Vizuál

Agnieszka Holland történelmi filmjével indul a Lengyel Filmtavasz

2022.05.04. 12:55
Ajánlom
Idén is ingyenesen, online nézhetünk új lengyel filmeket a budapesti Lengyel Intézet jóvoltából, május 4. és 8. között a Távmoziban. Agnieszka Holland Oscar-jelölt alkotása, a Jones úr, a hazug és totalitárius propagandával szembeni hősies harcot ábrázolja, az 1933-as ukrajnai éhínség közepette. 

Különleges vagy!

– ez a 28. Lengyel Filmtavasz mottója, és a válogatás valóban különleges filmhősökkel ismerkedtet meg: lesz köztük megható, hősies, és lesz amelyik megnevettet.

Mindegyik alkotás olyan univerzális értéket képvisel, mint a szabadság, az igazság, a méltóság, a bátorság és a szeretet.

Közülük több megtörtént eseményeken alapul, mint például a program nyitófilmje, a szerda este látható Jones úr. Agnieszka Holland új filmje Gareth Jones újságíró valós történetét dolgozza fel az 1933-as ukrajnai éhínség közepette. Az újságíró története inspirációul szolgálhatott George Orwell Állatfarm című regényéhez.

A fesztiválon a lengyel filmművészet elmúlt éveinek legérdekesebb alkotásai közül láthatjuk még Maciej Barczewski A bajnok című megrázó drámáját, Iwona Siekierzyńska szívmelengető és humorral teli moziját, az Amatőröket, és egymás után vetítik Kinga Dębska két kiváló vígjáték-drámáját, a Madártej és Az én lányaim, teheneim című filmet.

A 28. Lengyel Filmtavasz programja:

május 4. (szerda), 20.00
Jones úr / Obywatel Jones

Obywatel Jones | színes, lengyel-angol-ukrán dráma | 2019 | 119 | angol és ukrán nyelven, magyar felirattal

Az egyik legelismertebb lengyel filmrendező, Agnieszka Holland Oscar-díjra jelölt alkotása Gareth Jones, az ambiciózus, fiatal walesi újságíró történetét dolgozza fel. A főhős, 1933-ban azzal a céllal utazik a Szovjetunióba, hogy interjút készítsen Sztálinnal. Útja során szemtanújává válik az ukrán nép tragédiájának: miközben tonnaszámra exportálják a gabonát, hogy finanszírozni lehessen a szovjet nagyhatalom iparosítási programját, milliók halnak éhen. Jones leleplezi a kommunista totalitarizmus által elkövetett bűntetteket, és hősies módon, egyedül száll szembe a hivatalos, hazug propagandával.

Vajon sikerül-e felfednie a szovjet bűntetteket és felébresztenie a világ lelkiismeretét? 

Jonesur_12fotRobertPalka-114125.jpg

Jones úr (Fotó/Forrás: Lengyel Filmtavasz)

május 5. (csütörtök), 20.00
Madártej / Zupa nic

Zupa Nic | színes, lengyel vígjáték-dráma | 2021 | 94 | lengyel nyelven, magyar felirattal

Kinga Dębska öniróniával és ragyogó humorral teli története egy, a nyolcvanas évek szürke valóságában boldogulni próbáló lengyel családot mutat be. A két tizenéves lánytestvér, Marta és Kasia a nagyanyjukkal osztoznak egy szobán, aki gyerekmesék helyett a Varsói Felkelésről mesél az unokáinak. A szülők, Tadek és Elżbieta mindent megtesznek azért, hogy a súlyos gazdasági válság közepette valahogy megéljenek. Tadek, a népi hatalom által állandó megaláztatásban részesülő értelmiségi, munka után pálinkát főz, titokban pedig a jólétben élő sógorára irigykedik. Elżbieta az üzemi Szolidaritás Szakszervezet vezetője, amely aktív szerepet vállal a kormányellenes tüntetéséken. Amikor a család egy régóta várt és áhított Kispolski büszke tulajdonosává válik, a szülők hirtelen elhivatottságot fedeznek fel magukban a kereskedelem és a külföldi utak iránt.

Itt veszi kezdetét a magyar történetszál, amely a fiatalabbakat sírásig nevetteti, az idősebbekben pedig feleleveníti a kommunista rezsim keserű múltját.

Madartej_1-114119.jpg

Madártej (Fotó/Forrás: Lengyel Filmtavasz)

május 6. (péntek), 20.00
Az én lányaim, teheneim / Moje córki krowy

Moje córki krowy | színes, lengyel vígjáték-dráma | 2015 | 84 | lengyel nyelven, magyar felirattal

Kinga Dębska másik filmje a megható, de egyben mulatságos Madártej folytatása. Főszereplői, a két nővér, immár felnőtt, Marta, a befutott színésznő és népszerű sorozatok sztárja, de a hírnév ellenére sem tudja rendbe hozni az életét. Sikeres testvérével ellentétben Kasia érzékeny és túlzott szenvedélyességre hajlamos. Házassága távol áll a tökéletestől, férje egy szerencsétlen balfácán, akinek sosincs munkája. A két testvér nincs oda egymásért, azonban édesanyjuk hirtelen betegsége együttműködésre kényszeríti őket, mivel gondoskodniuk kell édesapjukról. Marta és Kasia fokozatosan egyre közelebb kerül egymáshoz, helyrehozzák megromlott kapcsolatukat, mindeközben számos váratlan és tragikomikus szituációnak lehetünk tanúi.

A film attól is különleges, hogy korábban készült, mint a nővérek gyermekkorát ábrázoló Madártej, utóbbit hat évvel később forgatták. Ennek ellenére mindkét mozi egymást kiegészítve alkot egy egészet.

Azenlanyaimteheneim_2-114122.jpg

Az én lányaim, teheneim (Fotó/Forrás: Lengyel Filmtavasz)

május 7. (szombat), 20.00
Amatőrök / Amatorzy

Amatorzy | színes, lengyel vígjáték-dráma | 2020 | 95 | lengyel nyelven, magyar felirattal

Iwona Siekierzyńska szívmelengető és humoros filmje, a Személyes tárgyak irodája nevű, értelmi fogyatékkal élők színházi társulatáról szól. Miután a csoport sikert arat egy fesztiválon, jutalmul egy profi színházban, hivatásos színészekkel nyílik lehetőségük létrehozni egy színdarabot. Várakozással teli, nagy esély ez a társulat tagjai számára. A kezdeti öröm és lelkesedés azonban alábbhagy, amikor kiderül, hogy a színház igazgatója számukra nehezen elfogadható feltételeket szab. A sérült színészek és Krzysiek, mint gondozó és rendező egy személyben egy életre szóló leckét adnak a szabadságról, a méltóságról, az emberségről „normális”, „ép” társaik számára.

Egy csodálatos film, ami meghat, és egyben megnevettet, de elsősorban arra az örökérvényű igazságra világít rá, miszerint minden egyes ember egyedi és különleges.

Amatorok_2-114113.jpg

Amatőrök (Fotó/Forrás: Lengyel Filmtavasz)

május 8. (vasárnap), 20.00
A bajnok / Mistrz

Mistrz | színes, lengyel dráma | 2020 | 91 | lengyel és német nyelven, magyar felirattal

Maciej Barczewski rendező a legendás ökölvívó, Tadeusz "Teddy" Pietrzykowski történetét dolgozza fel, aki az auschwitz-birkenaui náci német koncentrációs táborban az összes súlycsoportban elnyerte a bajnoki címet. 
Tart a második világháború, Lengyelország német megszállás alá kerül. A fiatal bokszbajnokot elfogják, miközben csatlakozni próbál a nyugaton szerveződő Lengyel Hadsereg soraiba. 1940. június 14-én, a lengyel politikai foglyok első transzportjával kerül a haláltáborba, a 77-es számot kapja. A túlélésért száll a ringbe, a párbajokat szórakozás céljából a szadista SS-tisztek szervezik. Csatáival nemcsak a saját, de fogolytársai életét is megmenti azzal, hogy megosztja velük a győzelmeiért járó extra kenyéradagot. Pietrzykowski a táborban szerveződő ellenállási mozgalomhoz is csatlakozik.

A valós eseményeken alapuló filmdráma egy lengyel sportoló különleges történetét meséli el, aki a földi pokolban vált a győzelembe vetett remény szimbólumává.

Abajnok_fotRobertPalka-114113.jpg

A bajnok (Fotó/Forrás: Lengyel Filmtavasz)

A filmek eredeti nyelven, magyar felirattal kerülnek bemutatásra.

A filmek megtekintése ingyenes, azonban online jegyfoglaláshoz ("jegyvásárláshoz") kötött. Jegyek korlátozott számban a Budapesti Távmozi honlapján igényelhetők. 

28. Lengyel Filmtavasz

2022. május 4-8.
Távmozi

Fejléckép: jelenet a Jones úr című filmből (forrás: Budapesti Lengyel Intézet)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Plusz

A kultúra fogalmát a lehető legtágabban értelmezi a kultúráért és innovációért felelős miniszterjelölt

Csák János a kinevezése előtti meghallgatáson elmondta, az új minisztérium maga is innovációnak tekinthető. A miniszterjelölt kinevezését a bizottság 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett 11 szavazattal támogatta.
Színház

„A minőség összeköt” – kihirdette idei programjait a Városmajori Szabadtéri Színpad

A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja az érdeklődőket szeptember közepéig. A színházi előadások mellett koncertek, kiállítások, filmvetítések, családi események és tematikus séták is várják a látogatókat.
Zenés színház

Bretz Gábor kapta a Székely Mihály-emlékplakettet

Az Operaház egykori legendás énekesének emlékére létrehozott díjat egy arra érdemes énekesnek adják át, művészi és emberi magatartásának elismerésére. Idén a világszerte ismert basszbaritonra esett a választás.
Vizuál

Fődíjas lett a Külön falka Olaszországban

Kis Hajni szívszorító és felemelő apa-lánya kapcsolatról szóló mozifilmje a közönségdíjat és a legjobb férfi főszereplő díját is elnyerte a Riviera Nemzetközi Filmfesztiválon, az olaszországi Sestri Levantéban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: A színpadon Robbie Williams!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal arról mesél, miért hiúsult meg kis híján Robbie Williams koncertjének fotózása.
Vizuál ajánló

Hegedűs Ákos morpho koncertfotóiból nyílik kiállítás a Kispont galériában

Olvasóink hétről hétre megismerhetik állandó vendégszerzőnk, Hegedűs Ákos morpho képeit, aki mindig egy kis történet vagy háttéranyag kíséretében osztja meg velünk alkotásait. A művész most ’90-es évekbeli koncertfotóit tárja a nagyközönség elé.
Vizuál ajánló

Meteoritok és egyéb költemények – Geszler Mária Garzuly jubileumi kiállítása

A Kossuth-díjas keramikusművész, Geszler Mária nem egyedül ünnepli jubileumát. A Pesti Vigadóban most látható tárlaton nyolc fiatalabb alkotóval osztja meg nemcsak a teret, de a művészetről, világról vallott elképzeléseit is. A kiállítás július 24-ig tekinthető meg.
Vizuál ajánló

Grunwalsky Ferenc kapja a Zsigmond Vilmos Filmfesztivál életműdíját

Május 24. és 28. között rendezik meg a szegedi operatőrfesztivált, amelynek idei életműdíjasa Grunwalsky Ferenc operatőr, rendező, forgatókönyvíró. Az eddig 73 filmet jegyző Kossuth- és Balázs Béla-díjas alkotó Jancsó Miklós barátja és munkatársa volt, az 1999-ben induló Pepe-Kapa filmek jó részét közösen forgatták.
Vizuál hír

A Néprajzi Múzeum műtárgyainak mintáiból alkothatunk saját dizájnt ezzel az alkalmazással!

A Múzeumok Világnapján bemutatott motívumalkotó applikációban ezer darab vektorizált díszítmény és motívum közül válogathatunk.