósházunk egyik munkatársa kiszúrta a festmény hátoldalán elrejtett leltári számot. Azonnal világossá vált számunkra, hogy Velázquez hosszú ideig elveszettnek hitt, Donna Olimpiát ábrázoló portréjáról van szó” – mondta a Sotheby’s vezetője, James Macdonald.

Meg is mutatták néhány európai Velázquez-szakértőnek a képet, akik megerősítették annak eredetiségét. „Nagyon izgalmas volt, ahogy összeállt a kirakós játék. Hihetetlen volt látni az arcokat, amikor rácsodálkoztak, hogy az elveszettnek hitt Velázquez-festménnyel állnak szemben” – fogalmazott MacDonald. A portré a Sotheby’s július 3-ai árverésén kerül kalapács alá néhány  Gainsborough, Constable, Turner, Rubens, Botticelli és Brueghel képpel egyetemben. Az aukciósház vezetői szerint akár 66 millió dollárért is elkelhet a festmény. 

(forrás: The Guardian)

Csavarhúzóval támadt egy festményre egy férfi a National Gallery-ben

Kapcsolódó

Csavarhúzóval támadt egy festményre egy férfi a National Gallery-ben

A 63 éves férfi két hosszú vágást ejtett Thomas Gainsborough 1785-ben festett képén, a Reggeli séta című alkotáson. Az elkövetőt a látogatók és a múzeumi dolgozók együttes erővel tartóztatták fel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Színház

Megszavazta a Parlament az új színháztörvényt

115 igen szavazattal elfogadta az Országgyűlés a kulturális törvénycsomagról szóló törvényjavaslatot, amely miatt hétfőn ezrek tüntettek a Madách téren.
Zenés színház

Kiderült, mit gondol a Metropolitan Opera főigazgatója az énekesekről

Tizenhárom éve áll a New York-i operaház élén, Peter Gelb mindennel találkozott már.
Klasszikus

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Vizuál

Illusztrátoroktól kérhetsz személyre szóló rajzot karácsonyra

A legviccesebb kérésekről vagy a legemlékezetesebb kliensekről kérdeztük az illusztrátorokat a Pagony lassan hagyományosnak számító karácsony előtti jótékony rajzolása kapcsán.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál képregény

KÉP-regény: Lövésem volt

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten arról mesél, hogy milyen volt, amikor majdnem lelőtték.
Vizuál Esterházy Art Award

Kiosztották az Esterházy Art Award 2019 díjait

Győri Andrea Éva, Nemes Márton és Puklus Péter az Esterházy Art Award 2019 díjazottjai.
Vizuál

Christopher Plummer Oscar-díjas kanadai színész 90 éves

Ma ünnepli kilencvenedik születésnapját Christopher Plummer Oscar-díjas kanadai színész, aki eddig csaknem 100 filmben szerepelt, és ma is egymás után kapja a felkéréseket.
Vizuál szentpétervár

22 kilométernyi múzeum - Szentpétervár és az Ermitázs kincsei a mozivásznon

Mától látható a mozikban A művészet templomai sorozat legújabb része, amely látványos felvételekkel átfogó képet nyújt a világ egyik legnagyobb múzeuma, az Ermitázs történetéről és páratlan gyűjteményéről, valamint a múzeumnak otthont adó Szentpétervár kultúrtörténeti nevezetességeiről.
Vizuál rajzolj nekem

Illusztrátoroktól kérhetsz személyre szóló rajzot karácsonyra

A legviccesebb kérésekről vagy a legemlékezetesebb kliensekről kérdeztük az illusztrátorokat a Pagony lassan hagyományosnak számító karácsony előtti jótékony rajzolása kapcsán.