Vizuál

Agnieszka Holland történelmi filmjével indul a Lengyel Filmtavasz

2022.05.04. 12:55
Ajánlom
Idén is ingyenesen, online nézhetünk új lengyel filmeket a budapesti Lengyel Intézet jóvoltából, május 4. és 8. között a Távmoziban. Agnieszka Holland Oscar-jelölt alkotása, a Jones úr, a hazug és totalitárius propagandával szembeni hősies harcot ábrázolja, az 1933-as ukrajnai éhínség közepette. 

Különleges vagy!

– ez a 28. Lengyel Filmtavasz mottója, és a válogatás valóban különleges filmhősökkel ismerkedtet meg: lesz köztük megható, hősies, és lesz amelyik megnevettet.

Mindegyik alkotás olyan univerzális értéket képvisel, mint a szabadság, az igazság, a méltóság, a bátorság és a szeretet.

Közülük több megtörtént eseményeken alapul, mint például a program nyitófilmje, a szerda este látható Jones úr. Agnieszka Holland új filmje Gareth Jones újságíró valós történetét dolgozza fel az 1933-as ukrajnai éhínség közepette. Az újságíró története inspirációul szolgálhatott George Orwell Állatfarm című regényéhez.

A fesztiválon a lengyel filmművészet elmúlt éveinek legérdekesebb alkotásai közül láthatjuk még Maciej Barczewski A bajnok című megrázó drámáját, Iwona Siekierzyńska szívmelengető és humorral teli moziját, az Amatőröket, és egymás után vetítik Kinga Dębska két kiváló vígjáték-drámáját, a Madártej és Az én lányaim, teheneim című filmet.

A 28. Lengyel Filmtavasz programja:

május 4. (szerda), 20.00
Jones úr / Obywatel Jones

Obywatel Jones | színes, lengyel-angol-ukrán dráma | 2019 | 119 | angol és ukrán nyelven, magyar felirattal

Az egyik legelismertebb lengyel filmrendező, Agnieszka Holland Oscar-díjra jelölt alkotása Gareth Jones, az ambiciózus, fiatal walesi újságíró történetét dolgozza fel. A főhős, 1933-ban azzal a céllal utazik a Szovjetunióba, hogy interjút készítsen Sztálinnal. Útja során szemtanújává válik az ukrán nép tragédiájának: miközben tonnaszámra exportálják a gabonát, hogy finanszírozni lehessen a szovjet nagyhatalom iparosítási programját, milliók halnak éhen. Jones leleplezi a kommunista totalitarizmus által elkövetett bűntetteket, és hősies módon, egyedül száll szembe a hivatalos, hazug propagandával.

Vajon sikerül-e felfednie a szovjet bűntetteket és felébresztenie a világ lelkiismeretét? 

Jonesur_12fotRobertPalka-114125.jpg

Jones úr (Fotó/Forrás: Lengyel Filmtavasz)

május 5. (csütörtök), 20.00
Madártej / Zupa nic

Zupa Nic | színes, lengyel vígjáték-dráma | 2021 | 94 | lengyel nyelven, magyar felirattal

Kinga Dębska öniróniával és ragyogó humorral teli története egy, a nyolcvanas évek szürke valóságában boldogulni próbáló lengyel családot mutat be. A két tizenéves lánytestvér, Marta és Kasia a nagyanyjukkal osztoznak egy szobán, aki gyerekmesék helyett a Varsói Felkelésről mesél az unokáinak. A szülők, Tadek és Elżbieta mindent megtesznek azért, hogy a súlyos gazdasági válság közepette valahogy megéljenek. Tadek, a népi hatalom által állandó megaláztatásban részesülő értelmiségi, munka után pálinkát főz, titokban pedig a jólétben élő sógorára irigykedik. Elżbieta az üzemi Szolidaritás Szakszervezet vezetője, amely aktív szerepet vállal a kormányellenes tüntetéséken. Amikor a család egy régóta várt és áhított Kispolski büszke tulajdonosává válik, a szülők hirtelen elhivatottságot fedeznek fel magukban a kereskedelem és a külföldi utak iránt.

Itt veszi kezdetét a magyar történetszál, amely a fiatalabbakat sírásig nevetteti, az idősebbekben pedig feleleveníti a kommunista rezsim keserű múltját.

Madartej_1-114119.jpg

Madártej (Fotó/Forrás: Lengyel Filmtavasz)

május 6. (péntek), 20.00
Az én lányaim, teheneim / Moje córki krowy

Moje córki krowy | színes, lengyel vígjáték-dráma | 2015 | 84 | lengyel nyelven, magyar felirattal

Kinga Dębska másik filmje a megható, de egyben mulatságos Madártej folytatása. Főszereplői, a két nővér, immár felnőtt, Marta, a befutott színésznő és népszerű sorozatok sztárja, de a hírnév ellenére sem tudja rendbe hozni az életét. Sikeres testvérével ellentétben Kasia érzékeny és túlzott szenvedélyességre hajlamos. Házassága távol áll a tökéletestől, férje egy szerencsétlen balfácán, akinek sosincs munkája. A két testvér nincs oda egymásért, azonban édesanyjuk hirtelen betegsége együttműködésre kényszeríti őket, mivel gondoskodniuk kell édesapjukról. Marta és Kasia fokozatosan egyre közelebb kerül egymáshoz, helyrehozzák megromlott kapcsolatukat, mindeközben számos váratlan és tragikomikus szituációnak lehetünk tanúi.

A film attól is különleges, hogy korábban készült, mint a nővérek gyermekkorát ábrázoló Madártej, utóbbit hat évvel később forgatták. Ennek ellenére mindkét mozi egymást kiegészítve alkot egy egészet.

Azenlanyaimteheneim_2-114122.jpg

Az én lányaim, teheneim (Fotó/Forrás: Lengyel Filmtavasz)

május 7. (szombat), 20.00
Amatőrök / Amatorzy

Amatorzy | színes, lengyel vígjáték-dráma | 2020 | 95 | lengyel nyelven, magyar felirattal

Iwona Siekierzyńska szívmelengető és humoros filmje, a Személyes tárgyak irodája nevű, értelmi fogyatékkal élők színházi társulatáról szól. Miután a csoport sikert arat egy fesztiválon, jutalmul egy profi színházban, hivatásos színészekkel nyílik lehetőségük létrehozni egy színdarabot. Várakozással teli, nagy esély ez a társulat tagjai számára. A kezdeti öröm és lelkesedés azonban alábbhagy, amikor kiderül, hogy a színház igazgatója számukra nehezen elfogadható feltételeket szab. A sérült színészek és Krzysiek, mint gondozó és rendező egy személyben egy életre szóló leckét adnak a szabadságról, a méltóságról, az emberségről „normális”, „ép” társaik számára.

Egy csodálatos film, ami meghat, és egyben megnevettet, de elsősorban arra az örökérvényű igazságra világít rá, miszerint minden egyes ember egyedi és különleges.

Amatorok_2-114113.jpg

Amatőrök (Fotó/Forrás: Lengyel Filmtavasz)

május 8. (vasárnap), 20.00
A bajnok / Mistrz

Mistrz | színes, lengyel dráma | 2020 | 91 | lengyel és német nyelven, magyar felirattal

Maciej Barczewski rendező a legendás ökölvívó, Tadeusz "Teddy" Pietrzykowski történetét dolgozza fel, aki az auschwitz-birkenaui náci német koncentrációs táborban az összes súlycsoportban elnyerte a bajnoki címet. 
Tart a második világháború, Lengyelország német megszállás alá kerül. A fiatal bokszbajnokot elfogják, miközben csatlakozni próbál a nyugaton szerveződő Lengyel Hadsereg soraiba. 1940. június 14-én, a lengyel politikai foglyok első transzportjával kerül a haláltáborba, a 77-es számot kapja. A túlélésért száll a ringbe, a párbajokat szórakozás céljából a szadista SS-tisztek szervezik. Csatáival nemcsak a saját, de fogolytársai életét is megmenti azzal, hogy megosztja velük a győzelmeiért járó extra kenyéradagot. Pietrzykowski a táborban szerveződő ellenállási mozgalomhoz is csatlakozik.

A valós eseményeken alapuló filmdráma egy lengyel sportoló különleges történetét meséli el, aki a földi pokolban vált a győzelembe vetett remény szimbólumává.

Abajnok_fotRobertPalka-114113.jpg

A bajnok (Fotó/Forrás: Lengyel Filmtavasz)

A filmek eredeti nyelven, magyar felirattal kerülnek bemutatásra.

A filmek megtekintése ingyenes, azonban online jegyfoglaláshoz ("jegyvásárláshoz") kötött. Jegyek korlátozott számban a Budapesti Távmozi honlapján igényelhetők. 

28. Lengyel Filmtavasz

2022. május 4-8.
Távmozi

Fejléckép: jelenet a Jones úr című filmből (forrás: Budapesti Lengyel Intézet)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Aki az irodalommal csalta meg az orvostudományt – 120 éve hunyt el Anton Pavlovics Csehov

1904. július 15-én hunyt el az egyik legnagyobb orosz író, Anton Pavlovics Csehov, aki drámáival és más prózai szövegeivel egyaránt megújította a modern irodalmat. A művész életéről tíz pontban emlékezünk meg.
Könyv

Ismét nagy színészek tolmácsolásában hallgathatunk verseket a kisföldalattin

Július 15. és július 21. között ismét klasszikus és kortárs versek szólalnak meg a Millenniumi Földalatti Vasút állomásain a Vers a peronon programsorozatban.
Színház

Kálid Artúr kapta idén a Kőszegi Várszínház Hollósi Frigyes-díját

A színművész a Hyppolit, a lakáj címszerepében nyújtott teljesítményéért érdemelte ki az elismerést, amelyről a közönség szavazatai döntöttek. Az előadás ősztől a dunaújvárosi Bartók Színház műsorán lesz látható.
Színház

Egyeztetést sürget a Színházi Dolgozók Szakszervezete a kiözelmúltbeli balesetek miatt

A szakszervezet közleményt bocsátott ki, amelyben leírták, csak azokban az esetekben tudnak aktívan fellépni, ha szakszervezeti tag az érintett, ugyanakkor kezdeményezik, hogy más színházi szervezetekkel közösen dolgozzanak ki protokollt a hasonló esetekre.
Vizuál

Játéktól a mesterségig – népi kézműves kiállítás nyílt a Hagyományok Házában

A Hagyományok Háza egyedülálló tárlattal várja a látogatókat Játéktól a mesterségig címmel, amely a népi kézműves szakképzések végzős hallgatóinak vizsgaremekeit mutatja be, szeptember 25-éig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Játéktól a mesterségig – népi kézműves kiállítás nyílt a Hagyományok Házában

A Hagyományok Háza egyedülálló tárlattal várja a látogatókat Játéktól a mesterségig címmel, amely a népi kézműves szakképzések végzős hallgatóinak vizsgaremekeit mutatja be, szeptember 25-éig.
Vizuál ajánló

Bűvészinasok – kiállítás mutatja be az Astra Bábegyüttes és a Maszk Bábszínház elmúlt évtizedeit

Szeptember 22-ig láthatja a közönség a Pesti Vigadóban a Bűvészinasok elnevezésű tárlatot, amelyen a hazai bábművészet két megkerülhetetlen társulatát ismerhetjük meg közelebbről. A kiállításhoz kapcsolódóan izgalmas kísérőrendezvények közül is válogathatunk.
Vizuál Film

Hajdu Szabolcs Kálmán-nap című filmje is versenyez a palicsi filmfesztivál fődíjáért

A magyar film mellett további tíz alkotás vesz részt a versenyprogramban. Közülük választja ki a zsűri, ki kapja meg a legjobb filmnek járó Arany Torony díjat, a legjobb rendezőnek járó Palicsi Tornyot és a zsűri különdíját, emellett a közönség is szavazhat a legjobbnak ítélt alkotásra.
Vizuál magazin

Ezekről a kultfilmekről ma már mindenki szuperlatívuszokban beszél, pedig megbuktak a premierjük idején

Ma már nehéz elhinni, de számos kultikus remekmű alulteljesített premierje idején a mozikban. Cikkünkben ezek közül mutatunk be néhányat, rávilágítva arra is, milyen tényezők befolyásolhatják egy-egy produkció pénzügyi sikerét. 
Vizuál interjú

Mindig készen kell álljunk némi „zajt” csapni magunk körül – interjú Till Brönnerrel

Identitás – Európai látkép címmel nyílt meg, és augusztus 25-ig várja a látogatókat Till Brönner fotókiállítása a Ludwig Múzeumban. A jazztörténet egyik legsikeresebb német zenészét trombita-virtuózként tartják számon, a jazz és popzene számos nagyságával működött együtt, emellett fotográfusként is kiváló.