Vizuál

A terek végrendelkezése – Gergye Krisztián kiállítása Szentendrén

2021.09.21. 13:45
Ajánlom
Akvarelljeit mutatja be Gergye Krisztián kortárs táncművész és koreográfus a szentendrei MANK Galériában, amely helyet ad továbbá egy transzformatív performansznak is szeptember 25-én, 10 és 18 óra között.

Korábban több alkalommal foglalkoztunk már a fidelio.hu-n a hazai kortárs színház- és táncművészet kiemelkedő alkotója, Gergye Krisztián képzőművész oldalával: 2020-ban beszámoltunk a karantén idején született festményeinek kőszegi kiállításáról, majd arról is hírt adtunk, hogy alkotásait jótékony célra ajánlotta fel a független színházi dolgozók megsegítésére – a képek licitáláshoz lapunk biztosította a nyilvánosságot.

Idén szeptember elején A tér testamentuma címmel nyílt meg Gergye Krisztián önálló kiállítása a szentendrei MANK Galériában, ahol a művész számos akvarellje mellett Trifusz Péterrel közösen készített medence-térinstallációja is látható, amely eredetileg az Ahol a sötétség című szólóelőadás díszletének készült.

GergyeKrisztianATertestamentuma2021_09_08-36-130819.jpg

Látogatók A tér testamentuma című kiállításban (Fotó/Forrás: Csákvári Zsigmond / MANK Galéria)

„A húsz éve alapított, nevét viselő társulat mottója – »Nem csak tánc« – kifejezően utal sokirányú érdeklődésére és művészetközi kísérletezéseire” – mondta el a kiállítás megnyitóján Áfra János költő, műkritikus, aki a kiállított képek kapcsán egy lényeges közös pontra is felhívta a figyelmet: „A kiállítótérbe lépve rögtön szembetűnő, hogy a monokróm, kék-szürke árnyalatos képek mellőzik az élő alakok megjelenítését, így mintegy

lehetőséget adnak arra, hogy a képzetes szintjén mi is belépjünk egy-egy közegbe.

A bejárattól balra feltűnik egy házmedencét ábrázoló mű és egy, a színházi teret megidéző függöny, jobbra pedig egy tágas épületbelső, egy lépcső és egy tető képe, valamint ablakok, amelyek vonalán tovább szalad tekintetünk a galéria üvegfalán túlra, a szentendrei régi művésztelep kertje és a művészházak irányába” – fogalmazott Áfra János.

IMG_20210908_174752-130940.jpg

Gergye Krisztián alkotása A tér testamentuma című kiállításon (Fotó/Forrás: Várhegyi András / Fidelio)

A megfestett medencék, partszakaszok, tetők és enteriőrök eredeti funkciójuktól megfosztva a földön túli világ allegóriáiként léteznek. Sokszor a magától értetődő, ábrázoló jellegű térelemek, mint az úszósávok elválasztási pontjai, vagy a képmező térszerkesztésének irányai szimbólumokká válnak, melyek gazdagítják a képek jelentésbeli mélységeit.

Gergye Krisztián művészetében nem válnak szét a különböző művészeti ágak, így az akvarellfestményeit bemutató kiállításában is számos színpadi utalás érhető tetten. Festett terei sajátos teátrális helyszíneknek is tekinthetőek ugyanúgy, ahogy a hagyományos színpadokon is az előadóművészeten keresztül a hétköznapi életen túlmutató emelkedettség valósul meg.

GergyeKrisztianATertestamentuma2021_09_08-35-130818.jpg

Látogató A tér testamentuma című kiállításban (Fotó/Forrás: Csákvári Zsigmond / MANK Galéria)

„Mindig is foglalkoztattak a képzőművészeti alkotásokban rejlő mögöttes tartalmak, a koreográfiáimban gyakran indulok ki ilyen sűrű mondanivalójú képekből. A két terület párhuzamosan jelenik meg a művészetemben. A színpadképet is legtöbbször egyfajta festményként képzelem el, amely képes elemelni a látottakat és tágabb asszociációs keretet megnyitni a nézők előtt” – mondta el Gergye Krisztián.

Megnyitóbeszédében Áfra János megjegyezte: „A tér testamentuma cím – a Biblia két nagy részét felidézve – valamiféle transzcendens távlatot sugall, mintha itt a tereket érintő szövetségről lenne szó, vagy épp a terek végrendelkezéséről, amely viszont szövegek helyett képi helyzetek megragadásával történik. Nem véletlen, hogy az egyes munkák cím nélkül tűnnek fel a galériában.

Azt mutatja fel ez a kiállítás, amit az ember által épített, majd a használat után elhagyott, a természeti erők által szép lassan visszafoglalt terek kifejezni képesek.”

GergyeKrisztianATertestamentuma2021_09_08-19-131333.jpg

Gergye Krisztián A tér testamentuma című kiállításban (Fotó/Forrás: Csákvári Zsigmond / MANK Galéria)

Kísérlet az idő megállítására

A kiállítás helyet ad egy transzformatív performansznak is szeptember 25-én 10 és 18 óra között. A tér metamorfózisa című produkció kísérlet az idő megállítására, amelyben Gergye Krisztián egy olyan kihívás elé állítja saját magát, amely során egyéni kiállításának nyitvatartási idejében egy folyamatos jelenlétet igénylő előadásként is értelmezhető cselekményt hajt végre. Az esemény és a tér alakulását élőben, személyesen is, vagy akár az interneten keresztül, streamelve is figyelemmel kísérhetjük.

A nap során az adott térinstalláció folyamatos morfológiájának lehetünk szemtanúi, amit 18 órakor egy páros tárlatvezetés követ a kiállítás kurátora, Sipos Tünde és az alkotó közreműködésével. Az egész napos esemény koronájaként egy csaknem egyórás összművészeti performansz veszi kezdetét 19 órakor Gergye Krisztián szólóelőadásában.

IMG_20210908_185954-130942.jpg

Trifusz Péter térinstallációja Gergye Krisztián A tér testamentuma című kiállításán (Fotó/Forrás: Várhegyi András / Fidelio)

A tér testamentuma című kiállítás október 2-ig látogatható.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Meghalt Andrew Davis karmester

A világhírű angol karmestert, a Chicagói Lyric Opera korábbi zeneigazgatóját és számos neves operaház gyakori vendégét hosszú betegség után, nyolcvanéves korában érte a halál.
Klasszikus

Új operáján dolgozik Kurtág György

A kilencvennyolc éves zeneszerző a Klubrádiónak számolt be arról, hogy második operáját írja, amelyet a hetvenéves német szoprán, Maria Husmann számára komponál.
Színház

„A kutatóknak szükségük van inspirációt meríteni a művészetekből” – Karikó Katalin ellátogatott a Rózsavölgyi Szalon Nobel-díjról szóló előadására

Krausz Ferenc után újabb Nobel-díjas tudós, Karikó Katalin is megtekintette a Rózsavölgyi Szalon február közepén bemutatott A Díj című előadását, amely az „atombomba atyja és anyjaként” emlegetett Otto Hahn és Lise Meitner szenvedélyes párviadalát meséli el.
Színház

128. születésnapját ünnepli a Vígszínház – idén is megrendezik a Vígmajálist

Május 1-jén délután a Vígszínház meghirdeti a 2024/25-ös évad programját, majd a társulat tagjai részleteket adnak elő többek között olyan népszerű előadásokból, mint a Pinokkió, A Pál utcai fiúk, A padlás vagy A nagy Gatsby.
Könyv

Irodalom a Margitszigeten – jön a tavaszi Margó!

A fesztiválon mutatja be új kötetét mások mellett Háy János, Erdős Virág, Krusovszky Dénes és Cserna-Szabó András is. A közönség idén élő podcastfelvételeken is részt vehet a három nap során. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A hazai színjátszás kiválóságaival készül Herendi Gábor új filmje

A Kincsem és a Valami Amerika rendezőjének legújabb, Futni mentem című romantikus komédiája november 28-tól látható a mozikban. A közvetlen állami támogatás nélkül készülő produkciót rövid videóban jelentette be Udvaros Dorottya, Ember Márk és Lovas Rozi.
Vizuál hír

Megvannak az idei Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjasai

Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal.
Vizuál hír

Tiszteletbeli Arany Pálmát kap Cannes-ban Hajao Mijazaki animációs filmstúdiója

A világ legrangosabb szemléjének tiszteletbeli elismerését első alkalommal ítélik oda kollektíven. A legendássá vált Ghibli Stúdió nevéhez 1985-ös megalakulása óta számos felejthetetlen animációs film fűződik.
Vizuál ajánló

Ha május, akkor Artmozik éjszakája!

Oppenheimer, Szegény párák, Érdekvédelmi terület, Lefkovicsék gyászolnak, Magyarázat mindenre – néhány sikerfilm a közelmúltból, amelyet ismét átélhetünk az Artmozik éjszakáján, de a szervezők premier előtti vetítésekkel is készülnek.
Vizuál ajánló

Hamarosan megnyílik az Esterházy Art Dating díjazottjainak kiállítása

Kádár Emese képzőművész és Sárai Vanda kurátor sikeres együttműködésének lenyomata a hamarosan nyíló NOT_FOUND című kiállítás, melynek középpontjában az a gondolat áll: miként befolyásolja a digitalizáció az elmúlásról alkotott képzeteinket.