Vizuál

A világ irgalmatlanul nehéz kirakósai

2021.01.30. 09:35
Ajánlom
A kirakós valódi türelemjáték azoknak, akiknek van türelmük. Több mint két és fél évszázada találták fel, de a legnehezebbeknek talán maga John Spilsbury sem állna neki.

John Spilsbury londoni térképész és rézmetsző 1766-ban készítette el a világ első kirakósát: Nagy-Britannia térképét ragasztotta a falapra, majd egy funérvágó fűrésszel feldarabolta. A legelső kirakósok (vagy ahogy a haladó nyelvújítók mondják: pázli) oktatási célra szolgáltak. Legtöbbször térképeket kellett kirakni az országhatárok mentén ejtett bevágások szerint. Így tanult földrajzot gyermekként a későbbi III. György és Zsófia Sarolta brit királyné.

spilsbury_jigsaw_-_john_spilsbury_1766_-_bl-172220.jpg

John Spilsbury 1766-os kirakósa: történelmi darab (Fotó/Forrás: British Library)

A játék első felfutása a múlt században, a Nagy Gazdasági Világválság idejére tehető, hiszen olcsó, de tartalmas elfoglaltságot kínált, nem csak kölyköknek. Hasznos elmebajnokság azoknak, akiknek van türelme hozzá: a kanadai Alzheimer Szövetség kutatása szerint segít az agy aktívan tartásában, így csökkenti az Alzheimer-kór kockázatát.

Akadnak észveszejtően nehéz kirakósok is, ezekből kutattunk fel néhányat. Persze, vannak emberek, akik a legkisebb kényszert sem érzik rá, hogy kirakjanak egy puzzle-t (magam is ezek közé tartozom, minek, ha a kép amúgy úgyis mindig rajta van a dobozon!), őket nem fogják megrémíteni az alábbi fotók.

Aki azonban szeret kirakóssal játszani, sőt képes bármennyi időt és energiát áldozni egy-egy kirakására, az inkább csukott szemmel nézegesse tovább a cikket!

Jackson Pollock Convergence című festménye egyike a leghíresebb alkotásainak. A Springbok játékgyártó kreatívjainak jutott eszébe, hogy kirakóst csinálnak belőle. A termék hatalmas szenzáció volt 1964-ben, rögtön kikiáltották a világ legnehezebb puzzle-jének, és több százezret adtak el belőle. Az első széria 340 darabból állt, de 2003-ban újra kiadták, immár 1000 darabosként.

s-l1600-1-172220.jpg

Jackson Pollock Convergence című festménye a Springbok 500 darabos kirakósán (1968) (Fotó/Forrás: WorthPoint)

Talán még nagyobb szenvedést jelent a Bgraamiens Puzzle The Lines című kirakósa, amelyhez muszáj volt segítséget biztosítani: a darabok hátoldalán betűk jelzik, nagyjából a kép melyik tájékához tartozik.

8173x5o0mnl_ac_sl1500_-172223.jpg

Bgraamiens Puzzle: The Lines (Fotó/Forrás: Amazon)

81pboivsl9l_ac_sl1500_-172221.jpg

Bgraamiens Puzzle: The Lines (Fotó/Forrás: Amazon)

Első blikkre is könnyebb feladatnak tűnik végezni a Moruska Round Puzzle elnevezésű, 1000 darabos kirakósával, hiszen a szabályos színtérkép hamar elvezet a megoldáshoz.

61cspigyupl_ac_sl1500_-172221.jpg

Round Puzzle (Fotó/Forrás: Moruska)

Lenyűgözően fest ez az achát geodát formázó kirakós (Jessica Rosenkrantz és Jesse Louis-Rosenberg tervezése). Érdekessége, hogy a darabjai korántsem a megszokott formákkal kapcsolódnak egymáshoz.

geode-172226.jpg

Jessica Rosenkrantz és Jesse Louis-Rosenberg: Geode Puzzle (Fotó/Forrás: Geode Puzzle)

imgp1442_xlarge-172222.jpg

Jessica Rosenkrantz és Jesse Louis-Rosenberg: Geode Puzzle (Fotó/Forrás: Geode Puzzle)

A LuxeFinds Designs átlátszó kirakósához tényleg pokolra kell menni.

dd33eb5fbf878b048621ec061e-174200.jpg

LuxeFinds Designs átlátszó kirakósa (Fotó/Forrás: LuxeFinds Designs)

Hasonló ötlettel indultak neki azok a gyártók is, akik a teljesen fehér kirakóst elkészítették.

a7x40czisqn01-174201.jpg

Többféle gyártótól is kapható a tiszta fehér kirakós (Fotó/Forrás: Amazon)

... a nagy sikerre való tekintettel feketében is.

71tvBXQZFrL_AC_SL1500_-174200.jpg

... és a fekete is (Fotó/Forrás: Amazon)

A BetterCo. kirakósa a Tejutat mintázza. A közeli fotón látszik, hogy nem egyszerű menet.

91zQfU5UwEL_AC_SL1500_-172246.jpg

A BetterCo. Milky Way nevű kirakósa (Fotó/Forrás: Amazon)

81B1WlfgGwL_AC_SL1500_-173123.jpg

A BetterCo. Milky Way nevű kirakósa (Fotó/Forrás: Amazon)

Nem elég megtalálni Waldót. Először ki kell rakni a 3000 darabos kirakóst, aztán végigpásztázhatjuk a 82x115 centiméteres képet. Hacsak meg nem találtuk már menet közben.

waldopuzzle-172244.jpg

Where's Waldo? (Fotó/Forrás: Amazon)

waldokirakva-172247.jpg

A Waldo-kirakós (Fotó/Forrás: mouse_roy / Reddit)

A Ravensburger Krypt nevű játékának már az elnevezése is arról árulkodik, hogy nem mindennapi a feladvány. Legnagyobb kiszerelésében ez a kirakós 40 320 (!) darabból áll!

krypt-172245.jpg

Krypt (Fotó/Forrás: Ravensburger)

krypto-172246.jpg

Krypt (Fotó/Forrás: Ravensburger)

 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Sörösüvegekből zenét csiholni – interjú Balogh Máté zeneszerzővel

A Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt a fenntarthatóság témájában ösztönzi párbeszédre és cselekvésre a nemzetközi klasszikus zenei közösséget. A kezdeményezésben részt vevő egyik zeneszerzővel, Balogh Mátéval beszélgettünk.
Színház

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Klasszikus

Neves régizenei együttessel készített lemezt Daragó Zoltán

A fiatal kontratenor Bach-áriákat felvonultató lemeze Christophe Rousset vezényletével és a Les Talens Lyriques közreműködésével szeptemberben jelenik meg az Aparté Kiadónál.
Könyv

Pernye és fű – ősszel érkezik Závada Pál új regénye

Október 8-án a Magvető Kiadó gondozásában jelenik meg a Kossuth-díjas író legújabb regénye, amelynek története és karakterei ugyan fiktívek, ám a benne szereplő interjúk valóságosak – azokat Sipos András rendezővel készítették Statárium című, 1989-es filmjükhöz.
Plusz

Az utolsó szerelem mítosza

Az első szerelem minden líra egyik fő toposza, sőt népdaloktól regényekig, a first love az igazi, mert mindenkit érdeklő, lángba boritó téma. Azon gondolkozom, hogy miért nincs az elsőnek párja, azaz miért nincs igazi irodalma, lírai lenyomata az utolsó szerelemnek, ennek a fellobbanó érzelmi viharnak? Almási Miklós írása.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Velencében is zsűrizni fog Reisz Gábor

A Karlovy Vary-i után augusztus végén a rangos velencei filmfesztiválon is zsűritag lesz a magyar filmrendező, ráadásul abban a szekcióban, amelynek tavaly a fődíját hódította el Magyarázat mindenre című alkotásával.
Vizuál kritika

Pixelekbe zárt generáció

Jane Schoenbrun szemkápráztató vizualitással, egy egészen különleges, mégis átélhető allegórián keresztül képes beszélni az identitáskeresés és a média viszonyáról. I Saw the TV Glow kritika.
Vizuál ajánló

Tengerparti hangulat a Várkert Bazárban

A kötetlen nyáridő hangulatát és a vízpartok harmóniáját mutatja be festészeti remekművek segítségével a Várkapitányság és a Magyar Nemzeti Galéria közös, Nyár a parton – Folyók, tavak, tengerek magyar ecsettel című szabadtéri kiállítása.
Vizuál ajánló

A közelmúlt legjobb francia filmjeit vetítik a Tabánban

Franciadrazsé címmel egyhetes vetítéssorozatot tartanak a budapesti művészmoziban, ahol az elmúlt időszakban bemutatott alkotásokat, köztük vígjátékokat, romantikus történeteket és feszült thrillereket is láthat a közönség.
Vizuál hír

Falfestmény őrzi majd a II. kerületben Szenes Hanna emlékét

Új, ezúttal történelmi témájú akcióval jelentkezik a Színes Város Csoport. A tűzfalfestmény megalkotásával Szenes Hanna, a mártírhalált halt költő és ejtőernyős előtt tisztelegnek.