Vizuál

A tiszta eszközök mestere – Henri Matisse

2019.12.31. 09:30
Ajánlom
Százötven éve, 1869. december 31-én született Henri Matisse francia festő, a fauvizmus egyik legjelentősebb képviselője.

Az év utolsó estéjén született Le Cateau-Cambrésis-ben. Apja gazdag gabonakereskedő volt, anyja a családi bolt festékrészlegét vezette. Az életerős asszony maga is foglalkozott porcelánfestéssel, és kiválóan értett a színekhez. Henri gyerekkorában törékeny, álmodozó fiú volt, nehezen tudott beilleszkedni az iparvidék elzárt közösségének mindennapjaiba. 1887-ben Párizsba ment jogot tanulni, és bár unalmasnak találta a paragrafusokat, mégis kitüntetéssel szerezte meg a diplomát, majd ügyvédbojtárként helyezkedett el.

Művészi pályafutása váratlanul és szokatlanul indult. Egy vakbélműtét után, a lábadozás ideje alatt kapott anyjától egy doboz festéket, aki arra bíztatta, kezdjen el festeni, de ne kövesse a művészet szabályait, hanem kizárólag az érzelmeire hallgasson.

Ahogy ott ültem, és kezemben tartottam a dobozt, tudtam, hogy ez lesz az életem

– emlékezett vissza. S valóban komolyan gondolta. Amikor későbbi hitvese, Amélie Parayre elé állt, hogy feleségül kérje, a következő vallomást tette: „Hölgyem, mélyen szeretem önt, de a festészetet mindig jobban fogom szeretni.” A festészet számára a mennyországot jelentette, apjának azonban a poklot, mert mélységesen csalódott a fiában.

458px-Portrait_of_Henri_Matisse_1933_May_20-122014.jpg

Henri Matisse

Matisse felmondott az ügyvédi irodában, majd az École des Beaux Arts iskolában az ismert szimbolista, Gustave Moreau tanítványa lett. 1896-ban négy képét sikerrel mutatta be a Salon de la Societé Nationale kiállításán, az Olvasó nő címűt a kormány vásárolta meg. Erősen hatottak rá az impresszionisták, stílusa könnyedebb, színei világosabbak és erősebbek lettek. 1898-ban Londonba ment, hogy Turner képeit tanulmányozza, majd Korzika szigetén dolgozott, ahol a Földközi-tenger verőfényes színvilága ragadta meg.

Egy időre Georges Seurat és Paul Signac pointilizmusának híve lett. Szobrászatot is tanult, első plasztikái Rodin hatását mutatták. A Függetlenek Szalonjához 1901-ben csatlakozott, részt vett a liberális Őszi Szalon kiállításain, 1900-ban a Grand Palais díszeit tervezte. A Vollard Galériában 1904-ben rendezett első saját tárlatán nem volt sikere. 1905-ben André Derainnel egy halászfaluban, Collioure-ban dolgozott, ahol a vakító napfény hatására felszabadította magát a pointilizmus – ahogy ő nevezte – „zsarnoksága” alól, és áttért a spontán ecsetvonások örvénylésére és csigavonalaira. Vásznai az Őszi Szalon tárlatán más, harsány színekkel élő művészek képei mellé kerültek. Louis Vauxcelles kritikus Fauves-nak, azaz Vadaknak nevezte el őket.

Matisse a fauvizmus vezetője lett, amely a 20. század festészetének első fontos „izmusa”.

„Ha az eszközök úgy megkoptak, mint a huszadik század festészetében, hogy kifejezőerejük kimerült, akkor vissza kell térni az alapokhoz… Akkor képeink megtisztulnak… közvetlenül a szép kékkel, a szép vörössel, a szép sárgával beszélnek, az elemi tartalmakkal, amelyek az emberi lélek mélyét érintik meg. Az a fauvizmus kiindulópontja: A bátorság, hogy visszataláljunk a tiszta eszközökhöz” – jellemezte a mozgalmat a festő. – „A fauvizmus egy rövid pillanat volt, amelyben úgy gondoltuk, hogy az összes színt egy szintre kell emelni anélkül, hogy egyet is feláldoznánk közülük.”

cultura-henr-matisse-la-desserte-rouge-1908-122014.jpg

Henri Matisse - La Desserte Rouge

A mozgalom azonban hamar széthullott, tagjai vérmérsékletüknek megfelelően más-más irányzatokhoz csatlakoztak. Matisse azonban élete végéig csak tiszta színekkel élt, ennyiben fauvista maradt, és folytatta a színek és a rajz egyensúlyának keresését. A posztimpresszionisták, Cézanne, Van Gogh és Gauguin alkotásaiban talált ösztönzést, érett képein a formákat vastag körvonalak keretezték, a színeket nagy foltokban rakta fel, árnyékot nem festett, a teret alig érzékeltette, elvetette a perspektíva szabályait.

1910 körül gazdag plasztikájú kisbronzokat is mintázott. 1913-ban New Yorkban 13 képpel szerepelt, amikor műveit Chicagóba szállították, Kék aktját jelképesen elégették, ami kiváló reklámot jelentett számára.

Új ihlető forrásokat keresett, lenyűgözte a keleti művészet, a perzsa miniatúrák és szőnyegek, a japán metszetek, ezek hatására lett a dekorativitás apostola.

Az első világháború elejétől a Riviérán élt, nagyrészt Nizzában és környékén lakott. Festményei veszítettek merészségükből, eszközei választékosságukból. A korszak sok festőjéhez és zeneszerzőjéhez, például Pablo Picassóhoz és Igor Sztravinszkijhez hasonlóan, Matisse is a klasszicizmus modernizált formáját választotta. 1920-ban Szergej Gyagilev A fülemüle énekének bemutatójára megtervezte a balett színpadképét és kosztümeit, majd visszatért a szobrászathoz. Szokásához híven utazásokon pihente ki magát, bejárta Normandia partjait, Olaszország után New York, San Francisco és Tahiti szigete következett.

HenriMatisse-Femmeauvoile-122013.jpg

Henri Matisse - Femme Au Voile

Sohasem politizált, a vichyi kormány alatt is folyamatosan alkotott, felesége és lánya azonban részt vett az ellenállásban, a Gestapo le is tartóztatta őket. Kapcsolatuk megromlott, a háború után elváltak.

Sokat foglalkozott nyomótechnikákkal: francia poéták verseihez készített metszeteket, Jazz című kéziratos könyvének képeit színes papírból vágta ki.

Idős korában, betegen sem csökkent alkotóereje, műveit derű és optimizmus hatotta át. 1948 és 1951 között az őt ápoló dominikánus apácák vence-i kápolnáját dekorálta. 1954. november 3-án halt meg a Nizza melletti Cimiez-ben. Művészetének változatosságát talán csak Picasso múlja felül, akivel mindvégig jóban volt. Sokan őt tartják a 20. századi francia festészet legfontosabb alakjának.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Röhrig Géza karanténban - Élőben New Yorkból

Nyáry Krisztián online sorozata nem ismer országhatárokat. Ezúttal a New Yorkban élő költőt kérdezi arról, mit olvas a kényszerű otthonlét alatt.
Színház

Így mennek tovább a budapesti színházak - itt a megállapodás és néhány vélemény

Hosszú hetek egyeztetései után ma megállapodott a kormány és a Fővárosi Önkormányzat a színházak működtetéséről.
Jazz/World

Fonogram-életműdíjat kapott Kovács Kati – Hallgasd meg a nyertes felvételeket!

Hobo, Rácz Gergő és Orsovai Reni, a Mörk, a Sárik Péter Trió, Lajkó Félix & Volosi, Krizso, a Bagossy Brothers Company is Fonogram-díjat kapott a szombaton az interneten tartott online eseményen. Életműdíjjal Kovács Katit, szakmai életműdíjjal Gőz Lászlót ismerték el.
Plusz

Horgas Eszter: „Prés alatt vagyunk mindannyian”

Csak ülünk és teázunk. Két különböző lakásban, a monitor két oldalán. Hiába, az ember olyan könnyen megszokja a személyes találkozások luxusát. Interjú karantén idején – a gépeken keresztül – Horgas Eszter fuvolaművésszel.
Könyv

Gergely Ágnes: „Egyszer csak újra eszméletéhez tér a világ”

A napokban jelentették be: a Tiszatáj folyóirat 2019-es díját Gergely Ágnesnek ítélték oda. A 87 éves Kossuth-díjas költőt, írót, műfordítót Karácsony Ágnes hívta föl telefonon.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál gyász

Elhunyt Honor Blackman, egykori Bond-lány

A brit színésznőt 94 éves korában érte a halál, békésen, otthonában halt meg természetes okok következtében.
Vizuál magazin

A világ leghíresebb angyalai csak mellékszereplők Raffaello Sixtusi Madonnáján

A két kis kerub nagy karriert futott be, ahhoz képest, hogy épp csak ráfértek az 1512-ben festett műre. Alakjukhoz több anekdota is fűződik, festőjük ma 500 éve hunyt el.
Vizuál hír

„Nemcsak ez a helyzet kivételes, hanem az idei döntésünk is” - A MúzeumCafé idei díjazottjai

Mivel ez az időszak is rendhagyó – meg persze rendkívüli –, a MúzeumCafé című folyóirat idei díjkiosztása is csúszik a vészhelyzet feloldása utáni időkre. De már nyilvánosságra hozták, kinek ítélték oda 2020-ban a rangos MúzeumCafé-díjat.
Vizuál gyász

Elhunyt Shirley Douglas színésznő, Kiefer Sutherland édesanyja

A kanadai egészségbiztosítás megalapítójának lánya 86 éves volt. Fia azt közölte, tüdőgyulladással kapcsolatos komplikációk okozták az ünnepelt színésznő halálát, de nem a koronavírus-fertőzés.
Vizuál hír

Játékos műalkotások és művészi játékok - Pályázat fiatal képzőművészek számára

Művészet és játék címen ír ki fiatal alkotók számára képzőművészeti pályázatot a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. a szentendrei MANK Galériában rendezendő kiállításon való részvételre.