Vizuál

A test labirintusa

2022.11.21. 16:15
Ajánlom
Cérnából szőtt bordakosár relief, tésztából gyúrt kézfejcsontok, torzó, amely eresszel, fogaskerekekkel, oroszlánnal és egy, a testen végig tekergő százlábúval van kitöltve – néhány munka, amely a Deák17 Galéria Autonóm Anatómia című kiállításán látható. 

Érzékelhetően szakít a hagyományosnak számító, Barcsay-féle anatómiai szemlélettel, és szokatlan módon közelít a testhez a Deák17 Galéria kiállításán szereplő összes munka, amelyeknek

minden esetben a valós emberi test a kiindulási alapjuk.

A művek Horváth Dániel anatómia kurzusán készültek. A Magyar Képzőművészeti Egyetemen és az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen is tanító festőművész projektalapú óráinak célja az emberi test vizuális értelmezése és megértése volt. A diákok műfaji megkötés nélkül, szabadon alkothattak, ennek eredménye pedig a sokféleségben is megnyilvánul: a kevés festmény és grafika mellett láthatunk

fényképeket, fotogramokat, videókat, installációt, animációt, objekteket, sőt fan­zine-t is, azaz egy nem hivatalos, ismeretterjesztő papíralapú kiadványt. 

ok3-143009.jpg

Autonóm Anatómia (Fotó/Forrás: Barcza Réka)

Utóbbi Sved Angelina munkája, és a Torz szépségek címet kapta, amelyben többek között a lótuszlábról, a padaung nyakról és a mesterséges koponyatorzításokról is olvashatunk. A nők lábelkötésének szokása Kínában csaknem ezer éven át létezett, az elzárt közösségekben pedig ma is találhatunk erre példát.

A kis lábra, azaz lótuszlábra a szépség és erotika szimbólumaként tekintettek.

A tíz éven tartó procedúra azonban – amely a kislányok négyéves korától kezdődött – rendkívül fájdalmas és veszélyes volt, olykor halálos kimenetelű lábfertőzéssel vagy teljes bénulással járt. Nem kevésbé lehetett fájdalmas tortúra a nyak mesterséges, gyűrűkkel való hosszabbítása, amely szintén a szépség és a gazdagság jelképe volt a padagung, azaz hosszúnyakú törzseknél. Az eredetileg Burmából származó népcsoport ma Thaiföld északi részén él, és noha a kulcscsont lenyomásával és a nyak elsorvasztásával járó hagyomány már nem kötelező a törzs női tagjainak, mégis sokan alávetik magukat a procedúrának, mert még mindig rengeteg turista kíváncsi rájuk. 

ok4-143009.jpg

A háttérben Laczkó Réka Testtészek című videósorozata. A két nagyméretű fotó a háttérben:: Gacsályi Bíborka: Test-kép I-II. (Fotó/Forrás: Barcza Réka)

A sokféleségbe belefér Bajzek Zsófia Kézfej és lábfej tésztából: Ujj(donságok) című objektje is: egy fehér abrosszal leterített asztalon, két kockás konyharuhán egy-egy, tésztából formázott kézfej nyugszik a tányérok előtt. Felette a falon egy kép is látható, amelyen jóízűen elfogyasztja a gulyásleveshez dukáló ujjperceket az asztalnál ülő ember.

A testreprezentáció témakörében olyan megközelítés is helyet kapott, amely a testet törékenynek láttatja, mint például Komendát Zsuzsanna Bordakosár című munkája, amely egy két évvel ezelőtt készült cérnarelief.

ok6-143009.jpg

Komendát Zsuzsanna Bordakosár (Fotó/Forrás: Barcza Réka)

A dátumot olvasva és művet nézve óhatatlanul eszünkbe jut a Covid-járványidőszak kezdete és maga a vírus, amely a tüdőt (is) támadja.

Fantáziánkat a törékenység ellentétjét fotókon bemutató mesterséges test-pótlékok, protézisek is megmozgatják.

Szurkos Boglárka Kitöltés című grafikáján megjelenő torzó fej- és testtartása egyszerre emlékeztet

egy fekete-fehér, avantgárd Szűz Máriára és egy, a tehetetlenségtől ordító nőre, akinek belseje olyan, akár Pilinszky Egyenes labirintusa.

ok2-143009.jpg

Szurkos Boglárka Kitöltés (Fotó/Forrás: Barcza Réka)

Tele megfejteni váró szimbólumokkal, kezdve az agyat belülről kaparászó alvó oroszlánnal és a hasban harcoló szarvas- és koslénnyel, a felsőtesten végigvonuló százlábún át, amiről valamiért az uroborusz, a saját farkába harapó kígyó/sárkány mitológiai jelkép juthat eszünkbe.  

Első ránézésre talán fel sem tűnik, hogy a kiállítást reklámozó plakáton nem öt, hanem hétujjú kézfej látható.

Thernesz Emma digitális grafikája egyszerre szürreális és formabontó.

D17-honlap-borito-13-1200x570-143833.png

Thernesz Emma grafikája (Fotó/Forrás: Deák17 Galéria)

Sejtetni enged valamit abból, ami esetleg ránk vár. Eszünkbe juttatja a génmanipulációt, a klónozást, de a sámánokat is, akik a legenda szerint hat ujjal születnek. A kép teret enged a legszürreálisabb képzettársításoknak is, mégis egyszerű, sűrítve mutatja meg az emberiség egyik titkos vágyát: hogy mindannyian szeretnénk egy kicsit különlegesek lenni, legalábbis annak látszani. 

Autonóm anatómia

Helyszín: Deák17 Galéria, 

Időpont: október 19. - december 17.-ig

Fejléckép: Autonóm Anatómia kiállítás (Forrás/Fotó: Barcza Réka)


 

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

A metronóm kérlelhetetlensége – megnéztük az Ennio Morricone-filmet

Egy monumentális életműhöz monumentális portré illik: Giuseppe Tornatore dokumentumfilmje a maga két és fél órájával töményen, sűrítve mutatja meg, miért is lehet kizárólag szuperlatívuszokban beszélni Ennio Morriconéról.
Tánc

Eltáncolt fájdalom – Frida Kahlóról készít előadást Duda Éva

Eleonora Accalai főszereplésével mutat be Frida Kahlo életéről és művészetéről szóló előadást a Duda Éva Társulat. A FRIDA, az élet múzsája című, látványszínházi produkció bemutatóját december 7-én tartják a Nemzeti Táncszínházban.
Színház

Szakítópróba három hangra – Őze Áron rendezésében jön a Válásguru a Rózsavölgyi Szalonban

A francia Tristan Petitgirard által jegyzett darabot december 15-én mutatja be a Rózsavölgyi Szalon. Őze Áron rendezésében színpadra lép Ullmann Mónika, Brasch Bence és Józan László.
Plusz

Polgári engedetlenségbe kezdtek a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium tanárai is

„Felháborít az a megalázás, elhallgattatás és megfélemlítés, amit azoktól a politikai vezetőktől kell elviselnem, akik helyettem, felettem, nélkülem döntenek” – jelentették ki a gimnázium oktatói, akik úgy fogalmaztak, diákjaik iránt érzett szeretetük miatt álltak bele ebbe a küzdelembe.
Könyv

A CEU megnyitja budapesti könyvtárát

Közép-Európa legnagyobb angol nyelvű humán- és társadalomtudományi könyvtára a téli hónapokban sem zárja be kapuit. A gyűjtemény szombatonként is látogatható.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Veronica Ryan szobrászművész kapta a Turner-díjat

A 66 éves Veronica Ryant otthona, a karibi Montserrat-sziget gyümölcsei, termései ihlették meg. A művész a 25 ezer fonttal (12 millió forinttal) járó trófeát szerdán vette át Liverpoolban
Vizuál gyász

Elhunyt Rezi Kató Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum általános főigazgató-helyettese

„Megrendülten tudatjuk, hogy Rezi Kató Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum általános főigazgató-helyettese, az MNM Esztergomi Vármúzeum igazgatója, a Magyar Régész Szövetség alapító tagja életének 59. évében ma reggel váratlanul elhunyt” – adta hírül az intézmény közleményében.
Vizuál gyász

Elhunyt Jan Nowicki, A temetetlen halott című Nagy Imre-film főszereplője

A nyolcvanhárom éves korában elhunyt lengyel színész több évtizeden keresztül Mészáros Márta magyar rendező élettársa volt.
Vizuál hír

A magyar származású festő, akinek a képe a francia elnök dolgozószobájában lóg – Kamaratárlat nyílt Hantai Simon munkáiból

A Hantai, Klee és más absztrakciók című kiállítás a világhírű, magyar származású festő munkái mellett az őt inspiráló alkotók műveit is bemutatja a Szépművészeti Múzeum.
Vizuál gyász

Elhunyt Kirstie Alley, a Nicsak, ki beszél!-filmek sztárja

A 71 éves Emmy-díjas színésznőnél a közelmúltban diagnosztizáltak rákot, halálhírét gyermekei jelentették be az Instagramon. A művésztől John Travolta is elbúcsúzott közösségi oldalán.