Vizuál

„A pillanat spontaneitása érdekel” - Safy Nebbou rendező a Szerelemre kattintva című filmről

2019.11.07. 10:00
Ajánlom
Juliette Binoch legújabb filmjében huszonéves lányként és ötvenes éveinek elején járó nőként is magával ragadó, őszinte és igaz. Akárcsak a történet, amely az öregedés, a magány és a lemondás filmje. Persze sokkal több is ennél. Safy Nebbou rendezővel beszélgettünk.

Több nézőpont, sokféle téma, rengeteg konfrontáció. A Szerelemre kattintva mindannyiunk életét befolyásoló hétköznapi kérdésekre keresi a választ, például, hogy mit lehet tenni a magány ellen, vagy hogy meddig lehet elmenni egy kis szeretet kicsikarásában. Emellett érinti a fiatalsághoz kapcsolódó kultúrát, a közösségi médiát, a virtuális világ berobbanását, a radikálisan megváltozott jelent, az öregedés és az identitás kérdéseit, de még az alkohol is megjelenik benne.

A kiindulóhelyzet meglehetősen kegyetlen, mégis ismerős. A Juliette Binoche által megformált, ötvenes évei elején járó Claire egyedül él, neveli a gyerekeit, a férje mást választott. Úgy dönt, hogy új Facebook profilt hoz létre magának és megteremti a 24 éves Clarát, hogy egy kis szeretet kapjon - még ha csupán a fantáziáján keresztül élheti is meg. Közben pszichiáterhez jár, akitől segítséget remél. Egyszóval: túlél.

Szerelemrekattintva3_Photo_3RDiaphana_Films-161338.jpg

Juliette Binoche a Kettős életek c. filmben (Fotó/Forrás: Hungaricom)

Hazugság, csalás, igazság, manipuláció és szerelem: ezekből az összetevőkből szövődik az új francia film izgalmas labirintusa, és még valamiből: Párizs kevésbé ismert arcaiból. Formailag a thriller-szerű történetvezetés romantikus drámával keveredik, akár Hitchcock-ot, Truffaut-t is eszünkbe juttathatja, kicsit mintha ázsiai is lenne, sőt még a Veszedelmes viszonyokra is történik utalás egy ponton.

Elgondolkodtató filmet rendezett Safy Nebbou, akivel a Titanic Filmfesztivál gálavetítése után beszélgettünk.  

A francia filmes hagyományhoz kapcsolódva, önt is az itt és most érdekli. Miért?  

Egyre inkább olyan témákat keresek, amelyek a jelenhez kapcsolódnak, bár a következő filmem kosztümös lesz, de abban is a jelent keresem. Fontosnak tartom, hogy a mai kor kérdéseire adjon választ a film, akár úgy, hogy közben szórakoztat. A francia újhullám óta az életre próbálunk reagálni a filmeken keresztül.

Miközben a chat-kultúra és a közösségi háló megváltoztatja a nyelvet, főszereplőnek egy irodalomprofesszort választott. Miért?

Camille Laurens regénye alapján készült a forgatókönyv, ott is irodalmat tanít a főszereplő, sőt, maga az írónő is ezzel foglalkozott, mielőtt írásra adta volna a fejét. Érdekesnek tartom, ahogy egy tanult, intelligens nő a modern közösségi hálókkal ismerkedik, ahol teljesen más nyelvezetet hasznának.

Szerelemrekattintva2_Photo_4RDiaphana_Films-161336.jpg

Juliette Binoche és François Civil a Kettős életek c. filmben (Fotó/Forrás: Hungaricom)

Nem tart attól, hogy „női” filmet készített?

Nem. A nők talán könnyebben tudnak azonosulni egy női főszereplővel, de egyáltalán nem zárja ki a férfiakat. Például én vagyok az első férfi, akinek ez könnyen ment.

Amikor elolvastam a regényt, nagyon megragadott a főhősnő magánya és az a harc, amit a korával és a vággyal vív, amiről nem akar lemondani.

Akkor sem, ha csak a fantáziájában tudja megélni, akkor sem, ha valaki másnak kell kiadnia magát a közösségi hálón. De hát, a fantázia, még nem őrület!

Mit mondott Juliette Binoche amikor elolvasta a forgatókönyvet?

Azt, hogy nagyon összetett, szédítő, borzasztó, vicces, tragikus, szenvedélyes és hogy nagyon nagy kaland lesz leforgatni. Egyébként a filmben minden igazi. Igazi facebook profilt hoztunk létre a főszereplőknek, azon, vagy a telefonjukon beszélgettek. Hiszen Clara és szerelme Alex, alig találkoznak egymással, inkább csak a hangjukat halljuk.

Húsz évvel ezelőtt ezt a filmet nem lehetett volna leforgatni.

Ön színész, színházi rendező is. Hogyan próbál a forgatások előtt?

Érdekes módon, a forgatások előtt nem nagyon szoktam próbálni a színészekkel, ugyanis a pillanat spontaneitása érdekel. Az apró kis baleseteket szeretem elkapni, és talán ezért is nagyon sokat forgatunk. Természetesen azért próbálom rávezetni a színészeket arra, amit látni szeretnék, hogy kihozzam belőlük a legintimebb belső valójukat. Kulcsot adok nekik ahhoz, hogy el tudják játszani a szerepüket.

Nagyon rejtélyes dolog ez a rendezőség, nincs is rá recept.

Szerelemrekattintva4_Photo_1RDiaphana_Films-161337.jpg

Juliette Binoche és François Civil a Kettős életek c. filmben (Fotó/Forrás: Hungaricom)

Tele van a történet konfrontációkkal, ellentétpárokkal. Izgalmasak például a pszichológusnő és Claire beszélgetései.

Valóban sok ellentétes világ konfrontálódik a filmben, egyik világból a másikba szörfölünk, míg egy ponton túl már nem tudjuk mi az igaz, mi a hamis, mi a virtuális és mi a valós. Azt szerettem volna elérni, hogy a néző örömmel vesszen el ezekben az a manipulációkban. A filmet a pszichológusnő és a főhős, Claire közötti beszélgetés vezeti, erre fűződik fel minden.

Miért döntött úgy, hogy többféleképpen fejezi be a filmet?

Azért döntöttem úgy, hogy nyitott legyen a vége, mert folyamatosan megmondjuk a nézőnek, hogy mikor, mi fog történni és szerettem volna, ha legalább a végén ő dönthetne arról, hogyan szeretné befejezni a filmet. Hogy elgondolkodjon arról, vajon mit tesz a főszereplő, és hogyan folytatódna a történet.

Egyfajta utolsó szédületnek szántam.

Szerelemre kattintva
francia-belga romantikus dráma, 2019
Bemutató dátuma: 2019. november 7.
Forgalmazó: Hungaricom

 

Fejléckép: Juliette Binoche a Szerelemre kattintva c. filmben (Fotó: Hungaricom)

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Egy nem várt kudarc története

Vámos Miklós e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Még mindig a karanténból, Budapest, Magyarország. Ezúttal Benedek Szabolcs legújabb könyvéről ír.
Klasszikus

Keller András: A zenekar a kedvenc hangszerem

Vonósnégyesével, a Keller Quartettel elért világsikerek után Keller András karmesterként építi és irányítja tizenhárom éve a Concerto Budapest Szimfonikus Zenekart. Úgy véli, jobban kellene figyelnünk saját, hazai kincseinkre, a kortárs zenére és egyáltalán – a zenére.
Klasszikus

A Balatonon is koncerteznek a BFZ zenészei

Bár az augusztus még nem az aktív koncertszezon hónapja, a Budapesti Fesztiválzenekar több nyári programmal is készül közönségének Budapesten, a Balatonon és a Dunakanyarban.
Fidelio Tours

Kodály Zoltán gondolata ihlette Veszprém legújabb miniszobrát

A népszerű gerillaszobrász, Kolodko Mihály legújabb alkotása egy vagány utcazenész Veszprém egyik forgalmas pontján.
Vizuál

Elhunyt Reigl Judit festőművész

Kilencvenhét éves korában pénteken elhunyt Reigl Judit Franciaországban élő Kossuth-díjas festőművész, az európai absztrakt expresszionizmus jelentős képviselője.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál Artmozik éjszakája

Augusztus végén tartják meg az Artmozik éjszakáját

Egyetlen karszalaggal látogathatóak öt budapesti művészmozi vetítései, köztük számos premier előtti film augusztus 28-án estétől másnap hajnalig az Artmozik éjszakáján.
Vizuál gyász

Elhunyt Reigl Judit festőművész

Kilencvenhét éves korában pénteken elhunyt Reigl Judit Franciaországban élő Kossuth-díjas festőművész, az európai absztrakt expresszionizmus jelentős képviselője.
Vizuál hír

Görögország visszaköveteli a Parthenón szobrait

Az athéni Parthenón szobrait szeretné véglegesen visszakapni Görögország a British Museumtól a görög szabadságharc 200. évfordulójára, ezért nemzetközi bizottságot hozott létre - mondta el a kínai állami hírügynökségnek adott interjúban Lina Mendoni kulturális miniszter.
Vizuál portré

Az Apokalipszis most sztárja egy érsek után választotta nevét

Két évig még díszletmunkásként is dolgozott mielőtt Coppola filmje meghozta számára a sikert. Két fia követte őt a szakmában. Martin Sheen amerikai színész augusztus 3-án ünnepli 80. születésnapját. 
Vizuál ajánló

Herceg a vasfüggöny mögül – Róna Viktor kiállítás

A Petőfi Irodalmi Múzeum – Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet új időszaki kiállítását Róna Viktor balettművésznek szenteli.