Vizuál

A Post Mortem-et nevezik a jövő évi Oscar-díjra

2021.10.06. 10:35
Ajánlom
A nevező bizottság döntése értelmében Bergendy Péter POST MORTEM című alkotása képviseli Magyarországot a 94. Oscar versenyében.

A horrorfilm, melyet a magyar nézők október 28-tól láthatnak a moziban, az A-kategóriás varsói nemzetközi filmfesztiválon debütált, azóta 26 fesztiválra kapott meghívást. Ezekről 13 díjat hozhatott el, és olyan rangos szemléken vetítették már, mint a világ legnagyobb presztízsű horrorfilm seregszemléi, a spanyolországi Sitges, valamint a londoni FrightFest.

A 94. Oscar nemzetközi film kategóriájában, melyben a POST MORTEM is versenyez, minden ország egy olyan mozifilmet nevezhet, melyet 2021. január 1. és december 31. között mutatnak be az adott országban.

PostMortem_jelenetfoto_kredit_SzupermodernFilmstudio_SzvacsekAttila7-110838.jpg

jelenet a Post Mortemből (Fotó/Forrás: Szvacsek Attila / Szupermodern Filmstúdió)

A hivatalos magyar Oscar-nevezésről döntő testületben a Nemzeti Filmintézet Filmszakmai Döntőbizottságának tagjai közül Fonyódi Tibor, Káel Csaba, Kálmán András és Pesti Ákos, valamint Bereczki Csaba, az NFI Nemzetközi igazgatója, Deák Kristóf filmrendező és Novák Emil operatőr vett részt.

A bizottság 20 film közül választotta ki Bergendy Péter alkotását.

A magyar bemutató mellett a POST MORTEM-et a külföldi mozik is játszhatják majd, a Nemzeti Filmintézet Európában francia, olasz, német, lengyel, osztrák, svájci és szlovák forgalmazóknak értékesítette a jogokat, de a film híre eljutott Dél-Koreába, valamint Délkelet-Ázsiába, köztük Vietnámba, Indonéziába, Hongkongba és Malajziába is. Ezen felül érkezett megkeresés Indiából, az Egyesült Államokból, Kanadából és számos latin-amerikai országból is.

PostMortem_jelenetfoto_kredit_SzupermodernFilmstudio_SzvacsekAttila1-110837.jpg

jelenet a Post Mortemből (Fotó/Forrás: Szvacsek Attila / Szupermodern Filmstúdió)

A film az első világháború és a spanyolnátha-járvány után játszódik, és egy Tomás nevű fiú történetét meséli el, aki abból próbál megélni, hogy vándorfotósként halottak utolsó fényképét készíti el a családjuk körében. Egy tízéves kislány hívására eljut egy olyan faluba, ahol szokatlanul sok munkát kap, ráadásul munkája során egyre több természetfeletti jelenséggel találkozik.

A POST MORTEM digitális látványelemei, számítógépes trükkjei közel tíz hónapig készültek Benyó Zoltán VFX supervisor irányításával, a szereplők pedig a forgatás idejére speciális maszkokat kaptak.

A film főbb szerepeit Klem Viktor és Hais Fruzsina játssza, mellettük Schell Judit, Anger Zsolt, Hámori Gabriella, Kiss Diána Magdolna, a Kossuth-díjas Ladányi Andrea és Reviczky Gábor látható.

A film előzetese:

Az Oscar-jelöltek listáját 2022. február 8-án hozzák nyilvánosságra, az díjak ünnepélyes átadására március 27-én kerül sor Los Angeles-ben.

Fejléckép: Jelenet a filmből (fotó: Szvacsek Attila / Szupermodern Filmstúdió)

Két díjat is nyert Bergendy Péter filmje a Portói Filmfesztiválon

Kapcsolódó

Két díjat is nyert Bergendy Péter filmje a Portói Filmfesztiválon

A legjobb rendezés és a legjobb forgatókönyv díját is elhozta Bergendy Péter filmje, a Post Mortem a 41. Fantasporto Nemzetközi Filmfesztiválon.

Különdíjat nyert Bergendy Péter filmje Triesztben

Különdíjat nyert Bergendy Péter filmje Triesztben

A Post Mortem a kísértetfilm újragondolásáért és a spanyolnátha járvány idejének kiváló megidézéséért érdemelte ki a kitüntetést. A különdíj mellett a nagy presztízsű Méliès zsűri elismerő oklevelét is elnyerte a 20. Trieste Science+Fiction filmfesztiválon.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Csak röpülnék – beszélgetés Bodnár Erikával

Gyerekként József Attila versei adtak neki hitet. Sírni mindig szégyellt, nevetni csak a főiskolán tanult meg. Legendás művészekkel dolgozott együtt és sohasem elégedett meg azzal, ami már bevált. Új utakat keresve próbált meg röpülni, mindig egyre feljebb, s gondolatban talán most is egyik híres szerepében szárnyal. Bodnár Erika – Jászai-díjas, érdemes és kiváló művész – már két éve nem lépett színpadra. Megtisztelő, hogy az otthonában beszélgethettünk vele.
Zenés színház

74 évesen elhunyt Edita Gruberová

A „Szlovák Fülemüle” becenéven is emlegetett, világhírű szoprán énekesnő halálhírét a család közlése alapján müncheni ügynöksége, a Hilbert Artists Management tette közzé.
Klasszikus

Egy legendás tanárra emlékezik a legifjabb generáció a Zeneakadémián

Varga Tibor hegedűművész-tanár emlékének szenteli október 18-i koncertjét a Pannon Filharmonikusok, melyen négy csodagyerek-hegedűművész is közreműködik.
Könyv

Elhunyt Kálmán C. György

Vasárnap hajnalban, hatvanhét éves korában elhunyt Kálmán C. György – tudatta a neves egyetemi tanár, irodalomtudós, kritikus, publicista féltestvére
Zenés színház

Így búcsúztak a pályatársak Edita Gruberovától

A hetvennégy éves korában elhunyt, világhírű koloratúrszoprán, Edita Gruberová elvesztése nemcsak a közönséget sújtotta le, kollégái is fájó szívvel emlékeztek meg róla.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

„Hogy mi a humor? Túlélés” – emléktáblát avattak Antal Imre tiszteletére

Az Erkel Ferenc-díjas magyar zongoraművész, televíziós személyiség emlékét mától tábla őrzi egykori otthona, a Damjanich utca 40. alatti ház falán.
Vizuál aukció

Rekordáron kelt el Vaszary János fényben lebegő városa

160 millió forintért kelt el Vaszary János San Remo című festménye a Virág Judit Galéria őszi aukcióján. A kimagasló érdeklődés mellett zajló hibrid árverésen Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, az Utcai zenészek 48 millió forintért cserélt gazdát.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Postaládák

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a postaládák mögött megbújó történelemről mesélt.
Vizuál hír

Szintet lépett az HBO a hazai sorozatgyártásban

Az HBO új magyar sorozata, A besúgó világpremierje a Genfi Nemzetközi Filmfesztiválon lesz november 7-én. Szentgyörgyi Bálint, író-rendező, valamint Mátyássy Áron és Miklauzic Bence rendezők nyolcrészes sorozata az első magyar sorozat, amelynek a világpremierje nemzetközi fesztiválon lesz.
Vizuál aukció

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.