Vizuál

„A pillanat spontaneitása érdekel” - Safy Nebbou rendező a Szerelemre kattintva című filmről

2019.11.07. 10:00
Ajánlom
Juliette Binoch legújabb filmjében huszonéves lányként és ötvenes éveinek elején járó nőként is magával ragadó, őszinte és igaz. Akárcsak a történet, amely az öregedés, a magány és a lemondás filmje. Persze sokkal több is ennél. Safy Nebbou rendezővel beszélgettünk.

Több nézőpont, sokféle téma, rengeteg konfrontáció. A Szerelemre kattintva mindannyiunk életét befolyásoló hétköznapi kérdésekre keresi a választ, például, hogy mit lehet tenni a magány ellen, vagy hogy meddig lehet elmenni egy kis szeretet kicsikarásában. Emellett érinti a fiatalsághoz kapcsolódó kultúrát, a közösségi médiát, a virtuális világ berobbanását, a radikálisan megváltozott jelent, az öregedés és az identitás kérdéseit, de még az alkohol is megjelenik benne.

A kiindulóhelyzet meglehetősen kegyetlen, mégis ismerős. A Juliette Binoche által megformált, ötvenes évei elején járó Claire egyedül él, neveli a gyerekeit, a férje mást választott. Úgy dönt, hogy új Facebook profilt hoz létre magának és megteremti a 24 éves Clarát, hogy egy kis szeretet kapjon - még ha csupán a fantáziáján keresztül élheti is meg. Közben pszichiáterhez jár, akitől segítséget remél. Egyszóval: túlél.

Szerelemrekattintva3_Photo_3RDiaphana_Films-161338.jpg

Juliette Binoche a Kettős életek c. filmben (Fotó/Forrás: Hungaricom)

Hazugság, csalás, igazság, manipuláció és szerelem: ezekből az összetevőkből szövődik az új francia film izgalmas labirintusa, és még valamiből: Párizs kevésbé ismert arcaiból. Formailag a thriller-szerű történetvezetés romantikus drámával keveredik, akár Hitchcock-ot, Truffaut-t is eszünkbe juttathatja, kicsit mintha ázsiai is lenne, sőt még a Veszedelmes viszonyokra is történik utalás egy ponton.

Elgondolkodtató filmet rendezett Safy Nebbou, akivel a Titanic Filmfesztivál gálavetítése után beszélgettünk.  

A francia filmes hagyományhoz kapcsolódva, önt is az itt és most érdekli. Miért?  

Egyre inkább olyan témákat keresek, amelyek a jelenhez kapcsolódnak, bár a következő filmem kosztümös lesz, de abban is a jelent keresem. Fontosnak tartom, hogy a mai kor kérdéseire adjon választ a film, akár úgy, hogy közben szórakoztat. A francia újhullám óta az életre próbálunk reagálni a filmeken keresztül.

Miközben a chat-kultúra és a közösségi háló megváltoztatja a nyelvet, főszereplőnek egy irodalomprofesszort választott. Miért?

Camille Laurens regénye alapján készült a forgatókönyv, ott is irodalmat tanít a főszereplő, sőt, maga az írónő is ezzel foglalkozott, mielőtt írásra adta volna a fejét. Érdekesnek tartom, ahogy egy tanult, intelligens nő a modern közösségi hálókkal ismerkedik, ahol teljesen más nyelvezetet hasznának.

Szerelemrekattintva2_Photo_4RDiaphana_Films-161336.jpg

Juliette Binoche és François Civil a Kettős életek c. filmben (Fotó/Forrás: Hungaricom)

Nem tart attól, hogy „női” filmet készített?

Nem. A nők talán könnyebben tudnak azonosulni egy női főszereplővel, de egyáltalán nem zárja ki a férfiakat. Például én vagyok az első férfi, akinek ez könnyen ment.

Amikor elolvastam a regényt, nagyon megragadott a főhősnő magánya és az a harc, amit a korával és a vággyal vív, amiről nem akar lemondani.

Akkor sem, ha csak a fantáziájában tudja megélni, akkor sem, ha valaki másnak kell kiadnia magát a közösségi hálón. De hát, a fantázia, még nem őrület!

Mit mondott Juliette Binoche amikor elolvasta a forgatókönyvet?

Azt, hogy nagyon összetett, szédítő, borzasztó, vicces, tragikus, szenvedélyes és hogy nagyon nagy kaland lesz leforgatni. Egyébként a filmben minden igazi. Igazi facebook profilt hoztunk létre a főszereplőknek, azon, vagy a telefonjukon beszélgettek. Hiszen Clara és szerelme Alex, alig találkoznak egymással, inkább csak a hangjukat halljuk.

Húsz évvel ezelőtt ezt a filmet nem lehetett volna leforgatni.

Ön színész, színházi rendező is. Hogyan próbál a forgatások előtt?

Érdekes módon, a forgatások előtt nem nagyon szoktam próbálni a színészekkel, ugyanis a pillanat spontaneitása érdekel. Az apró kis baleseteket szeretem elkapni, és talán ezért is nagyon sokat forgatunk. Természetesen azért próbálom rávezetni a színészeket arra, amit látni szeretnék, hogy kihozzam belőlük a legintimebb belső valójukat. Kulcsot adok nekik ahhoz, hogy el tudják játszani a szerepüket.

Nagyon rejtélyes dolog ez a rendezőség, nincs is rá recept.

Szerelemrekattintva4_Photo_1RDiaphana_Films-161337.jpg

Juliette Binoche és François Civil a Kettős életek c. filmben (Fotó/Forrás: Hungaricom)

Tele van a történet konfrontációkkal, ellentétpárokkal. Izgalmasak például a pszichológusnő és Claire beszélgetései.

Valóban sok ellentétes világ konfrontálódik a filmben, egyik világból a másikba szörfölünk, míg egy ponton túl már nem tudjuk mi az igaz, mi a hamis, mi a virtuális és mi a valós. Azt szerettem volna elérni, hogy a néző örömmel vesszen el ezekben az a manipulációkban. A filmet a pszichológusnő és a főhős, Claire közötti beszélgetés vezeti, erre fűződik fel minden.

Miért döntött úgy, hogy többféleképpen fejezi be a filmet?

Azért döntöttem úgy, hogy nyitott legyen a vége, mert folyamatosan megmondjuk a nézőnek, hogy mikor, mi fog történni és szerettem volna, ha legalább a végén ő dönthetne arról, hogyan szeretné befejezni a filmet. Hogy elgondolkodjon arról, vajon mit tesz a főszereplő, és hogyan folytatódna a történet.

Egyfajta utolsó szédületnek szántam.

Szerelemre kattintva
francia-belga romantikus dráma, 2019
Bemutató dátuma: 2019. november 7.
Forgalmazó: Hungaricom

 

Fejléckép: Juliette Binoche a Szerelemre kattintva c. filmben (Fotó: Hungaricom)

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Kulturális sokszínűség a Bartók Béla Boulevard-on

A Bartók Béla úton idén is megrendezik az Eleven Tavaszt, mely egyedi kortárs alkotásokkal, köztéri installációval, valamint különleges alkotóműhelyekkel várja a látogatókat.
Vizuál

Leonardótól a preraffaelitákig - nyit a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria

A Magyar Nemzeti Galéria a londoni Tate Britain preraffaelita mesterműveiből válogatott tárlattal nyílik meg május 13-án, míg a Szépművészeti Múzeum május 12-től látogatható, emellett júniusban Leonardótól Miróig címmel új időszaki tárlattal készülnek.
Klasszikus

Mesterhangszerek használatára lehet pályázni

A Magyar Állami Operaház pályázatot hirdet magyar állampolgárok, valamint felsőfokú zenei végzettséggel rendelkezők számára: állami tulajdonban lévő mesterhangszerek több évre szóló használatára lehet jelentkezni.
Könyv

Heti groteszk: Nagy riporter volt

A Fidelio videósorozatában vasárnaponként Koltai Róbert olvas fel egyet Gellért András napjaink problémáit optimista derűvel és tűpontosan megragadó, groteszk novellái közül.
Jazz/World

Egyedi hangszín és világzenei hangulat

Szól a világ címmel május 10-én jelenik meg a Napfonat együttes első nagylemeze. Az öttagú a cappella csapat 2018-ban alakult és dalaikban a saját szövegeik mellett, versfeldolgozások, valamint magyar és más nemzetek népdalai szólalnak meg egyedi hangzásban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Rekordáron kelhet el egy Da Vinci-rajz

Akár 12 millió font, azaz közel 4,9 milliárd forint is lehet annak Leonardo da Vinci-grafikának a leütési ára, melyet idén nyáron bocsátanak árverésre – tudatta az MTI.
Vizuál hír

Életműdíjat kap Julie Andrews

A többszörös Golden Globe-, BAFTA- és Oscar-díjas angol színésznő tiszteletére november 11-én gálát rendeznek Los Angelesben, az Amerikai Filmintézet (AFI) ezzel fejezi ki nagyrabecsülését a 85 éves színésznő előtt.
Vizuál ajánló

Formabontó koncertfilmek a Budapest Ritmo-n

„Szükségből erényt, koncertből filmet” – ez a Budapest Ritmo idei mottója, amely a Bartók Tavasz keretében május 10. és 12. között különleges látványvilágú koncertfilmekkel várja az érdeklődőket.
Vizuál hír

Leonardótól a preraffaelitákig - nyit a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria

A Magyar Nemzeti Galéria a londoni Tate Britain preraffaelita mesterműveiből válogatott tárlattal nyílik meg május 13-án, míg a Szépművészeti Múzeum május 12-től látogatható, emellett júniusban Leonardótól Miróig címmel új időszaki tárlattal készülnek.
Vizuál magazin

KÉP-regény: A Badacsony magánélete

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a klímaváltozás miatt átalakuló badacsonyi látképről mesél.