Vizuál

A szivárványszínű rézkarc mestere – 90 éves lenne Gross Arnold

2019.11.25. 16:30
Ajánlom
A művész, aki "karácsonyfa-opusznak" titulált, zsúfolt képein különleges mesevilágot alkotott, hogy a valóság gondja, baja, bánata és szörnyűségei elől legyen hova menekülni. 1929. november 25-én született Gross Arnold festőművész, grafikus. 

Romániában, Tordán született, első tanítómestere édesapja, Gross Károly festő és rajztanár volt. Gyerekkorától nem is készült másnak, "csak" képzőművésznek, az iskolában tanárai jóindulatának köszönhette, hogy nem kellett osztályt ismételnie. A család 1940-ben Nagyváradra költözött, innen szökött át 1947-ben Magyarországra.

Egy hátizsákkal, benne rajzaival érkezett Pestre, ahol érettségi nélkül felvették az Iparművészeti Főiskolára.

1949-ben a grafikai tanszék átkerült a Képzőművészeti Főiskolára, itt szerzett diplomát. A főiskolán Barcsay Gyula, Hincz Gyula, Kádár György, Konecsni György és Koffán Károly voltak mesterei, de erősen hatott rá Van Eyck, Kondor Béla és Szabó Vladimir művészete is.

fortepan_106400-150007.jpg

Gross Arnold grafikus Keleti Károly utcai lakásában, 1970 (Fotó/Forrás: Fortepan/adományozó: Hunyady József)

Festőnek készült, majd Rembrandt és Dürer rézkarcait tanulmányozva maga is sokszorosítható grafikákat kezdett készíteni. Folyamatosan dolgozott a rézkarc műfajának megújításán, hogy

a korábbi egyhangú, fekete-fehér műveket a szivárvány színeiben pompázó, sodró lendületű, mégis nyugalmat és harmóniát sugárzó alkotások váltsák fel.

Művein egyetlen apró négyzetmilliméter sem maradhat szabadon, minden helyet sajátos tündérvilágának városai és lakói, apró lényei, virágai, fái, csodanövényei népesítik be (A művészet dicsérete, Beszélgetések a barátságról, Reneszánsz, Római ünnep, Brüsszeli vasárnap, Madarak kertje).

A neves író, Szentkuthy Miklós "karácsonyfa-opusznak" nevezte Gross művészetét, mert képeinek látszólagos túlzsúfoltsága díszes karácsonyfára emlékezteti a szemlélőt.

Nem titkoltan mesevilágot ábrázolt képein, mert - ahogy ars poeticáját is megfogalmazta - annyi gond, baj, bánat és szörnyűség vesz körül minket, hogy azt nem szabad még a művészetbe is beengedni.

Hagyományos, de nem régimódi művésznek vallotta magát, ugyanakkor vállalta a "nagy gyerek" minősítést is; sokáig maga is készített játékvonatokat, mozdonyokat, és szenvedélyesen gyűjtötte a maketteket. A nyolcvanas évek közepétől újabb "szenvedélye" lett az ásványok gyűjtése, amelyek természet adta ragyogásukkal, színeikkel nagy hatással voltak rézkarcai színezésére.

gross_muveszek_kertje_jaszi_galeria-152335.png

Gross Arnold: Művészetek kertje (Fotó/Forrás: Jászi Galéria)

Élete során mintegy 150 rézkarcot, emellett számos reprodukciót, toll-, tus- és ceruzarajzot készített. Technikáját otthoni rézkarcgépén tökéletesítette, formákkal, színekkel kísérletezett.

Nagyméretű kompozíciói közül a Művészek kertje a Hotel Duna Intercontinentalban, a Kertvárosi álom pedig a Buda Penta Hotelben található.

Könyvei is nagy sikert arattak; az Adamis Annával közösen készített Versek és képeket, valamint az 1985-ben megjelent Gross Arnold emlékkönyve szinte pillanatok alatt elfogyott a boltokból.

2008-ban több mint száz művét bemutató albuma jelent meg saját kiadásában, amelyben képeivel a világról, a természetről, az emberekről, férfi és nő kapcsolatáról, utazásról vallott.

Több egyéni kiállítása volt Magyarországon, de neve a külföldi közönség körében is ismerősen cseng, hiszen többször állított ki Rómában, Tokióban, Amszterdamban, Londonban, Los Angelesben, Hamburgban és Bécsben. 1966-ban és 1968-ban a Krakkói Grafikai Nemzetközi Biennálén nemzetközi első díjat kapott, képeit megvásárolta a varsói múzeum.

fortepan_106395-150002.jpg

Gross Arnold grafikus Keleti Károly utcai lakásában, 1970 (Fotó/Forrás: Fortepan/adományozó: Hunyady József)

2014 szeptemberében Budapesten, Újbuda kulturális negyedében a művész kezdeményezésére és részvételével nyílt meg az ARNOLDO galéria és kávézó, amely nemcsak művészetének, hanem játékos személyiségének is emléket állít.

Gross Arnold 2015. január 22-én hunyt el Budapesten.

Munkásságáért 1955-ben és 1967-ben Munkácsy Mihály-díjat kapott, 1987-ben érdemes művész lett, 1995-ben Kossuth-díjjal tüntették ki, 2008-ban a Pro Urbe Budapest, 2014-ben a Nemzet Művésze díjat vehette át. 2009-ben Torda város díszpolgára lett. 1993-tól volt a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja.

86 éves lenne Gross Arnold

Kapcsolódó

86 éves lenne Gross Arnold

A Kossuth- és Munkácsy-díjas grafikus, a Nemzet művésze 1929. november 25-én az erdélyi Tordán látta meg a napvilágot.

Gross Arnold mesevilágot alkotott

Gross Arnold mesevilágot alkotott

Az életének 86. évében elhunyt Kossuth- és Munkácsy-díjas grafikusra Szepes Hédi művészettörténész emlékezett.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

Szégyen, Hamlet, A bajnok, Az ember tragédiája – többek között ezeket a produkciókat ajánlották azok a színházi alkotók, akiket a december 9-i tüntetésen kérdeztünk meg arról, mire hívnák el a politikai döntéshozókat.
Klasszikus

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Színház

Megszavazta a Parlament az új színháztörvényt

115 igen szavazattal elfogadta az Országgyűlés a kulturális törvénycsomagról szóló törvényjavaslatot, amely miatt hétfőn ezrek tüntettek a Madách téren.
Vizuál

Tíz új európai filmet kínál az ArteKino Filmfesztivál az interneten

December 31-ig tart az ArteKino Filmfesztivál, amely tíz új európai filmhez biztosít ingyenes, online hozzáférést. A filmbarátok kényeztetésére minden filmet magyar felirattal láttak el, sőt rendezői nyilatkozatot, szinopszist és filmajánlót is mellékeltek hozzájuk. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál rajzolj nekem

Illusztrátoroktól kérhetsz személyre szóló rajzot karácsonyra

A legviccesebb kérésekről vagy a legemlékezetesebb kliensekről kérdeztük az illusztrátorokat a Pagony lassan hagyományosnak számító karácsony előtti jótékony rajzolása kapcsán.
Vizuál magazin

Elfajzott művészet a javából – Vaszilij Kandinszkij

Olyan művészetet akart teremteni, amely megszabadul a tárgyi ábrázolásból. A szovjetek elől Németországba menekült, a nácik elől Franciaországba. 75 éve hunyt el Vaszilij Kandinszkij.
Vizuál ajánló

Festőnek született, nem igazgatónak – Életműkiállítás nyílt Farkas István műveiből

Kihűlt világ címmel a 75 éve Auschwitzban meggyilkolt Farkas István életművét bemutató kiállítás nyílt december 12-én a Nemzeti Galériában.
Vizuál hír

Előkerült egy lopott Klimt

Egy 1997-ben az észak-olaszországi Piancenza egyik galériájából ellopott Gustav Klimt-portré bukkant fel Olaszországban.
Vizuál gyász

Elhunyt Varga Imre szobrászművész

A neves művész életének 97. évében, hosszan tartó, türelemmel viselt betegség után december 9-én hunyt el otthonában - tette közzé honlapján a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) kedden.