Vizuál

Aj Vej-vej is a "lelkiismeret nagykövete" lett

2015.03.24. 16:49
Ajánlom
Aj Vej-vej kínai képzőművész, ellenzéki aktivista, aki már több éve házi őrizetben van hazájában, és Joan Baez amerikai folkénekes kapja idén az Amnesty International legrangosabb kitüntetését, A lelkiismeret nagykövete-díjat.

A londoni székhelyű emberjogi szervezet március 24-ei közleménye emlékeztetett, hogy a díjjal "azokat ismerik el, akik életük és munkásságuk révén vezető szerepet töltenek be az emberi jogokért vívott harcban". "Munkásságán keresztül Aj Vej-vej arra emlékeztet bennünket, hogy az egyén önkifejezésének szabadságát meg kell védeni, nem csupán a társadalom, hanem a művészet és az egész emberiség érdekében" - idézte a közlemény Salil Shettyt, a nemzetközi szervezet főtitkárát. Az amerikai folkénekest méltatva Shetty úgy fogalmazott: "igéző hangjával és a békés tüntetés, valamint a mindenkit megillető emberi jogok iránti rendíthetetlen elkötelezettségével Joan Baez immár több mint öt évtizede a jóság legyőzhetetlen harcosa".

A kitüntetettek május 21-én egy berlini ceremónián vehetik át az elismerést. Az 57 éves Aj Vej-vej szinte biztosan nem fog tudni személyesen részt venni az ünnepségen. A kortárs művészet egyik legismertebb alakja jelenleg dolgozhat és alkotásait külföldön is értékesítheti, ám nem rendezhet kiállítást hazájában, nem kap útlevelet és állandó megfigyelés alatt tartják. A művészt 2011 tavaszán 81 napig börtönben tartották adócsalás vádjával. Az alkotó a korlátozások ellenére is aktív: tavaly szeptemberben a San Franciscó-i Alcatraz börtönben nyílt kiállítása, amellyel a világban politikai okokból bebörtönzött emberek előtt kívánt tisztelegni.

A lelkiismeret nagykövete-díj korábbi kitüntetettjei közt van Malala Juszufzai, a nők oktatáshoz való jogáért küzdő fiatal pakisztáni lány, akit a tálibok majdnem meggyilkoltak, Nelson Mandela néhai dél-afrikai elnök, az apartheid elleni harc hőse és Aung Szan Szú Kjí, a mianmari (burmai) ellenzék vezéralakja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Sörösüvegekből zenét csiholni – interjú Balogh Máté zeneszerzővel

A Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt a fenntarthatóság témájában ösztönzi párbeszédre és cselekvésre a nemzetközi klasszikus zenei közösséget. A kezdeményezésben részt vevő egyik zeneszerzővel, Balogh Mátéval beszélgettünk.
Színház

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Klasszikus

Neves régizenei együttessel készített lemezt Daragó Zoltán

A fiatal kontratenor Bach-áriákat felvonultató lemeze Christophe Rousset vezényletével és a Les Talens Lyriques közreműködésével szeptemberben jelenik meg az Aparté Kiadónál.
Könyv

Pernye és fű – ősszel érkezik Závada Pál új regénye

Október 8-án a Magvető Kiadó gondozásában jelenik meg a Kossuth-díjas író legújabb regénye, amelynek története és karakterei ugyan fiktívek, ám a benne szereplő interjúk valóságosak – azokat Sipos András rendezővel készítették Statárium című, 1989-es filmjükhöz.
Plusz

Az utolsó szerelem mítosza

Az első szerelem minden líra egyik fő toposza, sőt népdaloktól regényekig, a first love az igazi, mert mindenkit érdeklő, lángba boritó téma. Azon gondolkozom, hogy miért nincs az elsőnek párja, azaz miért nincs igazi irodalma, lírai lenyomata az utolsó szerelemnek, ennek a fellobbanó érzelmi viharnak? Almási Miklós írása.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Velencében is zsűrizni fog Reisz Gábor

A Karlovy Vary-i után augusztus végén a rangos velencei filmfesztiválon is zsűritag lesz a magyar filmrendező, ráadásul abban a szekcióban, amelynek tavaly a fődíját hódította el Magyarázat mindenre című alkotásával.
Vizuál kritika

Pixelekbe zárt generáció

Jane Schoenbrun szemkápráztató vizualitással, egy egészen különleges, mégis átélhető allegórián keresztül képes beszélni az identitáskeresés és a média viszonyáról. I Saw the TV Glow kritika.
Vizuál ajánló

Tengerparti hangulat a Várkert Bazárban

A kötetlen nyáridő hangulatát és a vízpartok harmóniáját mutatja be festészeti remekművek segítségével a Várkapitányság és a Magyar Nemzeti Galéria közös, Nyár a parton – Folyók, tavak, tengerek magyar ecsettel című szabadtéri kiállítása.
Vizuál ajánló

A közelmúlt legjobb francia filmjeit vetítik a Tabánban

Franciadrazsé címmel egyhetes vetítéssorozatot tartanak a budapesti művészmoziban, ahol az elmúlt időszakban bemutatott alkotásokat, köztük vígjátékokat, romantikus történeteket és feszült thrillereket is láthat a közönség.
Vizuál hír

Falfestmény őrzi majd a II. kerületben Szenes Hanna emlékét

Új, ezúttal történelmi témájú akcióval jelentkezik a Színes Város Csoport. A tűzfalfestmény megalkotásával Szenes Hanna, a mártírhalált halt költő és ejtőernyős előtt tisztelegnek.