Vizuál

A világ múmiái a Magyar Természettudományi Múzeumban

2014.11.19. 16:40
Ajánlom
Múmiák sivatagból és mocsarakból, kriptákból és temetőkből, balzsamozva, füstölve, kiszárítva, aranyozva. A Múmiavilág című kiállításban rejtelmes és olykor szívszorító történetek bontakoznak ki a tudomány segítségével.

A Múmiavilág című kiállításban a tudomány segítségével derül fény huszonnyolc emberi múmia személyes történetére, életére, szokásaira, a letűnt kultúrák hagyományaira. Keletkezésük módja, helye, ideje rendkívül sokféle, ezért szinte nincs két egyforma közöttük.

A Wari (huari) kultúrából származó múmiabatyuról a CT vizsgálatok derítették ki, hogy egy csecsemő múmiáját rejti. A színes kis batyu külső rétegeit négy fémtűvel és öt kagylóval fogták össze, benne pedig egy védő amulettet találtak a kutatók, amit a szülők adhattak a gyermeküknek a túlvilági életre.

A váci Fehérek templomának kriptájából 1994-ben a csaknem kétszáz éve bolygatatlan koporsókból kétszázhatvanöt egyén maradványai kerültek elő. A kripta egyedülálló mikroklímája és a temetkezés módja természetes úton konzerválta a kriptába temetetteket. Ezek közül a világon egyedülálló leletek közül a kiállításban is bemutatunk néhányat. 

A kiállítás szenzációja a szentként is tisztelt buddhista szerzetes önmumifikált testemléke. Az ereklyeszobor egy 1100 körül élt, 30-40 éves buddhista szerzetes múmiáját rejti. A több éven át tartó önmumifikálással létrejött, kiszáradt testet agyaggal fedték be, védő lakkréteggel vonták be, majd bearanyozták.

Az olykor meghökkentő és elgondolkoztató látványon kívül a látogatók arra is lehetőséget kapnak, hogy megismerkedjenek az antropológiai kutatás eszközeivel. A kiállításban felépített laboratóriumban egy vizsgálati protokollt (a nem és a kor meghatározása) követve saját maguk is megvizsgálhatják az itt elhelyezett maradványokat.

A kiállítás kedd kivételével minden nap nyitva tart.

Csütörtökönként este 6-tól 8-ig változatos programokkal, izgalmas kalandokkal, tárlatvezetésekkel várja a múzeum az érdeklődőket.

A kiállítást eddig 1,7 millió ember látta Európában és Amerikában. Az itt látható múmiák egy rövid nyugat-európai turné után visszakerülnek az anyaintézmények (Reiss-Engelhorn-Museen, Drents Museum, Naturhistorisches Museum Basel, Roemer- und Pelizaeus-Museum, Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg, Deutsches Museum) raktáraiba, és nagy valószínűséggel együtt többé nem lesznek láthatók.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Színház

Lázár Katinak ítélték a színikritikusok az idei életműdíjat

A Színházi Kritikusok Céhe nyolcadik alkalommal ismer el életműdíjjal a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, 65 év feletti művészt.
Vizuál

Így látják a madarak az osztrák fővárost - VIDEÓ

Négy sas segítségével készítettek 360 fokos videót Bécsről. A madarak a Duna-toronyból és egy hőlégballonból indulva filmezték a várost.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál videó

Így látják a madarak az osztrák fővárost - VIDEÓ

Négy sas segítségével készítettek 360 fokos videót Bécsről. A madarak a Duna-toronyból és egy hőlégballonból indulva filmezték a várost.
Vizuál Film

Végre többet tudunk az új Freddie Mercury-filmről

„A bandában csak egy hisztériás királynőnek van hely.” Kijött a Queen-film első igazi előzetese, és még többet ígér, mint a teaser.
Vizuál velencei biennálé

Képzelt kamerák a Velencei Biennále magyar pavilonjában

Szegedy-Maszák Zsuzsanna kurátor és Waliczky Tamás újmédiaművész képviselik Magyarországot jövőre a 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálén.
Vizuál videó

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Vizuál pompeji

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.