Vizuál

Akár 3 millió dollárért is elkelhet a pajtában talált, madárpiszokkal borított Van Dyck-festmény

2023.01.24. 10:00
Ajánlom
Egy New York állambeli farm pajtájából került elő Anthony van Dyck egyik festménye. A Szent Jeromosról készült tanulmánykép akár 3 millió dollárért (egymilliárd forint) is elkelhet a Sotheby's soron következő árverésén január 26-án – szúrta ki az index a businessinsider.com oldalán.

Van Dyck olajfestményét korábban 600 dollárét (kb. 218 ezer forint) vásárolta meg egy szemfüles műgyűjtő, Albert B. Roberts. A Sotheby's árverési ház közleménye szerint

a műre madárpiszokkal borítva találtak rá Kinderhookban egy pajtában, 2002-ben.

Az aukciósház tájékoztatása szerint az alkotás eredetiségét Susan Barney művészettörténész állapította meg. A mű jó állapotú: az egy méter magas kép élő modellről készült, és a máig fennmaradt két ilyen méretű tanulmányának egyike.

Van Dyck I. Károly angol király udvari festője tanulmányként készítette a képet a Szent Jeromos az angyallal című festményéhez, 1615 és 1618 között.

A tanulmány már látható volt a rotterdami Boijmans Van Beuningen Múzeum egyik tárlatán, a kész képpel együtt.

Az alkotás becsült értékét 2 és 3 millió dollár (728 millió és egymilliárd forint) közötti összegben határozták meg.

A ritka olajtanulmányt a 2021-ben elhunyt Roberts hagyatékának gondozói bocsátják árverésre: a bevétel egy része a művészeket és jótékonysági szervezeteket támogató Albert B. Roberts Alapítványé lesz.

Fejléckép: Anthony van Dyck: Szent Jeromos az angyallal (tanulmánykép) Fotó/Forrás: Cindy Ord/Getty Images

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Zoboki Gábor: „A művészeti intézményeknek általában Kelet-Európában az a legnagyobb bajuk, hogy művészemberek állnak az élén”

Hosszú interjúban nyilatkozott a ma hatvanéves Zoboki Gábor építészi munkájáról, zenei kötődéseiről, és azt is elárulta, miért gondolja, hogy egy építész ideális jelölt lenne a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára.
Zenés színház

Közeleg az Operaház Prokofjev-bemutatója, a Háború & béke

Január 28-án mutatja be a Magyar Állami Operaház Prokofjev monumentális operáját, a Háború & békét. A Genfi Nagyszínházzal koprodukcióban készült előadást a katalán rendező, Calixto Bieito állította színre.
Zenés színház

„Minden színésznő álma egy igazi nadrágszerep” – interjú Lévai Enikővel a Mária főhadnagy bemutatója kapcsán

Lévai Enikő századik születésnapját ünneplő színháza centenáriumi gálaestjén lép színpadra február közepén, egy hónappal később pedig a Mária főhadnagy címszerepében mutatkozik be.
Vizuál

Túl a barátságon – kritika A sziget szellemeiről

Martin McDonagh új filmje a tisztességről szól. Arról, hogy bárhogy is viseljük a ránk mért sorsot, egymással szemben nem szabad kegyetlennek lennünk. A sziget szellemei joggal érdemelte ki a kilenc Oscar-jelölést.
Vizuál

Cate Blanchett, Steven Spielberg és Martin McDonagh is esélyes az Oscarra – Megvannak az idei jelöltek

A sziget szellemei, A Fabelman család, a Tár és a Minden, mindenhol, mindenkor is nagyot nyerhet a március 13-i Oscar-gálán. Az amerikai filmakadémia közzétette a rangos filmes elismerés jelöltjeit.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Kern András előtt tiszteleg a FILMIO

A Nemzeti Filmintézet streaming platformján négy napig ingyenesen láthatunk három, Kern András főszereplésével készült magyar filmet.
Vizuál hír

John Williams Oscar-történelmet írt

A Fabelman család filmzenéjéért ismét megnyerheti az arany szobrocskát a legendás zeneszerző, aki immár a legidősebb ember, akit valaha Oscar-díjra jelöltek.
Vizuál ajánló

Maradandót alkotni – a 100 éve született Berekméri Zoltán fotóiból nyílt kiállítás a Mai Manóban

Száz éve született a magyar fotográfia történetének egyik legjelentősebb alakja, Berekméri Zoltán, aki az 1940-es évektől a ’80-as évek végéig alkotott.
Vizuál hír

A Capa Központban búcsúztatják Móricz-Sabján Simon fotográfust

A tavaly év végén, 42 éves korában elhunyt, Capa-nagydíjas fotográfus búcsúztatása február 5-én, vasárnap 15 órától lesz a Nagymező utcai Capa Központban.
Vizuál kritika

Túl a barátságon – kritika A sziget szellemeiről

Martin McDonagh új filmje a tisztességről szól. Arról, hogy bárhogy is viseljük a ránk mért sorsot, egymással szemben nem szabad kegyetlennek lennünk. A sziget szellemei joggal érdemelte ki a kilenc Oscar-jelölést.