Vizuál

A Velencei Filmfesztiválon látható először a Bernsteinről szóló életrajzi film

2023.08.04. 12:40
Ajánlom
A neves zeneszerző-karmester alakja köré épülő film rendezője és főszereplője Bradley Cooper, a bemutató után az alkotás várhatóan ősztől látható majd a Netflixen.

A Maestro címet viselő életrajzi filmet először az augusztus 30. és szeptember 9. között tartott fesztiválon vetítik.

A film középpontjában a zeneszerző-karmester Leonard Bernstein élete, különösen Felicia Montealegre színésznővel kötött házassága áll,

1946-os megismerkedésüktől az asszony 1978-as haláláig. Mivel Bernsteinre a mai napig a zenetörténet ikonikus alakjaként tekintünk, a bemutatót nagy várakozás előzi meg a zenerajongók részéről is.

A filmet a magát a zeneszerzőt is megformáló Bradley Cooper rendezi, aki a felkészülés során sokat dolgozott a Bernstein-házaspár gyermekeivel, hogy hitelesen jelenítse meg szüleiket. A további főbb szereplők Carey Mulligan (Felicia Montealegre), Maya Hawke (Jamie Bernstein, a házaspár idősebbik lánya), Matt Bomer (David Oppenheim klarinétművész) és Michael Urie (Jerome Robbins, a West Side Story bemutatójának rendező-koreográfusa). A film producerei között Martin Scorsese és Steven Spielberg neve is felfedezhető.

Maga Spielberg volt az, aki felhívta Cooper figyelmét a filmtervre, mivel tudott róla, hogy különösen érdekli a vezénylés – számolt be a színész egy beszélgetős műsorban.

A magánéleti szál mellett a filmben természetesen a zenének is szerep jut, Cooper elárulta, hogy a filmben szerepel majd egy jelenet, amelyben Bernstein Mahler 2. (Feltámadás) szimfóniáját vezényli majd az angliai Ely katedrálisban, a világ egyik legnagyobb gótikus székesegyházában.

(Forrás: Classic FM)

Rendkívül erős mezőny állt össze a 80. Velencei Filmfesztiválra

Kapcsolódó

Rendkívül erős mezőny állt össze a 80. Velencei Filmfesztiválra

A szemlén mutatja be új filmjét mások mellett Sofia Coppola, David Fincher, Bradley Cooper, Michael Mann, Hamagucsi Rjuszuke, Jorgosz Lanthimosz és Wes Anderson. Idén két magyar alkotó sikeréért is szoríthatunk a fesztiválon. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Zenében megélt ünnep Pannonhalmán – jubilál az Arcus Temporum fesztivál

Eötvös Péter és Mozart művészetével ünnepel az idén 20 éves Arcus Temporum Művészeti Fesztivál Pannonhalmán augusztus 23–25. között. Ráadásul a jubileum egybeesik a bencés szerzetesközösség temploma, a Szent Márton-bazilika felszentelésének 800. évével.
Plusz

Az utolsó szerelem mítosza

Az első szerelem minden líra egyik fő toposza, sőt népdaloktól regényekig, a first love az igazi, mert mindenkit érdeklő, lángba boritó téma. Azon gondolkozom, hogy miért nincs az elsőnek párja, azaz miért nincs igazi irodalma, lírai lenyomata az utolsó szerelemnek, ennek a fellobbanó érzelmi viharnak? Almási Miklós írása.
Zenés színház

Szikrák és vízcseppek – Aida a Szentmargitbányai Kőfejtőben

Tíz év után ismét az Aida került színre az Ausztriában található Szentmargitbányai Kőfejtő hatalmas szabadtéri színpadán. Nem ez volt azonban az egyetlen visszatérés: ismét Thaddeus Strassberger rendező munkáját láthatta a közönség.
Klasszikus

„Tudatosítani kell a világban, hogy Auer Lipót magyar, ráadásul veszprémi volt” – interjú Kováts Péterrel, az Auer Fesztivál művészeti vezetőjével

Kerek évfordulóhoz érkezett a veszprémi születésű, világhírű hegedűművésznek, Auer Lipótnak szentelt fesztivál. Az ünnepi programról az eseménysorozat alapítójával, Kováts Péter hegedűművésszel beszélgettünk.
Plusz

Mintha elkezdtük volna szeretni a saját városainkat – beszélgetés Zubreczki Dávid építészeti mesemondóval

A Kultkikötő szervezésében idén nyáron nyolc helyszínen hallgathatók meg Zubreczki Dávid vetítéssel egybekötött történetmesélős előadásai Templomséták a Balaton körül címmel.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Hőség, Szózat és örkényi abszurd – megérkezett az első kedvcsináló előzetes Szimler Bálint nagyjátékfilmjéhez

A rendező első egész estés alkotásában egy átlagos magyar iskola hétköznapjain keresztül beszél a házmester-kultúrában ragadt hazai oktatási rendszerről. A Fekete pont című dráma premierjére rangos nemzetközi fesztiválon kerül sor.
Vizuál hír

Feltűnt egy kis manó! – elbűvölő Pumukli-szoborral rukkolt elő Kolodko Mihály Esztergomban

Újabb miniszobor bukkant fel, ezúttal Esztergomban, ahol az aprócska „gerillaalkotásairól” ismert művész, Kolodko Mihály ezúttal a 80-as, 90-es évek szeretett mesefiguráját, a csintalan kis koboldot, Pumuklit helyezte el.
Vizuál hír

Velencében is zsűrizni fog Reisz Gábor

A Karlovy Vary-i után augusztus végén a rangos velencei filmfesztiválon is zsűritag lesz a magyar filmrendező, ráadásul abban a szekcióban, amelynek tavaly a fődíját hódította el Magyarázat mindenre című alkotásával.
Vizuál kritika

Pixelekbe zárt generáció

Jane Schoenbrun szemkápráztató vizualitással, egy egészen különleges, mégis átélhető allegórián keresztül képes beszélni az identitáskeresés és a média viszonyáról. I Saw the TV Glow kritika.
Vizuál ajánló

Tengerparti hangulat a Várkert Bazárban

A kötetlen nyáridő hangulatát és a vízpartok harmóniáját mutatja be festészeti remekművek segítségével a Várkapitányság és a Magyar Nemzeti Galéria közös, Nyár a parton – Folyók, tavak, tengerek magyar ecsettel című szabadtéri kiállítása.