Vizuál

Agnieszka Holland történelmi filmjével indul a Lengyel Filmtavasz

2022.05.04. 12:55
Ajánlom
Idén is ingyenesen, online nézhetünk új lengyel filmeket a budapesti Lengyel Intézet jóvoltából, május 4. és 8. között a Távmoziban. Agnieszka Holland Oscar-jelölt alkotása, a Jones úr, a hazug és totalitárius propagandával szembeni hősies harcot ábrázolja, az 1933-as ukrajnai éhínség közepette. 

Különleges vagy!

– ez a 28. Lengyel Filmtavasz mottója, és a válogatás valóban különleges filmhősökkel ismerkedtet meg: lesz köztük megható, hősies, és lesz amelyik megnevettet.

Mindegyik alkotás olyan univerzális értéket képvisel, mint a szabadság, az igazság, a méltóság, a bátorság és a szeretet.

Közülük több megtörtént eseményeken alapul, mint például a program nyitófilmje, a szerda este látható Jones úr. Agnieszka Holland új filmje Gareth Jones újságíró valós történetét dolgozza fel az 1933-as ukrajnai éhínség közepette. Az újságíró története inspirációul szolgálhatott George Orwell Állatfarm című regényéhez.

A fesztiválon a lengyel filmművészet elmúlt éveinek legérdekesebb alkotásai közül láthatjuk még Maciej Barczewski A bajnok című megrázó drámáját, Iwona Siekierzyńska szívmelengető és humorral teli moziját, az Amatőröket, és egymás után vetítik Kinga Dębska két kiváló vígjáték-drámáját, a Madártej és Az én lányaim, teheneim című filmet.

A 28. Lengyel Filmtavasz programja:

május 4. (szerda), 20.00
Jones úr / Obywatel Jones

Obywatel Jones | színes, lengyel-angol-ukrán dráma | 2019 | 119 | angol és ukrán nyelven, magyar felirattal

Az egyik legelismertebb lengyel filmrendező, Agnieszka Holland Oscar-díjra jelölt alkotása Gareth Jones, az ambiciózus, fiatal walesi újságíró történetét dolgozza fel. A főhős, 1933-ban azzal a céllal utazik a Szovjetunióba, hogy interjút készítsen Sztálinnal. Útja során szemtanújává válik az ukrán nép tragédiájának: miközben tonnaszámra exportálják a gabonát, hogy finanszírozni lehessen a szovjet nagyhatalom iparosítási programját, milliók halnak éhen. Jones leleplezi a kommunista totalitarizmus által elkövetett bűntetteket, és hősies módon, egyedül száll szembe a hivatalos, hazug propagandával.

Vajon sikerül-e felfednie a szovjet bűntetteket és felébresztenie a világ lelkiismeretét? 

Jonesur_12fotRobertPalka-114125.jpg

Jones úr (Fotó/Forrás: Lengyel Filmtavasz)

május 5. (csütörtök), 20.00
Madártej / Zupa nic

Zupa Nic | színes, lengyel vígjáték-dráma | 2021 | 94 | lengyel nyelven, magyar felirattal

Kinga Dębska öniróniával és ragyogó humorral teli története egy, a nyolcvanas évek szürke valóságában boldogulni próbáló lengyel családot mutat be. A két tizenéves lánytestvér, Marta és Kasia a nagyanyjukkal osztoznak egy szobán, aki gyerekmesék helyett a Varsói Felkelésről mesél az unokáinak. A szülők, Tadek és Elżbieta mindent megtesznek azért, hogy a súlyos gazdasági válság közepette valahogy megéljenek. Tadek, a népi hatalom által állandó megaláztatásban részesülő értelmiségi, munka után pálinkát főz, titokban pedig a jólétben élő sógorára irigykedik. Elżbieta az üzemi Szolidaritás Szakszervezet vezetője, amely aktív szerepet vállal a kormányellenes tüntetéséken. Amikor a család egy régóta várt és áhított Kispolski büszke tulajdonosává válik, a szülők hirtelen elhivatottságot fedeznek fel magukban a kereskedelem és a külföldi utak iránt.

Itt veszi kezdetét a magyar történetszál, amely a fiatalabbakat sírásig nevetteti, az idősebbekben pedig feleleveníti a kommunista rezsim keserű múltját.

Madartej_1-114119.jpg

Madártej (Fotó/Forrás: Lengyel Filmtavasz)

május 6. (péntek), 20.00
Az én lányaim, teheneim / Moje córki krowy

Moje córki krowy | színes, lengyel vígjáték-dráma | 2015 | 84 | lengyel nyelven, magyar felirattal

Kinga Dębska másik filmje a megható, de egyben mulatságos Madártej folytatása. Főszereplői, a két nővér, immár felnőtt, Marta, a befutott színésznő és népszerű sorozatok sztárja, de a hírnév ellenére sem tudja rendbe hozni az életét. Sikeres testvérével ellentétben Kasia érzékeny és túlzott szenvedélyességre hajlamos. Házassága távol áll a tökéletestől, férje egy szerencsétlen balfácán, akinek sosincs munkája. A két testvér nincs oda egymásért, azonban édesanyjuk hirtelen betegsége együttműködésre kényszeríti őket, mivel gondoskodniuk kell édesapjukról. Marta és Kasia fokozatosan egyre közelebb kerül egymáshoz, helyrehozzák megromlott kapcsolatukat, mindeközben számos váratlan és tragikomikus szituációnak lehetünk tanúi.

A film attól is különleges, hogy korábban készült, mint a nővérek gyermekkorát ábrázoló Madártej, utóbbit hat évvel később forgatták. Ennek ellenére mindkét mozi egymást kiegészítve alkot egy egészet.

Azenlanyaimteheneim_2-114122.jpg

Az én lányaim, teheneim (Fotó/Forrás: Lengyel Filmtavasz)

május 7. (szombat), 20.00
Amatőrök / Amatorzy

Amatorzy | színes, lengyel vígjáték-dráma | 2020 | 95 | lengyel nyelven, magyar felirattal

Iwona Siekierzyńska szívmelengető és humoros filmje, a Személyes tárgyak irodája nevű, értelmi fogyatékkal élők színházi társulatáról szól. Miután a csoport sikert arat egy fesztiválon, jutalmul egy profi színházban, hivatásos színészekkel nyílik lehetőségük létrehozni egy színdarabot. Várakozással teli, nagy esély ez a társulat tagjai számára. A kezdeti öröm és lelkesedés azonban alábbhagy, amikor kiderül, hogy a színház igazgatója számukra nehezen elfogadható feltételeket szab. A sérült színészek és Krzysiek, mint gondozó és rendező egy személyben egy életre szóló leckét adnak a szabadságról, a méltóságról, az emberségről „normális”, „ép” társaik számára.

Egy csodálatos film, ami meghat, és egyben megnevettet, de elsősorban arra az örökérvényű igazságra világít rá, miszerint minden egyes ember egyedi és különleges.

Amatorok_2-114113.jpg

Amatőrök (Fotó/Forrás: Lengyel Filmtavasz)

május 8. (vasárnap), 20.00
A bajnok / Mistrz

Mistrz | színes, lengyel dráma | 2020 | 91 | lengyel és német nyelven, magyar felirattal

Maciej Barczewski rendező a legendás ökölvívó, Tadeusz "Teddy" Pietrzykowski történetét dolgozza fel, aki az auschwitz-birkenaui náci német koncentrációs táborban az összes súlycsoportban elnyerte a bajnoki címet. 
Tart a második világháború, Lengyelország német megszállás alá kerül. A fiatal bokszbajnokot elfogják, miközben csatlakozni próbál a nyugaton szerveződő Lengyel Hadsereg soraiba. 1940. június 14-én, a lengyel politikai foglyok első transzportjával kerül a haláltáborba, a 77-es számot kapja. A túlélésért száll a ringbe, a párbajokat szórakozás céljából a szadista SS-tisztek szervezik. Csatáival nemcsak a saját, de fogolytársai életét is megmenti azzal, hogy megosztja velük a győzelmeiért járó extra kenyéradagot. Pietrzykowski a táborban szerveződő ellenállási mozgalomhoz is csatlakozik.

A valós eseményeken alapuló filmdráma egy lengyel sportoló különleges történetét meséli el, aki a földi pokolban vált a győzelembe vetett remény szimbólumává.

Abajnok_fotRobertPalka-114113.jpg

A bajnok (Fotó/Forrás: Lengyel Filmtavasz)

A filmek eredeti nyelven, magyar felirattal kerülnek bemutatásra.

A filmek megtekintése ingyenes, azonban online jegyfoglaláshoz ("jegyvásárláshoz") kötött. Jegyek korlátozott számban a Budapesti Távmozi honlapján igényelhetők. 

28. Lengyel Filmtavasz

2022. május 4-8.
Távmozi

Fejléckép: jelenet a Jones úr című filmből (forrás: Budapesti Lengyel Intézet)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Elhunyt Varga Veronika színésznő

A francia-magyar művészt gyors lefolyású, súlyos betegség után érte a halál Párizsban. Varga Veronika ötvennégy éves volt, szülei, férje és két lánya gyászolja.
Plusz

Orvosi Nobel-díjat kapott Karikó Katalin

A világ legrangosabb tudományos elismerését Drew Weissman amerikai kutatóval vehetik majd át az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztéséért.
Vizuál

„Ebben a helyzetben mindenki veszít” – interjú Reisz Gáborral

„Jó lenne, ha megtanulnánk beszélgetni, és belátnánk végre, hogy valójában nem figyelünk a másikra” – fogalmazott lapunknak Reisz Gábor, akivel legújabb, Magyarázat mindenre című filmjéről beszélgettünk.
Jazz/World

A jazz kiválóságai érkeznek a Magyar Zene Házába

Október 8-án a tizenötödik alkalommal szervezik meg a Magyar Jazz Napját, délutántól izgalmas koncertsorozat várja az érdeklődőket a Magyar Zene Házában.
Vizuál

Remek filmekkel és közönségkedvencekkel érkezik a 10. Skandináv Filmfesztivál

Premier előtti vetítésekkel, Lars von Trier- és Thomas Vinterberg-maratonnal, valamint felejthetetlen kultfilmekkel várják az északi filmek szerelmeseit a 10. Skandináv Filmfesztiválon. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A Műanyag égbolt lett a legjobb film a strasbourgi sci-fi fesztiválon

Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta a legjobb európai filmnek járó Ezüst Méliès-díjat vehette át, az alkotópáros így versenybe szállhat az Arany Méliès-díjért is. Az elismerésre Madarász Isti is esélyes. 
Vizuál interjú

„Ebben a helyzetben mindenki veszít” – interjú Reisz Gáborral

„Jó lenne, ha megtanulnánk beszélgetni, és belátnánk végre, hogy valójában nem figyelünk a másikra” – fogalmazott lapunknak Reisz Gábor, akivel legújabb, Magyarázat mindenre című filmjéről beszélgettünk.
Vizuál ajánló

Remek filmekkel és közönségkedvencekkel érkezik a 10. Skandináv Filmfesztivál

Premier előtti vetítésekkel, Lars von Trier- és Thomas Vinterberg-maratonnal, valamint felejthetetlen kultfilmekkel várják az északi filmek szerelmeseit a 10. Skandináv Filmfesztiválon. 
Vizuál gyász

Elhunyt Varga Veronika színésznő

A francia-magyar művészt gyors lefolyású, súlyos betegség után érte a halál Párizsban. Varga Veronika ötvennégy éves volt, szülei, férje és két lánya gyászolja.
Vizuál interjú

Otthon egy távoli földrészen – A Néprajzi Múzeum Claudia Andujar-kiállításáról

Indiánok. Lelkek. Túlélők. Claudia Andujar fotókiállítása címmel nyílt meg szeptember közepén a Néprajzi Múzeum új időszaki tárlata, amelyen az apai ágon magyar származású fotóművész képei láthatók. A kiállítás két kurátorával, Gellér Judittal és Szabó Magdolnával beszélgettünk.