Vizuál

A Tate-ben jövőre is magasra teszik a lécet

2016.04.20. 14:58
Ajánlom
A Tate Modern 2017-re is nagyszabású tárlatokat tervez; az eddigi legátfogóbb Modigliani-kiállítás, Giacometti és David Hockney munkái, valamint a melegek egyenlő jogainak ünnepe és az amerikai fekete művészet is szerepet kap jövőre.

Amedeo Modigliani a huszadik század elejének egyik legjelentősebb festője volt, különösen híresek aktképei és portréi. A művész Nu couché című aktfestményéért fizették minden idők második legmagasabb árverési összegét. A százéves kép 170,4 millió dollárt, azaz 50 milliárdot ért egy kínai vásárlónak a Christie's 2016-os árverésén. A Modigliani-kiállítás 2017 novemberében lesz.

Tate Modern London

Tate Modern London

A galériában jövő májusban Alberto Giacometti munkáiból is kiállítást rendeznek. David Hockney 80. születésnapja alkalmából pedig a művész alkotásait: festményeit, nyomatait, fényképeit, valamint videóit és digitális munkáit gyűjteményes tárlaton mutatják be. Ez a tárlat 2017 februárjától tekinthető meg a Tate Modern kedden közzétett jövő évi programja szerint.

Először kerül nő a londoni Tate Modern élére

2016. januári cikkünk szerint Frances Morris nemcsak az első nő, hanem egyben az első brit is a múzeum igazgatói székében.

A múzeumban 2017 áprilisában, a melegeket kriminalizáló brit törvény megszüntetésnek 50. évfordulóján Queer British Art címmel nyílik kiállítás.

A Soul of a Nation: Art in the Age of Black Power című tárlat az amerikai fekete művészetről ad képet az 1963. és 1983. közötti időszakban. A Red Star Over Russia című kiállítás pedig az októberi forradalom centenáriumán emlékezik a korszak művészetére.

A Tate Modernben emellett az egykor Londonban élő impresszionistákkal és kortárs művészek - köztük Wolfgang Tillmans, a Turner-díjas Rachel Whiteread, valamint Emilia és Ilja Kabokov - alkotásaival is találkozhat majd a közönség.

Átalakítják a Tate Modernt

Júniusban nyílik meg a londoni Tate Modern új, tízemeletes épülete, az intézmény 260 millió fontot felölelő átalakítási munkálatainak egyik gyümölcseként. Bár szűkösek a forrásai, továbbra is ingyen lesz a belépés.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.
Vizuál

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál kiállítás

A naiv festő, aki egy szenttől kapta tudását

60 év felett kezdett el festeni, és úgy vált az egyik meghatározó roma művésszé itthon, hogy csak két általánost végzett el. Balázs Jánosnak nem volt könnyű élete, de mindig elfogadta sorsát - egyedül az alkotás érdekelte.
Vizuál Film

Heavy metál partival és mozgó szaunával érkeznek a finn filmek

A finn filmes kultúra legjavába nyerhetünk betekintést február 6. és 10. között, a nyolcadik Finn Filmnapokon  Az idén 15 éves magyarországi Finn Intézet (FinnAgora) díjnyertes dokumentumfilmeket, nagyjáték- és rövidfilmeket hoz el a budapesti Toldi moziba.
Vizuál bécs

Másfél évre bezár a bécsi Freud Múzeum

A népszerű osztrák kiállítóhely egy nagyszabású felújítás miatt már csak február 28-ig látogatható.
Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Vizuál ludwig múzeum

Szavazzon, hogy a Ludwig múzeumé legyen a legjobb kiállítás díja!

A Global Fine Art Awards (GFAA) 2019 díjra A Permanens Forradalom. Mai ukrán képzőművészet című válogatást jelölték 31 ország további 93 nomináltjával együtt. Január 27-ig a közönség is szavazhat az egyik díjra.