Vizuál

A világ irgalmatlanul nehéz kirakósai

2021.01.30. 09:35
Ajánlom
A kirakós valódi türelemjáték azoknak, akiknek van türelmük. Több mint két és fél évszázada találták fel, de a legnehezebbeknek talán maga John Spilsbury sem állna neki.

John Spilsbury londoni térképész és rézmetsző 1766-ban készítette el a világ első kirakósát: Nagy-Britannia térképét ragasztotta a falapra, majd egy funérvágó fűrésszel feldarabolta. A legelső kirakósok (vagy ahogy a haladó nyelvújítók mondják: pázli) oktatási célra szolgáltak. Legtöbbször térképeket kellett kirakni az országhatárok mentén ejtett bevágások szerint. Így tanult földrajzot gyermekként a későbbi III. György és Zsófia Sarolta brit királyné.

spilsbury_jigsaw_-_john_spilsbury_1766_-_bl-172220.jpg

John Spilsbury 1766-os kirakósa: történelmi darab (Fotó/Forrás: British Library)

A játék első felfutása a múlt században, a Nagy Gazdasági Világválság idejére tehető, hiszen olcsó, de tartalmas elfoglaltságot kínált, nem csak kölyköknek. Hasznos elmebajnokság azoknak, akiknek van türelme hozzá: a kanadai Alzheimer Szövetség kutatása szerint segít az agy aktívan tartásában, így csökkenti az Alzheimer-kór kockázatát.

Akadnak észveszejtően nehéz kirakósok is, ezekből kutattunk fel néhányat. Persze, vannak emberek, akik a legkisebb kényszert sem érzik rá, hogy kirakjanak egy puzzle-t (magam is ezek közé tartozom, minek, ha a kép amúgy úgyis mindig rajta van a dobozon!), őket nem fogják megrémíteni az alábbi fotók.

Aki azonban szeret kirakóssal játszani, sőt képes bármennyi időt és energiát áldozni egy-egy kirakására, az inkább csukott szemmel nézegesse tovább a cikket!

Jackson Pollock Convergence című festménye egyike a leghíresebb alkotásainak. A Springbok játékgyártó kreatívjainak jutott eszébe, hogy kirakóst csinálnak belőle. A termék hatalmas szenzáció volt 1964-ben, rögtön kikiáltották a világ legnehezebb puzzle-jének, és több százezret adtak el belőle. Az első széria 340 darabból állt, de 2003-ban újra kiadták, immár 1000 darabosként.

s-l1600-1-172220.jpg

Jackson Pollock Convergence című festménye a Springbok 500 darabos kirakósán (1968) (Fotó/Forrás: WorthPoint)

Talán még nagyobb szenvedést jelent a Bgraamiens Puzzle The Lines című kirakósa, amelyhez muszáj volt segítséget biztosítani: a darabok hátoldalán betűk jelzik, nagyjából a kép melyik tájékához tartozik.

8173x5o0mnl_ac_sl1500_-172223.jpg

Bgraamiens Puzzle: The Lines (Fotó/Forrás: Amazon)

81pboivsl9l_ac_sl1500_-172221.jpg

Bgraamiens Puzzle: The Lines (Fotó/Forrás: Amazon)

Első blikkre is könnyebb feladatnak tűnik végezni a Moruska Round Puzzle elnevezésű, 1000 darabos kirakósával, hiszen a szabályos színtérkép hamar elvezet a megoldáshoz.

61cspigyupl_ac_sl1500_-172221.jpg

Round Puzzle (Fotó/Forrás: Moruska)

Lenyűgözően fest ez az achát geodát formázó kirakós (Jessica Rosenkrantz és Jesse Louis-Rosenberg tervezése). Érdekessége, hogy a darabjai korántsem a megszokott formákkal kapcsolódnak egymáshoz.

geode-172226.jpg

Jessica Rosenkrantz és Jesse Louis-Rosenberg: Geode Puzzle

imgp1442_xlarge-172222.jpg

Jessica Rosenkrantz és Jesse Louis-Rosenberg: Geode Puzzle

A LuxeFinds Designs átlátszó kirakósához tényleg pokolra kell menni.

dd33eb5fbf878b048621ec061e-174200.jpg

LuxeFinds Designs átlátszó kirakósa

Hasonló ötlettel indultak neki azok a gyártók is, akik a teljesen fehér kirakóst elkészítették.

a7x40czisqn01-174201.jpg

Többféle gyártótól is kapható a tiszta fehér kirakós (Fotó/Forrás: Amazon)

... a nagy sikerre való tekintettel feketében is.

71tvBXQZFrL_AC_SL1500_-174200.jpg

... és a fekete is (Fotó/Forrás: Amazon)

A BetterCo. kirakósa a Tejutat mintázza. A közeli fotón látszik, hogy nem egyszerű menet.

91zQfU5UwEL_AC_SL1500_-172246.jpg

A BetterCo. Milky Way nevű kirakósa (Fotó/Forrás: Amazon)

81B1WlfgGwL_AC_SL1500_-173123.jpg

A BetterCo. Milky Way nevű kirakósa (Fotó/Forrás: Amazon)

Nem elég megtalálni Waldót. Először ki kell rakni a 3000 darabos kirakóst, aztán végigpásztázhatjuk a 82x115 centiméteres képet. Hacsak meg nem találtuk már menet közben.

waldopuzzle-172244.jpg

Where's Waldo? (Fotó/Forrás: Amazon)

waldokirakva-172247.jpg

A Waldo-kirakós (Fotó/Forrás: mouse_roy / Reddit)

A Ravensburger Krypt nevű játékának már az elnevezése is arról árulkodik, hogy nem mindennapi a feladvány. Legnagyobb kiszerelésében ez a kirakós 40 320 (!) darabból áll!

krypt-172245.jpg

Krypt (Fotó/Forrás: Ravensburger)

krypto-172246.jpg

Krypt (Fotó/Forrás: Ravensburger)

 

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Aki tudott szeretni – Törőcsik Mari visszatért a Nemzetibe

Szeptember 21-én nagyszabású gála keretében helyezték el az emlékezés sárga rózsáit egy ikonikus fotel mellé Törőcsik Mari pályatársai és barátai a Nemzeti Színházban. A nézőtéren meghatott csend, a színpad elé kifeszített kivetítőn egy mondat – „Tudni kell szeretni” – és egy távolba révedő arc… Marié.
Klasszikus

Csodagyerekeket hív új évadjába a Pannon Filharmonikusok

Az élet sója mesei motívuma kíséri végig a zenekar 2021/22-es évadát, amely során a fiatalok nem csupán a közönség soraiban, de a színpadon is helyet foglalnak. A Varga Tibor hegedűművész és tanár emlékének szentelt koncerten versenygyőztes ifjú szólisták lépnek fel.
Színház

Mécs Károly végleg visszavonul

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész pályafutásának hatvan éve alatt számos helyen megfordult, jelenleg egy előadásban látható, utána visszavonul.
Színház

Itt a videó a Törőcsik Mari Emlékestről

Szeptember 21-én, a napokban zajló MITEM fesztivál keretében megemlékezést tartottak az idén elhunyt Törőcsik Mariról pályatársai, tisztelői részvételével a Nemzeti Színházban. Az eseményről készült összefoglaló videót a színház tette közzé.
Könyv

Könyves séták és ismert szerzők az idei Margó Fesztiválon

A Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál keretében rendezik meg október 14. és 17. között a 10. Margó Irodalmi Fesztivált, amely a Müpával közös szervezésben valósul meg a Várkert Bazárban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: Jancsó 100

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Jancsó Miklósról készített felvételeiről mesélt.
Vizuál hír

Óriási szükségünk van hiteles képekre – megnyílt a World Press Photo kiállítás

Negyedik alkalommal fogadja a közönséget a Nemzeti Múzeumban a World Press Photo kiállítás szeptember 24. és október 31. között, amelynek kísérő tárlataként a Szebeni Műhely tizenöt magyar fotóművész alkotásaival mutatkozik be.
Vizuál hír

Lemondott Dér András az Ars Sacra Filmfesztivál zsűrijének elnöki tisztségéről a letiltott film miatt

"Nagyon elkeserítő és szomorú, hogy a napi politikát eddig elkerülő Ars Sacra fesztivált a petíciókkal és egyéb fenyegetésekkel sikerült belesodorni a politikába"- írta facebook oldalán a rendező, aki az Anyáim története című dokumentumfilm elmaradt vetítése miatt hozta meg döntését.
Vizuál gyász

Fiatalon elhunyt Ando György, a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója

A direktort 55 éves korában érte a halál – adta hírül az intézmény.
Vizuál hír

Kincsekkel bővül a Picasso Múzeum

Pablo Picasso lánya a képzőművész kilenc alkotását Franciaországnak adományozta, amelyek 2022-ben kerülnek kiállításra a párizsi Picasso Múzeum nemzeti gyűjteményében - jelentette be Roselyne Bachelot kulturális miniszter.