Vizuál

Ai Wei Wei, Lakner László és Keserü Ilona műveit is láthatjuk a hamarosan kezdődő Art and Antique művészeti vásáron

2023.02.10. 12:05
Ajánlom
Idén csaknem 40 kortárs és klasszikus galéria, aukciósház és műtárgykereskedő kiállító várja az érdeklődőket március 2. és 5. között az Art and Antique művészeti vásáron. Az immár ötödik alkalommal megrendezésre kerülő seregszemle a budapesti Bálna Rendezvényközpontban köszönti ismét a művészetek szerelmeseit.

A kiállítás története 1994-re nyúlik vissza, amikor Antik Enteriőr néven évente a Néprajzi Múzeum, majd 1996-tól a Műcsarnok épülete adott otthont a rendezvénynek. 2019 óta Art and Antique néven ismerhetjük a vásárt, ahol már a kortárs művészet is képviselteti magát a klasszikus műtárgyak mellett.

A művészeti seregszemlén a legnevesebb magyar galériák és műkereskedők mutatják be különleges, erre az alkalomra összegyűjtött műtárgyaikat.

Az Art and Antik vásáron a Virág Judit Galéria változatos kortárs anyagának darabjait lehet megtekinteni. A kiállítás kiemelkedő művei közé tartozik Nádler István 1996-ban készült Cím nélkül sorozatának három nagyméretű olajképe, mely a geometria és a gesztus közötti kapcsolatot dolgozza fel. Emellett Lakner Lászlónak, a hatvanas évek eleji fontos festészeti irányzat, a szürnaturalizmus egyik képviselőjének jelentős művét, az 1964-es Kürt és káposztát is kiállítják. Rozsda Endre apró elemekből, kaleidoszkópszerűen felé pített Kompozíciója, Konok Tamás 1976-os Tension linéaire című műve,

Keserü Ilona hetvenes évekbeli szitanyomatai (June Variation A, Accord C), valamint Hencze Tamás, Fehér László és Bak Imre művei is megtekinthetők majd a Bálnában.

ArtandAntique4-104031.jpg

Art and Antique művészeti vásár (Fotó/Forrás: Art and Antique)

Ismét megjelenik a vásáron a Faur Zsófi Galéria, amelynek elsődleges célja a hazai kortárs művészet népszerűsítése és beépítése a nemzetközi művészeti szcénába, amelyet a külföldi vásárokon történő mind aktívabb jelenlétével és a külföldi galériákkal való partnerkapcsolatok kiépítésével kíván elérni. A mostani vásáron többek között Konkoly Gyula és Lukoviczky Endre alkotásai közül is válogathatunk a galériánál.

A Bodó Galéria és Aukciósház tevékenységének szerves részét képezi a magyar fiatal tehetségek bemutatása a Falk Miksa utcában, a vásáron pedig Boldi, ef Zámbó István, fe Lugossy László, Incze Mózes, Kentaur (Erkel László), Szmrecsányi Bolda, Wahorn András és Weiler Péter műveit láthatjuk standjuknál. A Kálmán Makláry Fine Arts Galériát meghatározó alkotók elsősorban a magyar származású és Franciaországban sikeressé vált művészek, a háború utáni második párizsi iskola, a szürrealizmus és absztrakt festészet olyan kiemelkedő alkotói, mint Reigl Judit, Hantai Simon, Francois Fiedler és Rozsda Endre.

A galéria ráadásul több mint tíz éve nyitott a kortárs magyar és dél-koreai művészek felé is, így igen izgalmas választékra számíthatunk náluk is. A MissionArt Galéria az alapítás évétől, 1990-től azonos hangsúllyal foglalkozik kortárs, nagybányai és a klasszikus modern festészettel. A kortársak közül kiállítja a vásáron többek között Bak Imre, Bánki Ákos, Verebics Ágnes, Wahorn András munkáit, a klasszikusok közül Bálint Endre, Derkovits Gyula, Kondor Béla, vagy éppen Victor Vasarely alkotásait. Hasonlóan

nem hiányozhatnak a legnagyobb alkotók a Nudelman Numismatica standjáról, mint Bálint Endre, Keserü Ilona, Lakner László és Korniss Dezső.

A Molnár Ani Galéria a 2023-as Art and Antique művészeti vásáron olyan válogatást mutat be, amely egyaránt reprezentálja a galéria művészkörén belül hangsúlyos irányt képviselő geometrikus és lírai absztrakciót, valamint helyet kapnak a kurrens társadalmi és művészeti kérdéseket problematizáló, konceptuális szemléletet tükröző művek is hazai és külföldi művészektől egyaránt. Kiállító művészeik többek között szerepel többe között Benczúr Emese, Csizik Balázs, Ernszt András, Fábián Erika, Haász István, Konok Tamás.

bak373_ok-135323.jpg

Bak Imre: Helyzet VIII. | Situation VIII., 2020, silkscreen collage50 x 70 cm (A művész és az acb Galéria jóvoltából) (Fotó/Forrás: acb Galéria)

A The Space Contemporary Art Gallery Budapest legfiatalabb galériája, céljuk, hogy találkozási pont legyenek a művészeti világ szereplői és a művészetre nyitott érdeklődők között. A galéria művészköréből kerülnek ki a vásáron kiállító művészek is: Hajnal Gabriella kárpitművész, Csorba-Simon István, Fürjesi Csaba, Horváth Lóczi Judit, Kiss Botond András és Méhes Lóránt Zuzu képzőművészek, Hajgató Terézia, Kiss Márta és Koleszár Kata festőművészek, valamint Robitz Anikó fotóművész. A TOBE Gallery fókuszában a kortárs fotográfia és a kollázsművészet áll, teret ad az ibero-amerikai és a hazai kortárs alkotók munkáinak bemutatására. A TOBE Project nevű kezdeményezésünk évek óta olyan kiállításokat valósít meg, ahol a kortárs képzőművészet több médiuma is megjelenik a fotóművészet mellett. Az Art & Antique váráson is ezt szeretnék erősíteni Gál András, José Luis ‘Chuchi’ Sánchez, Gustavo Blanco-Uribe, Almudena Romero, Jean-François Lepage, Sipos Balázs, Alejandro Vega Beuvrin, valamint fiatal magyar fotóművészek munkáival.

A Vintage Galéria magyar és nemzetközi képzőművészeket, fotográfusokat mutat be. A galéria programja a modernizmus alkotói (André Kertész, Moholy-Nagy László), az 1965-1989 közötti időszak neo-avantgarde és konceptuális művészete – Attalai Gábor, Hajas Tibor, Maurer Dóra –, valamint kortárs alkotók – Ősz Gábor, Szabó Dezső, Szíj Kamilla – bemutatására fókuszál, akik munkái mind láthatóak lesznek a vásáron. A WOP Galéria Budapest egy kereskedelmi galéria, egy restaurátor műhely és egy képkeretező stúdió együttműködése, amely kiemelt feladatának tekinti a magyar és nemzetközi grafikai anyagok bemutatását, értékesítését.

A vásáron Ai Wei Wei, Bak Imre, Fajó János, Victor Vasarely és Maurer Dóra munkái is megvásárolhatóak

a standjukon. Kiemelkedő klasszikus és kortárs művészek nehezen fellelhető műalkotásait tekinthetik meg a Nemes Galéria kiállítóterében az érdeklődők.

unnamed18-110353.jpg

Hajnal Gabriella: Kilátás (The Space) (Fotó/Forrás: The Space)

A Horizont Galériát 2015-ben alapították Budapesten, és rövid idő alatt a fiatal kortárs képzőművészet dinamikus platformjává vált. A galéria kiállítási programjának fókuszában a hazai és a nemzetközi feltörekvő művészet kohéziójának megteremtése áll, elsősorban a festészet, a konceptuális és installációs művészet, valamint az új média területén. A November Galéria érdeklődése a 19-20. századi magyar művészet széles spektrumára terjed ki. Kínálatukban szobrok, iparművészeti tárgyak és fotográfiák mellett elsősorban festmények és egyedi grafikák szerepelnek. Idén harmadszor vesznek részt az Art and Antique vásáron, ahol a kiállított anyagunk fókuszába a magyar szecessziós grafika (Jaschik Álmos, Tichy Gyula), a klasszikus avantgárd (Schadl János), a két világháború közti modernizmus (Scheiber Hugó, Vörös Géza), különös tekintettel a női művészekre (Beck Judit, Járitz Józsa), valamint a háború utáni absztrakt expresszionizmus, lírai absztrakció és a pop art (Csernus Tibor, Hortobágyi Endre, Konecsni György) kerül. Bemutatkozik továbbá a vásáron a Péter Képkeret is, amely Vaszary János, Munkácsy Mihály, Rippl-Rónai József, Csontváry Kosztka Tivadar alkotásaihoz is készített már képkereteket.

ArtandAntique3-104030.jpg

Art and Antique művészeti vásár (Fotó/Forrás: Art and Antique)

A vásáron az antikvitások is jelentős szerepet kapnak: az Arany Csillár Galéria több száz régi, modernizált csillárral bíró gyűjteményének darabjaival érkezik, az Artcore Antik & Design art deco, bauhaus, midcentury, modern és kortárs design bútorok, lámpák, szobrok, üveg- és kerámiákat értékesít,

a BÁV ART Aukciósház és Galéria Magyarország legrégebbi, jogfolytonosan működő vállalkozásaként, melyet még Mária Terézia alapított,

kiemelkedő kvalitású ékszerekkel, műtárgyakkal és festményekkel, grafikákkal várja a látogatókat. A Bernabo art-furniture idei kollekciója többségben eredeti magyar és francia art deco bútorokat tartalmaz, a Budapest Poster Gallery hazánkban az egyetlen, kifejezetten a régi, eredeti plakátok és plakáttervek kutatásával és kereskedelmével foglalkozó galériaként vesz részt a vásáron, ahol többek között Kassák Lajos és Konecsni György munkái is megtalálhatóak lesznek. A Fabrika a huszadik századi régiségek, elsősorban ikonikus vintage bútorok, lámparitkaságok és lakberendezési tárgyak lelőhelye lesz most is, a Forma Boutique a 20. század képző- és iparművészeti alkotásaival foglalkozó lakberendezési galéria látványos kínálatában a skandináv mid-century modern, Ingmar Relling tervezte fotelekkel, az art deco iparművészet gyönyörű porcelán és kerámia gyöngyszemeivel találkozhatunk. A Központi Antikvárium hazánk legnagyobb antikváriumaként antik könyvek adás-vételével, 12-15. századi kódexekkel, 15-20. századi könyvekkel, térképekkel, metszetekkel, látképekkel és kéziratokkal foglalkozik.

Az Opera Antikvitás Magyarországon egyedülállóan régi és antik ékszerek értékesítésével és felvásárlásával kelti fel az érdeklődést, kínálatukban a 19. századi, a szecessziós és az art deco ékszerek szerepelnek, de ma már igen gyakori a vintage, az 1960-70-es évekből származó ékszer is.

A vásár kiegészül továbbá egy jótékonysági online aukcióval is, amelynek tárgyait a kiállító galériák ajánlják fel:

az Axioart felületén március 5-ig lehet licitálni az árverésre, a befolyt összeget pedig az Operaház Balettnövendékeiért Közhasznú Alapítvány javára ajánlják fel.

Az Alapítvány hozzájárul a hazai balettképzés népszerűsítéséhez, szakmai és pénzügyi támogatás révén új produkciók létrehozásához, továbbá támogatni kívánja a növendékek színpadi produkciókban való szerepvállalását. Ösztöndíjakkal támogatja az arra érdemes és rászoruló fiatalokat, többek között Ukrajnából menekült balettnövendékeket, de támogatja az intézet balettmestereinek oktatási tevékenységét is. 

Kiállító galériák, aukciósházak:

Aranycsillár Galéria, Artcore Antik & Design, BÁV ART Aukciósház és Galéria, Bernabo Art Furniture, Bodó Galéria, Budapest Poster Galéria, Dávidházy Antikvárium, Deák Erika Galéria, Einspach Fine Art & Photography, Erdész Galéria, Fabrika, Faur Zsófi Galéria, Forma Butique, FreylerArt Galéria, Horizont Galéria, Initio Arts & Design, Kálmán Makláry Fine Arts, Kilim Szőnyeg, Központi Antikvárium, MissionArt Galéria, Molnár Ani Galéria, Nagyházi Aukciósház és Contemporary, Nemes Galéria, Neo Deco, Neves Kor-Társ Galéria, November Galéria, Nudelman Numismatica, Opera Antikvitás, Passage Galéria, Péter Képkeret, Suri Art, The Space Contemporary Art Gallery, Tobe Gallery & Tobe Project, Viltin Galéria, Vintage Galéria, Virág Judit Galéria, WOP Galéria

Fejléckép: A Kálmán Makláry Fine Arts Galéria standja az Art and Antique művészeti vásáron (Fotó/Forrás: Art and Antique  művészeti vásáron)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

„Vissza a pénzt a kultúrába!” – Duda Éva és Fodor Tamás felolvasta a FESZ követeléseit a Civil Sugárúton

Az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából Civil Sugárút néven, civil szervezetek részvételével tartottak eseménysorozatot a Hősök tere és az Andrássy út között március 14-én és 15-én. Itt hangzott el a Független Előadó-művészeti Szövetség kiáltványa.
Plusz

„Nem karriert, sokkal inkább magamat próbáltam építeni” – interjú Menyhárt Jenővel, az Európa Kiadó énekes-gitárosával

„Az én fejemben is többször megfordult, hogy disszidáljak. Egyszer ténylegesen közel kerültem ahhoz, hogy meg is tegyem” – meséli az Európa Kiadó énekes-gitárosa, Menyhárt Jenő. Interjú.
Vizuál

Petőfi 200 – Vetítéssorozat indul a Toldi Moziban

Március 23. és június 8. között klasszikus filmek és szakértői beszélgetések segítségével idézhetjük meg a kétszáz éve született költő alakját, emlékezetét.
Színház

Harmadszor mutatta be a Szegedi Nemzeti Színház az anatevkai tejesember történetét

Király Levente és Gregor József után ezúttal Borovics Tamás bújt Tevje bőrébe a Hegedűs a háztetőn című musical szegedi előadásában. A zenés produkció márciusban három, áprilisban további két alkalommal látható a Nagyszínházban.  
Vizuál

Nemes Márton képviseli hazánkat a 2024-es Velencei Biennálén

A Ludwig Múzeum 2024-ben Nemes Márton festőművész Techno Zen című kiállítását mutatja be a Velencei Képzőművészeti Biennálén.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Magyar gyökerű amerikai színészekre fókuszál a Csokonai Hollywood-sorozatának következő estje

Március 23-án ötödik alkalommal rendeznek Hollywood-estet a XV. kerületben, ahol ezúttal magyar felmenőkkel rendelkező, köztük Oscar-díjas amerikai színészekről lesz szó.
Vizuál ajánló

Pillants be a Budapest Bábszínház kulisszái mögé! – új kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Budapest egyesítésének 150. évfordulója alkalmából rendez közös kiállítást a Deák17 Galéria és a Budapest Bábszínház. A MINDEN BÁB! című tárlat legfőbb ambíciója, hogy bevezesse a látogatókat a színház kulisszái mögé.
Vizuál magazin

„Megszerettem menet közben az életet” – Interjú Ujj Zsuzsival

„Az a vihar, ami bennem tombolt hosszú évekig, elült” – mondja Ujj Zsuzsi fotós, performer, a Csókolom zenekar énekese, dalszerzője, akivel a Fidelio új, Dalok nyomában című sorozata kapcsán ültünk le beszélgetni, kikérdezve őt a zenekar legtöbbet feldolgozott szerzeményéről, a Dunántúli slágerről.
Vizuál ajánló

Az Őrségi Fazekasság múltja, jelene és jövője elevenedik meg a Pesti Vigadóban

A Tiszta forrásból című tárlat április 2-ig látogatható még. Márciusban két alkalommal is részt vehetünk kurátori tárlatvezetésen.
Vizuál hír

Nemes Márton képviseli hazánkat a 2024-es Velencei Biennálén

A Ludwig Múzeum 2024-ben Nemes Márton festőművész Techno Zen című kiállítását mutatja be a Velencei Képzőművészeti Biennálén.