Vizuál

A test labirintusa

2022.11.21. 16:15
Ajánlom
Cérnából szőtt bordakosár relief, tésztából gyúrt kézfejcsontok, torzó, amely eresszel, fogaskerekekkel, oroszlánnal és egy, a testen végig tekergő százlábúval van kitöltve – néhány munka, amely a Deák17 Galéria Autonóm Anatómia című kiállításán látható. 

Érzékelhetően szakít a hagyományosnak számító, Barcsay-féle anatómiai szemlélettel, és szokatlan módon közelít a testhez a Deák17 Galéria kiállításán szereplő összes munka, amelyeknek

minden esetben a valós emberi test a kiindulási alapjuk.

A művek Horváth Dániel anatómia kurzusán készültek. A Magyar Képzőművészeti Egyetemen és az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen is tanító festőművész projektalapú óráinak célja az emberi test vizuális értelmezése és megértése volt. A diákok műfaji megkötés nélkül, szabadon alkothattak, ennek eredménye pedig a sokféleségben is megnyilvánul: a kevés festmény és grafika mellett láthatunk

fényképeket, fotogramokat, videókat, installációt, animációt, objekteket, sőt fan­zine-t is, azaz egy nem hivatalos, ismeretterjesztő papíralapú kiadványt. 

ok3-143009.jpg

Autonóm Anatómia (Fotó/Forrás: Barcza Réka)

Utóbbi Sved Angelina munkája, és a Torz szépségek címet kapta, amelyben többek között a lótuszlábról, a padaung nyakról és a mesterséges koponyatorzításokról is olvashatunk. A nők lábelkötésének szokása Kínában csaknem ezer éven át létezett, az elzárt közösségekben pedig ma is találhatunk erre példát.

A kis lábra, azaz lótuszlábra a szépség és erotika szimbólumaként tekintettek.

A tíz éven tartó procedúra azonban – amely a kislányok négyéves korától kezdődött – rendkívül fájdalmas és veszélyes volt, olykor halálos kimenetelű lábfertőzéssel vagy teljes bénulással járt. Nem kevésbé lehetett fájdalmas tortúra a nyak mesterséges, gyűrűkkel való hosszabbítása, amely szintén a szépség és a gazdagság jelképe volt a padagung, azaz hosszúnyakú törzseknél. Az eredetileg Burmából származó népcsoport ma Thaiföld északi részén él, és noha a kulcscsont lenyomásával és a nyak elsorvasztásával járó hagyomány már nem kötelező a törzs női tagjainak, mégis sokan alávetik magukat a procedúrának, mert még mindig rengeteg turista kíváncsi rájuk. 

ok4-143009.jpg

A háttérben Laczkó Réka Testtészek című videósorozata. A két nagyméretű fotó a háttérben:: Gacsályi Bíborka: Test-kép I-II. (Fotó/Forrás: Barcza Réka)

A sokféleségbe belefér Bajzek Zsófia Kézfej és lábfej tésztából: Ujj(donságok) című objektje is: egy fehér abrosszal leterített asztalon, két kockás konyharuhán egy-egy, tésztából formázott kézfej nyugszik a tányérok előtt. Felette a falon egy kép is látható, amelyen jóízűen elfogyasztja a gulyásleveshez dukáló ujjperceket az asztalnál ülő ember.

A testreprezentáció témakörében olyan megközelítés is helyet kapott, amely a testet törékenynek láttatja, mint például Komendát Zsuzsanna Bordakosár című munkája, amely egy két évvel ezelőtt készült cérnarelief.

ok6-143009.jpg

Komendát Zsuzsanna Bordakosár (Fotó/Forrás: Barcza Réka)

A dátumot olvasva és művet nézve óhatatlanul eszünkbe jut a Covid-járványidőszak kezdete és maga a vírus, amely a tüdőt (is) támadja.

Fantáziánkat a törékenység ellentétjét fotókon bemutató mesterséges test-pótlékok, protézisek is megmozgatják.

Szurkos Boglárka Kitöltés című grafikáján megjelenő torzó fej- és testtartása egyszerre emlékeztet

egy fekete-fehér, avantgárd Szűz Máriára és egy, a tehetetlenségtől ordító nőre, akinek belseje olyan, akár Pilinszky Egyenes labirintusa.

ok2-143009.jpg

Szurkos Boglárka Kitöltés (Fotó/Forrás: Barcza Réka)

Tele megfejteni váró szimbólumokkal, kezdve az agyat belülről kaparászó alvó oroszlánnal és a hasban harcoló szarvas- és koslénnyel, a felsőtesten végigvonuló százlábún át, amiről valamiért az uroborusz, a saját farkába harapó kígyó/sárkány mitológiai jelkép juthat eszünkbe.  

Első ránézésre talán fel sem tűnik, hogy a kiállítást reklámozó plakáton nem öt, hanem hétujjú kézfej látható.

Thernesz Emma digitális grafikája egyszerre szürreális és formabontó.

D17-honlap-borito-13-1200x570-143833.png

Thernesz Emma grafikája (Fotó/Forrás: Deák17 Galéria)

Sejtetni enged valamit abból, ami esetleg ránk vár. Eszünkbe juttatja a génmanipulációt, a klónozást, de a sámánokat is, akik a legenda szerint hat ujjal születnek. A kép teret enged a legszürreálisabb képzettársításoknak is, mégis egyszerű, sűrítve mutatja meg az emberiség egyik titkos vágyát: hogy mindannyian szeretnénk egy kicsit különlegesek lenni, legalábbis annak látszani. 

Autonóm anatómia

Helyszín: Deák17 Galéria, 

Időpont: október 19. - december 17.-ig

Fejléckép: Autonóm Anatómia kiállítás (Forrás/Fotó: Barcza Réka)


 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

A világ alulnézetből – Interjú Vásáry Tamással

Mi motiválja a Nemzet Művészét túl a kilencvenen? Erről kérdeztük a zongoraművész-karmestert, a Magyar Művészet Akadémia rendes tagját, akivel a családi minták és a kicsorduló könnyek is szóba kerültek.
Könyv

Tízezer ingyenes Borbély Szilárd-kötetet vehetnek át a diákok

A 2014-ben elhunyt művész hatvanadik születésnapjára készült válogatáskötetet szeptember 28-tól vehetik át az érvényes diákigazolvánnyal rendelkezők. 
Klasszikus

„A természetem részévé vált a hangszerem” – Botvay Károly gordonkaművész a soproni öntevékeny polgári világról, a megsérült csellóról és az ismétlődő frázisokról

Kimagasló szakmai munkája elismeréseként Magyar Érdemrend parancsnoki kereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Botvay Károly Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas gordonkaművész, akivel ebből az alkalomból beszélgettünk.
Zenés színház

Donizetti-vígoperát láthatnak az iskolások az Eiffel Műhelyházban

A zeneszerző egyfelvonásos vígoperáját a Lázár Ervin Program részeként az általános iskola 8. osztályos diákjai számára hirdette meg a Magyar Állami Operaház. Az előadás szeptember 30-án 17.00 órakor a nagyközönség előtt is debütál.
Klasszikus

Három korszak, három művész, három hangszer – a Trio Energico kamaraestje a Zeneakadémián

Szeptember 27-én a Solti Teremben ad koncertet a Trio Energico, a három fiatal kamaramuzsikus a bécsi klasszicizmus és a romantika korának alapdarabjai mellett egy fájdalmasan szép modern alkotást is játszik.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Véget ért a forgatókönyvírók sztrájkja

A május óta tartó tiltakozást hosszas tárgyalásokat követően függeszti fel a legnagyobb forgatókönyvírói szervezet, miután sikerült béremelést kiharcolniuk, valamint garanciákat kaptak arra, hogy az alkotók jogait megvédik a mesterséges intelligencia térhódításával szemben. 
Vizuál hír

A kortárs roma képzőművészet szerepel az idei Art Market Budapest fókuszában

Közép- és Kelet-Európa legjelentősebb nemzetközi kortárs képzőművészeti vására immáron 13. alkalommal nyitja meg kapuit október 19. és 22. között, a Liszt Ünnep részeként, a Bálna Budapestben.
Vizuál ajánló

Élőzenés divatszínházi előadás kíséretében adják át a Kis fekete pályázat díjait 

A Hagyományok Háza 2023-ban is meghirdette Kis fekete nevű pályázatát, amelynek fő célja a népművészet és a modern, alkalmi divat találkoztatása.
Vizuál ajánló

A fraknói vár kincsei ihlettek meg hat kortárs képzőművészt

Mediating Time and Charm címmel nyílt meg a Q Contemporary legújabb kiállítása, amelyen hat kortárs képzőművész reflektál a burgenlandi fraknói vár Esterházy-kincstárának évszázados műtárgyaira az Esterházy Magyarország Alapítvány felkérésére.
Vizuál ajánló

Rofusz Ferenc lesz a XV. kerület Hollywood-sorozatának következő vendége

A Csokonai Rendezvényházban minden hónap negyedik csütörtökén hallgathat meg előadásokat Hollywood legendás magyarjairól. Az előadások ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek.