Vizuál

A Post Mortem-et nevezik a jövő évi Oscar-díjra

2021.10.06. 10:35
Ajánlom
A nevező bizottság döntése értelmében Bergendy Péter POST MORTEM című alkotása képviseli Magyarországot a 94. Oscar versenyében.

A horrorfilm, melyet a magyar nézők október 28-tól láthatnak a moziban, az A-kategóriás varsói nemzetközi filmfesztiválon debütált, azóta 26 fesztiválra kapott meghívást. Ezekről 13 díjat hozhatott el, és olyan rangos szemléken vetítették már, mint a világ legnagyobb presztízsű horrorfilm seregszemléi, a spanyolországi Sitges, valamint a londoni FrightFest.

A 94. Oscar nemzetközi film kategóriájában, melyben a POST MORTEM is versenyez, minden ország egy olyan mozifilmet nevezhet, melyet 2021. január 1. és december 31. között mutatnak be az adott országban.

PostMortem_jelenetfoto_kredit_SzupermodernFilmstudio_SzvacsekAttila7-110838.jpg

jelenet a Post Mortemből (Fotó/Forrás: Szvacsek Attila / Szupermodern Filmstúdió)

A hivatalos magyar Oscar-nevezésről döntő testületben a Nemzeti Filmintézet Filmszakmai Döntőbizottságának tagjai közül Fonyódi Tibor, Káel Csaba, Kálmán András és Pesti Ákos, valamint Bereczki Csaba, az NFI Nemzetközi igazgatója, Deák Kristóf filmrendező és Novák Emil operatőr vett részt.

A bizottság 20 film közül választotta ki Bergendy Péter alkotását.

A magyar bemutató mellett a POST MORTEM-et a külföldi mozik is játszhatják majd, a Nemzeti Filmintézet Európában francia, olasz, német, lengyel, osztrák, svájci és szlovák forgalmazóknak értékesítette a jogokat, de a film híre eljutott Dél-Koreába, valamint Délkelet-Ázsiába, köztük Vietnámba, Indonéziába, Hongkongba és Malajziába is. Ezen felül érkezett megkeresés Indiából, az Egyesült Államokból, Kanadából és számos latin-amerikai országból is.

PostMortem_jelenetfoto_kredit_SzupermodernFilmstudio_SzvacsekAttila1-110837.jpg

jelenet a Post Mortemből (Fotó/Forrás: Szvacsek Attila / Szupermodern Filmstúdió)

A film az első világháború és a spanyolnátha-járvány után játszódik, és egy Tomás nevű fiú történetét meséli el, aki abból próbál megélni, hogy vándorfotósként halottak utolsó fényképét készíti el a családjuk körében. Egy tízéves kislány hívására eljut egy olyan faluba, ahol szokatlanul sok munkát kap, ráadásul munkája során egyre több természetfeletti jelenséggel találkozik.

A POST MORTEM digitális látványelemei, számítógépes trükkjei közel tíz hónapig készültek Benyó Zoltán VFX supervisor irányításával, a szereplők pedig a forgatás idejére speciális maszkokat kaptak.

A film főbb szerepeit Klem Viktor és Hais Fruzsina játssza, mellettük Schell Judit, Anger Zsolt, Hámori Gabriella, Kiss Diána Magdolna, a Kossuth-díjas Ladányi Andrea és Reviczky Gábor látható.

A film előzetese:

Az Oscar-jelöltek listáját 2022. február 8-án hozzák nyilvánosságra, az díjak ünnepélyes átadására március 27-én kerül sor Los Angeles-ben.

Fejléckép: Jelenet a filmből (fotó: Szvacsek Attila / Szupermodern Filmstúdió)

Két díjat is nyert Bergendy Péter filmje a Portói Filmfesztiválon

Kapcsolódó

Két díjat is nyert Bergendy Péter filmje a Portói Filmfesztiválon

A legjobb rendezés és a legjobb forgatókönyv díját is elhozta Bergendy Péter filmje, a Post Mortem a 41. Fantasporto Nemzetközi Filmfesztiválon.

Különdíjat nyert Bergendy Péter filmje Triesztben

Különdíjat nyert Bergendy Péter filmje Triesztben

A Post Mortem a kísértetfilm újragondolásáért és a spanyolnátha járvány idejének kiváló megidézéséért érdemelte ki a kitüntetést. A különdíj mellett a nagy presztízsű Méliès zsűri elismerő oklevelét is elnyerte a 20. Trieste Science+Fiction filmfesztiválon.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Szabálytalan utak szabadsága – beszélgetés Pelsőczy Rékával és Vajdai Vilmossal

Pelsőczy Réka és Vajdai Vilmos pályájuk kezdete óta, megszakítás nélkül a Katona József Színház tagjai, akiket rendezőként és színművészként is, egyaránt jegyez a szakma és a nagyközönség. A két művésszel a Katona első évtizede kapcsán beszélgettünk.
Klasszikus

Dekonstruált dalok

Két egymás utáni napon, január 20-án és 21-én is olyan koncertre került sor a BMC Könyvtárában, amely a dal műfajának modern-kortárs utóéletével, feldolgozásaival foglalkozott.
Tánc

Ifjú tehetségek nyertek felvételt a Magyar Táncművészeti Egyetemre

Több mint 90 gyermek és szüleik részvételével zajlott januárban a Magyar Táncművészeti Egyetem felvételije a felsőfokú táncművészképzés előkészítőjére klasszikus balettművész, valamint a moderntánc és színházi tánc szakirányra.
Színház

Menni kéne… – amire februárban beindulunk

Van, ahová a színészek, máshová a rendező, megint máshová az izgalmasnak ígérkező színházi nyelv csalogat be – legyen az dráma, thriller vagy olyan előadás, aminek a műfaja most még nem is tudható biztosan.
Klasszikus

Visszavon egy zeneelméleti könyvet az MMA Kiadó a fordítási hibák miatt

Roger Scruton A zenéről című kötetének fordításáról Tornyai Péter zeneszerző közölt kritikát, az észrevételek hatására a kiadó visszavonja és felülvizsgálja a kötetet.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Velencei Biennále 2024: eddig hat ország jelentette be, kik képviselik nemzetüket a rangos eseményen

Néhány ország már most bejelentette, mely művészek képviselik nemzetüket a 2024-es Velencei Biennálén, amely 60. alkalommal nyílik majd meg 2024. április 20-án. 
Vizuál ajánló

Egy hónap múlva kezdődik a Frankofón Filmnapok

Március 1-12. között huszonhat kortárs, köztük több díjnyertes alkotást láthat a magyar közönség a frankofón filmtermés legjavából.
Vizuál kritika

Háborús filmek terén a helyzet változatlan

Kilenc kategóriában jelölték Oscarra az Erich Maria Remarque regényéből adaptál Nyugaton a helyzet változatlan című filmet.
Vizuál beszámoló

A pesti gangra kizárt hímoroszlán – Megnéztük a Kiscelli Mácsai-kiállítását

Éppen száz éve született Mácsai István, kétszeres Munkácsy-díjas festőművész. Festményeiből, fényképeiből és kisfilmjeiből a Kiscelli Múzeumban nyílt átfogó kiállítás.
Vizuál hír

Cukizmus, Felhő Múzeum és gondoskodás – bemutatta 2023-as programtervét a Ludwig Múzeum

A gondoskodás fogalmát és a megújuló digitális látogatói élményt állítja 2023-as évadának fókuszába a Ludwig Múzeum. A „gondoskodás” ebben az értelmezésben olyan témaköröket foglal magába, mint a szolidaritás, a személyes és a társadalmi felelősség.