Vizuál

A titokzatos magyar festő, akit Franciaországban a legnagyobbak között tartottak számon

2021.09.10. 09:45
Ajánlom
Joseph Szabó alkotói pályája Franciaországhoz kötődik, a korabeli kritikák a legnagyobb szürrealista művészek között említik. A Virág Judit Galériában nyíló életműkiállításán 120 alkotáson keresztül ismerhetjük meg páratlan művészetét.

Joseph Szabó vásznain álomszerű, apokaliptikus látomások, geometrikus, élénk színű alakok, arcok sokasága jelenik meg, monumentális szobrai számos francia város közterén láthatók. Gazdag életműve egyetlen nagy ívet ír le, mely az expresszionizmustól a szürrealizmuson át az újfiguratív művészetig terjed.

Az alkotói útját bemutató tárlat szeptember 10. és október 2. között látogatható a Virág Judit Galériában, ahol szeptember 10. és 19. között a 125 tételből álló grafikai és a 118 tételt felvonultató háború utáni és kortárs művek aukciós kiállítása is ingyenesen megtekinthető.

Viziók

Szabó József (1925-2010) munkásságát Magyarországon még kevesen ismerik, hagyatéka 2012-ben tért haza, azóta vált elérhetővé az életmű egészének megismerése. A Viziók című kiállítás a teljes alkotói életútra rálátást ad.

Joseph Szabó művészetét saját elmondása szerint „az egyetlen igaz kép megalkotása” motiválta.

JosephSzabo_EgesFoldkozott1975-091313.jpg

Joseph Szabo: Ég és föld között, 1975 (Fotó/Forrás: Virág Judit Galéria)

Sokgyerekes nyúli szegényparaszti családba született. Sokáig ő is a földeken dolgozott, majd 1946-ban úgy döntött, változtat a sorsán: Budapestre ment, hogy felkészüljön a Képzőművészeti Főiskola felvételijére. 1956-ban Párizsba emigrált, önálló alkotói pályája teljesen Franciaországhoz kötődik. Munkássága több, egymással összefüggő korszakra osztható.

Az absztrakt expresszionizmustól a szürrealizmuson át az új figuratív festészetig jutott el. A kezdeti monokróm, egyalakos, majd mozgalmas tömegeket ábrázoló víziókat, a képfelület egészét kitöltő, színvilágában rendkívül gazdag geometrikus hálószerkezetek, repetitív elemekből épülő arcok, figurák követték.

Úgy gondolom, hogy gyerekkorom óta egy született álmodozó vagyok, akinek mindig voltak víziói. Egy szürrealista vagyok tehát. A való világ számomra mindig banális, unalmas volt”

- mesélte.  Saját személyes élményeinek és érzéseinek feldolgozásán kívül, legfőképpen kora társadalmi és emberi problémái, a Föld jövője érdekelték. Az 1968-as párizsi diáklázadás és tüntetéssorozat igazi mérföldkő volt művészetében: az ezzel kapcsolatos érzéseit szürrealisztikus elemeket is tartalmazó, figuratív képekkel fejezte ki, majd megfestette a Levert forradalom című, első tisztán szürrealista festményét és néhány groteszk, álomszerű képet. Úgy érezte, megtalált valamit, ami meghatározó jelentőségű lehet a további művészetére nézve.

Ettől kezdve saját művészi programját akarta megvalósítani, nem akarta, hogy befolyásolják, ehhez magányra, csendre volt szüksége. Mindentől távol, egy alig 250 lakosú dél-franciaországi kis faluban, Lussonban dolgozott. A kurátorok azonban érdeklődéssel figyelték munkáját, egymást követték a múzeumokban és galériákban rendezett kiállításai, műveit Spanyolországban, Amerikában, Svájcban, Olaszországban és Franciaországban is rendszeresen bemutatták.

A 60-as évektől kezdve a kritikusok a legjobb kortárs művészek, a 70-es évek közepétől pedig a legnagyobb szürrealista festők között említették nevét. A Virág Judit Galériában 120 alkotásán keresztül ismerhetjük meg páratlan életművét.

JosephSzabo_KompozicioszamokkalesbetukkelII1986-091313.jpg

Joseph Szabo: Kompozíció számokkal és betükkel (Fotó/Forrás: Virág Judit Galéria)

2. Grafikai és 6. Háború utáni és kortárs művek aukciós kiállítása

A műtárgypiaci változásokra reagálva, a szezonális nagy aukciók mellett már kisebb, tematikus árveréseket is rendez a Virág Judit Galéria. Első grafikai árverésüket tavaly ősszel nemcsak Magyarországról, hanem a világ számos pontjáról követték, sokan először licitáltak a galéria történetében. Ez a siker is megmutatta, ​​megjelent egy új gyűjtői kör, amely a kortárs és a papír alapú művek iránt érdeklődik.

Idén szeptember 20-án lehet licitálni kiemelkedő kvalitású grafikákra, amelyek teljes keresztmetszetét nyújtják a huszadik századi magyar művészetnek.

A századfordulót Mednyánszky László, Vaszary János és Rippl-Rónai József alkotásai reprezentálják. Rippl-Rónai József Fogolytársaim Chartreuse-ben című 1915-ös, 850 ezer forintos kikiáltási árról induló rajza franciaországi hadifogságának állít emléket. A művész az első világháború kitörése után Franciaországban élt és mint ellenséges állam polgárát, internálták. Háborús élményeit feldolgozó rajzait később két kiállításon mutatta be itthon.

A magyar avantgárd képviselői közül Uitz Béla, Krón Jenő és Gross Bettelheim Jolán egy-egy műve is megtalálhatóak az aukciós anyagban. Kalapács alá kerülnek még többek közt Pór Bertalan, Patkó Károly, Kádár Béla, Scheiber Hugó kiváló tusrajzai, a háború utáni művészek közül pedig Victor Vasarely, Lossonczy Tamás és Lantos Ferenc munkái.

TolvalyErno_HeartGeometry_2006-091313.jpg

Tolvaly ernő: Heart Geometry, 2006 (Fotó/Forrás: Virág Judit Galéria)

Egy nappal később, szeptember 21-én háború utáni és kortárs művekből álló aukciót rendez a galéria.

Az árverés kiemelkedő tételei közé tartozik a Franciaországban már világhírűvé vált Fiedler Ferenc 1960-as évek elején készült nagyméretű olajfestménye (Cím nélkül, 1964), Nádler István utazásait idéző szitanyomatai (Vence, 1970, Róma, 1993), Tolvaly Ernő 2006-os, Heart Geometry című alkotása, Reigl Judit Lepel / Kódfejtés című 1973-as műve, ​​illetve Maurer Dóra experimentális fotó kollázsa (Drawing with the Camera.Circle in Square, 1977). Emellett a fiatalabb generáció művészeinek - Dienes Gábor, Bullás József, Radák Eszter és Korodi Luca - alkotásai is kalapács alá kerülnek.

Az aukciós kiállítások szeptember 10. és szeptember 19. között tekinthetők meg a Virág Judit Galériában.

Joseph Szabó: Viziók
2021. szeptember 10-19.- minden nap 10-től 18 óráig
szeptember 20. - október 2. - hétfőtől péntekig 10-től 18 óráig, szombaton 10-től 13 óráig
Virág Judit Galéria

 

Fejléckép: Joseph Szabo: Ég és föld között, 1975 (részlet) / Fotó: Virág Judit Galéria

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Mind elmegyünk” – végső búcsút vettek Eötvös Pétertől

Április 18-án délután kollégái, barátai, tisztelői körében emlékeztek meg a március 24-én elhunyt, Kossuth-nagydíjas zeneszerző-karmesterről. A BMC-ben tartott eseményen Káel Csaba, Perényi Miklós, Kovács Géza és Kurtág György mondott beszédet.
Zenés színház

Történelmi pszichothriller operai köntösben – közeleg a Borisz Godunov bemutatója

A Kossuth-díjas Bretz Gábor címszereplésével viszi színre április 27-én a Magyar Állami Operaház Muszorgszkij Borisz Godunov című alkotását, amely az 1869-es ősváltozatban először hangzik el Magyarországon.
Vizuál

Ha május, akkor Artmozik éjszakája!

Oppenheimer, Szegény párák, Érdekvédelmi terület, Lefkovicsék gyászolnak, Magyarázat mindenre – néhány sikerfilm a közelmúltból, amelyet ismét átélhetünk az Artmozik éjszakáján, de a szervezők premier előtti vetítésekkel is készülnek.
Könyv

Krasznahorkai- és Nádas-mondatok Szvoren Edina tollából

A Libri Irodalmi Díjas Szvoren Edina legújabb, Kérődző Kronosz című kötetében kortárs szerzők stílusát imitálja, köztük saját magáét is. A májusban megjelenő könyvet négy különböző borítóval adja közre a Magvető Kiadó.
Vizuál

Izgalmas, titkokkal teli film mutatja be Ravel leghíresebb művének keletkezését

Az ünnepelt rendező, Anne Fontaine Bolerója a világ egyik leghíresebb és leggyakrabban előadott zeneművének történetét, illetve a zeneszerző és a körülötte lévő különleges nők viszonyát mutatja be.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A hazai színjátszás kiválóságaival készül Herendi Gábor új filmje

A Kincsem és a Valami Amerika rendezőjének legújabb, Futni mentem című romantikus komédiája november 28-tól látható a mozikban. A közvetlen állami támogatás nélkül készülő produkciót rövid videóban jelentette be Udvaros Dorottya, Ember Márk és Lovas Rozi.
Vizuál hír

Megvannak az idei Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjasai

Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal.
Vizuál hír

Tiszteletbeli Arany Pálmát kap Cannes-ban Hajao Mijazaki animációs filmstúdiója

A világ legrangosabb szemléjének tiszteletbeli elismerését első alkalommal ítélik oda kollektíven. A legendássá vált Ghibli Stúdió nevéhez 1985-ös megalakulása óta számos felejthetetlen animációs film fűződik.
Vizuál ajánló

Ha május, akkor Artmozik éjszakája!

Oppenheimer, Szegény párák, Érdekvédelmi terület, Lefkovicsék gyászolnak, Magyarázat mindenre – néhány sikerfilm a közelmúltból, amelyet ismét átélhetünk az Artmozik éjszakáján, de a szervezők premier előtti vetítésekkel is készülnek.
Vizuál ajánló

Hamarosan megnyílik az Esterházy Art Dating díjazottjainak kiállítása

Kádár Emese képzőművész és Sárai Vanda kurátor sikeres együttműködésének lenyomata a hamarosan nyíló NOT_FOUND című kiállítás, melynek középpontjában az a gondolat áll: miként befolyásolja a digitalizáció az elmúlásról alkotott képzeteinket.