Vizuál

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói visszautasítják a rágalmakat!

2020.06.07. 12:05
Ajánlom
A diákok közleményben reagáltak az intézmény átalakítására, maga az SZFE pedig nyilvánossá tette az egyeztetés részleteit.

Alapítványi egyetemként működtetnék tovább a Színház- és Filmművészeti Egyetemet az Országgyűlésnek benyújtott törvényjavaslat értelmében. A más felsőoktatási intézményeknél már bevezetett modell azt jelentené, hogy létrehoznak egy fenntartó alapítványt, a Színház és Filmművészeti Egyetemért Alapítványt, illetve hogy a fenntartó alapítvány ingyenesen megkapja az egyetem ingatlanait és vagyonát. Utóbbiba beletartozik az Uránia Nemzeti Filmszínház épülete is. 

Az egyetem vezetése a sajtóból értesült a tervről, amelynek kapcsán kijelentették, hogy a minisztérium által megadott 2020. szeptember 1-i határidő az átállás részleteinek kidolgozásához és gondos lebonyolításához ijesztően kevésnek tűnik. Lapunk kérdésére korábban elmondták, hogy a sietség oka nehezen érthető számukra.

Most a hallgatók is megszólaltak az ügyben és közleményben reagálnak a tervezetre és az intézmény ellen felhozott érvekre. (a közlemény teljes szövege lásd. keretes írásunk)

Az egyetem maga is megszólalt az eseményekre válaszul mégpedig az átláthatóság hangsúlyozásával, az egyeztetés részleteinek nyilvánosság elé tárásával.

"Az egyetem vezetősége - noha nem ért egyet azzal, hogy Magyarország egyik legfontosabb művészképző intézményét magánegyetemmé alakítják át - a kormányzati szándékot tudomásul vette, az átalakítási tervben megpróbálja a lehetőséget látni, az azzal kapcsolatos feladatokat erején felül teljesíteni" - írják a szerkesztőségünknek eljuttatott közleményükben. Az egyetem egyúttal a nyilvánossághoz fordul és bárki számára elérhetővé teszi az ügyhöz kapcsolódó dokumentációját.

"Június 1-jén készítettünk egy belső hírlevelet az alapítványi modellváltásról, részben tájékoztatás, részben dokumentálás céljából. A hírlevélben időrendben látható minden esemény és tény, ami a modellváltással kapcsolatos. A 2020. június 4-i eseményekről külön melléklet készült. Ezeket most a nyilvánosság számára elérhetővé tesszük, mert úgy döntöttünk, hogy a folyamatot átláthatóvá kell tenni a közvélemény számára is.

Hiszünk a transzparenciában, az igazságban, a tényekben, hiszünk az egyetemi autonómiában, a hallgatóinkban, oktatóinkban, munkatársainkban"

- hangsúlyozzák közleményük végén.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak nyilatkozata

A közelmúlt eseményeire reagálva (beleértve Upor László rektorhelyettes ki-nem-nevezését, az intézmény alapítványi fenntartásúvá alakítását és az ezekkel kapcsolatos sajtómegjelenéseket) a Színház- és Filmművészeti Egyetem (továbbiakban: egyetem) alulírott hallgatói (továbbiakban: hallgatók) az alábbi nyilatkozatot teszik:

-          A hallgatók nehezményezik a kommunikáció formáját, illetve hiányát a fenntartó minisztérium részéről az egyetem modellváltásával kapcsolatos részleteket illetően. A hallgatók hisznek abban, hogy az egyetemi polgárság nyitott a kommunikációra és a közreműködésre, éppen ezért a 155 éves intézmény jövőjéről való tiszta párbeszédet elengedhetetlennek tartják.

-          A hallgatók méltatlannak tartják, hogy az egyetem vezetősége a sajtóból értesül egy olyan fontos információról, mint az alapítványi fenntartásúvá válás előrehozott időpontja, megítélésük szerint ez nem partneri viszonyra enged következtetni. A hallgatók szeretnék jelezni, hogy számítanak a minisztérium együttműködésére, melynek része az egyeztetés és a folyamatos, átlátható kommunikáció.

-          A hallgatók értetlenül állnak a tény előtt, miszerint a fenntartó minisztérium elmulasztotta az egyetem felelős vezetőségének modellváltással kapcsolatosan összegyűjtött kérdéseit tételesen megválaszolni. Kérik, hogy a fenntartó minisztérium ennek pótlására a lehető leghamarabb kerítsen sort.

-          A hallgatók nem találják indokoltnak, hogy a fenntartó minisztérium nem méltatja figyelemre az egyetem vezetőinek azt a meglátását, miszerint a modellváltás előkészítéséhez a rendelkezésre álló időnél többre van szüksége az intézménynek, nem beszélve arról, hogy más, modellt váltó egyetemek esetében több ideig volt lehetőség az átalakulás részleteit kidolgozni (pl. MOME). Tisztában vannak vele, hogy minden művészeti egyetemen cél a modellváltás meglépése, azonban az aránytalanul kevés időre, amit egyetemük rendelkezésére bocsátottak, a hallgatók szeretnének magyarázatot kapni.

-          A rendelkezésükre álló információk (a június 4-ei parlamenti ülésen a modellváltással kapcsolatban elhangzottak) alapján a hallgatók nem érzik magukat biztosítva afelől, hogy az egyetem a jövőben is megmaradhat olyan autonóm intézménynek, ahol az oktatásban a művészeti értékek állnak mindenek felett, ahol a tanárok és diákok a szabad, kreatív gondolkodás jegyében dolgoznak továbbra is, politikai befolyásoltságtól mentesen. Szeretnék, hogyha a fenntartó minisztérium írásban biztosítaná őket és az egyetemet afelől, hogy az oktatásban ilyen tekintetben nem történik változás.

-          A hallgatók elfogadhatatlannak tartják, hogy a fenntartó minisztérium hónapokig nem reagált a 2019. december 2-án továbbított rektorjelölésről szóló jogszerű határozatra. Upor Lászlót demokratikus úton választotta meg az egyetem rektorjelöltnek, a hallgatók a Szenátus hallgatói képviseletén keresztül részt vehettek a jelölt megválasztásában, és továbbra is támogatásukat fejezik ki Upor László rektorjelölt felé.

-          A hallgatók elutasítják az egyetemet ért rágalmakat, miszerint egyetemükön ideológiák mentén folyik a képzés. Kijelentik, hogy az egyetemen az oktatást kizárólag művészeti és szakmai értékek határozzák meg, melyek színvonala itthon és nemzetközileg is megkérdőjelezhetetlen. Megalapozatlannak tartják az egyetemre ragasztott „balliberális” címkét. A hallgatók megerősítik, hogy az oktatás folyamán az oktatók elhatárolódnak mindennemű politikai hovatartozástól. Mind a felvételi eljárás, mind a tanulmányi eredmények értékelése tisztán és egyértelműen szakmai szempontok alapján történik. Oktatóik lehetővé teszik a hallgatók számára, hogy színházi és filmes munkáikban a saját vízióik szerint, szabadon gondolkodhassanak, politikai beállítottságtól függetlenül. Az egyetemi közösség számára a művészeti munka fontos, mindenek felett álló érték. Az alkotás közös érdeke tartja össze az egyetem dolgozóit és hallgatóit, akik már többször bebizonyították, jól tudnak együttműködni egy gondosan felépített, akkreditált, magas színvonalú képzés keretein belül.

-          A hallgatókban felmerül tehát a kérdés, hogy miért kell mégis rágalmakkal szembesülnie egyetemüknek. A hallgatók szeretnék kifejezni, hogy az egyetemet lejárató híreszteléseket igazságtalannak, és csak a megbízható újságírás keretein kívül értelmezhetőnek tartják.

-          A hallgatók kijelentik, hogy nyitottak a kommunikációra, Hallgatói Önkormányzatuk segítségével élnek egyetemi polgári jogaikkal, és örömmel fogadják, ha a fenntartó minisztérium partnerként tekint rájuk, hiszen az egyetem nem csak egy intézmény, hanem egy közösség, melynek dolgozói és tanári kara mellett hallgatói is felelős polgárságát alkotják.

Alulírott hallgatók kijelentik, hogy nyilatkozatuk megírása nem az oktatók, illetve a vezetőség kezdeményezésére született, jelen sorok megfogalmazásában csak hallgatók vettek részt, a nyilatkozat tartalma alulírott hallgatók saját felelőssége.

 

„A sietség oka nehezen érthető” – A Színház- és Filmművészeti Egyetem közleménye

Kapcsolódó

„A sietség oka nehezen érthető” – A Színház- és Filmművészeti Egyetem közleménye

Közleményben reagált a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetése az intézménnyel kapcsolatos törvénytervezetre. Mint írják, bíznak benne, hogy az egyetem és a fenntartó érdekei közösek.

Kiállnak Upor László rektorjelölt mellett kollégái és hallgatói 

Kiállnak Upor László rektorjelölt mellett kollégái és hallgatói 

Több mint nyolcvan színházi dramaturg, és az SZFE Doktori Iskolájának negyven hallgatója állt ki nyilatkozataiban a Színház- és Filmművészeti Egyetem múlt héten megszavazott rektorjelöltje, Upor László dramaturg, fordító és egyetemi tanár szakmai és emberi integritása mellett.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

A nomádok földjén - Chloé Zhao történelmet ír

A fiatal kínai-amerikai rendezőnő rekordok sorát dönti meg harmadik játékfilmjével, A nomádok földjével. Április végén az is kiderül, hogy hat jelölésből hányat vált díjra az Oscar versenyében. Bemutatjuk Chloé Zhaót.
Jazz/World

„Szíven üt, hogy EP már soha többé nem ülhet itt” – Interjú Lukács Miklós cimbalomművésszel

Esterházy Péter születésnapján, április 14-én az E(gy)P(ercesek) – Esterházy-fragmentumok című online produkcióval tiszteleg a Katona József Színház az író emléke előtt. EP írásai Máté Gábor hangján szólalnak meg, játszótársa Lukács Miklós cimbalomművész.
Könyv

Egyedülálló vers- és regényadatbázist hoztak létre az ELTE kutatói

A különleges gyűjtemény a szerzői jogi védelem alatt már nem álló, a Magyar Elektronikus Könyvtár állományában megtalálható magyar műveket listázza és elemzi nyelvi jellemzőik alapján.
Könyv

Kortárs írók kedvenc EP-idézetei lepték el Óbudát

Köztéri plakátokkal, 40 hazai író, költő kedvenc EP-idézetével, korábban nem publikált fotókkal és felolvasással ünnepli a harmadik kerület Esterházy Péter születésnapját.
Vizuál

Dokumentumfilm-sorozat készül Fekete István életéről

A film alkotói az író szülőfalujából indulva mutatják be Fekete István életének legfontosabb színhelyeit, történészek, kutatók és szakértők segítségével elevenítve fel egy kivételes írói pálya legfontosabb és legérdekesebb mozzanatait.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál uránia

Ámos Imre tragédiájáról és 12 fiú történetéről szóló filmeket vetít ma este az Uránia

Folytatódik az Uránia ingyenes online vetítéssorozata, a Látótérben. Ma este, a Holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja előestéjén Kőbányai János Ámos Imréről készült és Sipos András gyerekkori háborús élményeit feldolgozó alkotásokat vetítenek.
Vizuál aukció

Színek, realizmusok, meglepetések - a Kieselbach Galériában

Tavaszi aukciója előtt a Kieselbach Galéria ismét megrendezi eladással egybekötött kiállítását. A csütörtökön nyíló tárlaton több mint 150 műtárgyat, klasszikus, modern és kortárs alkotást csodálhatunk meg.  
Vizuál filmio

Az újrakezdés filmjei

Egyre közelebb kerül az újranyitás gondolata, bár a bemutatókat még halogatják, de előbb-utóbb moziba is mehetünk. Addig is öt olyan klasszikus magyar filmet ajánlunk a Filmio kínálatából, amelyekben a hősök élete teljesen más irányt vesz.
Vizuál hír

Oscar-jelölt kisfilm is szerepel az idei Friss Hús Nemzetközi Rövidfilmfesztivál programjában

Rekordszámú, 27 nemzetközi filmet vetítenek a május 27. és június 2. között megrendezésre kerülő 9. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon. A Toldi mozin kívül több szabadtéri helyszínen is zajló szemlén bemutatkozik az Oscarra jelölt Genius Loci is.
Vizuál interjú

„Ahol csak tomboló ováció van, ott valami bűzlik” – Interjú a szobordöntésben érintett alkotóval, Szalay Péterrel

Egy műalkotás élete nem ér véget az alkotó műhelyében, a befogadók által válik egésszé, teljessé. A mű hatást vált ki, ami párbeszédet generál közönség és alkotás között, de meddig tart a szólásszabadság joga és mi védi a szabad művészi alkotás méltóságát?