Vizuál

A szomorúság háromszöge, a Közel és a Szent pók tarolhat az idei Európai Filmdíjakon

2022.11.10. 14:45
Ajánlom
Három alkotás is négy jelöléssel vág neki az Európai Filmdíjaknak, de szintén jó esélyekkel indul a Fűző és az Alcarrás című film. Az elismeréseket december 10-én adják át.

Közzétette az Európai Filmakadémia, hogy idén mely alkotások szállnak versenybe az Európai Filmdíjakért. Az elismerést 35. alkalommal adják át, a gálára idén december 10-én kerül sor Reykjavíkban.

Az idei év legnagyobb esélyesei között három film szerepel: Ruben Östlund A szomorúság háromszöge, Lukas Dhont Közel, illetve Ali Abbasi Szent pók című alkotása is négy kategóriában érintett.

Mindhárom mű idén Cannes-ban debütált, ahonnan végül díjjal távoztak.

Az Arany Pálmát Ruben Östlund szatírája hozta el, amelyet kritikánkban nem győztünk dícsérni.

A nyugati ember tengeribetegsége – Megnéztük az év legjobb filmjét

Kapcsolódó

A nyugati ember tengeribetegsége – Megnéztük az év legjobb filmjét

Akinek pénze van, az bármit megtehet, és meg is tesz, akinek pedig nincs, annak hirtelen elvei lesznek – nagyjából így lehetne összegezni Ruben Östlund új filmjének központi gondolatát. A szomorúság háromszöge teljes joggal söpörte be a cannes-i Arany Pálmát.

Marie Kreutzer szintén okkal reménykedhet, Fűző című filmjét ugyanis három kategóriában jelölték, köztük a legjobb női főszereplőnek járó elismerésért versenyezhet Vicky Krieps. Míg a spanyol Alcarrás két kategóriában érintett.

Sisi káromkodik és az asztalra csap a róla készült új filmben

Kapcsolódó

Sisi káromkodik és az asztalra csap a róla készült új filmben

Sisi egy vízzel teli kád alján fekszik, kétségbeesett szobalányai pedig felette állva számolják, mennyi ideig tudja visszatartani lélegzetét – így kezdődik az osztrák császárnéról szóló életrajzi dráma, a Fűző, amelyet a Szemrevaló Filmfesztiválon láthatnak először a nézők.

Külön díjazzák a legjobb vígjátékokat is, ahol remek esélyekkel indul Fernando León De Aranoa A jó főnök című filmje, amely okos, elgondolkodtató és szórakoztató forgatókönyve mellett Javier Bardem parádés alakítása miatt is emlékezetes mozi. 

Ilyen főnök csak a filmekben van

Kapcsolódó

Ilyen főnök csak a filmekben van

Javier Bardem felejthetetlen módon alakít A jó főnök című filmben, amely mindamellett, hogy rendkívül humoros és izgalmas, olyan témákról is beszél, mint az emberi méltóság, a hatalom személyiségtorzító ereje és a nagyvállalatok képmutatása.

Legjobb film

 • Alcarrás (r.: Carla Simón)
 • Közel (r.: Lukas Dhont)
 • Fűző (r.: Marie Kreutzer)
 • Szent pók (r.: Ali Abbasi)
 • A szomorúság háromszöge (r.: Ruben Östlund)

Legjobb rendező

 • Lukas Dhont (Közel)
 • Marie Kreutzer (Fűző)
 • Jerzy Skolimowski (EO)
 • Ali Abbasi (Szent pók)
 • Alice Diop (Saint Omer)
 • Ruben Östlund (A szomorúság háromszöge)

Legjobb színésznő

 • Vicky Krieprs (Fűző)
 • Zar Amir Ebrahimi (Szent pók)
 • Léa Seydoux (Egy szép reggelen)
 • Penélope Cruz (Párhuzamos anyák)
 • Meltem Kaptan (Egy anya George W. Bushsal szemben)

Legjobb színész

 • Paul Mescal (Aftersun)
 • Eden Dambrine (Közel)
 • Elliott Crosset Hove (Isten földje)
 • Pierfrancesco Favino (Nosztalgia)
 • Zlatko Burić (A szomorúság háromszöge)

Legjobb forgatókönyvíró

 • Carla Simón & Arnau Vilaró (Alcarrás)
 • Kenneth Branagh (Belfast)
 • Lukas Dhont & Angelo Tijssens (Közel)
 • Ali Abbasi & Afshin Kamran Bahrami (Szent pók)
 • Ruben Östlund (A szomorúság háromszöge)

A további kategóriák jelöltjei az Európai Filmdíjak oldalán érhető el.

Fejléckép:Jelenet A szomorúság háromszöge és a Szent pók című filmből (Fotó/Forrás: Vertigo Média)

Szép, szánalmas élet

Kapcsolódó

Szép, szánalmas élet

Kellemetlen, frusztráló jelenetek sokaságát kell végignéznünk a Rimini című film során, de megéri, Ulrich Seidl drámája ugyanis megmutatja, hogyan lehet gyönyörködni az emberi esendőségben is. 

Az 5 legjobb jelenet dán filmekben

Az 5 legjobb jelenet dán filmekben

Hátborzongatóan szép pillanatok tömkelegét lehetne felsorolni olyan rendezők, mint Lars von Trier, Susanne Bier, Thomas Vinterberg vagy Anders Thomas Jensen filmjei kapcsán. Szubjektív válogatásunkban összegyűjtöttük, ránk mely jelenetek tették a legnagyobb hatást.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Dinyés Dániel kapja az Art is Business Fidelio-díját

Idén negyedik alkalommal adják át az Art is Business Díjakat azon vállalati és kulturális szereplőknek, akik az elmúlt időszakban jó példával jártak elől. A Fidelio – Kulturális mecénás elismerés idei nyertese: Dinyés Dániel karmester, zeneszerző, a Szegedi Nemzeti Színház zenei vezetője.
Klasszikus

„Csak egy közös ügy létezik” – Beszélgetés Dinyés Dániellel

Dinyés Dániel egész életében különösen figyelt arra, hogy művésztársait lehetőségeihez képest segítse. Ennek hitelességét erősíti, hogy ő maga nem is szívesen beszél róla. Nemes gesztusairól kizárólag szűk környezete és az érintettek tudnak. 2022-ben a zeneszerző-karmester veheti át az Art is Business Fidelio-díját, amellyel azokat az alkotókat ismerik el, akik saját erejükből, ellenszolgáltatás nélkül támogatják a művészeti szektort.
Vizuál

Szellemidézés a mezőszemerei kertek alján – Hamarosan nyílik Bukta Imre új kiállítása

Külön erre az alkalomra festett képek, installációk és videómunkák fogadják a látogatókat Bukta Imre Műveljük kertjeinket! című átfogó tárlatán, amely kétségkívül az év kiállítása. A több mint ezer négyzetméter alapterületű Godot Kortárs Művészeti Intézetben (GICA) rendezett tárlat november 27-én nyílik.
Plusz

Hangolódjunk közösen! – Adventi programajánló a család minden tagjának

A gazdag kulturális programkínálatának köszönhetően a várakozás örömét, korosztálytól függetlenül, sokféleképpen megélhetjük az adventi időszakban: legyen az bábelőadás, koncert, múzeumpedagógiai foglalkozás vagy gyerektáncház. Mutatunk pár tippet, amely kihagyhatatlannak ígérkezik idén decemberben.
Klasszikus

Szerb győzelem, magyar második hely a Bartók Világversenyen

A 24 éves Veljko Nenadić kapta az első díjat a 2022-ben komponistáknak meghirdetett megmérettetés gálaestjén, műve szerepel majd a jövő évi, hegedűsöknek szóló forduló választható darabjai között is. A második díjat Thomas Kornél kapta.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál beszámoló

Szellemidézés a mezőszemerei kertek alján – Hamarosan nyílik Bukta Imre új kiállítása

Külön erre az alkalomra festett képek, installációk és videómunkák fogadják a látogatókat Bukta Imre Műveljük kertjeinket! című átfogó tárlatán, amely kétségkívül az év kiállítása. A több mint ezer négyzetméter alapterületű Godot Kortárs Művészeti Intézetben (GICA) rendezett tárlat november 27-én nyílik.
Vizuál ajánló

Tichy Gyula műveiből nyílt kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában

Először látható önálló tárlat a magyar szimbolizmus egyik kevésbé ismert alakjának műveiből. A mintegy nyolcvan festményt, metszetet és grafikát felvonultató kiállítást eredetileg a művész halálának centenáriumán, 2020-ban tervezték bemutatni.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Vihar-varázslat

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal az ukrajnai háború juttatta eszébe azt a különleges felhőt, amelyet a Sziget fesztiválon fotózott egy közelgő vihar előtt.
Vizuál ajánló

Vietnámi-magyar romantikus filmmel ünnepelhetünk jövőre Valentin-napon

Szűcs Dóra filmje felidézi a hetvenes évek Budapestjének különleges hangulatát, valamint elrepíti a nézőt az akkori, illetve a mai Vietnámba is. Az almafa virága című alkotás főszerepében Nari Nguyen és Koltai-Nagy Balázs látható. A film teasere a cikkben!
Vizuál ajánló

November végi melankólia – Újra átélhetjük nagyvásznon Tarr Béla filmjeit

Retrospektív vetítéssorozattal tiszteleg a Cirko-Gejzír a magyar kortárs filmművészet egyik legkiemelkedőbb alakja előtt. November 25. és 27. között ugyanis Tarr Béla filmográfiájában merülhetünk el.