Vizuál

A pesti gangra kizárt hímoroszlán – Megnéztük a Kiscelli Mácsai-kiállítását

2023.02.01. 16:20
Ajánlom
Éppen száz éve született Mácsai István, kétszeres Munkácsy-díjas festőművész, aki idegennek érezte magát a saját korában, elvágyódott, ezt pedig sajátos, reneszánsz stílusban megfogalmazott portréin is kifejezte. A Kiscelli Múzeumban tavaly év végén nyílt, átfogó tárlat azonban nem centenáriumi kiállítás, csak egy lehetséges interpretációja Mácsai gazdag életművének, amelyben a festményeken kívül a művész lenyűgöző fényképei és a kisfilmjei is szerepet kapnak.

1978-ban, egy szeptemberi napon, Mácsai István az Aulich utcai Spartacus presszóba indult egy kávéra, amikor odaérve, a járdán megpillantott egy csomagolópapírral letakart, halott nőt, a hasára helyezett retiküljével.

(…) „Két női cipő kandikált ki a papíros alól, másik szélén meg egy szürke – ősz hajtincs feküdt az aszfalton. Az egész csomag tetején, vagyis a nő hasán egy régimódi női retikül. A járókelők közönyösen, az autók füstölögve, én magam is alig meglepve. – Hát veled ez történt? – kérdeztem magamban félhangosan, letegezve a halottat” – olvasható Mácsai István 1978. szeptember 17-én írt naplóbejegyzésében.

Noha úgy fogalmaz, a látvány alig lepte meg, mégis nagy hatást gyakorolhatott rá, mert megfestette.

A Pesti halál ma már egyik főművének számít, akkoriban azonban alig méltatták figyelemre.

A szürreális, farostlemezre készített olajképet egyszerre jellemzi a groteszkség, a közöny, a meghökkenés, a sivárság, a magány és a kilátástalanság érzetének sajátos keveréke. Nem csoda, hogy a mai kor embere, akinek alapélménye az elidegenedés érzése, talán könnyebben rezonál a műre.

MI_kep_4_pestihalal_ok-153050.jpg

Mácsai István: Pesti halál, 1978 (Fotó/Forrás: Gyuricza Mátyás/Kiscelli Múzeum)

„Tematikailag szépen illeszkedik a városképek sorába. Mácsai ekkor fedezte fel magának a járdát mint alsó nézőpontból megfogalmazott színteret. Ezután több »járdapiszok csendéletnek« is nevezhető művet készített” – magyarázza a kiállítás kurátora, B. Nagy Anikó művészettörténész, hozzátéve, hogy a középen átrendeződő installáció révén a festményt hordozó fal húsz percenként a kiállítótér más pontjára mozdul át. 

aktok_ok-153050.jpg

Mácsai fekvő aktjai (Fotó/Forrás: Gyuricza Mátyás/Kiscelli Múzeum)

Az idős, halott nőt ábrázoló kép a terem másik végébe, a fiatal nőket ábrázoló, fekvő aktokkal szembe kerül majd, így alkotva paradox módon harmóniát, bemutatva élet és halál elválaszthatatlanságát. A képein pózoló modellek megbecsült szereplői voltak Mácsai műtermének, a mester szinte családtagként kezelte őket:

nemcsak nevüket és életkorukat jegyezte le, hanem magánéleti kríziseiket is számontartotta.

Az Akt ecsettel című alkotáson a meztelen nő Giorgione A vihar című művét festi, vele szemközt viszont nem egy Mácsai-kép, hanem Gánóczy Mária A félbevágott festőnő című műve áll.

IMG_2268_ok-155433.jpg

Gánóczy Mária: A félbevágott festőnő, 1961 (Fotó/Forrás: Gyuricza Mátyás/Kiscelli Múzeum)

Gánóczyval barátok és kollégák voltak, a festő Mácsaihoz hasonlóan jelentős dokumentumfilmes és fotós életművet hozott létre. „Azért került be ez a vendégkép a kiállításra, hogy egymásra vetíthessük a kilenc gyermeket nevelő Gánóczy és Mácsai végletesen különböző alkotói körülményeit” – mondja B. Nagy Anikó a most kilencvenöt éves Gánóczy Máriáról, aki maga is festődinasztiából származik. 

A szorongó oroszlán, a sorsába beletörődő csirke és a bánatos szemű juhászkutya

Mint egy gangra kizárt, domesztikált hímoroszlán, úgy érezhette magát Mácsai István a hatvanas években. Erről tanúskodik egyik leghíresebb képe, az 1961-ben festett Az oroszlán. A szürreális festményen megjelenik mindaz a szorongás és sarokba szorítottság élmény, amely akkoriban jellemezte életét. 1957-ben ugyanis több hónapot töltött Párizsban tanulmányúton, és bár addigra szinte az összes főiskolai osztálytársa disszidált, ő végül a hazajövetel mellett döntött. Ekkoriban készült el a Konyhai falikút csirkével című képe, amely csakúgy, mint az oroszlán, önarcképként értelmezhető.

A szabadságától megfosztott tyúk lehajtott fejjel, a lábán hurokkal várja a végítéletet, a halált.

A mű egyszerre nyomasztó, szorongást keltő és gyönyörködtető, órákig lehetne nézni a Pesti halállal és Az oroszlánnal együtt. 

IMG_9093_ok-155313.jpg

Mácsai István: Az oroszlán, 1961 (Fotó/Forrás: Gyuricza Mátyás/Kiscelli Múzeum)

A két szürreális állatönarcképnek egy harmadik darabját is megtalálhatjuk a tárlaton, az emeleten a függőhídon áthaladva: a Pesti gang egy bánatos szemű fehér juhászkutyát ábrázol, amint szomorúan gubbaszt a Belgrád rakparti ház folyosóján, ahol akkoriban a Mácsai család lakott.

Idegennek érezte magát saját korában

„Mácsai idegennek érezte magát a saját korában, elvágyódott. Ezt nemcsak itt fogalmazta meg, hanem sajátos stílusú rajzos portréin, amelyeken reneszánsz módon ábrázolta a kortárs embereket. A valóság, a földönjárás és az elvarázsoltság egy furcsa keverékét állította így elő, sokan érezték így magukat akkoriban. A vasfüggöny mögötti világban keresték a
helyüket és az európai tradícióval való kapcsolódásokat” – mondja B. Nagy Anikó.

Az élénk társasági életet élő, nagy baráti körrel rendelkező festő szakmailag magányos volt: azt a száraz, szikár realizmust, amit képviselt, Magyarországon kevesen művelték, hasonló törekvések inkább külföldön mutatkoztak.

pappzoltan_ok-153050.jpg

Mácsai István: Papp Zoltán (Fotó/Forrás: Gyuricza Mátyás/Kiscelli Múzeum)

Mácsai ’56-os fényképei

Kevesen tudják róla, de szenvedélyesen fényképezett, szinte állandóan járta a várost gépével, majd az 1954-ben vásárolt, nyolc milliméteres kamerájával. Kisfilmjeiből és fotóiból is számtalan képet láthatunk a tárlaton. Fotós életműve nagyrészt feltáratlan, így

az 1956-os forradalom idején készített sorozatai sem ismertek, pedig értékük felbecsülhetetlen lehet.

Általában nem a politikai eseményeket fotózta, hanem az emberi pillanatokat: a sorban állást a zöldségesnél, a Széna téri ételosztást és saját, kibombázott lakásukat, amelynek romjain félmosollyal az arcán üldögél. Mosollyal, mert a szétlőtt ház lakói mind örültek annak, hogy életben maradtak, és túlélték az oroszok támadását. Közel volt még a második világháború élménye: a munkaszolgálatból megszökött Mácsai menyasszonyával, Gáspár Katalinnal 1944 novemberétől a háború végéig bujkált. Végül hatvanhárom évet voltak együtt, Mácsai István 2005-ben bekövetkezett haláláig.

Noha a kétszeres Munkácsy-díjas festő éppen száz éve született, a lenyűgöző, átfogó tárlat nem centenáriumi kiállítás. Ahogy a kurátor fogalmaz,

nem akarták az életművét újra kanonizálni, csak friss szemmel ránézve egyik lehetséges interpretációját adni annak.

portrek_ok-153051.jpg

Mácsai István kiállítása a Kiscelliben (Fotó/Forrás: Gyuricza Mátyás/Kiscelli Múzeum)

Talán a hely atmoszférája teszi – a Kiscelli az egyik kedvenc múzeumunk a fővárosban – vagy a művek aurája, nem tudni. Mindenesetre olyan közelségbe kerül hozzánk Mácsai és munkássága, hogy néha már olyan érzetünk támad, mintha mellettünk járkálna a térben. Azzal a félmosollyal az arcán, amivel a kibombázott lakásuk romjain üldögélt.

Elmozdul a fal. Mácsai István Kiscellben

Helyszín: Kiscelli Múzeum

Időpont: 2022. 12.09-2023. április 2.

Fejléckép: A Konyhai falikút csirkével és Az oroszlán című festmények a kiállításon (Fotó/Forrás: Gyuricza Mátyás/Kiscelli Múzeum - Fővárosi Képtár)

 

A megszállottan rajzoló képzőművész – Mácsai István műveiből nyílt kiállítás a Kiscelliben

Kapcsolódó

A megszállottan rajzoló képzőművész – Mácsai István műveiből nyílt kiállítás a Kiscelliben

Mácsai István festőművész alkotásaiból látható kiállítás december 9-től Elmozdul a fal címmel a Kiscelli Múzeumban. A hiánypótló tárlat a műfajokban gazdag életmű sokszálú bemutatására vállalkozik. 

A félbevágott festőnő hosszú életének titka – Interjú Gánóczy Máriával

A félbevágott festőnő hosszú életének titka – Interjú Gánóczy Máriával

A festődinasztiából származó Gánóczy Mária kilenc gyermek nevelése mellett alkotott, noha úgy érezte, félbevágták a család és a festészet között. A 95 éves művészt felmenőiről, festői pályájáról és a hosszú élet titkáról faggattuk.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Számos jelentkező pályázik a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

A Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatára március 28-ig lehet jelentkezni, a napokban megjelent hírek szerint több jelentkező, énekes, karmester és rendező is megméretteti magát.
Színház

Újabb akadály gördült Eszenyi Enikő budapesti visszatérése elé

Eszenyi Enikő február végén eltörte a csuklóját a Csodálatos vagy, Júlia! című előadás fotóspróbáján. Emiatt májusra kellett halasztani az előadás premierjét a Játékszínben, most pedig Pásztor Erzsi jelentette be, hogy visszaadja a szerepét.
Vizuál

Felszabadított női testek, tabuk nélkül

Saját testüket médiumként használva fogalmazták meg a női lét kérdéseit azok az művészek, akiknek munkáit a Liget Galéria „Lerántjuk a leplet” című kiállításán láthatjuk még április 6-ig.
Vizuál

Ha ezt a tekintetet látja, jobb, ha menekül

Ha nem is hallott még a Kubrick-nézésről, egész biztosan látta már valamelyik filmben az amerikai rendező védjegyévé vált megoldást, amely minden egyszerűsége ellenére vérfagyasztóan hatásos.
Klasszikus

Benjamin Appl, a bársonyos hangú dalkirály, akit muszáj hallani

Végtelen szín áramlik a hangjában, és szinte elviselhetetlenül megindító, ahogy énekel. Így vélekednek a nemzetközi kritikusok a német–brit lírai sztárbaritonról, Benjamin Applről.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál Zöldhullám

KÉP-regény: A magányos biciklista

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos, aki ezúttal arról gondolkodott el, vajon mennyi időnk maradt elkerülni a klímakatasztrófát.
Vizuál ajánló

Időutazás Pécsett – Kulturális túra az ókori Sopianae-tól a Zsolnay család pompájáig

Pécset nem véletlenül emlegetik a kultúra városaként. Történelme, kulturális öröksége kiemelkedik a többi város közül. A legjelentősebb látnivalókat egy csokorba gyűjtve, akciósan fedezhetjük fel áprilisban.
Vizuál hír

Friss felfedezések, váratlan kapcsolatok – Új kiállítással és könyvesbolttal várják az érdeklődőket Szentendrén

Hiánypótló gyűjteményes kiállítást mutat be a Ferenczy Múzeumi Centrum A GYŰJTEMÉNY (1900-2022) címmel március 25-én. Ezzel párhuzamosan új ISBN könyvesbolt is nyílik Szentendrén.
Vizuál hír

Demas Nwoko nigériai művész, építész kapja a 18. Velencei Építészeti Biennálé életműdíját

Demas Nwoko nigériai művész, építész kapja a Arany Oroszlán-életműdíjat a 18. Velencei Építészeti Biennálé május 20-án megnyíló A jövő laboratóriuma című kiállításán.
Vizuál magazin

Ha ezt a tekintetet látja, jobb, ha menekül

Ha nem is hallott még a Kubrick-nézésről, egész biztosan látta már valamelyik filmben az amerikai rendező védjegyévé vált megoldást, amely minden egyszerűsége ellenére vérfagyasztóan hatásos.