Vizuál

Aj Vej-vej is a "lelkiismeret nagykövete" lett

2015.03.24. 16:49
Ajánlom
Aj Vej-vej kínai képzőművész, ellenzéki aktivista, aki már több éve házi őrizetben van hazájában, és Joan Baez amerikai folkénekes kapja idén az Amnesty International legrangosabb kitüntetését, A lelkiismeret nagykövete-díjat.

A londoni székhelyű emberjogi szervezet március 24-ei közleménye emlékeztetett, hogy a díjjal "azokat ismerik el, akik életük és munkásságuk révén vezető szerepet töltenek be az emberi jogokért vívott harcban". "Munkásságán keresztül Aj Vej-vej arra emlékeztet bennünket, hogy az egyén önkifejezésének szabadságát meg kell védeni, nem csupán a társadalom, hanem a művészet és az egész emberiség érdekében" - idézte a közlemény Salil Shettyt, a nemzetközi szervezet főtitkárát. Az amerikai folkénekest méltatva Shetty úgy fogalmazott: "igéző hangjával és a békés tüntetés, valamint a mindenkit megillető emberi jogok iránti rendíthetetlen elkötelezettségével Joan Baez immár több mint öt évtizede a jóság legyőzhetetlen harcosa".

A kitüntetettek május 21-én egy berlini ceremónián vehetik át az elismerést. Az 57 éves Aj Vej-vej szinte biztosan nem fog tudni személyesen részt venni az ünnepségen. A kortárs művészet egyik legismertebb alakja jelenleg dolgozhat és alkotásait külföldön is értékesítheti, ám nem rendezhet kiállítást hazájában, nem kap útlevelet és állandó megfigyelés alatt tartják. A művészt 2011 tavaszán 81 napig börtönben tartották adócsalás vádjával. Az alkotó a korlátozások ellenére is aktív: tavaly szeptemberben a San Franciscó-i Alcatraz börtönben nyílt kiállítása, amellyel a világban politikai okokból bebörtönzött emberek előtt kívánt tisztelegni.

A lelkiismeret nagykövete-díj korábbi kitüntetettjei közt van Malala Juszufzai, a nők oktatáshoz való jogáért küzdő fiatal pakisztáni lány, akit a tálibok majdnem meggyilkoltak, Nelson Mandela néhai dél-afrikai elnök, az apartheid elleni harc hőse és Aung Szan Szú Kjí, a mianmari (burmai) ellenzék vezéralakja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Végre többet tudunk az új Freddie Mercury-filmről

„A bandában csak egy hisztériás királynőnek van hely.” Kijött a Queen-film első igazi előzetese, és még többet ígér, mint a teaser.
Vizuál velencei biennálé

Képzelt kamerák a Velencei Biennále magyar pavilonjában

Szegedy-Maszák Zsuzsanna kurátor és Waliczky Tamás újmédiaművész képviselik Magyarországot jövőre a 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálén.
Vizuál videó

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Vizuál pompeji

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Vizuál galéria

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.