Vizuál

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói visszautasítják a rágalmakat!

2020.06.07. 12:05
Ajánlom
A diákok közleményben reagáltak az intézmény átalakítására, maga az SZFE pedig nyilvánossá tette az egyeztetés részleteit.

Alapítványi egyetemként működtetnék tovább a Színház- és Filmművészeti Egyetemet az Országgyűlésnek benyújtott törvényjavaslat értelmében. A más felsőoktatási intézményeknél már bevezetett modell azt jelentené, hogy létrehoznak egy fenntartó alapítványt, a Színház és Filmművészeti Egyetemért Alapítványt, illetve hogy a fenntartó alapítvány ingyenesen megkapja az egyetem ingatlanait és vagyonát. Utóbbiba beletartozik az Uránia Nemzeti Filmszínház épülete is. 

Az egyetem vezetése a sajtóból értesült a tervről, amelynek kapcsán kijelentették, hogy a minisztérium által megadott 2020. szeptember 1-i határidő az átállás részleteinek kidolgozásához és gondos lebonyolításához ijesztően kevésnek tűnik. Lapunk kérdésére korábban elmondták, hogy a sietség oka nehezen érthető számukra.

Most a hallgatók is megszólaltak az ügyben és közleményben reagálnak a tervezetre és az intézmény ellen felhozott érvekre. (a közlemény teljes szövege lásd. keretes írásunk)

Az egyetem maga is megszólalt az eseményekre válaszul mégpedig az átláthatóság hangsúlyozásával, az egyeztetés részleteinek nyilvánosság elé tárásával.

"Az egyetem vezetősége - noha nem ért egyet azzal, hogy Magyarország egyik legfontosabb művészképző intézményét magánegyetemmé alakítják át - a kormányzati szándékot tudomásul vette, az átalakítási tervben megpróbálja a lehetőséget látni, az azzal kapcsolatos feladatokat erején felül teljesíteni" - írják a szerkesztőségünknek eljuttatott közleményükben. Az egyetem egyúttal a nyilvánossághoz fordul és bárki számára elérhetővé teszi az ügyhöz kapcsolódó dokumentációját.

"Június 1-jén készítettünk egy belső hírlevelet az alapítványi modellváltásról, részben tájékoztatás, részben dokumentálás céljából. A hírlevélben időrendben látható minden esemény és tény, ami a modellváltással kapcsolatos. A 2020. június 4-i eseményekről külön melléklet készült. Ezeket most a nyilvánosság számára elérhetővé tesszük, mert úgy döntöttünk, hogy a folyamatot átláthatóvá kell tenni a közvélemény számára is.

Hiszünk a transzparenciában, az igazságban, a tényekben, hiszünk az egyetemi autonómiában, a hallgatóinkban, oktatóinkban, munkatársainkban"

- hangsúlyozzák közleményük végén.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak nyilatkozata

A közelmúlt eseményeire reagálva (beleértve Upor László rektorhelyettes ki-nem-nevezését, az intézmény alapítványi fenntartásúvá alakítását és az ezekkel kapcsolatos sajtómegjelenéseket) a Színház- és Filmművészeti Egyetem (továbbiakban: egyetem) alulírott hallgatói (továbbiakban: hallgatók) az alábbi nyilatkozatot teszik:

-          A hallgatók nehezményezik a kommunikáció formáját, illetve hiányát a fenntartó minisztérium részéről az egyetem modellváltásával kapcsolatos részleteket illetően. A hallgatók hisznek abban, hogy az egyetemi polgárság nyitott a kommunikációra és a közreműködésre, éppen ezért a 155 éves intézmény jövőjéről való tiszta párbeszédet elengedhetetlennek tartják.

-          A hallgatók méltatlannak tartják, hogy az egyetem vezetősége a sajtóból értesül egy olyan fontos információról, mint az alapítványi fenntartásúvá válás előrehozott időpontja, megítélésük szerint ez nem partneri viszonyra enged következtetni. A hallgatók szeretnék jelezni, hogy számítanak a minisztérium együttműködésére, melynek része az egyeztetés és a folyamatos, átlátható kommunikáció.

-          A hallgatók értetlenül állnak a tény előtt, miszerint a fenntartó minisztérium elmulasztotta az egyetem felelős vezetőségének modellváltással kapcsolatosan összegyűjtött kérdéseit tételesen megválaszolni. Kérik, hogy a fenntartó minisztérium ennek pótlására a lehető leghamarabb kerítsen sort.

-          A hallgatók nem találják indokoltnak, hogy a fenntartó minisztérium nem méltatja figyelemre az egyetem vezetőinek azt a meglátását, miszerint a modellváltás előkészítéséhez a rendelkezésre álló időnél többre van szüksége az intézménynek, nem beszélve arról, hogy más, modellt váltó egyetemek esetében több ideig volt lehetőség az átalakulás részleteit kidolgozni (pl. MOME). Tisztában vannak vele, hogy minden művészeti egyetemen cél a modellváltás meglépése, azonban az aránytalanul kevés időre, amit egyetemük rendelkezésére bocsátottak, a hallgatók szeretnének magyarázatot kapni.

-          A rendelkezésükre álló információk (a június 4-ei parlamenti ülésen a modellváltással kapcsolatban elhangzottak) alapján a hallgatók nem érzik magukat biztosítva afelől, hogy az egyetem a jövőben is megmaradhat olyan autonóm intézménynek, ahol az oktatásban a művészeti értékek állnak mindenek felett, ahol a tanárok és diákok a szabad, kreatív gondolkodás jegyében dolgoznak továbbra is, politikai befolyásoltságtól mentesen. Szeretnék, hogyha a fenntartó minisztérium írásban biztosítaná őket és az egyetemet afelől, hogy az oktatásban ilyen tekintetben nem történik változás.

-          A hallgatók elfogadhatatlannak tartják, hogy a fenntartó minisztérium hónapokig nem reagált a 2019. december 2-án továbbított rektorjelölésről szóló jogszerű határozatra. Upor Lászlót demokratikus úton választotta meg az egyetem rektorjelöltnek, a hallgatók a Szenátus hallgatói képviseletén keresztül részt vehettek a jelölt megválasztásában, és továbbra is támogatásukat fejezik ki Upor László rektorjelölt felé.

-          A hallgatók elutasítják az egyetemet ért rágalmakat, miszerint egyetemükön ideológiák mentén folyik a képzés. Kijelentik, hogy az egyetemen az oktatást kizárólag művészeti és szakmai értékek határozzák meg, melyek színvonala itthon és nemzetközileg is megkérdőjelezhetetlen. Megalapozatlannak tartják az egyetemre ragasztott „balliberális” címkét. A hallgatók megerősítik, hogy az oktatás folyamán az oktatók elhatárolódnak mindennemű politikai hovatartozástól. Mind a felvételi eljárás, mind a tanulmányi eredmények értékelése tisztán és egyértelműen szakmai szempontok alapján történik. Oktatóik lehetővé teszik a hallgatók számára, hogy színházi és filmes munkáikban a saját vízióik szerint, szabadon gondolkodhassanak, politikai beállítottságtól függetlenül. Az egyetemi közösség számára a művészeti munka fontos, mindenek felett álló érték. Az alkotás közös érdeke tartja össze az egyetem dolgozóit és hallgatóit, akik már többször bebizonyították, jól tudnak együttműködni egy gondosan felépített, akkreditált, magas színvonalú képzés keretein belül.

-          A hallgatókban felmerül tehát a kérdés, hogy miért kell mégis rágalmakkal szembesülnie egyetemüknek. A hallgatók szeretnék kifejezni, hogy az egyetemet lejárató híreszteléseket igazságtalannak, és csak a megbízható újságírás keretein kívül értelmezhetőnek tartják.

-          A hallgatók kijelentik, hogy nyitottak a kommunikációra, Hallgatói Önkormányzatuk segítségével élnek egyetemi polgári jogaikkal, és örömmel fogadják, ha a fenntartó minisztérium partnerként tekint rájuk, hiszen az egyetem nem csak egy intézmény, hanem egy közösség, melynek dolgozói és tanári kara mellett hallgatói is felelős polgárságát alkotják.

Alulírott hallgatók kijelentik, hogy nyilatkozatuk megírása nem az oktatók, illetve a vezetőség kezdeményezésére született, jelen sorok megfogalmazásában csak hallgatók vettek részt, a nyilatkozat tartalma alulírott hallgatók saját felelőssége.

 

„A sietség oka nehezen érthető” – A Színház- és Filmművészeti Egyetem közleménye

Kapcsolódó

„A sietség oka nehezen érthető” – A Színház- és Filmművészeti Egyetem közleménye

Közleményben reagált a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetése az intézménnyel kapcsolatos törvénytervezetre. Mint írják, bíznak benne, hogy az egyetem és a fenntartó érdekei közösek.

Kiállnak Upor László rektorjelölt mellett kollégái és hallgatói 

Kiállnak Upor László rektorjelölt mellett kollégái és hallgatói 

Több mint nyolcvan színházi dramaturg, és az SZFE Doktori Iskolájának negyven hallgatója állt ki nyilatkozataiban a Színház- és Filmművészeti Egyetem múlt héten megszavazott rektorjelöltje, Upor László dramaturg, fordító és egyetemi tanár szakmai és emberi integritása mellett.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Az igazi függetlenséghez fel kell nőni” – Székely Csaba is megszólalt a Junior Prima-ügy kapcsán

A szeptember 20-i Junior Prima díjátadón az egyik díjazott, Vilmányi Benett személyes nézeteire hivatkozva nem vette át a kitüntetést, melynek kapcsán a kulturális élet több szereplője kifejtette álláspontját.
Klasszikus

Egy húszéves zseni rémtörténete – korai Mahler-mű hangzik el a Müpában

A panaszos dal, Gustav Mahler első, teljes egészében fennmaradt műve a Grimm-testvérek hátborzongató meséjén alapszik. Bár a zeneszerző később két tételesre rövidítette ifjúkori művét, újrafelfedezése után igen népszerű lett az eredeti verzió is, amely most először hangzik el Magyarországon.
Vizuál

„Csak a magammal vitt pálinka mentett meg a fagyhaláltól” – Ata Kandó fotókiállítása az 1956-ban elmenekült gyerekekről

„Azoknak az embereknek, különösen a gyerekeknek a sorsát akartam megmutatni, akik nagyobb szabadságért harcoltak a kommunista Magyarországon” – mondta a 103 évet élt Ata Kandó fotóművész egy korábbi interjújában az 1956-os menekülthullám idején készített gyerekportréi kapcsán. Ezekből a képekből láthatunk most egy válogatást a PaperLab Galériában, Messzemenők címmel. 
Vizuál

Több ezer műtárggyal várja a látogatókat az Art Market Budapest

Több mint ötszáz kiállító művésszel és több ezer alkotással várja az Art Market Budapest az érdeklődőket október 6-9. között a Bálnában. Közép- és Kelet-Európa vezető művészeti vásárát a Duna-parti épület négy emeletén összesen mintegy 8.000 négyzetméteren építik fel. A vásár idei díszvendége Szerbia.
Színház

Játék! – Ádám és Éva, kifordítva

Október 14-én érkezik a SzínházTV online felületére Vinnai András Garzonpánik című darabja, Szabó Győzővel, Klem Viktorral és Pálos Hannával a főszerepben. Játsszon a Fidelióval, és kövesse Ön is az előadást kényelmesen, a kanapéjáról!

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: Tanuljunk meg angolul!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a napokban elhunyt világhírű rapperről, Coolióról emlékezett meg, akit egy interjú során kapott lencsevégre.
Vizuál ajánló

Díjnyertes szlovén filmek érkeznek a Toldiba

Valahol a Bridget Jones és a Trainspotting közt elhelyezkedő, különleges hangulatú történet, egy egzisztenciális thriller a fekete komédia elemeivel vegyítve, valamint egy váratlan találkozás az idősek otthonában. Három kortárs alkotást láthatunk október végén a Szlovén Filmnapokon.
Vizuál ajánló

Kiállítással, művészeti vásárral és divatbemutatóval vár az idén 40 éves FISE

Az iparművészet minden területét felölelő kiállítás nyílik október 6-án a B32 Galériában. A tárlaton 185 kiállító, csaknem kétszáz alkotása látható majd egészen október 20-ig. A kiállítás mellett iparművészeti vásárral, divatbemutatóval és két új FISE kiadvánnyal is készülnek.
Vizuál ajánló

Több ezer műtárggyal várja a látogatókat az Art Market Budapest

Több mint ötszáz kiállító művésszel és több ezer alkotással várja az Art Market Budapest az érdeklődőket október 6-9. között a Bálnában. Közép- és Kelet-Európa vezető művészeti vásárát a Duna-parti épület négy emeletén összesen mintegy 8.000 négyzetméteren építik fel. A vásár idei díszvendége Szerbia.
Vizuál magazin

„Csak a magammal vitt pálinka mentett meg a fagyhaláltól” – Ata Kandó fotókiállítása az 1956-ban elmenekült gyerekekről

„Azoknak az embereknek, különösen a gyerekeknek a sorsát akartam megmutatni, akik nagyobb szabadságért harcoltak a kommunista Magyarországon” – mondta a 103 évet élt Ata Kandó fotóművész egy korábbi interjújában az 1956-os menekülthullám idején készített gyerekportréi kapcsán. Ezekből a képekből láthatunk most egy válogatást a PaperLab Galériában, Messzemenők címmel.