Vizuál

A terek végrendelkezése – Gergye Krisztián kiállítása Szentendrén

2021.09.21. 13:45
Ajánlom
Akvarelljeit mutatja be Gergye Krisztián kortárs táncművész és koreográfus a szentendrei MANK Galériában, amely helyet ad továbbá egy transzformatív performansznak is szeptember 25-én, 10 és 18 óra között.

Korábban több alkalommal foglalkoztunk már a fidelio.hu-n a hazai kortárs színház- és táncművészet kiemelkedő alkotója, Gergye Krisztián képzőművész oldalával: 2020-ban beszámoltunk a karantén idején született festményeinek kőszegi kiállításáról, majd arról is hírt adtunk, hogy alkotásait jótékony célra ajánlotta fel a független színházi dolgozók megsegítésére – a képek licitáláshoz lapunk biztosította a nyilvánosságot.

Idén szeptember elején A tér testamentuma címmel nyílt meg Gergye Krisztián önálló kiállítása a szentendrei MANK Galériában, ahol a művész számos akvarellje mellett Trifusz Péterrel közösen készített medence-térinstallációja is látható, amely eredetileg az Ahol a sötétség című szólóelőadás díszletének készült.

GergyeKrisztianATertestamentuma2021_09_08-36-130819.jpg

Látogatók A tér testamentuma című kiállításban (Fotó/Forrás: Csákvári Zsigmond / MANK Galéria)

„A húsz éve alapított, nevét viselő társulat mottója – »Nem csak tánc« – kifejezően utal sokirányú érdeklődésére és művészetközi kísérletezéseire” – mondta el a kiállítás megnyitóján Áfra János költő, műkritikus, aki a kiállított képek kapcsán egy lényeges közös pontra is felhívta a figyelmet: „A kiállítótérbe lépve rögtön szembetűnő, hogy a monokróm, kék-szürke árnyalatos képek mellőzik az élő alakok megjelenítését, így mintegy

lehetőséget adnak arra, hogy a képzetes szintjén mi is belépjünk egy-egy közegbe.

A bejárattól balra feltűnik egy házmedencét ábrázoló mű és egy, a színházi teret megidéző függöny, jobbra pedig egy tágas épületbelső, egy lépcső és egy tető képe, valamint ablakok, amelyek vonalán tovább szalad tekintetünk a galéria üvegfalán túlra, a szentendrei régi művésztelep kertje és a művészházak irányába” – fogalmazott Áfra János.

IMG_20210908_174752-130940.jpg

Gergye Krisztián alkotása A tér testamentuma című kiállításon (Fotó/Forrás: Várhegyi András / Fidelio)

A megfestett medencék, partszakaszok, tetők és enteriőrök eredeti funkciójuktól megfosztva a földön túli világ allegóriáiként léteznek. Sokszor a magától értetődő, ábrázoló jellegű térelemek, mint az úszósávok elválasztási pontjai, vagy a képmező térszerkesztésének irányai szimbólumokká válnak, melyek gazdagítják a képek jelentésbeli mélységeit.

Gergye Krisztián művészetében nem válnak szét a különböző művészeti ágak, így az akvarellfestményeit bemutató kiállításában is számos színpadi utalás érhető tetten. Festett terei sajátos teátrális helyszíneknek is tekinthetőek ugyanúgy, ahogy a hagyományos színpadokon is az előadóművészeten keresztül a hétköznapi életen túlmutató emelkedettség valósul meg.

GergyeKrisztianATertestamentuma2021_09_08-35-130818.jpg

Látogató A tér testamentuma című kiállításban (Fotó/Forrás: Csákvári Zsigmond / MANK Galéria)

„Mindig is foglalkoztattak a képzőművészeti alkotásokban rejlő mögöttes tartalmak, a koreográfiáimban gyakran indulok ki ilyen sűrű mondanivalójú képekből. A két terület párhuzamosan jelenik meg a művészetemben. A színpadképet is legtöbbször egyfajta festményként képzelem el, amely képes elemelni a látottakat és tágabb asszociációs keretet megnyitni a nézők előtt” – mondta el Gergye Krisztián.

Megnyitóbeszédében Áfra János megjegyezte: „A tér testamentuma cím – a Biblia két nagy részét felidézve – valamiféle transzcendens távlatot sugall, mintha itt a tereket érintő szövetségről lenne szó, vagy épp a terek végrendelkezéséről, amely viszont szövegek helyett képi helyzetek megragadásával történik. Nem véletlen, hogy az egyes munkák cím nélkül tűnnek fel a galériában.

Azt mutatja fel ez a kiállítás, amit az ember által épített, majd a használat után elhagyott, a természeti erők által szép lassan visszafoglalt terek kifejezni képesek.”

GergyeKrisztianATertestamentuma2021_09_08-19-131333.jpg

Gergye Krisztián A tér testamentuma című kiállításban (Fotó/Forrás: Csákvári Zsigmond / MANK Galéria)

Kísérlet az idő megállítására

A kiállítás helyet ad egy transzformatív performansznak is szeptember 25-én 10 és 18 óra között. A tér metamorfózisa című produkció kísérlet az idő megállítására, amelyben Gergye Krisztián egy olyan kihívás elé állítja saját magát, amely során egyéni kiállításának nyitvatartási idejében egy folyamatos jelenlétet igénylő előadásként is értelmezhető cselekményt hajt végre. Az esemény és a tér alakulását élőben, személyesen is, vagy akár az interneten keresztül, streamelve is figyelemmel kísérhetjük.

A nap során az adott térinstalláció folyamatos morfológiájának lehetünk szemtanúi, amit 18 órakor egy páros tárlatvezetés követ a kiállítás kurátora, Sipos Tünde és az alkotó közreműködésével. Az egész napos esemény koronájaként egy csaknem egyórás összművészeti performansz veszi kezdetét 19 órakor Gergye Krisztián szólóelőadásában.

IMG_20210908_185954-130942.jpg

Trifusz Péter térinstallációja Gergye Krisztián A tér testamentuma című kiállításán (Fotó/Forrás: Várhegyi András / Fidelio)

A tér testamentuma című kiállítás október 2-ig látogatható.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Szabálytalan utak szabadsága – beszélgetés Pelsőczy Rékával és Vajdai Vilmossal

Pelsőczy Réka és Vajdai Vilmos pályájuk kezdete óta, megszakítás nélkül a Katona József Színház tagjai, akiket rendezőként és színművészként is, egyaránt jegyez a szakma és a nagyközönség. A két művésszel a Katona első évtizede kapcsán beszélgettünk.
Klasszikus

Dekonstruált dalok

Két egymás utáni napon, január 20-án és 21-én is olyan koncertre került sor a BMC Könyvtárában, amely a dal műfajának modern-kortárs utóéletével, feldolgozásaival foglalkozott.
Tánc

Ifjú tehetségek nyertek felvételt a Magyar Táncművészeti Egyetemre

Több mint 90 gyermek és szüleik részvételével zajlott januárban a Magyar Táncművészeti Egyetem felvételije a felsőfokú táncművészképzés előkészítőjére klasszikus balettművész, valamint a moderntánc és színházi tánc szakirányra.
Színház

Menni kéne… – amire februárban beindulunk

Van, ahová a színészek, máshová a rendező, megint máshová az izgalmasnak ígérkező színházi nyelv csalogat be – legyen az dráma, thriller vagy olyan előadás, aminek a műfaja most még nem is tudható biztosan.
Plusz

Sztárfellépőkkel érkezik a 20 éves VeszprémFest

Az idén huszadik születésnapját ünneplő prémium zenei fesztivál programjában július 12. és 16. között Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea is a fellépők között szerepel.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Velencei Biennále 2024: eddig hat ország jelentette be, kik képviselik nemzetüket a rangos eseményen

Néhány ország már most bejelentette, mely művészek képviselik nemzetüket a 2024-es Velencei Biennálén, amely 60. alkalommal nyílik majd meg 2024. április 20-án. 
Vizuál ajánló

Egy hónap múlva kezdődik a Frankofón Filmnapok

Március 1-12. között huszonhat kortárs, köztük több díjnyertes alkotást láthat a magyar közönség a frankofón filmtermés legjavából.
Vizuál kritika

Háborús filmek terén a helyzet változatlan

Kilenc kategóriában jelölték Oscarra az Erich Maria Remarque regényéből adaptál Nyugaton a helyzet változatlan című filmet.
Vizuál beszámoló

A pesti gangra kizárt hímoroszlán – Megnéztük a Kiscelli Mácsai-kiállítását

Éppen száz éve született Mácsai István, kétszeres Munkácsy-díjas festőművész. Festményeiből, fényképeiből és kisfilmjeiből a Kiscelli Múzeumban nyílt átfogó kiállítás.
Vizuál hír

Cukizmus, Felhő Múzeum és gondoskodás – bemutatta 2023-as programtervét a Ludwig Múzeum

A gondoskodás fogalmát és a megújuló digitális látogatói élményt állítja 2023-as évadának fókuszába a Ludwig Múzeum. A „gondoskodás” ebben az értelmezésben olyan témaköröket foglal magába, mint a szolidaritás, a személyes és a társadalmi felelősség.