Vizuál

A Prado 200 év után végre önálló kiállítást szentel egy nőnek

2016.11.06. 10:21
Ajánlom
A madridi Prado 197 éves története során most kerül sor először ilyen eseményre. A Clara Peeters művészete című kiállítás a flamand festőművésznő 15 fő művét mutatja be a 17. századból - adta hírül a news.artnet.com.

A kiállítás sajtóanyagából kiderül, hogy a tárlat kontextusba helyezi Peeters műveit, különös tekintettel a női művészek helyzetére a modern kor hajnalán, amikor még a nőkkel szembeni előítéletek hátráltatták, sőt akadályozták kiteljesedésüket.

Clara Peeters: Asztal naranccsal, olivával és pitével (1611)

Clara Peeters: Asztal naranccsal, olivával és pitével (1611) (Fotó/Forrás: wikipedia)

Bár Peeters a korai csendéletfestészet egyik kulcsfigurájának számít, és a múzeum két kiállítást is szentelt már a csendéletfestőknek 2004-ben (Luis Meléndez: A csendélet) és 2013-ban (Juan Fernández el Labrador művei), eddig „híre-hamva” sem volt Peetersnek a Pradóban.

A múzeumnak szintén tekintélyes gyűjteménye van flamand festményekből Rogier van der Weydennel (Krisztus levétele a keresztről) kezdve Hieronymus Bosch Gyönyörök kertjéig. Mégis, a Prado 5000 férfi által festett képéhez képest elenyészően kevés az a 41 festmény, amit nők festettek. Ezzel a tárlattal talán elkezdi a múzeum a felzárkózást, és Peeters is megkapja a hozzá méltó helyet a Pradóban.

Clara Peeters: Bodegón (1611)

Clara Peeters: Bodegón (1611) (Fotó/Forrás: wikipedia)

Peeters korai műveit még tinédzserkorában festette, ételekkel megpakolt asztalokat, virágcsokrokat, puha kenyeret, pikkelyes halakat, fénylő porcelánokat és tükröződő üvegfelületeket festett, amiben gyakran saját tükörképét is megfestette.

A kiállítás 2017. február 19-ig látható a Pradóban.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

„Tökéletlen csaknem az alapjaiig” – Könyvek, amelyeket megbántak íróik

Kit kellett megölnie Sir Arthur Conan Doyle-nak, hogy végre nyugodtan írhasson? Miért tagadta meg főműveit Lev Tolsztoj? Mitől borzong Krasznahorkai László?
Vizuál

Látványos magyar sci-fi érkezik a mozikba márciusban

A 129 című film történelmet ír azzal, hogy az első olyan magyar sci-fi , amelynek szinte minden jelenetében látványos CGI elemeket láthatunk, kizárólag magyar szakemberek munkája nyomán. A neves színészgárdával készült alkotás március elején debütál.
Tánc

Ifjú tehetségek nyertek felvételt a Magyar Táncművészeti Egyetemre

Több mint 90 gyermek és szüleik részvételével zajlott januárban a Magyar Táncművészeti Egyetem felvételije a felsőfokú táncművészképzés előkészítőjére klasszikus balettművész, valamint a moderntánc és színházi tánc szakirányra.
Klasszikus

Túlvilági utazás a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával

Három 19. századi zenemű szerepel a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának és vezető karmesterüknek, Riccardo Frizzának február 8-i koncertműsorán, melyek mindegyike gyönyörű dallamokkal szól az elmúlásról.
Színház

Tabudöngető előadások érkeznek Szabadkáról a Bethlen Téri Színházba

A Kosztolányi Dezső Színház két Urbán András-rendezést és egy friss Hegymegi Máté-előadást hoz magával a VII. kerületi teátrum 11. Vendégváró Fesztiváljára. A felkavarónak ígérkező produkciókat február 17-19. között láthatják az érdeklődők.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Online folytatódik a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál

Tíz kategóriában hirdettek győztest a rangos fesztivál versenyprogramjában, amelyen negyvenhat alkotás mérettette meg magát. Jó hír, hogy február 12-ig online is elérhetőek a filmek a BIDF oldalán.
Vizuál ajánló

Látványos magyar sci-fi érkezik a mozikba márciusban

A 129 című film történelmet ír azzal, hogy az első olyan magyar sci-fi , amelynek szinte minden jelenetében látványos CGI elemeket láthatunk, kizárólag magyar szakemberek munkája nyomán. A neves színészgárdával készült alkotás március elején debütál.
Vizuál hír

Elek Judit munkássága előtt tiszteleg a rotterdami filmfesztivál

A rendezvény közönsége retrospektív sorozatban láthatja a Kossuth-díjas játék- és dokumentumfilmrendező tizennyolc alkotását.
Vizuál hír

Ők kapták a 2022-es Barcsay-díjakat

Január 26-án átadták a 2022-es Barcsay-díjakat, ezzel egy időben pedig megnyitották a három díjazott, Krizbai Gergely Krizbo képzőművész, M. Kiss Márti és Szabó Franciska festőművészek kiállítását a szentendrei ÚjMűhely Galériában.
Vizuál hír

Hátrányos helyzetű fiataloknak szerveznek ingyenes vetítést a Larry készítői

Bernáth Szilárd filmje szemléletformáló hatású lehet a nehéz sorsú tinédzserek számára. A vetítésen való részvétel regisztrációhoz kötött, a programra intézményvezetők, illetve nevelők jelentkezhetnek.