Vizuál

A világ legdrágább fotója és Lennon milliós felirata

2011.11.21. 08:01
Ajánlom
A New York-i Christie's-nél november 8-án a világ eddigi legtöbbet érő fényképét ütötték le - 4,3 millió dollárt, majdnem egymilliárd forintot fizettek érte. Az aukciósház londoni székhelyén is röpködtek a milliók: november 15-én John Lennon egy egyszerű plakátja csaknem százezer fontért, vagyis 33 millió forintért kelt el.

A legdrágább fotó a német Andreas Gursky Rhein II című alkotása lett. A kép leginkább vízszintes vonalakkal szabdalt kékekből és zöldekből áll: utat, füvet, vizet és eget ábrázol - első ránézésre egy jobb szemű hobbifotós is elkészíthette volna, na de például a readymade megjelenése óta tudjuk, hogy mindez nem ilyen egyszerű. A valaha elkelt legdrágább fotók listáján szerepel még egy Gursky-kép, a 99 cent II Diptychon, amit 2007 februárjában adtak el a londoni Sotheby's árverésén. Az eddigi rekorder Cindy Sherman Untitled #96 című munkája volt, amit szintén nem csekély, 3,89 millió dollárért vittek el májusban. A listán az olyan nagy nevek, mint Richard Avedon vagy Ansel Adams, csak a 12. (Dovima with elephants, 1,15 millió dollár) és a 16. (Moonrise, Hernandez, New Mexico, 609 ezer dollár) helyet csípték el. Gursky német művész, leginkább a hatalmas építészeti témájú munkáiról és színes tájképeiről ismert. Olyan gyűjteményekben találhatóak meg fotói, mint például a New Yorki-i MOMA, a londoni Tate Modern, a párizsi Pompidou vagy a zürichi Kunsthaus.

Ugyan a Beatles 1970-ben felbomlott, a második ágyas béketüntetése idején készült transzparens közel százezer fontot ért egy névtelenségbe burkolózó telefonálónak. A képre Lennon az aláírása mellé csak annyit rajzolt, Bed Peace. Az egyhetes meg nem mozdulás 1969-ben a vietnámi háború ellen szólt, Lennon egy kanadai szállodában (egészen pontosan a montreali Queen Elizabeth-ben) tüntett ágyban feleségével, Yoko Onóval. Beatles-relikviák eladásánál nem meglepőek a hihetetlenül magas összegek: idén júliusban például 360 ezer dollárért (68 millió forintért) kerültek új gazdájukhoz azok a képek, amiket az együttes első amerikai koncertjén, 1964-ben készített az akkor 18 éves Mike Mitchell.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Plusz

Ilyet még nem hallottál: hódít a mongol torokének metál

Nem a hörgős metálról van szó, hanem tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadott heavy metálról, aminek hirtelen rengeteg rajongója akadt világszerte.
Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A szakértői vizsgálat előtt loptak el egy feltételezett Michelangelo-festményt

A belga kisváros templomából pár nappal azelőtt vitték el a festményt, hogy a szakértőnek alkalma lett volna megvizsgálni. A magányos elkövető kizárható, mivel a kép súlya egy mázsa körül van.
Vizuál szecesszió

Eddig ismeretlen Klimt-domborműre bukkanhattak Budapesten

A hullámvonal, a babérfüzér és a domborművön látható líra Klimt jellegzetes motívumainak számítanak. A másfél éve felfedezett, gipszből készült alkotás korábban egy zongoraszalon díszéül szolgált.
Vizuál kiállítás

Hős vagy gazember? – Az ismeretlen Görgei

Görgei Artúr honvéd tábornokról szóló időszaki kiállítás nyílt a Nemzeti Múzeumban. A tárlat arra is választ igyekszik adni, igaza volt-e Kossuth Lajosnak, aki Görgeit tette felelőssé a szabadságharc elvesztéséért.
Vizuál hír

Ezekért a magyar filmekért szoríthatunk a Berlinalén

Buda Flóra Anna Entropia és Tóth Luca Lidérc úr című rövidfilmje is szerepel a februárban kezdődő Berlini Nemzetközi Filmfesztivál programjában.
Vizuál vincent van gogh

Először hagyják el Európát Van Gogh napraforgói

A londoni National Gallery a tokiói olimpiára kölcsönzi a birtokában lévő egyetlen napraforgós Vincent van Gogh-festményt a 2020-as tokiói nyári olimpiai játékok alkalmából.