Vizuál

A Romani Design a divat segítségével küzd a sztereotípiák ellen

2024.04.25. 10:10
Ajánlom
Május 1-jén a XV. kerületben ékszerkészítő workshopra várja az érdeklődőket a Romani Design alkotócsapata. Varga Erika ötvösművész és tervező, a divatstúdió alapítótagjával arról beszélgettünk, hogyan lehetséges megváltoztatni a divat segítségével a többségi társadalom fejében élő, hamis képet a cigányság kapcsán, valamint milyen módon tudják megvalósítani missziójukat egy workshop keretében.

A Varga Erika és Varga Helena 2010-ben alapította meg a világ első roma divatstúdióját Romani Design névvel. A testvérpár küldetésének tekinti, hogy a cigányság tradícióját továbbadja, és ezen az örökségen keresztül hidat képezzen a különböző kultúrák között. Varga Erika kommunikációs eszközként tekint a dizájnra, ahogy mondja, az öltözködés és önmagunk kifejezése nemtől, korosztálytól, társadalmi helyzettől függetlenül mindenkit érint. „Minden nemzetiség vagy kisebbség esetében az értelmiség felelőssége, hogy ők meséljék el a saját történetüket, hiszen ez a hiteles önreprezentáció. Az a fajta médiaábrázolás ugyanis, amivel a többségi társadalom többnyire találkozik a cigányság kapcsán, gyakran torz, hamis, esetleg manipulált. A dizájn azonban – mint minden vizuális művészet – képes egyszerűen, mégis élményszerűen értékeket megfogalmazni, így remek lehetőséget nyújt, hogy információkat juttassunk el az emberekhez. Legyen szó akár divatbemutatókról, workshopokról, kiállításokról vagy előadásokról, azt tapasztaljuk, hogy ez működik: az emberek kapcsolódni tudnak hozzá. Reményeink szerint ennek hatására változhat az a sztereotípiákkal teli kép, ami a romákkal kapcsolatban létezik a fejekben.

Aki találkozik a Romani Design termékeivel, új mintákat, új tartalmakat ismer meg, és onnantól kezdve már ezekhez az élményekhez kötik a roma közösség kérdését

– mondja lapunknak Varga Erika.

Erika_Varga_RomaniDesignBoziTibor-100337.jpg

Varga Erika (Fotó/Forrás: Tibor Bozi / Redux)

A Romani Design alkotócsapatával legközelebb május 1-jén, a XV. kerületi Bányász Parkban találkozhatunk, ahol ékszerkészítő workshoppal várják az érdeklődőket. Az eseményen résztvevők számára magas minőségű alapanyagokat biztosítanak, és hagyják, hogy mindenki kibontakoztassa saját alkotói elképzeléseit a csapat támogatásával és segítségével. Varga Erika szerint egy ilyen alkalom sokféleképpen alkalmas arra, hogy társadalmi missziójukat megvalósítsák. A résztvevők egyrészről alkotói élményt szerezhetnek, amit a mai fogyasztói világban csak ritkán nyílik lehetőségünk megtapasztalni, milyen is a saját kezünkkel létrehozni valamit önmagunknak vagy családtagjainknak. Másrészről – teszi hozzá – egy ilyen eseményen új szerepkörben, sokkal közvetlenebb módon találkozhatnak roma alkotókkal és a roma kultúra attribútumaival, ami szintén megváltoztathatja a fejekben élő képeket.

„A tapasztalatunk az, hogy az emberek azért szeretik ezeket a workshopokat, mert együtt tudnak lenni gyerekek és felnőttek. Mi is nyitottsággal állunk feléjük, szívesen beszélgetünk velük azokról a témákról, amik érdeklik őket.

Egy ilyen találkozásból mindenki mást visz magával haza, és bízom benne, hogy ennek hatására később is többet beszélgetnek egymással a romákkal kapcsolatos képükről.

Éppúgy, ahogy az általuk készített tárgyat is hazaviszik: legyen szó nyakláncról, fülbevalóról, bőrkarkötőről vagy kistáskáról, a személyes miliőjükbe bekerül egy roma iparművészek segítségével létrehozott kiegészítő, a legszemélyesebb tárgyaik közé. Innentől kezdve pedig már lesz egy saját történetük, ha erre ránéznek, mindig egy jó élmény fog eszükbe jutni” – fogalmaz a tervező.

CSM_20240323_1346-100401.jpg

A Romani Design kézműves foglalkozása (Fotó/Forrás: Csanádi Márton / Romani Design)

A közelmúltban, április 8-án ünnepeltük a nemzetközi roma napot. Arra a kérdésre, volt-e ideje megállni, és elgondolkodni a világ és benne a roma emberek helyzetéről, Varga Erika úgy felelt: számára az idei ünnep különösen örömteli volt. „Úgy láttam, hogy a roma értelmiség és művészközösség nemzetközi szinten is sokkal aktívabb volt, mint az elmúlt években. Több aktivitást tapasztaltam, és erre nagy szükség volt már.

Azt látni, hogy sokan a gyerekekkel közösen, vagy roma és nem roma emberek együtt ünnepelnek, értelemszerűen melegséggel töltötte el a szívem.

Ez a világnap rólunk, a kultúránkról, a hagyományainkról szól. Az identitást ünnepeljük, a művészetet, és ebbe nem szabad, hogy beleszóljon a politika. Fontos, hogy legyen legalább egy napunk, amikor önmagunkra figyelhetünk.”

További részletek Csokonai15 oldalán.

Támogatott tartalom

Fejléckép: A Romani Design kollekciójának egyik különleges darabja (Fotó/Forrás: Romani Design)

Új perspektívákat nyitna a cigány művészeknek az újjászületett Rom Som folyóirat

Kapcsolódó

Új perspektívákat nyitna a cigány művészeknek az újjászületett Rom Som folyóirat

A magyarországi cigányság múltját és művészetét bemutató folyóiratok és újságok az 1990-es évek óta csaknem teljesen megszűntek. Ezt a hiányt pótolnák az immár negyedik alkalommal újraindított Rom Som folyóirat szerkesztői, akiknek célja, hogy a hazai roma lakosság számára kulturális identitást teremtő fórumot nyissanak. 

A roma kultúrát ünnepelték a K11-ben

A roma kultúrát ünnepelték a K11-ben

Harmadik alkalommal rendezték meg a Roma Világnapot a K11 Művészeti és Kulturális Központban, ahol kézműves workshopokkal, zenés meseelőadással, filmvetítéssel és koncerttel várták az érdeklődőket.

Csokonai Nonprofit Kft.

Ha szigorúan a jogszabályokból következő tényeknél maradunk, akkor a Csokonai Nonprofit Kft. a XV. kerület közművelődési, kulturális és kommunikációs gazdasági társasága. Rákospalotán, Pestújhelyen és Újpalotán ellátja a kötelező, valamint az önként vállalt közművelődési, kulturális és tájékoztatási feladatokat.

Szabadabban fogalmazva: a Csokonai Nonprofit Kft. az a cég, amely igyekszik a közművelődési, kulturális és kommunikációs területek integrációjával a 21. század kihívásaira közösségteremtő válaszokat találni. Úgy, hogy ezek körül minőségi, kortárs rendezvények jöjjenek létre.

A Csokonai Nonprofit Kft. tudja, hogy a társadalmi és gazdasági környezet körülöttünk olyan mértékben változik, amelyhez az elmúlt évtizedekben kialakult módszerek már nem képesek alkalmazkodni. Ezért új utakat keres annak érdekében, hogy egy jó múltú intézmény közép és hosszú távon ne csak megőrizhesse értékeit, megóvhassa kis közösségeit, hanem méltó helyet foglaljon el a Főváros kulturális térképén.

Jegyvásárlás

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Klasszikus

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus

Faültetéssel ünnepelte pályafutásának ötvenedik évfordulóját Kobayashi Ken-Ichiro

Egy japán cseresznyefát ültetett el a MÁV Szimfonikus Zenekar székházának kertjében nemzetközi karrierje ötvenedik évfordulója alkalmából a világhírű karmester, Kobayashi Ken-Ichiro.
Klasszikus

Bach-estre készül Ránki Dezső és az Anima Musicae

A sűrű májusi koncertszezon igazi különlegességet tartogat még a hónap végére is: a Klukon Edit, Ránki Dezső és Ránki Fülöp által megálmodott Csönd-zsák koncertek 14. hangversenyén J. S. Bach négy zongoraversenye csendül fel az Anima Musicae Kamarazenekarral közösen.
Jazz/World

Ha uralod a csöndet, a tiéd lehet – beszélgetés João Camarero brazil gitárművésszel

João Camarero rendkívül kellemes beszélgetőpartner és hihetetlenül kifinomult játékú előadóművész, akiből a világ legtermészetesebb módján árad a zene. A brazil gitárművésszel a budapesti fellépését megelőző napon beszélgettünk.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A Molnár Judit Lilla–Török Krisztián alkotta páros nyerte az idei Esterházy Art Dating pályázatot

Idén tavasszal tíz kurátor és húsz képzőművész ismerkedett egymással az Esterházy Art Dating során. A párosok végül bemutatták terveiket a kuratórium előtt, akik a Molnár Judit Lilla–Török Krisztián alkotta páros kiállításkoncepcióját találták a legkiemelkedőbbnek.
Vizuál ajánló

Trópusi depresszió – Kudász Gábor Arion fotókiállítása Szentendrén

Befejezetlen épületek, soha meg nem nyitott vasútvonalak, növényzet által benőtt romok, különös pózokban megfagyott emberek és csoportok. Kudász Gábor Arion vietnámi utazásának fotóanyagából nyílt kiállítás a szentendrei Vajda Múzeum PhotoLab kiállítóterében.
Vizuál magazin

Miért kellett saját példaképe elől az asztal alá rejtőznie Lars von Triernek?

Soha ne találkozz a hőseiddel, tartja a régi mondás. Úgy látszik, van, aki komolyan is gondolja ezt: a dán filmművészet egyik legnagyobb alakja ugyanis szó szerint elbújt, hogy elkerülje a találkozást – az amerikai filmművészet szintén egyik legnagyobb alakjával.
Vizuál hír

Enyedi Ildikó megkezdte új filmje, a Csendes barát forgatását

A németországi helyszínek felvétele után május 28-án Magyarországon folytatódik Enyedi Ildikó legújabb filmjének forgatása. A most készülő, szerzői alkotás érzelmes utazás az időn keresztül, némi humorral fűszerezve.
Vizuál hír

Csütörtöktől vasárnap estig több ifjúsági film ingyen nézhető a FILMIO-n gyereknap alkalmából

A magyar filmek streaming platformja május utolsó hétvégéjén ingyenesen elérhetővé tesz olyan közönségkedvenc, kiváló minőségben felújított magyar filmklasszikusokat, mint a Keménykalap és krumpliorr vagy a Szeleburdi vakáció.