Vizuál

A profi fekete leves

2010.07.28. 12:17
Ajánlom
Baristáktól tudhatjuk meg a tökéletes kávé titkát a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban.

A fekete leves, azaz a kávé történetét mutatja be a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum A fekete leves - A kávéfőzés története című tárlata október közepéig. A kiállítás nem kisebb feladatra vállalkozott, minthogy a kávézás történetének egészét bemutassa. A legenda szerint a kávét etióp kecske pásztorok fedezték fel, akiknek feltűnt, hogy ha egy bizonyos cserjéről legelnek az állatok, akkor sokkal élénkebbek mint máskor. Hogy így történt-e talán már sosem fog kiderülni, de sok minden mást megtudhatunk a kávéról. Megismerhetjük a kávébab útját a szürettől a pörkölésen át a csészéig, a különböző kávéfőzési metódusokat és azokat a tárgyakat, amelyek nélkül nem lenne kávé: a kávéfőzőket, kávéskészleteket, lombikokat.
Az elméleti ismeretek mellett pedig most két alkalommal a gyakorlatba is belekóstolhatunk. Július 31-én és augusztus 28-án 14 órától egy igazi, profi barista, azaz az espresso technológiát jól ismerő, espresso alapú italokat készítő báros, mutatja meg a közönségnek a kávéfőzés csínját-bínját.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Klasszikus

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál galéria

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.
Vizuál liget

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál downton abbey

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Vizuál székely

Panteon – kiállítás a Pesti Vigadóban

Idén nyáron kultúrtörténeti jelentőségű kiállítást rendeznek a Székely Nemzeti Múzeum képzőművészeti gyűjteményéből a Pesti Vigadóban.
Vizuál gyász

Meghalt Friedmann Endre fotóriporter

A World Press Photo-, Balázs Béla- és Táncsics Mihály-díjas fotóst, az MTI örökös tudósítóját 84 éves korában, vasárnap érte a halál - tudatta a család.