Vizuál

A somlói vár és egy film is építészeti díjat kapott

DECODE - The Space for ARTHITECTURE pályázat
2019.11.18. 12:35
Ajánlom
Kihirdették a DECODE pályázat eredményét a Faur Zsófi Galériában, ahol a pályaművekből rendezett kiállítás is megtekinthető november 20-ig.

„A DECODE ötlete 2018-ban született meg. A név jelentése számunkra az alkotásainkba kódként beépített történetek visszafejtése, amelyeket megbízóinkkal és alkotótársainkkal közösen írtunk" – mutatta be a koncepciót Bordás Péter, a BORD Építész Stúdió alapító tulajdonosa, a DECODE kezdeményezője. "A globalizáció eredménye a standardizálás, minden országban ugyanazok a termékek vannak a polcokon, cégkultúrák válnak egységessé, és ha környezetünket megnézzük, akkor érzékelhető ez az újonnan születő épületeknél is. Mi hiszünk az egyszerre funkcionális, újszerű és kreatív megoldásokban, ezért a koncepcionális tervezés jelentőségét kiemelendő született meg a DECODE kiállítás gondolata.

Munkánk során minden projektünket egy-egy történet köré építjük fel.

Ez a történet inspirálja az építészeti koncepciót, melynek nyomán sajátos hangulatú helyek, jellegzetesen karakteres épületek születnek. Míg a tavalyi kiállítás gerincét három BORD-projekt képezte, addig idén két fiatal építészirodát a BIVAK-ot és a CAN Architects-et hívtuk meg kiállítópartnerként, hogy mutassák be legizgalmasabb projektjüket. A többi kiállítót pedig ismét pályázat útján választottuk ki. Pályázhatott minden 35 év alatti, az építészet, valamint a vizuális és alkalmazott művészetek területén alkotó fiatal. Külön felhívtuk a figyelmet arra, hogy várjuk a társterületek együttműködését.

A pályázóknak saját projektjüket kellett bemutatniuk, az inspirációtól a megvalósulásig, fókuszba helyezve a koncepciót,

melyet egy legfeljebb három perc hosszúságú, kreatív médiafájlban kellett prezentálniuk.” 

A szakmai zsűri az idén 67 pályamunkából választotta ki a kiállítókat és a díjazottakat, 28 pályázat érkezett építészeti és 39 a vizuális és alkalmazott művészeti oldalon. A BORD Építész Stúdió pályázat útján kereste kiállító partnereit építészet, valamint vizuális és alkalmazott művészek területéről, új kapcsolódási pontokat felfedezve és szorosabbra fűzve a társművészeti ágakat. A DECODE célja, hogy felhívja a figyelmet a gondolatok köré épülő alkotásra és ezáltal az értékteremtésre. Kiállítópartnerként a pályázók mellé idén két építészirodát is meghívott, a BIVAK-ot és a CAN Architects-et.

20191113_Decode_Csoport_Zsuri_dijazottak_fotoKerekesZoltan_2_0194-102742.jpg

DECODE - The Space for ARTHITECTURE pályázat (Fotó/Forrás: fotó: Kerekes Zoltán)

A beérkező pályaműveket elbírás zsűri tagjai: Bordás Péter építész, a pályázat alapítója és a zsűri elnöke, Szabó Levente DLA, Ybl- és Pro Architectura díjas építész, a BMGE Építészmérnöki Kar, Középülettervezési Tanszékének egyetemi tanára, Anthony Gall Phd, Ybl- és Pro Architectura díjas építész, a SZIE Ybl Miklós Építéstudományi Kar Építészmérnöki Intézet egyetemi tanára és megbízott dékánja, Golda János, Ybl- és Pro Architectura- és Príma-díjas építész, Kálmán Borbála, művészettörténész, a Ludwig Múzeum Kortárs Művészeti Múzeum kurátora, Etentuk Inemesit, kulturális menedzser, az Artlocator applikáció és az Artlocator Magazin alapítója, Dr. Kukla Krisztián, a Leopold Bloom Alapítvány művészeti vezetője.

A kiállításon olyan válogatott építészeti és művészeti alkotások láthatók, melyek mögött érdekes gondolatok, egyedi koncepciók rejtőznek. Nagyméretű képernyőkön futó videókban mutatják be a BORD, a BIVAK és a CAN Architects projektjeit és a pályázat két kategóriájának győzteseit, valamint a „shortlist” projekteket.

A beérkezett 67 pályázatból 16-ot válogatott be a zsűri a kiállításba, mely november 20-ig látogatható a Faur Zsófi Galériában. Az elbírálásnál nem egyszerűen építészeti terveket, vagy művészeti alkotásokat pontoztak, hanem a mögöttük álló koncepció, gondolat vagy történet kreatív prezentálását is.

A DECODE pályázat díjnyertes projektjei Építészet kategóriában:

SOMLÓI VÁR - a DECODE pályázat Fődíjban részesült alkotása

„Hetedik évszázadát tölti e vár a Somló-hegy északi oldalán, szem elől rejtőzködve. Ellenálló. Hol töröknek, hol igazi gazdájának, az Erdődy családnak, vagy bóklászó turistának, de még a kíváncsiskodó építész hallgatónak is többször elérhetetlennek célnak tűnt. Molnár Dávid Ferenc építészhallgató mégis a vár bevételére készül. Szerszámainak és eszközeinek lajstroma: Idő, mindösszesen 3 perc, avagy 180 másodperc. Dobszó helyett ütemes ritmus. Vibráló ERŐVONALAK. Alaprajz. Metszet. Nézet. Vonal. Szín. Textúra. ELKÉPZELÉS. Felépítés. Építkezés. ELFOGLALÁS. Nem egy egyszerű műfaj, intenzíven s tudatoson felépített ostrom, majd roham... A kőfalmaradványokat, a történelmi helyszín erdővel körülvett lényegét a gondolatok építészetileg szerkesztett zápora foglalja el, HELLYÉ formálja, új funkciót létrehozva térben: ÚJRA ÉL a SOMLÓI VÁR!!!” – méltatta Anthony Gall Phd, Ybl- és Pro Architectura díjas építész, a SZIE Ybl Miklós Építéstudományi Kar Építészmérnöki Intézet egyetemi tanára és megbízott dékánja az első díjban részesült alkotást.

AlkotóMolnár Dávid Ferenc a Győri Széchenyi István Egyetem végzős építész hallgatója. A tanulmányait, pár évre szüneteltette és külföldön dolgozott designerként. Jelenleg a ZIP Architects  építész irodában gyakornok. Kevés szabadidejét olvasással vagy bakelit lemezek gyűjtésével tölti, szeret utazni és a különböző országok építészetét tanulmányozni.

A FÉNNYEL ÍRT HÁZ – a DECODE pályázat „Ígéretes projekt” díjban részesült alkotása

„ Ivánka András 1963-68 között megvalósult győri Megyei Kórház Klubháza csak évtizedekkel később, a 2000-es évek elején vált a hazai építészeti diskurzus részévé. Innentől fontos hivatkozási alap és építész tanulmányutak gyakori célpontja, a két éve elhunyt kiváló Vámos Dominikának és az általa szerkesztett, azóta is hiányzó ’arc’-periodikának köszönhetően. Dendel Niki és Hosszu Bözse filmje mintha megidézné azt a rejtőzködést, amely a ház első három évtizedére volt jellemző, és elfogulatlanul közelít vizsgálata tárgyához. Munkájuk nem egy friss építészeti gondolat prezentációja (ennyiben pályázatuk unikális a mezőnyben), hanem egy fél évszázados elgondolás újraértelmezése, a bejárás során való megtapasztalás, az átélhető, érzékelhető megismerés rekonstrukciója.

A film dramaturgiája bravúros: az elképzelt éjszakai illegális bejárás téri tapasztalatait a folyamatosan változó fények jelenítik meg az elkészített maketten, átélhetővé téve az egykori klubház belső világát.

A "hús-vér" építészeti terek dekódolása paradox módon a legtűnékenyebb, mégis legelemibb téri tapasztalattal, fény és árnyékok észlelésének segítségével válik munkájukban valósággá.„ – jellemezte Szabó Levente DLA, Ybl- és Pro Architectura díjas építész, a BMGE Építészmérnöki Kar, Középülettervezési Tanszékének egyetemi tanára Dendel és Hosszu közös pályaművét.

AlkotókDendel Niki a Moholy -Nagy Művészeti Egyetemen végzett, ott töltött évei során leginkább a kisebb léptékű tervezésben lelte örömét, ami leginkább a bútortervezésben mutatkozott meg. Szakmai gyakorlatát a győri Czita Építészirodában végezte. Több építészeti gyerektáborban vett részt koordinátorként, a gyerekek kísérletező szelleme és döntési szabadsága inspirálta az egyetemi hallgatói munkái során. A Hello Wood nyári táboraiban a sokszínűséget, a szakmai egyetértés és különbözőség előnyeit és hátrányait tapasztalhatta meg. Jelenleg a Krüllung Árnyékolástechnikai Kft. termékfelelős, kreatív marketing munkatársaként dolgozik. Két éven keresztül részt vett az Útilapú Hálózat önkéntes tevékenységében, mely a felnőtt kísérő nélkül Magyarországra érkező menekült gyerekekkel foglalkozik. Ehhez az önkéntes tevékenységhez kapcsolódóan 2015-ben közös diplomamunkát készítettek Hosszu Bözsével. 

Hosszu Bözse a Moholy-Nagy Művészeti egyetemen végzett építész, tervező, civil aktivista, természetjáró. Szakmai pályáját tekintve jelenleg egyedi játszóterek tervezésével és projektvezetéssel foglalkozik, míg a civil életben a 7 éve működő Open Doors Hungary alapítója, koordinátora. Mindkét területen legfőbb mozgatórugója a társadalmi kihívásokra felelős és kreatív válaszok adása, illetve a felhasználók bevonó módszerekkel történő közösségépítése és fejlődésre serkentése.

MITIŐK - a DECODE pályázat „Ígéretes projekt” díjban részesült alkotása

Alkotó: Gyüre Lilla

------------

A DECODE pályázat díjnyertes projektjei Vizuális és alkalmazott művészet kategóriában:

LESIRE (EXIT) – a DECODE pályázat Fődíjban részesült alkotása

Alkotó: Horváth Ági

180519 39 A 7 - a DECODE pályázat „Ígéretes projekt” díjban részesült alkotása

Alkotók: Horváth Csilla, Társszerző: Király Attila Jeremiás

IN DIES AUCTIOR – A DECODE pályázat „Ígéretes projekt” díjban részesült alkotása

Alkotó: Gosztola Kitti

20191113_Decode_fotoKerekesZoltan_1_0013-102738.jpg

DECODE - The Space for ARTHITECTURE pályázat (Fotó/Forrás: fotó: Kerekes Zoltán)

A DECODE PÁLYÁZAT „SHORTLIST” PROJEKTJEI:

Építészet kategóriában

DIÓSZEGI HIDDEN – Andróczi Alexandra
SZABAD ÖTLETEK – Borsai Szandra és Gallyas Luca
POINT OF SPACE – Kazi Zsolt
UDVARAINK – Miklós Hanna Ingrid
MAGYAR FÉSZEK + – Juhász Hajnalka
 
Vizuális és alkalmazott művészet kategóriában

MOUNTAIN MAMA – Bernáth Dániel
RESTRUKTÚRA 019 – Juhász Kinga
1_10000 – Martinkó Márk
I WON’T BE THIS WAY VERYLONG – Om Bori
TÉRIDŐ METSZETEK – Varga Viktor

A BORD ÉS A MEGHÍVOTT KÉT STÚDIÓ, A BIVAK ÉS A CAN KIÁLLÍTOTT PROJEKTJEI:

ÚJ BUDAPESTI VELODROM – BIVAK

SCHOLAE PIAE – CAN ARCHITECTS

AquaPack – BORD ÉPÍTÉSZ STÚDIÓ

Körjáték – BORD ÉPÍTÉSZ STÚDIÓ

A kiállítás 2019. november 14. és 20. között látható a Faur Zsófi Galériában (1114 Bp. Bartók Béla út 25.).
Nyitva tartás hétköznaponként 12-18 óráig.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Amikor Pavarottit kifütyülték a milánói Scalában

Mindenkinek lehet gyenge pillanata, még az isteni Lucianónak is, az olasz operaközönség azonban nem elnéző. 1992-ben, egy Don Carlos előadáson még őt is kifütyülték.
Vizuál

A Pilátus is versenybe szállhat a Golden Globe-ért

Dombrovszky Linda filmjét beválogatták a legjobb idegennyelvű filmnek járó Golden Globe-díjért versenybe szálló alkotások közé, a Foreign Language Film Series 2021 elnevezésű programba.
Vizuál

Raffaello nem szerette az orrát, ezért retusálta azt önarcképein

A reneszánsz olasz festő valószínűleg saját orrának "idealizált" változatát festette meg önarcképein, vélik olasz kutatók.
Színház

„Az én Kisvárdám” – Közkedvelt művészek mesélnek kisvárdai emlékeikről

Az összetartozás évében különösen fontos a magyarországi és a határon túli kulturális, színház szakmai találkozás. Ezzel a sorozattal a szervezők erre szeretnék felhívni a figyelmet.
Színház

Folytatódik a vita az SZFE körül, ezek a legújabb fejlemények

Megszólalt a kinevezett kuratórium két tagja, az egyetem diákjai videóban válaszoltak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Raffaello nem szerette az orrát, ezért retusálta azt önarcképein

A reneszánsz olasz festő valószínűleg saját orrának "idealizált" változatát festette meg önarcképein, vélik olasz kutatók.
Vizuál hír

A Pilátus is versenybe szállhat a Golden Globe-ért

Dombrovszky Linda filmjét beválogatták a legjobb idegennyelvű filmnek járó Golden Globe-díjért versenybe szálló alkotások közé, a Foreign Language Film Series 2021 elnevezésű programba.
Vizuál Film

Antonio Banderas abszurdnak tartja, hogy szexszimbólumnak bélyegezték

A talán legsikeresebb hollywoodi karriert befutó spanyol filmszínész, Antonio Banderas augusztus 10-én ünnepli hatvanadik születésnapját. 
Vizuál Film

Új Dirty Dancing-film készül Jennifer Grey főszereplésével

A Piszkos táncok folytatásába visszatér az eredeti film főszereplőnője - jelentette be Jon Feltheimer, a Lionsgate stúdió vezérigazgatója, megerősítve a már júliusban felröppent híreket.
Vizuál Artmozik éjszakája

Augusztus végén tartják meg az Artmozik éjszakáját

Egyetlen karszalaggal látogathatóak öt budapesti művészmozi vetítései, köztük számos premier előtti film augusztus 28-án estétől másnap hajnalig az Artmozik éjszakáján.