Vizuál

A pillantás ereje

2009.08.03. 10:04
Ajánlom
Filmszerű képek, hol kétértelmű, hol kihívó pillantások. Szépfalvi Ágnes kiállításán járunk.

Szépfalvi Ágnes vállaltan a nőiességgel kapcsolatos problémákat ábrázolja művészetében, bár itt kell megjegyeznünk, hogy érdekes világ az, ahol ez a hozzáállás erénynek számít. Mindez azonban nem a művészt minősíti, alkotásait pedig még annyira sem. Szépfalvi munkái azonban már egyértelműen szembe mennek az éppen aktuális trenddel. Realisztikus, filmkockákat- filmkliséket idéző figuratív képei mindenképpen különállnak az éppen vonalakra, formákra koncentráló kortársak képeitől. Bár hangzottak már el olyan vélemények, hogy a festészet meghalt, osztanunk kell a művésznő hozzáállását, aki bár egy időben el volt ettől keseredve, de szemmel láthatóan nem tört meg az információ súlya alatt. Képein egyszerű kompozíciókat láthatunk, melyek mégis valami nyugtalansággal töltik el a nézőt, amit tovább fokoznak címadásai. Remélnénk, hogy a címek majd valamely magyarázattal vagy fogódzóval szolgálnak, de puritán leíró jellegük révén csak tovább növelik zavarunkat. Mostani tárlata a Préda sem nélkülözi a kétértelműséget. Míg a cím arra utal, hogy a képek szereplői áldozatul estek valaminek, addig a festményeket elnézve nem szabadulhatunk attól a rossz érzéstől, hogy ebben ők maguk is szerepet játszottak. Vagy mégsem.

Préda - Szépfalvi Ágnes kiállítása

Kiscelli Múzeum

Nyitva: szeptember 27-ig

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Végre többet tudunk az új Freddie Mercury-filmről

„A bandában csak egy hisztériás királynőnek van hely.” Kijött a Queen-film első igazi előzetese, és még többet ígér, mint a teaser.
Vizuál velencei biennálé

Képzelt kamerák a Velencei Biennále magyar pavilonjában

Szegedy-Maszák Zsuzsanna kurátor és Waliczky Tamás újmédiaművész képviselik Magyarországot jövőre a 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálén.
Vizuál videó

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Vizuál pompeji

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Vizuál galéria

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.