Vizuál

A töprengő ír színész, aki gyűlöli, ha így jellemzik – Gabriel Byrne 70

2020.05.12. 10:55
Ajánlom
Az intellektuális alkatú Keresési eredmények Golden Globe-díjas színészt, a Közönséges bűnözők és A vasálarcos sztárját az ír kormány az ír kultúra nagykövetévé is kinevezte. 2020. május 12-én ünnepli 70. születésnapját.

Egy hatgyermekes, mélyen vallásos család elsőszülöttjeként Dublinban látta meg a napvilágot. Kádármester apja és ápolónő anyja testvéreivel együtt szigorúan nevelte, ahogy egy interjúban elmondta, katolikus szülei a testi fenyítést is a nevelés természetes velejárójának tekintették. Gyerekként papnak készült, tizenegy éves korában bekerült az Ír Keresztény Testvérek szemináriumába, ahol öt évet töltött el. 2011-ben egy felkavaró tévéinterjúban mesélte el, hogy ebben az időben őt is szexuálisan molesztálták, a zaklatások emlékét csak sok év után tudta feldolgozni, bevallása szerint életének egy sötét korszaka is, amikor az alkohollal és a depresszióval küzdött, a gyermekkori traumák következménye volt.

Középfokú tanulmányait a katolikus Ardscoil Éanna középiskolában végezte, ahol később maga is tanított spanyolt és történelmet. Érettségi után a dublini University College hallgatójaként régészetet és nyelvészetet tanult, főként az ír nyelv iránt mutatott komoly érdeklődést, amelyen folyékonyan beszél és ír is, tanulmányai mellett a helyi Stella Maris Football Clubban futballozott. A diploma megszerzése után rövidebb-hosszabb ideig tartó munkákat vállalt:

volt középiskolai tanár, részmunkaidős szakács, de dolgozott játékgyárban is, ahol plüssmackók műanyag szemét ragasztotta a helyükre.

Színészi pályafutását televíziós sorozatokban kezdte 1978-ban, és szerepelt az On a Paving Stone Mounted című filmben is. Ekkoriban csatlakozott a Focus Theatre, majd az Abbey Theatre társulatához, és elvégezte a Roslyn Park College előadóművészeti kurzusát is.

GettyImages-641108956-104352.jpg

Gabriel Byrne 1991-ben (Fotó/Forrás: Getty Images Hungary)

Első jelentősebb filmes alakítása az 1981-es Excaliburban Arthur király apjának szerepe volt. A nyolcvanas évek elején főleg a televízió foglalkoztatta, ő játszotta a Bracken című szappanopera főszerepét, a Nagy Sándor nyomában című minisorozatban Ptolemaioszt, a Kolumbusz Kristófban a címszerepet, Richard Burton oldalán szerepelt a Wagner életéről szóló tévésorozatban. Később maga is írt ír nyelven televíziós drámát Draiocht címmel, amelyet 1996-ban tűzött műsorára a TG4 csatorna.

Pályafutása igazán a nyolcvanas évek közepén indult be.

Byront alakította Ken Russell 1986-os Gótika, avagy a szellem éjszakája című mozijában, de játszott misztikus, romantikus drámában (Nagyra törő álmok) és vígjátékban (Visszajátszás) is. Amerikában a Coen-fivérek rendezte A halál keresztútján című filmben nyújtott alakítása nyomán figyeltek fel rá, ezt követően sorra kapta a szerepeket, sokoldalú tehetségét számos műfajban megmutathatta. Játszott a francia Nikita című film amerikai remake-jében, A bérgyilkosnőben, a Kisasszonyok című romantikus filmben, a két Oscarral is díjazott Közönséges bűnözőkben, a Jim Jarmusch rendezte Halott emberben, Bille August misztikus thrillerében, A hó hatalmában, Wim Wenders mozijában, Az erőszak végében.

A Vasálarcos című produkcióban D'Artagnant alakította, többek között Jeremy Irons, John Malkovich és Leonardo DiCaprio volt a partnere. Játszott papot a Stigmata című filmben, ferences rendi misszionáriust a Szent Lajos király hídjában, de volt Sátán is az Ítéletnap című alkotásban, amelyben Arnold Schwarzenegger volt a partnere.

vasalarcos-104955.jpg

Gabriel Byrne A vasálarcos című filmben (Fotó/Forrás: PORT.hu)

Közben a tévé képernyőjére is visszatért, 2008-2010-ben Paul Weston pszichológust alakította az HBO In Treatment című sorozatában, amelynek magyar változata Terápia címen futott Mácsai Pál főszereplésével. A sorozat és elsősorban Byrne sikerét is jelzi, hogy 2009-ben megkapta érte a Golden Globe-díjat, és jelölték az Emmy-díjra is. A Vikingek című sorozat első évadában egy magas rangú vezér volt, jelenleg a ZéróZéróZéró című olasz tévésorozatban szerepel, amely a kokain útját követi nyomon Amerikából Európába.

A filmezésnek sem fordított hátat, a 2010-es években olyan jelentős filmekben szerepelt, mint Costa Gavras Bennfentes játék című alkotása, a 2010-ben föld alatt rekedt 33 chilei bányász igaz történetét elmesélő A harminchármak, vagy az Ari Aster rendezte Örökség című horror, amelynek producere is volt.

Legutóbbi filmje a 2019-ben bemutatott, igaz történeten alapuló Elveszett lányok című amerikai thriller.

GettyImages-473864770-104251.jpg

Gabriel Byrne 2015-ben, a 68. cannes-i filmfesztiválon (Fotó/Forrás: Pascal Le Segretain / Getty Images Hungary)

Intellektuális, vívódó, töprengő alkat, bár 1995-ben megjelent Pictures in My Head című önéletrajzi könyvében megjegyzi, nem igazán szereti, ha ezekkel a jelzőkkel illetik. Megkapta több ír egyetem rangos kitüntetését, 2004-ben az UNICEF őt választotta meg Írország kulturális nagykövetének, 2010-ben pedig az ír kormány az ír kultúra nagykövetévé nevezte ki.

Kétszer nősült, első felesége 1988 és 1999 között Ellen Barkin amerikai színésznő volt, házasságukból két gyermek született. A válás után Byrne az Államokban, New Yorkban maradt, jelenlegi párja, Hannah Beth King producer, akit 2014-ben vett feleségül, kislányuk 2017-ben született meg.

Fejléckép: Gabriel Byrne (fotó: Carlo Allegri / Getty Images Hungary)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Nem adják fel a várat a színművészetisek, megtelt a Vas utca támogatókkal

Nem sikerült kiüríttetnie az egyetemi épületeket Szarkáéknak, sőt, a diákok visszafoglalták az Ódry Színpadot is. Pénteken este megtelt a Vas utca az egyetemfoglalókat támogató szimpatizánsokkal.
Klasszikus

Fiatal karmester áll a Nemzeti Filharmonikus Zenekar élére

A legfiatalabb Junior Príma-díjas karmester, Rajna Martin magyar szerzők műveit dirigálja az együttes élén vasárnap este a Müpában.
Jazz/World

10 lemez Londonból, ami után mást fogsz gondolni a jazzről

Az Egyesült Királyságban reneszánszát éli a jazz. Ahogy az lenni szokott, a műfaj időről időre kidugja a fejét az ágyásból, felbukkan itt-ott, néhány éve pedig szárnyakat kapott az olyan könnyebb műfajoktól, mint a hiphop, a dub, a techno és a trance. Összeszedtem azokat az albumokat, amiket hallanod kell, ha London és a jazz új arcára vagy kíváncsi.
Vizuál

Egy aszfaltpattanás is lehet műtárgy – A Fiat 500 a képzőművészetben

Olaszországban a mobilitást jelentette a nagy tömegek számára – voltak, akik egyenesen úgy fogalmaztak, hogy „ez volt az autó, mely a volán mögé ültette Itáliát”. Magyarországon az első nyugati autóként jelent meg a 60-as évek végén. Hangos volt, pici és a motorja is csak valamivel erősebb, mint egy robogónak, mégis a legtöbb tulajdonos számára feledhetetlen emlékek sora kötődött a mára már kultikus ikonná vált Fiat 500-hoz.
Színház

Lábnyomot kaptak a Halhatatlanok Társulatának új tagjai

Szombat délelőtt újabb lábnyomokkal gazdagodott a Pesti Broadway az Operettszínház előtt. Az 1996-ban alapított Halhatatlanok Társulata öt év kihagyás után választott új tagokat még májusban, most pedig ünnepélyes keretek között avatták fel a díj részeként fémbe öntött lábnyomokat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál kult50

„A nagy teher összeszed” – Gera Marina a Kult50-ben

„Úgy álltam hozzá, hogy ezt a maratont én most lefutom, de úgy, hogy ez most az én csúcsom lesz. Nagyon akartam nagyon jól megcsinálni, de az a görcs, amit a megfelelési vágyhoz kötök, nem volt bennem. Ha mondják, hogy ezt csak most az egyszer tudjuk felvenni, többször nem, akkor csak azért is hozom a legjobb formám, ilyen szempontból sportoló alkat vagyok, a nagy teher összeszed, és nem szétesek tőle” – árulta el Gera Marina, az ország első Nemzetközi Emmy-díjas színésznője a sikerét meghozó Örök tél című filmről.
Vizuál Film

Több mint 10 millió euróval támogatta a magyar filmszakmát a Kreatív Európa MEDIA

Az Európai Unió számos díjnyertes magyar film fejlesztését, forgalmazását, valamint filmfesztivál megrendezését támogatta Magyaroroszágon a Kreatív Európa MEDIA alprogramjának keretében a 2014-2020 közötti időszakban.
Vizuál magazin

Egy aszfaltpattanás is lehet műtárgy – A Fiat 500 a képzőművészetben

Olaszországban a mobilitást jelentette a nagy tömegek számára – voltak, akik egyenesen úgy fogalmaztak, hogy „ez volt az autó, mely a volán mögé ültette Itáliát”. Magyarországon az első nyugati autóként jelent meg a 60-as évek végén. Hangos volt, pici és a motorja is csak valamivel erősebb, mint egy robogónak, mégis a legtöbb tulajdonos számára feledhetetlen emlékek sora kötődött a mára már kultikus ikonná vált Fiat 500-hoz.
Vizuál hír

25. alkalommal rendezik meg az ország legszínesebb képzőművészeti eseménysorozatát

A Budapest Art Week tíz napja alatt számos programmal és kiállítással várják az érdeklődőket a szervezők. Az egyedülálló esemény felvonultatja a hazai vizuális művészet színe-javát. Az idei Art Weeken a több mint 30 kortárs galéria, 20 kiállítótér, 12 múzeum és 8 műterem mellett számos kísérőprogrammal találkozhatnak az érdeklődők. Aki pedig szeretne még jobban a BAW közösségéhez tartozni, egy különleges Art Weekes arcmaszkot is beszerezhet.
Vizuál morphoto

KÉP-regény: ArtsCape avagy a rettegés felső foka

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a fokvárosi ArtsCape centerről mesél.