Vizuál

A Prado 200 év után végre önálló kiállítást szentel egy nőnek

2016.11.06. 10:21
Ajánlom
A madridi Prado 197 éves története során most kerül sor először ilyen eseményre. A Clara Peeters művészete című kiállítás a flamand festőművésznő 15 fő művét mutatja be a 17. századból - adta hírül a news.artnet.com.

A kiállítás sajtóanyagából kiderül, hogy a tárlat kontextusba helyezi Peeters műveit, különös tekintettel a női művészek helyzetére a modern kor hajnalán, amikor még a nőkkel szembeni előítéletek hátráltatták, sőt akadályozták kiteljesedésüket.

Clara Peeters: Asztal naranccsal, olivával és pitével (1611)

Clara Peeters: Asztal naranccsal, olivával és pitével (1611) (Fotó/Forrás: wikipedia)

Bár Peeters a korai csendéletfestészet egyik kulcsfigurájának számít, és a múzeum két kiállítást is szentelt már a csendéletfestőknek 2004-ben (Luis Meléndez: A csendélet) és 2013-ban (Juan Fernández el Labrador művei), eddig „híre-hamva” sem volt Peetersnek a Pradóban.

A múzeumnak szintén tekintélyes gyűjteménye van flamand festményekből Rogier van der Weydennel (Krisztus levétele a keresztről) kezdve Hieronymus Bosch Gyönyörök kertjéig. Mégis, a Prado 5000 férfi által festett képéhez képest elenyészően kevés az a 41 festmény, amit nők festettek. Ezzel a tárlattal talán elkezdi a múzeum a felzárkózást, és Peeters is megkapja a hozzá méltó helyet a Pradóban.

Clara Peeters: Bodegón (1611)

Clara Peeters: Bodegón (1611) (Fotó/Forrás: wikipedia)

Peeters korai műveit még tinédzserkorában festette, ételekkel megpakolt asztalokat, virágcsokrokat, puha kenyeret, pikkelyes halakat, fénylő porcelánokat és tükröződő üvegfelületeket festett, amiben gyakran saját tükörképét is megfestette.

A kiállítás 2017. február 19-ig látható a Pradóban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál downton abbey

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Vizuál székely

Panteon – kiállítás a Pesti Vigadóban

Idén nyáron kultúrtörténeti jelentőségű kiállítást rendeznek a Székely Nemzeti Múzeum képzőművészeti gyűjteményéből a Pesti Vigadóban.
Vizuál gyász

Meghalt Friedmann Endre fotóriporter

A World Press Photo-, Balázs Béla- és Táncsics Mihály-díjas fotóst, az MTI örökös tudósítóját 84 éves korában, vasárnap érte a halál - tudatta a család.
Vizuál videotéka

Egyetlen videokölcsönző maradt az egykori hatalmas amerikai hálózatból

Most már tényleg vége a kilencvenes éveknek: az egykor virágzó videokölcsönzők legnagyobbika, az amerikai Blockbuster lánc is bedobja a törülközőt, és bezárja utolsó boltjait.
Vizuál Film

Találtak egy Kubrick-forgatókönyvet, akár film is készülhetne belőle

Hatvan év után került elő a Burning Secret forgatókönyve, amelyet a rendező Calder Willingham regényíróval közösen írt.