Vizuál

A pápa szeretőjét, a rettegett feministát ábrázolja Velázquez elveszettnek hitt festménye

2019.06.25. 14:00
Ajánlom
Majdnem 300 évig azt hitték, elveszett vagy megsemmisült az a portré, ami a történelem egyik legbefolyásosabb nőjét, Donna Olimpiát ábrázolja a világ egyik legnagyobb hatású festőjének ecsetvonásain keresztül.

Olimpia Maidalchini Pamphilj portréját a 17. század közepén festette a spanyol mester, Diego Velázquez, ami a jövő hónapban kalapács alá kerül a Sotheby’s árverésén. Az aukciósház vezetői két-hárommillió dollárra becsülik a festmény értékét, amelyen a 17. század egyik legmanipulatívabb nőalakja pózol hűvös tekintettel. Olimpia Maidalchini Pamphilj a pápai trón mögötti legfontosabb hatalom volt, X. Ince pápa sógornője, aki egyes legendák szerint a szeretője is lett, miután vagyonos férje, a pápa testvére, Paolo Nini meghalt. Innen kapta a Papessa, azaz "női pápa" becenevet. Egy "barokk rocksztár" volt, jellemzi őt Eleanor Herman, az Olimpia Maidalchini igaz története című könyv szerzője. „A katolikus világból nők százai sereglettek Rómába, hogy a palotája előtt köszönthessék őt, amikor a hintója elgurul előttük” – teszi hozzá. Hihetetlen volt ugyanis, hogy egy nő ilyen magasságokba emelkedjen a katolikus világban, ahol egyébként egyáltalán nem voltak nők.

Donna Olimpia beleszólt a külpolitikába, és ő maga választotta a kardinálisokat is.

A királyok és királynők egész Európából ajándékokat, aranyat és gyémántot küldtek neki, hogy elnyerjék a kegyeit. Ince pápa pedig egyetlen döntést sem hozott a megkérdezése nélkül.

GettyImages-1157837309-140120.jpg

Diego Velázquez: Olimpia Maidalchini Pamphilj portréja (Fotó/Forrás: Chris J Ratcliffe / Getty Images Hungary)

Éppen ezért a pápai udvar férfi tagjai féltek és tartottak tőle. Egyikük a vatikán női szörnyének nevezte őt, valaki pedig azt jegyezte fel róla rosszallóan, hogy a pápa hagyja magát egy nő által irányítani. Egy másik kardinális pedig azt mondta:

Róma vezetése egy kurva kezében van.

Ugyanakkor a római művészek, zenészek, drámaírók és szobrászok élvezték a kegyeit. Többek között ő támogatta a Piezza Navonában álló Fontana dei Quattro Fiumi szökőkút létrejöttét, ami ma a város egyik fő látványossága. Kapcsolatba került Velázquezzel is, aki második római útja alkalmával le is festette Donna Olimpiát. Ezen a portrén a festő kiváló érzékkel kapta el a karaktert – láthatjuk, milyen zord egyéniség volt.

833px-Self-portrait_by_Diego_Velazquez-113302.jpg

Diego Velazquez önarcképe

A festmény tulajdonjogai 1724-ig dokumentálva voltak, azután azonban nyomuk veszett. A portré végül Hollandiában kötött ki, ahol az 1980-as években aukcióba bocsátották „ismeretlen németalföldi festő” képeként. Egy privát gyűjtő vette meg, aki eladta a legutolsó tulajdonosának.

Amikor behozták a festményt az amsterdami Sotheby’s-hez, fogalmuk sem volt, hogy ez egy Velázquez-festmény.

De az aukciósházunk egyik munkatársa kiszúrta a festmény hátoldalán elrejtett leltári számot. Azonnal világossá vált számunkra, hogy Velázquez hosszú ideig elveszettnek hitt, Donna Olimpiát ábrázoló portréjáról van szó” – mondta a Sotheby’s vezetője, James Macdonald.

Meg is mutatták néhány európai Velázquez-szakértőnek a képet, akik megerősítették annak eredetiségét. „Nagyon izgalmas volt, ahogy összeállt a kirakós játék. Hihetetlen volt látni az arcokat, amikor rácsodálkoztak, hogy az elveszettnek hitt Velázquez-festménnyel állnak szemben” – fogalmazott MacDonald. A portré a Sotheby’s július 3-ai árverésén kerül kalapács alá néhány  Gainsborough, Constable, Turner, Rubens, Botticelli és Brueghel képpel egyetemben. Az aukciósház vezetői szerint akár 66 millió dollárért is elkelhet a festmény. 

(forrás: The Guardian)

Csavarhúzóval támadt egy festményre egy férfi a National Gallery-ben

Kapcsolódó

Csavarhúzóval támadt egy festményre egy férfi a National Gallery-ben

A 63 éves férfi két hosszú vágást ejtett Thomas Gainsborough 1785-ben festett képén, a Reggeli séta című alkotáson. Az elkövetőt a látogatók és a múzeumi dolgozók együttes erővel tartóztatták fel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Horgas Eszter: „Prés alatt vagyunk mindannyian”

Csak ülünk és teázunk. Két különböző lakásban, a monitor két oldalán. Hiába, az ember olyan könnyen megszokja a személyes találkozások luxusát. Interjú karantén idején – a gépeken keresztül – Horgas Eszter fuvolaművésszel.
Színház

Így mennek tovább a budapesti színházak - itt a megállapodás és néhány vélemény

Hosszú hetek egyeztetései után ma megállapodott a kormány és a Fővárosi Önkormányzat a színházak működtetéséről.
Klasszikus

Ez az időszak próbatétel, nem büntetés

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás nagycsaládi körben töltik az önkéntes izoláció idejét: fiuk, Gáspár oktatóvideókat készít, ők Leclair-műveket tanulnak. Ez az időszak próbatétel és kihívás, mondják.
Könyv

Gergely Ágnes: „Egyszer csak újra eszméletéhez tér a világ”

A napokban jelentették be: a Tiszatáj folyóirat 2019-es díját Gergely Ágnesnek ítélték oda. A 87 éves Kossuth-díjas költőt, írót, műfordítót Karácsony Ágnes hívta föl telefonon.
Vizuál

A világ leghíresebb angyalai csak mellékszereplők Raffaello Sixtusi Madonnáján

A két kis kerub nagy karriert futott be, ahhoz képest, hogy épp csak ráfértek az 1512-ben festett műre. Alakjukhoz több anekdota is fűződik, festőjük ma 500 éve hunyt el.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

A népharag miatt nem pótolta a Milói Vénusz karjait a Louvre restaurátora

A karokon kívül ékszerek és festék is volt eredetileg a szobron. Kétszáz éve, 1820. április 8-án fedezte fel az alkotást egy földműves.
Vizuál gyász

Elhunyt Honor Blackman, egykori Bond-lány

A brit színésznőt 94 éves korában érte a halál, békésen, otthonában halt meg természetes okok következtében.
Vizuál magazin

A világ leghíresebb angyalai csak mellékszereplők Raffaello Sixtusi Madonnáján

A két kis kerub nagy karriert futott be, ahhoz képest, hogy épp csak ráfértek az 1512-ben festett műre. Alakjukhoz több anekdota is fűződik, festőjük ma 500 éve hunyt el.
Vizuál hír

„Nemcsak ez a helyzet kivételes, hanem az idei döntésünk is” - A MúzeumCafé idei díjazottjai

Mivel ez az időszak is rendhagyó – meg persze rendkívüli –, a MúzeumCafé című folyóirat idei díjkiosztása is csúszik a vészhelyzet feloldása utáni időkre. De már nyilvánosságra hozták, kinek ítélték oda 2020-ban a rangos MúzeumCafé-díjat.
Vizuál gyász

Elhunyt Shirley Douglas színésznő, Kiefer Sutherland édesanyja

A kanadai egészségbiztosítás megalapítójának lánya 86 éves volt. Fia azt közölte, tüdőgyulladással kapcsolatos komplikációk okozták az ünnepelt színésznő halálát, de nem a koronavírus-fertőzés.