Vizuál

A titokzatos magyar festő, akit Franciaországban a legnagyobbak között tartottak számon

2021.09.10. 09:45
Ajánlom
Joseph Szabó alkotói pályája Franciaországhoz kötődik, a korabeli kritikák a legnagyobb szürrealista művészek között említik. A Virág Judit Galériában nyíló életműkiállításán 120 alkotáson keresztül ismerhetjük meg páratlan művészetét.

Joseph Szabó vásznain álomszerű, apokaliptikus látomások, geometrikus, élénk színű alakok, arcok sokasága jelenik meg, monumentális szobrai számos francia város közterén láthatók. Gazdag életműve egyetlen nagy ívet ír le, mely az expresszionizmustól a szürrealizmuson át az újfiguratív művészetig terjed.

Az alkotói útját bemutató tárlat szeptember 10. és október 2. között látogatható a Virág Judit Galériában, ahol szeptember 10. és 19. között a 125 tételből álló grafikai és a 118 tételt felvonultató háború utáni és kortárs művek aukciós kiállítása is ingyenesen megtekinthető.

Viziók

Szabó József (1925-2010) munkásságát Magyarországon még kevesen ismerik, hagyatéka 2012-ben tért haza, azóta vált elérhetővé az életmű egészének megismerése. A Viziók című kiállítás a teljes alkotói életútra rálátást ad.

Joseph Szabó művészetét saját elmondása szerint „az egyetlen igaz kép megalkotása” motiválta.

JosephSzabo_EgesFoldkozott1975-091313.jpg

Joseph Szabo: Ég és föld között, 1975 (Fotó/Forrás: Virág Judit Galéria)

Sokgyerekes nyúli szegényparaszti családba született. Sokáig ő is a földeken dolgozott, majd 1946-ban úgy döntött, változtat a sorsán: Budapestre ment, hogy felkészüljön a Képzőművészeti Főiskola felvételijére. 1956-ban Párizsba emigrált, önálló alkotói pályája teljesen Franciaországhoz kötődik. Munkássága több, egymással összefüggő korszakra osztható.

Az absztrakt expresszionizmustól a szürrealizmuson át az új figuratív festészetig jutott el. A kezdeti monokróm, egyalakos, majd mozgalmas tömegeket ábrázoló víziókat, a képfelület egészét kitöltő, színvilágában rendkívül gazdag geometrikus hálószerkezetek, repetitív elemekből épülő arcok, figurák követték.

Úgy gondolom, hogy gyerekkorom óta egy született álmodozó vagyok, akinek mindig voltak víziói. Egy szürrealista vagyok tehát. A való világ számomra mindig banális, unalmas volt”

- mesélte.  Saját személyes élményeinek és érzéseinek feldolgozásán kívül, legfőképpen kora társadalmi és emberi problémái, a Föld jövője érdekelték. Az 1968-as párizsi diáklázadás és tüntetéssorozat igazi mérföldkő volt művészetében: az ezzel kapcsolatos érzéseit szürrealisztikus elemeket is tartalmazó, figuratív képekkel fejezte ki, majd megfestette a Levert forradalom című, első tisztán szürrealista festményét és néhány groteszk, álomszerű képet. Úgy érezte, megtalált valamit, ami meghatározó jelentőségű lehet a további művészetére nézve.

Ettől kezdve saját művészi programját akarta megvalósítani, nem akarta, hogy befolyásolják, ehhez magányra, csendre volt szüksége. Mindentől távol, egy alig 250 lakosú dél-franciaországi kis faluban, Lussonban dolgozott. A kurátorok azonban érdeklődéssel figyelték munkáját, egymást követték a múzeumokban és galériákban rendezett kiállításai, műveit Spanyolországban, Amerikában, Svájcban, Olaszországban és Franciaországban is rendszeresen bemutatták.

A 60-as évektől kezdve a kritikusok a legjobb kortárs művészek, a 70-es évek közepétől pedig a legnagyobb szürrealista festők között említették nevét. A Virág Judit Galériában 120 alkotásán keresztül ismerhetjük meg páratlan életművét.

JosephSzabo_KompozicioszamokkalesbetukkelII1986-091313.jpg

Joseph Szabo: Kompozíció számokkal és betükkel (Fotó/Forrás: Virág Judit Galéria)

2. Grafikai és 6. Háború utáni és kortárs művek aukciós kiállítása

A műtárgypiaci változásokra reagálva, a szezonális nagy aukciók mellett már kisebb, tematikus árveréseket is rendez a Virág Judit Galéria. Első grafikai árverésüket tavaly ősszel nemcsak Magyarországról, hanem a világ számos pontjáról követték, sokan először licitáltak a galéria történetében. Ez a siker is megmutatta, ​​megjelent egy új gyűjtői kör, amely a kortárs és a papír alapú művek iránt érdeklődik.

Idén szeptember 20-án lehet licitálni kiemelkedő kvalitású grafikákra, amelyek teljes keresztmetszetét nyújtják a huszadik századi magyar művészetnek.

A századfordulót Mednyánszky László, Vaszary János és Rippl-Rónai József alkotásai reprezentálják. Rippl-Rónai József Fogolytársaim Chartreuse-ben című 1915-ös, 850 ezer forintos kikiáltási árról induló rajza franciaországi hadifogságának állít emléket. A művész az első világháború kitörése után Franciaországban élt és mint ellenséges állam polgárát, internálták. Háborús élményeit feldolgozó rajzait később két kiállításon mutatta be itthon.

A magyar avantgárd képviselői közül Uitz Béla, Krón Jenő és Gross Bettelheim Jolán egy-egy műve is megtalálhatóak az aukciós anyagban. Kalapács alá kerülnek még többek közt Pór Bertalan, Patkó Károly, Kádár Béla, Scheiber Hugó kiváló tusrajzai, a háború utáni művészek közül pedig Victor Vasarely, Lossonczy Tamás és Lantos Ferenc munkái.

TolvalyErno_HeartGeometry_2006-091313.jpg

Tolvaly ernő: Heart Geometry, 2006 (Fotó/Forrás: Virág Judit Galéria)

Egy nappal később, szeptember 21-én háború utáni és kortárs művekből álló aukciót rendez a galéria.

Az árverés kiemelkedő tételei közé tartozik a Franciaországban már világhírűvé vált Fiedler Ferenc 1960-as évek elején készült nagyméretű olajfestménye (Cím nélkül, 1964), Nádler István utazásait idéző szitanyomatai (Vence, 1970, Róma, 1993), Tolvaly Ernő 2006-os, Heart Geometry című alkotása, Reigl Judit Lepel / Kódfejtés című 1973-as műve, ​​illetve Maurer Dóra experimentális fotó kollázsa (Drawing with the Camera.Circle in Square, 1977). Emellett a fiatalabb generáció művészeinek - Dienes Gábor, Bullás József, Radák Eszter és Korodi Luca - alkotásai is kalapács alá kerülnek.

Az aukciós kiállítások szeptember 10. és szeptember 19. között tekinthetők meg a Virág Judit Galériában.

Joseph Szabó: Viziók
2021. szeptember 10-19.- minden nap 10-től 18 óráig
szeptember 20. - október 2. - hétfőtől péntekig 10-től 18 óráig, szombaton 10-től 13 óráig
Virág Judit Galéria

 

Fejléckép: Joseph Szabo: Ég és föld között, 1975 (részlet) / Fotó: Virág Judit Galéria

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Soha nem látott képek kerültek elő a The Beatlesről

Bőrnadrág és fehér ing – egy szett, amiről valószínűleg senkinek sem jutna eszébe a legendás együttes, a The Beatles. A zenekarról nemrég felfedezett fényképek azonban újabb képet festenek a banda korai éveiről.
Könyv

Kihirdették az idei Margó-díj jelöltjeit

Ötvenhat könyvet jelöltek idén a kiadók és/vagy a szerzők a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjra. Ez a szám minden eddiginél több: tavaly negyven, 2020-ban pedig tizenkilenc jelölt volt. A díj célja a legerősebb pályakezdő prózaírók bemutatása – írja a Könyves Magazin.
Plusz

„Élni gyönyörű” – Szabó Magdára emlékeznek a Várkert Bazárban

A 105 éve született és tizenöt éve eltávozott írónő életművét idézi meg az egész napos rendezvénysorozat október 15-én. Gyerekelőadás, színházi produkciók, filmvetítés és irodalmi beszélgetés is szerepel a programok között, az Ökumenikus Segélyszervezet révén pedig Szabó Magda-köteteket is felajánlhatunk a rászorulóknak.
Plusz

Pogány Judit, Keller András és Popova Aleszja is Prima Primissima-jelölt

A Prima Primissima Díj több kategóriáját is kibővítették idén, így a jelöltek a korábbinál is szélesebb körből kerülhettek ki. Az elismeréseket decemberben vehetik át a díjazottak.
Klasszikus

Gramophone-díj: a Fesztiválzenekar lett Az év zenekara

A Budapesti Fesztiválzenekart választották Az év zenekarának – jelentették be október 4-én este a Gramophone-díj gálarendezvényén Londonban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

8+1 kihagyhatatlan műtárgy az Art Marketen

Több ezer alkotással várja az Art Market a látogatókat október 9-ig. Idén minden eddiginél nagyobb területen, 8000 négyzetméteren lepik el a galériák standjai a Bálnát, ahol csaknem harminc ország több mint ötszáz művésze mutatkozik be. Szubjektív ajánlónkba kilenc olyan művet választottunk ki, amely az üzenete vagy egyszerűen csak a kép aurája miatt megragadott minket.
Vizuál ajánló

Novemberben érkezik a Netflix új misztikus drámája

Megérkezett az előzetes Sebastián Lelio A csoda című filmjéhez, amely egyszerre nyomasztó és egyszerre magasztos hangvételű történetet ígér egy mélyen vallásos ír kislányról és egy Nightingale nővérről. A főszerepben az Oscar-jelölt Florence Pugh látható. Videó a cikkben!
Vizuál ajánló

Negyven fővárosi és nyolcvan vidéki helyszínnel vár a Múzeumok Őszi Fesztiválja

Október 3-án kezdetét vette a Múzeumok Őszi Fesztiválja, amelynek központi témája a múzeumi fenntarthatóság. A csaknem százhúsz múzeum részvételével november 13-ig tartó rendezvénysorozat keretében országszerte több mint ötszáz féle program közül válogathatnak az érdeklődők.  
Vizuál gyász

Elhunyt Douglas Kirkland, az amerikai sztárok fotósa

A művész pályafutása során a 20. és 21. század legnagyobb ikonjait fotózta, és több mint száz hollywoodi filmben dolgozott fényképészként. Mások mellett Frank Sinatrát és Marilyn Monroe-t is lencsevégre kapta.
Vizuál hír

Blokád – új előzetes érkezett az Oscar-jelölt magyar filmhez

Október 20-án kerül a hazai mozikba az első szabadon választott miniszterelnök, Antall József politikai pályafutásának és magánéletének két meghatározó korszakát bemutató film.