Vizuál

A tanári szoba című német film nyerte a LUX közönségdíjat

2024.04.17. 13:50
Ajánlom
„Ez az elismerés kiemeli a tanárok, társadalmunk meg nem énekelt hőseinek alapvető szerepét. A legnagyobb tisztelettel nekik ajánljuk ezt a díjat” – fogalmaztak a film alkotói a díj kapcsán.

Az Európai Parlament (EP) és az Európai Filmakadémia közös filmművészeti díját évente ismerik oda ötven százalékban a képviselők, ötven százalékban az európai nézők szavazatait figyelembe véve. A legjobb európai filmnek járó LUX közönségdíjat idén Ilker Çatak Oscar-jelölt A tanári szoba című alkotása nyerte el – jelentették be Brüsszelben április 16-án.

A tanári szoba főhőse egy fiatal, idealista középiskolai tanárnő, aki elhatározza, hogy maga veszi kezébe az iskolai lopások felderítését.

Rejtett kamerával leleplezi a tolvajt, ám ez olyan események láncolatát indítja el, amelyeknek komoly hatása lesz az egész iskolai közösségre, őt magát pedig megoldhatatlan dilemma elé állítják.

Ilker Çatak, a film rendezője és társforgatókönyvírója, Johannes Duncker forgatókönyvíróval és Ingo Fliess producerrel együtt megfogalmazott közös közleményükben a közönségnek és az EP képviselőinek is köszönetet mondtak a díjért, és hangsúlyozták, mélyen megtisztelő számukra, hogy az alkotás széleskörű fogadtatásra talált az európai és Európán kívüli nézők körében.

Ez az elismerés kiemeli a tanárok, társadalmunk meg nem énekelt hőseinek alapvető szerepét. A legnagyobb tisztelettel nekik ajánljuk ezt a díjat

– írták.

A LUX közönségdíjra jelölt alkotások között szerepelt még Estibaliz Urresola Solaguren spanyol rendező A méhek húszezer fajtája és a finn Aki Kaurismaki Hulló levelek című játékfilmje, valamint Nicolas Philibert francia rendező Az Adamanton és az észt Anna Hints Smoke Sauna Sisterhood című című dokumentumfilmje.

Szorongásaink is elpárolognak az észt füstszaunákban

Kapcsolódó

Szorongásaink is elpárolognak az észt füstszaunákban

Füstös-homályos izzasztókamra, fedetlen testrészek, nyers intimitás, mágikus rituálék, nevetés és sírás – a tradicionális észt szaunakultúrába vezet be minket a Smoke Sauna Sisterhood című, szemkápráztató dokumentumfilm.

„Véleményünk szerint valamennyi jelölt nyertes volt, és valamennyi film felhívja a figyelmet arra, hogy miközben a mozi erősíti a képzeletünket, sokféle nézőpontból mutatja be világunkat, képes kiszélesíteni látásmódunkat és gondolkodásunkat” – idézte a honlap Mike Downeyt, a LUX válogatóbizottságának tiszteletbeli elnökét, egyben az Európai Filmakadémia elnökét.

Az EP először 2007-ben ítélte oda a LUX-díjat. Az elismerést 2020 óta az Európai Filmakadémia (EFA) közönségdíjával összevonva LUX közönségdíjként adják át. Tavaly a Közel című belga dráma nyerte el a díjat.

Fejléckép: Jelenet A tanári szoba című filmből (Fotó/Forrás: Mozinet)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Klasszikus

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus

Faültetéssel ünnepelte pályafutásának ötvenedik évfordulóját Kobayashi Ken-Ichiro

Egy japán cseresznyefát ültetett el a MÁV Szimfonikus Zenekar székházának kertjében nemzetközi karrierje ötvenedik évfordulója alkalmából a világhírű karmester, Kobayashi Ken-Ichiro.
Jazz/World

Ha uralod a csöndet, a tiéd lehet – beszélgetés João Camarero brazil gitárművésszel

João Camarero rendkívül kellemes beszélgetőpartner és hihetetlenül kifinomult játékú előadóművész, akiből a világ legtermészetesebb módján árad a zene. A brazil gitárművésszel a budapesti fellépését megelőző napon beszélgettünk.
Vizuál

Enyedi Ildikó megkezdte új filmje, a Csendes barát forgatását

A németországi helyszínek felvétele után május 28-án Magyarországon folytatódik Enyedi Ildikó legújabb filmjének forgatása. A most készülő, szerzői alkotás érzelmes utazás az időn keresztül, némi humorral fűszerezve.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A Molnár Judit Lilla–Török Krisztián alkotta páros nyerte az idei Esterházy Art Dating pályázatot

Idén tavasszal tíz kurátor és húsz képzőművész ismerkedett egymással az Esterházy Art Dating során. A párosok végül bemutatták terveiket a kuratórium előtt, akik a Molnár Judit Lilla–Török Krisztián alkotta páros kiállításkoncepcióját találták a legkiemelkedőbbnek.
Vizuál ajánló

Trópusi depresszió – Kudász Gábor Arion fotókiállítása Szentendrén

Befejezetlen épületek, soha meg nem nyitott vasútvonalak, növényzet által benőtt romok, különös pózokban megfagyott emberek és csoportok. Kudász Gábor Arion vietnámi utazásának fotóanyagából nyílt kiállítás a szentendrei Vajda Múzeum PhotoLab kiállítóterében.
Vizuál magazin

Miért kellett saját példaképe elől az asztal alá rejtőznie Lars von Triernek?

Soha ne találkozz a hőseiddel, tartja a régi mondás. Úgy látszik, van, aki komolyan is gondolja ezt: a dán filmművészet egyik legnagyobb alakja ugyanis szó szerint elbújt, hogy elkerülje a találkozást – az amerikai filmművészet szintén egyik legnagyobb alakjával.
Vizuál hír

Enyedi Ildikó megkezdte új filmje, a Csendes barát forgatását

A németországi helyszínek felvétele után május 28-án Magyarországon folytatódik Enyedi Ildikó legújabb filmjének forgatása. A most készülő, szerzői alkotás érzelmes utazás az időn keresztül, némi humorral fűszerezve.
Vizuál hír

Csütörtöktől vasárnap estig több ifjúsági film ingyen nézhető a FILMIO-n gyereknap alkalmából

A magyar filmek streaming platformja május utolsó hétvégéjén ingyenesen elérhetővé tesz olyan közönségkedvenc, kiváló minőségben felújított magyar filmklasszikusokat, mint a Keménykalap és krumpliorr vagy a Szeleburdi vakáció.