Vizuál

A töprengő ír színész, aki gyűlöli, ha így jellemzik – Gabriel Byrne 70

2020.05.12. 10:55
Ajánlom
Az intellektuális alkatú Keresési eredmények Golden Globe-díjas színészt, a Közönséges bűnözők és A vasálarcos sztárját az ír kormány az ír kultúra nagykövetévé is kinevezte. 2020. május 12-én ünnepli 70. születésnapját.

Egy hatgyermekes, mélyen vallásos család elsőszülöttjeként Dublinban látta meg a napvilágot. Kádármester apja és ápolónő anyja testvéreivel együtt szigorúan nevelte, ahogy egy interjúban elmondta, katolikus szülei a testi fenyítést is a nevelés természetes velejárójának tekintették. Gyerekként papnak készült, tizenegy éves korában bekerült az Ír Keresztény Testvérek szemináriumába, ahol öt évet töltött el. 2011-ben egy felkavaró tévéinterjúban mesélte el, hogy ebben az időben őt is szexuálisan molesztálták, a zaklatások emlékét csak sok év után tudta feldolgozni, bevallása szerint életének egy sötét korszaka is, amikor az alkohollal és a depresszióval küzdött, a gyermekkori traumák következménye volt.

Középfokú tanulmányait a katolikus Ardscoil Éanna középiskolában végezte, ahol később maga is tanított spanyolt és történelmet. Érettségi után a dublini University College hallgatójaként régészetet és nyelvészetet tanult, főként az ír nyelv iránt mutatott komoly érdeklődést, amelyen folyékonyan beszél és ír is, tanulmányai mellett a helyi Stella Maris Football Clubban futballozott. A diploma megszerzése után rövidebb-hosszabb ideig tartó munkákat vállalt:

volt középiskolai tanár, részmunkaidős szakács, de dolgozott játékgyárban is, ahol plüssmackók műanyag szemét ragasztotta a helyükre.

Színészi pályafutását televíziós sorozatokban kezdte 1978-ban, és szerepelt az On a Paving Stone Mounted című filmben is. Ekkoriban csatlakozott a Focus Theatre, majd az Abbey Theatre társulatához, és elvégezte a Roslyn Park College előadóművészeti kurzusát is.

GettyImages-641108956-104352.jpg

Gabriel Byrne 1991-ben (Fotó/Forrás: Getty Images Hungary)

Első jelentősebb filmes alakítása az 1981-es Excaliburban Arthur király apjának szerepe volt. A nyolcvanas évek elején főleg a televízió foglalkoztatta, ő játszotta a Bracken című szappanopera főszerepét, a Nagy Sándor nyomában című minisorozatban Ptolemaioszt, a Kolumbusz Kristófban a címszerepet, Richard Burton oldalán szerepelt a Wagner életéről szóló tévésorozatban. Később maga is írt ír nyelven televíziós drámát Draiocht címmel, amelyet 1996-ban tűzött műsorára a TG4 csatorna.

Pályafutása igazán a nyolcvanas évek közepén indult be.

Byront alakította Ken Russell 1986-os Gótika, avagy a szellem éjszakája című mozijában, de játszott misztikus, romantikus drámában (Nagyra törő álmok) és vígjátékban (Visszajátszás) is. Amerikában a Coen-fivérek rendezte A halál keresztútján című filmben nyújtott alakítása nyomán figyeltek fel rá, ezt követően sorra kapta a szerepeket, sokoldalú tehetségét számos műfajban megmutathatta. Játszott a francia Nikita című film amerikai remake-jében, A bérgyilkosnőben, a Kisasszonyok című romantikus filmben, a két Oscarral is díjazott Közönséges bűnözőkben, a Jim Jarmusch rendezte Halott emberben, Bille August misztikus thrillerében, A hó hatalmában, Wim Wenders mozijában, Az erőszak végében.

A Vasálarcos című produkcióban D'Artagnant alakította, többek között Jeremy Irons, John Malkovich és Leonardo DiCaprio volt a partnere. Játszott papot a Stigmata című filmben, ferences rendi misszionáriust a Szent Lajos király hídjában, de volt Sátán is az Ítéletnap című alkotásban, amelyben Arnold Schwarzenegger volt a partnere.

vasalarcos-104955.jpg

Gabriel Byrne A vasálarcos című filmben (Fotó/Forrás: PORT.hu)

Közben a tévé képernyőjére is visszatért, 2008-2010-ben Paul Weston pszichológust alakította az HBO In Treatment című sorozatában, amelynek magyar változata Terápia címen futott Mácsai Pál főszereplésével. A sorozat és elsősorban Byrne sikerét is jelzi, hogy 2009-ben megkapta érte a Golden Globe-díjat, és jelölték az Emmy-díjra is. A Vikingek című sorozat első évadában egy magas rangú vezér volt, jelenleg a ZéróZéróZéró című olasz tévésorozatban szerepel, amely a kokain útját követi nyomon Amerikából Európába.

A filmezésnek sem fordított hátat, a 2010-es években olyan jelentős filmekben szerepelt, mint Costa Gavras Bennfentes játék című alkotása, a 2010-ben föld alatt rekedt 33 chilei bányász igaz történetét elmesélő A harminchármak, vagy az Ari Aster rendezte Örökség című horror, amelynek producere is volt.

Legutóbbi filmje a 2019-ben bemutatott, igaz történeten alapuló Elveszett lányok című amerikai thriller.

GettyImages-473864770-104251.jpg

Gabriel Byrne 2015-ben, a 68. cannes-i filmfesztiválon (Fotó/Forrás: Pascal Le Segretain / Getty Images Hungary)

Intellektuális, vívódó, töprengő alkat, bár 1995-ben megjelent Pictures in My Head című önéletrajzi könyvében megjegyzi, nem igazán szereti, ha ezekkel a jelzőkkel illetik. Megkapta több ír egyetem rangos kitüntetését, 2004-ben az UNICEF őt választotta meg Írország kulturális nagykövetének, 2010-ben pedig az ír kormány az ír kultúra nagykövetévé nevezte ki.

Kétszer nősült, első felesége 1988 és 1999 között Ellen Barkin amerikai színésznő volt, házasságukból két gyermek született. A válás után Byrne az Államokban, New Yorkban maradt, jelenlegi párja, Hannah Beth King producer, akit 2014-ben vett feleségül, kislányuk 2017-ben született meg.

Fejléckép: Gabriel Byrne (fotó: Carlo Allegri / Getty Images Hungary)

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Hallgasd meg az összetartozás dalát – Csík Zenekar: Hazám, hazám

Elkészült a Nemzeti Összetartozás Dala, a Csík Zenekar dalát olyan művészek éneklik, mint Miklósa Erika, Szarka Tamás és Molnár Levente.
Vizuál

Ingyenes filmek a Trianon emléknapon a Távmoziban

A korszakban játszódó ingyenesen vetített filmekkel, illetve az akkori virágzó filmes és színházi életet bemutató különleges Filmhíradóval kapcsolódik a Trianon100 eseménysorozathoz június 4-én a Budapest Film Zrt..
Vizuál

Próbáld ki a tudásod a Nemzeti Múzeum Trianon 100 kvízeivel!

Bár a múzeum kapui még mindig zárva tartanak, a Nemzeti Múzeum a virtuális térben továbbra is tartja a kapcsolatot látogatóival, határon innen és túlról. A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából egy helyre gyűjtötték a témához kapcsolódó online tartamalmainkat, kvízeinket és játékos feladataikat.
Klasszikus

Fellélegzés címmel jön a Fesztivál Akadémia Budapest augusztusban

Az idei komolyzenei fesztivált augusztus 20. és 30. között rendezik meg a Zeneakadémián és más budapesti helyszíneken hatvan magyar művész részvételével.
Plusz

Mihelyt vége a veszélyhelyzetnek, nyithatnak a színházak, a mozik, a múzeumok

Ezt Gulyás Gergely jelentette be a mai Kormányinfón. A Parlament június 16-án szavaz a veszélyhelyzet megszűnéséről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

Kincsek Kolozsvárról

Lengyel Beatrix, a Magyar Nemzeti Múzeum történész-muzeológusa ezúttal egy tisztes polgári vállalkozót, Kolozsvár egykori társas életének fontos alakját idézi meg: az első könyvkiadót Erdélyben, aki honoráriumot fizetett a szerzőinek.
Vizuál Film

Ingyenes filmek a Trianon emléknapon a Távmoziban

A korszakban játszódó ingyenesen vetített filmekkel, illetve az akkori virágzó filmes és színházi életet bemutató különleges Filmhíradóval kapcsolódik a Trianon100 eseménysorozathoz június 4-én a Budapest Film Zrt..
Vizuál Film

Az egzotikus filmek magyar mestere - Korda Zoltán

Az angol filmipart meghatározó Korda fivérek egyike, a négy Oscar-díjra jelölt A dzsungel könyve alkotója. A bagdadi tolvaj című filmjükből a Disney Aladdin című rajzfilmje és A csillagok háborúja is merített. A filmrendező, producer 1895. június 3-án született.
Vizuál online

Próbáld ki a tudásod a Nemzeti Múzeum Trianon 100 kvízeivel!

Bár a múzeum kapui még mindig zárva tartanak, a Nemzeti Múzeum a virtuális térben továbbra is tartja a kapcsolatot látogatóival, határon innen és túlról. A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából egy helyre gyűjtötték a témához kapcsolódó online tartamalmainkat, kvízeinket és játékos feladataikat.
Vizuál magazin

Hatszor nősült az egyik leghíresebb agglegényt alakító színész

A még kardigánjaiban is hódító angolt Szexi Rexinek becézték a lapok. Hasonlóan ironikus, hogy legismertebb alakításai között több musical is van, pedig saját bevallása szerint alig pár hangot tud énekelni. Rex Harrison neve egybe forrt a My Fair Lady Higgins professzorával.