Vizuál

A próbák paparazzója

2010.09.11. 07:39
Ajánlom
Szeptember 30-ig tekinthető meg a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteményében Wágner Csapó József muzsikus-fotós kiállítása.

Az Ötpacsirta utcai Zenei Könyvtár folyosóin és szabadpolcos termeiben kiállított 38 fotót szemlélve azt csodálhatjuk meg, hogyan lehetséges a zene születésének pillanatát elkapni. Wágner Csapó József kivételes szerencséje, hogy a Nemzeti Énekkar tagjaként hivatásos sajtófotósok előtt titokban maradó momentumokat is megörökíthet. Kovács Géza, a Nemzeti Filharmonikusok főigazgatója nyitóbeszédében egyenesen André Kertész képeihez hasonlította a kiállított fotográfiákat, s hozzátette, csak egy gyakorló zenész lehet elég érzékeny ahhoz, hogy a muzsikálás bensőséges és múló pillanatait úgy örökítse meg, hogy a látvánnyá merevített hangzás valóban megszólaljon a szemlélődőben.

S hogy miért éppen a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteményében kapott helyet a fotókiállítás? Dr. Fodor Pétertől, az intézmény főigazgatójától megtudtuk, azért fogadták  örömmel Wágner Csapó József kezdeményezését, mert amellett, hogy fotózik és énekel, maga is a könyvtár lelkes látogatója. És - sokunkkal ellentétben - sohasem fizetett késedelmi díjat. 

Wágner Csapó József Székesfehérváron született, karvezetői és énekművész-tanári diplomáját a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán szerezte, a Nemzeti Énekkar tagja. Fotózni 2003-ban kezdett, 2005-től évről évre számos fotósverseny díját nyerte el. Ars poeticájáról így vallott 2007-ben:  „Mindig közel állt hozzám a művészet minden ága, mégis a vizualitást, ezen belül a fényképezést érzem igazi kifejezőeszközömnek. Kiskorom óta volt fényképezőgépem, de a tudatos képalkotást csak négy éve érzem magaménak. A határt az első digitális kamerám birtokbavétele jelentette. Szerencsére azóta visszatértem a gyökerekhez, és az analóg technikát is ismét alkalmazom. Megszerettem a filmhívás illatát és az izgalmat, amikor a kezem között születik meg a kép. A színpadon állni és énekelni nagyon nagy örömmel tölt el, mert a játék fontos az életemben. A fotografálás is játék számomra: egy elnyújtott játék. A koncertnek, előadásnak hamar vége szakad, és a semmibe vész, de a képet nézve könnyebben előhívható az érzés, amiért és amitől a fotó megszületett. A két művészet nem zárja ki egymást, hanem szerves egésszé állnak össze bennem. Fényképezek éneklés közben, és énekelek fotózáskor. A zene és a munkám révén olyan helyekre is eljuthatok, és olyan pillanatokat kaphatok el, amit más, nem zenész fotós soha nem érhet el. Ezért képeimnek jelentős hányadát a zene ihlette: sok a zenész-portré és a színházi fotó. Legkedvesebb műfajaim az emberfotózás, az utcai fotók, de mint egy igazi lelkes amatőr, mindent megörökítek, ami tetszik, bármerre járok is."

 

Zene szemeimnek - Wágner Csapó József fotókiállítása
2010. augusztus 30. - 2010. szeptember 30.
Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteménye

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál forbes

Scarlett Johansson a világ legjobban fizetett színésznője

A Forbes magazin 2018-as listája szerint Angelina Jolie, Jennifer Anniston és Jennifer Lawrence is a legjobban kereső színésznők között vannak.
Vizuál Film

Kalapács alá kerül a világ első filmplakátja

Árverésre bocsátja a Sotheby's a világ első filmplakátját augusztus végén Londonban. A poszterért annyit kell fizetni, amennyi egy kisebb vidéki lakás ára.
Vizuál mesterségek ünnepe

Mesés mesterségek őrzői

Augusztus 17-20. között 32. alkalommal rendezik meg a Mesterségek Ünnepét a Budai Várban, ahol nyolc ország, köztük Irán népművészei is bemutatkoznak. Rubovszky Éva, az iráni programok szervezője mesélt lapunknak a több ezer éves perzsa civilizációról és annak tárgyi kultúrájáról.
Vizuál Ostrom

Magyar alkotó filmje is esélyes a Diák Oscarra

Kovács István Ostrom című diplomafilmje a nemzetközi fikciós rövidfilm kategóriában jutott be a jelöltek közé.
Vizuál street art

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.