Vizuál

A somlói vár és egy film is építészeti díjat kapott

DECODE - The Space for ARTHITECTURE pályázat
2019.11.18. 12:35
Ajánlom
Kihirdették a DECODE pályázat eredményét a Faur Zsófi Galériában, ahol a pályaművekből rendezett kiállítás is megtekinthető november 20-ig.

„A DECODE ötlete 2018-ban született meg. A név jelentése számunkra az alkotásainkba kódként beépített történetek visszafejtése, amelyeket megbízóinkkal és alkotótársainkkal közösen írtunk" – mutatta be a koncepciót Bordás Péter, a BORD Építész Stúdió alapító tulajdonosa, a DECODE kezdeményezője. "A globalizáció eredménye a standardizálás, minden országban ugyanazok a termékek vannak a polcokon, cégkultúrák válnak egységessé, és ha környezetünket megnézzük, akkor érzékelhető ez az újonnan születő épületeknél is. Mi hiszünk az egyszerre funkcionális, újszerű és kreatív megoldásokban, ezért a koncepcionális tervezés jelentőségét kiemelendő született meg a DECODE kiállítás gondolata.

Munkánk során minden projektünket egy-egy történet köré építjük fel.

Ez a történet inspirálja az építészeti koncepciót, melynek nyomán sajátos hangulatú helyek, jellegzetesen karakteres épületek születnek. Míg a tavalyi kiállítás gerincét három BORD-projekt képezte, addig idén két fiatal építészirodát a BIVAK-ot és a CAN Architects-et hívtuk meg kiállítópartnerként, hogy mutassák be legizgalmasabb projektjüket. A többi kiállítót pedig ismét pályázat útján választottuk ki. Pályázhatott minden 35 év alatti, az építészet, valamint a vizuális és alkalmazott művészetek területén alkotó fiatal. Külön felhívtuk a figyelmet arra, hogy várjuk a társterületek együttműködését.

A pályázóknak saját projektjüket kellett bemutatniuk, az inspirációtól a megvalósulásig, fókuszba helyezve a koncepciót,

melyet egy legfeljebb három perc hosszúságú, kreatív médiafájlban kellett prezentálniuk.” 

A szakmai zsűri az idén 67 pályamunkából választotta ki a kiállítókat és a díjazottakat, 28 pályázat érkezett építészeti és 39 a vizuális és alkalmazott művészeti oldalon. A BORD Építész Stúdió pályázat útján kereste kiállító partnereit építészet, valamint vizuális és alkalmazott művészek területéről, új kapcsolódási pontokat felfedezve és szorosabbra fűzve a társművészeti ágakat. A DECODE célja, hogy felhívja a figyelmet a gondolatok köré épülő alkotásra és ezáltal az értékteremtésre. Kiállítópartnerként a pályázók mellé idén két építészirodát is meghívott, a BIVAK-ot és a CAN Architects-et.

20191113_Decode_Csoport_Zsuri_dijazottak_fotoKerekesZoltan_2_0194-102742.jpg

DECODE - The Space for ARTHITECTURE pályázat (Fotó/Forrás: fotó: Kerekes Zoltán)

A beérkező pályaműveket elbírás zsűri tagjai: Bordás Péter építész, a pályázat alapítója és a zsűri elnöke, Szabó Levente DLA, Ybl- és Pro Architectura díjas építész, a BMGE Építészmérnöki Kar, Középülettervezési Tanszékének egyetemi tanára, Anthony Gall Phd, Ybl- és Pro Architectura díjas építész, a SZIE Ybl Miklós Építéstudományi Kar Építészmérnöki Intézet egyetemi tanára és megbízott dékánja, Golda János, Ybl- és Pro Architectura- és Príma-díjas építész, Kálmán Borbála, művészettörténész, a Ludwig Múzeum Kortárs Művészeti Múzeum kurátora, Etentuk Inemesit, kulturális menedzser, az Artlocator applikáció és az Artlocator Magazin alapítója, Dr. Kukla Krisztián, a Leopold Bloom Alapítvány művészeti vezetője.

A kiállításon olyan válogatott építészeti és művészeti alkotások láthatók, melyek mögött érdekes gondolatok, egyedi koncepciók rejtőznek. Nagyméretű képernyőkön futó videókban mutatják be a BORD, a BIVAK és a CAN Architects projektjeit és a pályázat két kategóriájának győzteseit, valamint a „shortlist” projekteket.

A beérkezett 67 pályázatból 16-ot válogatott be a zsűri a kiállításba, mely november 20-ig látogatható a Faur Zsófi Galériában. Az elbírálásnál nem egyszerűen építészeti terveket, vagy művészeti alkotásokat pontoztak, hanem a mögöttük álló koncepció, gondolat vagy történet kreatív prezentálását is.

A DECODE pályázat díjnyertes projektjei Építészet kategóriában:

SOMLÓI VÁR - a DECODE pályázat Fődíjban részesült alkotása

„Hetedik évszázadát tölti e vár a Somló-hegy északi oldalán, szem elől rejtőzködve. Ellenálló. Hol töröknek, hol igazi gazdájának, az Erdődy családnak, vagy bóklászó turistának, de még a kíváncsiskodó építész hallgatónak is többször elérhetetlennek célnak tűnt. Molnár Dávid Ferenc építészhallgató mégis a vár bevételére készül. Szerszámainak és eszközeinek lajstroma: Idő, mindösszesen 3 perc, avagy 180 másodperc. Dobszó helyett ütemes ritmus. Vibráló ERŐVONALAK. Alaprajz. Metszet. Nézet. Vonal. Szín. Textúra. ELKÉPZELÉS. Felépítés. Építkezés. ELFOGLALÁS. Nem egy egyszerű műfaj, intenzíven s tudatoson felépített ostrom, majd roham... A kőfalmaradványokat, a történelmi helyszín erdővel körülvett lényegét a gondolatok építészetileg szerkesztett zápora foglalja el, HELLYÉ formálja, új funkciót létrehozva térben: ÚJRA ÉL a SOMLÓI VÁR!!!” – méltatta Anthony Gall Phd, Ybl- és Pro Architectura díjas építész, a SZIE Ybl Miklós Építéstudományi Kar Építészmérnöki Intézet egyetemi tanára és megbízott dékánja az első díjban részesült alkotást.

AlkotóMolnár Dávid Ferenc a Győri Széchenyi István Egyetem végzős építész hallgatója. A tanulmányait, pár évre szüneteltette és külföldön dolgozott designerként. Jelenleg a ZIP Architects  építész irodában gyakornok. Kevés szabadidejét olvasással vagy bakelit lemezek gyűjtésével tölti, szeret utazni és a különböző országok építészetét tanulmányozni.

A FÉNNYEL ÍRT HÁZ – a DECODE pályázat „Ígéretes projekt” díjban részesült alkotása

„ Ivánka András 1963-68 között megvalósult győri Megyei Kórház Klubháza csak évtizedekkel később, a 2000-es évek elején vált a hazai építészeti diskurzus részévé. Innentől fontos hivatkozási alap és építész tanulmányutak gyakori célpontja, a két éve elhunyt kiváló Vámos Dominikának és az általa szerkesztett, azóta is hiányzó ’arc’-periodikának köszönhetően. Dendel Niki és Hosszu Bözse filmje mintha megidézné azt a rejtőzködést, amely a ház első három évtizedére volt jellemző, és elfogulatlanul közelít vizsgálata tárgyához. Munkájuk nem egy friss építészeti gondolat prezentációja (ennyiben pályázatuk unikális a mezőnyben), hanem egy fél évszázados elgondolás újraértelmezése, a bejárás során való megtapasztalás, az átélhető, érzékelhető megismerés rekonstrukciója.

A film dramaturgiája bravúros: az elképzelt éjszakai illegális bejárás téri tapasztalatait a folyamatosan változó fények jelenítik meg az elkészített maketten, átélhetővé téve az egykori klubház belső világát.

A "hús-vér" építészeti terek dekódolása paradox módon a legtűnékenyebb, mégis legelemibb téri tapasztalattal, fény és árnyékok észlelésének segítségével válik munkájukban valósággá.„ – jellemezte Szabó Levente DLA, Ybl- és Pro Architectura díjas építész, a BMGE Építészmérnöki Kar, Középülettervezési Tanszékének egyetemi tanára Dendel és Hosszu közös pályaművét.

AlkotókDendel Niki a Moholy -Nagy Művészeti Egyetemen végzett, ott töltött évei során leginkább a kisebb léptékű tervezésben lelte örömét, ami leginkább a bútortervezésben mutatkozott meg. Szakmai gyakorlatát a győri Czita Építészirodában végezte. Több építészeti gyerektáborban vett részt koordinátorként, a gyerekek kísérletező szelleme és döntési szabadsága inspirálta az egyetemi hallgatói munkái során. A Hello Wood nyári táboraiban a sokszínűséget, a szakmai egyetértés és különbözőség előnyeit és hátrányait tapasztalhatta meg. Jelenleg a Krüllung Árnyékolástechnikai Kft. termékfelelős, kreatív marketing munkatársaként dolgozik. Két éven keresztül részt vett az Útilapú Hálózat önkéntes tevékenységében, mely a felnőtt kísérő nélkül Magyarországra érkező menekült gyerekekkel foglalkozik. Ehhez az önkéntes tevékenységhez kapcsolódóan 2015-ben közös diplomamunkát készítettek Hosszu Bözsével. 

Hosszu Bözse a Moholy-Nagy Művészeti egyetemen végzett építész, tervező, civil aktivista, természetjáró. Szakmai pályáját tekintve jelenleg egyedi játszóterek tervezésével és projektvezetéssel foglalkozik, míg a civil életben a 7 éve működő Open Doors Hungary alapítója, koordinátora. Mindkét területen legfőbb mozgatórugója a társadalmi kihívásokra felelős és kreatív válaszok adása, illetve a felhasználók bevonó módszerekkel történő közösségépítése és fejlődésre serkentése.

MITIŐK - a DECODE pályázat „Ígéretes projekt” díjban részesült alkotása

Alkotó: Gyüre Lilla

------------

A DECODE pályázat díjnyertes projektjei Vizuális és alkalmazott művészet kategóriában:

LESIRE (EXIT) – a DECODE pályázat Fődíjban részesült alkotása

Alkotó: Horváth Ági

180519 39 A 7 - a DECODE pályázat „Ígéretes projekt” díjban részesült alkotása

Alkotók: Horváth Csilla, Társszerző: Király Attila Jeremiás

IN DIES AUCTIOR – A DECODE pályázat „Ígéretes projekt” díjban részesült alkotása

Alkotó: Gosztola Kitti

20191113_Decode_fotoKerekesZoltan_1_0013-102738.jpg

DECODE - The Space for ARTHITECTURE pályázat (Fotó/Forrás: fotó: Kerekes Zoltán)

A DECODE PÁLYÁZAT „SHORTLIST” PROJEKTJEI:

Építészet kategóriában

DIÓSZEGI HIDDEN – Andróczi Alexandra
SZABAD ÖTLETEK – Borsai Szandra és Gallyas Luca
POINT OF SPACE – Kazi Zsolt
UDVARAINK – Miklós Hanna Ingrid
MAGYAR FÉSZEK + – Juhász Hajnalka
 
Vizuális és alkalmazott művészet kategóriában

MOUNTAIN MAMA – Bernáth Dániel
RESTRUKTÚRA 019 – Juhász Kinga
1_10000 – Martinkó Márk
I WON’T BE THIS WAY VERYLONG – Om Bori
TÉRIDŐ METSZETEK – Varga Viktor

A BORD ÉS A MEGHÍVOTT KÉT STÚDIÓ, A BIVAK ÉS A CAN KIÁLLÍTOTT PROJEKTJEI:

ÚJ BUDAPESTI VELODROM – BIVAK

SCHOLAE PIAE – CAN ARCHITECTS

AquaPack – BORD ÉPÍTÉSZ STÚDIÓ

Körjáték – BORD ÉPÍTÉSZ STÚDIÓ

A kiállítás 2019. november 14. és 20. között látható a Faur Zsófi Galériában (1114 Bp. Bartók Béla út 25.).
Nyitva tartás hétköznaponként 12-18 óráig.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Kiderült, mit gondol a Metropolitan Opera főigazgatója az énekesekről

Tizenhárom éve áll a New York-i operaház élén, Peter Gelb mindennel találkozott már.
Klasszikus

Martha Argerich nem mondta le, hálistennek

A Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertjén az argentin zongoraművésznő ragyogó Beethoven-zongoraversennyel mutatta meg, hogy nem lehet megunni egy darabot akkor sem, ha 70 éve játssza.
Klasszikus

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Vizuál

Illusztrátoroktól kérhetsz személyre szóló rajzot karácsonyra

A legviccesebb kérésekről vagy a legemlékezetesebb kliensekről kérdeztük az illusztrátorokat a Pagony lassan hagyományosnak számító karácsony előtti jótékony rajzolása kapcsán.
Vizuál

Elfajzott művészet a javából – Vaszilij Kandinszkij

Olyan művészetet akart teremteni, amely megszabadul a tárgyi ábrázolásból. A szovjetek elől Németországba menekült, a nácik elől Franciaországba. 75 éve hunyt el Vaszilij Kandinszkij.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Sundance-nagydíjas makedón filmmel, a Méz-királynővel nyit a BIDF

"A siker is történet" - hangzik a BIDF legújabb szlogenje, és valóban, a 2020-as BIDF versenyfilmjei ismét átütőek, egyediek, művészi megfogalmazásukban tabukat döntögetőek lesznek. Budapest legnézettebb fesztiváljára már most lehet jegyeket, bérletet venni.
Vizuál Film

Megfilmesítik a Mester és Margaritát

Bulgakov regényének mozis változatát A nagy Gatsby-t is rendező Baz Luhrmann forgatja.
Vizuál gyász

Elhunyt Danny Aiello amerikai színész

Rövid betegség után, péntekre virradóra egy New Jersey-i kórházban meghalt Danny Aiello amerikai színész.
Vizuál képregény

KÉP-regény: Lövésem volt

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten arról mesél, hogy milyen volt, amikor majdnem lelőtték.
Vizuál Esterházy Art Award

Kiosztották az Esterházy Art Award 2019 díjait

Győri Andrea Éva, Nemes Márton és Puklus Péter az Esterházy Art Award 2019 díjazottjai.