Vizuál

A színészi játék teszi naggyá Sophia Loren új filmjét

2020.12.07. 17:00
Ajánlom
Romain Gary regényének adaptációjával, fia rendezői irányításával tért vissza a 86 éves színésznő. Az Előttem az élet megható történet két, egymástól teljesen eltérő emberről: egy fekete árva kisfiúról és egy öregasszonyról, aki a halál közeledtével egyre inkább a múlt rabja lesz.

A nagy visszatéréseknek mindig van egy varázsa – legyen az a varázs csalóka vagy valódi –, ami arról győzködi a nézőt, hogy amit lát, nem mindennapi. Legújabb, Előttem az élet című filmjével Sophia Loren tizenegy év után tér vissza a vászonra – illetve nem is oda, hanem a Netflix-előfizetők képernyőire. A film az ikonikus színésznőnek kijáró klasszikus mozi, amellyel Lorennek jó esélye van az Oscar-jelölésre. A focikommentátorok eszköztárához nyúlva két értelmetlen statisztikát is említhetünk: ezzel ő lenne a legidősebb színésznő, akit Oscarra jelölnek, de még Henry Fonda rekordját is megdöntené, akinek karrierjében mérték a két jelölés közötti legnagyobb időrést (41 évet).

Ennél lényegesebb, hogy Loren visszatérésének varázsa valódi. Mintha csak ráírták volna a szerepet.

És minden bizonnyal rá is írták. A film Romain Gary 1975-ös, Émile Ajar írói néven publikált regényéből készült, annak nem is első, hanem második feldolgozása (1977-ben, Simone Signoret főszereplésével forgott a Madame Rosa). A film rendezője pedig Sophia Loren fia, Edoardo Ponti, aki harmadmagával írta a forgatókönyvet a rendkívül népszerű regényből – kezdettől anyját látva a főszerepben.

The_Life_Ahead-352332539-large-114204.jpg

Előttem az élet (2020) (Fotó/Forrás: Netflix)

A színésznő tizenöt évesen, a szépségversenyek kifutójáról érkezett a filmes szakmába Sofia Villani Scicolone néven, hogy aztán később férje segítségével Sophia Lorenként ismerje meg a világ. A közvéleményt furcsa módon mindig jobban érdekelték a színésznő „ügyei” – Gina Lollobrigidával folytatott „kebelháborúja”, adócsalási ügye, amely egy valóságshowként lezajló börtönbüntetéssel fejeződött be, de még a Carlo Pontival való házassága sem lehetett elég unalmas ahhoz, hogy ne a „bigámista” férjről cikkezzenek az újságok. Pedig Loren jól láthatóan a komolyabb szerepekre utazott karrierje során (még ha nem is mindig sikerült megcsípnie őket), tudatosan nem a csillogó karaktereket kereste, hanem két lábban a földön járó, józan, határozott nőket alakított olyan filmekben, mint az Egy asszony meg a lánya és az Egy különleges nap.

Karaktere ilyen az új filmben is. Az Előttem az élet egy idős holokauszt-túlélő asszonyról szól, aki prostituáltak gyerekeire vigyáz, egykor maga is a legősibb mesterséget gyakorolta. A kemény, edzett Rosa asszony az utolsó tartófonál azok számára, akikről nem tud gondoskodni a szociális ellátórendszer: rövidebb vagy hosszabb időre befogadja azokat a gyerekeket, akiket különféle kényszerűség miatt elhagyott az anyjuk.

thelifeahead-114204.jpg

Előttem az élet (2020) (Fotó/Forrás: Netflix)

Egy nap a szenegáli származású árva, Momo – akit a képernyőn erősen sugárzó Ibrahima Gueye alakít – kirabolja az asszonyt, de a fiúról gondoskodó Dr. Coen (Renato Carpentieri) elintézi, hogy a lopott gyertyatartók visszakerüljenek Rosához.

Sőt, kis rábeszéléssel arra is ráveszi őt, hogy két hónapig gondoskodjon a számára terhet jelentő Momóról. Az asszony idős korára, fáradtságra hivatkozik, de csak rááll a dologra. Ő és a fiú egymáshoz csiszolódásáról szól az egyszerű és gyönyörű történet.

Edoardo Ponti nem formabontó, igazán kiemelkedő rendező, de annál megbízhatóbb mesterember. Olyan biztos kézzel irányítja a cselekményt, és olyan pontosan csikarja ki két főszereplőjéből a nagyszerű színészi játékot, hogy a néző azt is megbocsátja neki, hogy az adaptált regény idiomatikus kifejezésmódját, humorát kigyomlálta a filmből. A regény egy ronda öregasszony haldoklásának története egy szabadszájú, iskolázatlan kisfiú által elbeszélve. A filmben viszont – amely egyébként a cselekményt Párizsból Bariba helyezi – az öregasszonyban az egykori szépséget látjuk, és nem maradt hely az olyan parádés mondatoknak, mint amilyen a regényben ez: „Én nem is értem [mondja Momo], miért vannak olyanok, akiknek mindenük megvan, rondák, öregek, szegények, betegek; másoknak meg semmijük sincs az égvilágon.”

A rendező inkább könnyfakasztó történetet szeretett volna mesélni,

ezt a hatást erősíti Gabriel Yared (Az angol beteg, Angyalok városa) vonósokra és zongorára komponált zenéje is.

thelifeahead-2-114204.jpg

Előttem az élet (2020) (Fotó/Forrás: Netflix)

Azok a kérdések viszont felbukkannak, amelyekre a közbeszéd sok ízes, ízetlen vagy egyenesen felforgató szót pazarol. Van-e híd két távoli generáció között? Muszlim és zsidó, fekete és fehér bőrszín, nincstelen bevándorló és európai polgár között? Momo egy prostituált anya árvája, fekete bőrű, muszlim, rendkívül találékony, ügyes és svindlis, alig múlt tízéves, de már ügyesebben teríti a kábítószert, mint a nagyok. Rosa öreg zsidó asszony, egykori prostituált, aki előtt a holokauszt traumája máig feldolgozatlan. Mindenben különböznek, mégis összeköti őket valami: tekintélyt, megbecsülést akarnak kivívni egy olyan világban, amelyben az egyén felőrlődik a nagy történelmi és társadalmi folyamatokban. Nem véletlen, hogy Victor Hugo A nyomorultak című regényében találjuk meg a történet rokonát, amelyről az egyik szereplő, Hamil úr (Babak Karimi) így beszél: „Victor Hugo azt tanítja, hogy minden viszonyítás kérdése. Különösen a jó és a rossz. Attól függ, kikkel találkozol, és mennyire figyelsz rájuk.”

Nem tudjuk, hogy Rosa asszony és Momo mennyit értenek a másik tragédiájából, nehézségeiből, de minél közelebb hozza őket egymáshoz a sors, annál jobban érzik egymás fájdalmát, annál jobban bíznak egymás természetében.

A film persze sokkal kevésbé lenne érdekes Sophia Loren parancsoló jelenléte nélkül. A színésznő megformálásában Rosa erős karakter gyengülő testben, egyre sebezhetőbb, ahogy elhatalmasodik rajta a demencia és a jelenből való menekülés vágya. Muszáj kalapot emelnünk a kisfiú, Ibrahima Gueye játéka előtt is, szuggesztív tekintete mágnesként vonzza a néző szemét. Kettejük összjátéka nélkül az Előttem az élet könnyen a giccs felé hajlana, így viszont még hinni is tudunk neki.

 

A film előzetese

Az Előttem az élet november 13-tól látható a Netflix kínálatában.

Sophia Loren: „Ha szeretek játszani, miért hagynám abba?”

Kapcsolódó

Sophia Loren: „Ha szeretek játszani, miért hagynám abba?”

Új filmje kapcsán készített interjút Sophia Lorennel a New York Times. Kiderült, hogy mi késztette tíz év után visszatérésre, és hogy gondolkodik-e a visszavonuláson.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Bretz Gábor és Dragony Tímea kapta idén a Bartók–Pásztory-díjat

A kuratórium 2023-ban Bretz Gábor operaénekesnek és Dragony Tímea zeneszerzőnek ítélte a Bartók–Pásztory-díjat, az átadóünnepséget a hagyománynak megfelelően március 25-én tartották a Zeneakadémián.
Színház

Tizenhárom bemutatót tervez a Kecskeméti Nemzeti Színház az új évadban

Amennyiben végre nem lesznek nehezítő körülmények, a kecskeméti teátrum a musicaltől a thrillerig, a kortárs balettől a koncertszínházig, a vígoperától a mesejátékon át a drámáig számos műfajban kínál új produkciókat a 2023-24-es évadban.
Színház

Színház az egész világ? – néhány elgondolkodtató idézetet gyűjtöttünk össze a színházi világnap alkalmából

Shakespeare maximáját jól ismerjük, de azt már kevesebben tudjuk: milyen bonmot-val reagált erre Paul Beatty, mi baja volt Diderot-nak a színházzal, és hogyan állíthatta Váradi Hédi bármiféle arisztokraticizmus nélkül, hogy a színház a kiválasztottaké.
Színház

Samiha Ayoub üzenete a színházi világnapon

1962 óta ünnepeljük a színházi világnapot március 27-én. Ebből az alkalomból minden évben egy jelentős színházi személyiség fogalmazza meg üzenetét a művészeknek és a közönségnek. Idén az egyiptomi Samiha Ayoub osztotta meg gondolatait.
Klasszikus

Kortárs oratórium három zeneszerző tollából – Jób könyve hangzik el a Magyar Zene Házában

Nagypénteken egy ószövetségi témájú, vadonatúj zeneművet ismerhet meg a közönség a Magyar Zene Házában tartott koncerten. Dargay Marccell, Dinyés Dániel és Futó Balázs a bibliai Jób könyvét dolgozták fel.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

Egy magányos ember a csöndben – megnéztük a Goya mesterművei című dokumentumfilmet

A Művészet templomai sorozat legújabb része, a Goya mesterművei című dokumentumfilm az Oscar-díjas forgatókönyvíró, Jean-Claude Carrière utolsó spanyolországi útját örökíti meg, ezen keresztül összefűzve az ő, Buñuel és Goya életútját.
Vizuál ajánló

Nagyvásznon láthatjuk a Tóth János munkásságát bemutató dokumentumfilmet

Március 31-én különleges vetítés keretében nézhetjük meg az Urániában Medvigy Gábor és Bollók Csaba egész estés dokumentumfilmjét, A kinematográfust, Molnár Piroska narrációjával.
Vizuál Zöldhullám

KÉP-regény: A magányos biciklista

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos, aki ezúttal arról gondolkodott el, vajon mennyi időnk maradt elkerülni a klímakatasztrófát.
Vizuál ajánló

Időutazás Pécsett – Kulturális túra az ókori Sopianae-tól a Zsolnay család pompájáig

Pécset nem véletlenül emlegetik a kultúra városaként. Történelme, kulturális öröksége kiemelkedik a többi város közül. A legjelentősebb látnivalókat egy csokorba gyűjtve, akciósan fedezhetjük fel áprilisban.
Vizuál hír

Friss felfedezések, váratlan kapcsolatok – Új kiállítással és könyvesbolttal várják az érdeklődőket Szentendrén

Hiánypótló gyűjteményes kiállítást mutat be a Ferenczy Múzeumi Centrum A GYŰJTEMÉNY (1900-2022) címmel március 25-én. Ezzel párhuzamosan új ISBN könyvesbolt is nyílik Szentendrén.