Vizuál

Akcióművészet a Ludwig Múzeumban

2014.11.04. 16:04
Ajánlom
November 8-án Tolvaly Ernő akcióművészetének parafrázisaként Gyenis Tibor és Koronczi Endre adja elő saját performanszát a Ludwig Múzeum kiállításának megnyitóján.

A kiállítás Tolvaly Ernő művészetét dolgozza fel, különös tekintettel a hetvenes évek második felében létrehozott akció-objektekre és perormanszokra. Ezek egyrészt önálló művek, másrészt felfoghatók a későbbi festészeti tevékenységének elméleti kiindulópontjaiként is, mert az akciók során Tolvaly a művészet, a látás és a befogadás alapkérdéseit vizsgálta, melyeket aztán tovább boncolt a nagyméretű olaj-vászon festményeken. A kiállításban több akciójának dokumentációja és rekonstruált művek is láthatóak.

Gyenis Tibor és Koronczi Endre ezen a megnyitón egy másik performansszal dolgozza fel Tolvaly Ernő 1976-os, Mit csinál "Gilbert és George" ha nem élő szobor című akcióját.  Az akció lényege a következő volt: egy reggel Tolvaly a Rózsa Presszóban ivott egy kávét, amiről fotó is készült. Pár perccel később folytatta ezt, immár nem művészetként, hanem hétköznapi tevékenységként, erről készült a második fotó. A két fényképen szinte ugyanaz látható. Tolvaly célja az volt, hogy a valósággal szoros kapcsolatban lévő művet hozzon létre, ahogy az inspiráció forrásként említhető brit Gilbert & George művészpáros is, akik tevékenységükkel a képzőművészeti világ határainak szélesítését célozták meg.

Az alteregókkal és egy operatőrrel végrehajtott akcióban Gyenis és Koronczi nagyon egyszerű, Tolvaly Ernőre jellemző minimalista történetet valósít meg: semmi színpadiasság, inkább a hétköznapiság és a rejtőzködésre irányuló vágy jelenik meg a történetben. A performansz után Lengyel Andrással beszélget Medvedt Yvette a Tolvaly-életmű ide vonatkozó kérdéseiről.

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Zongorabillentyűzetet formázó virágkompozíció Cziffra György tiszteletére

A Cziffra György-emlékév keretében különleges virágkompozíciót készített a FŐKERT Nonprofit Zrt a Szent István Parkba.
Klasszikus

Herboly Domonkos: „Még jobban megbecsüljük a közönséget”

Megpróbáltatásokkal teli koncertévad van mögöttünk, ami az ország első számú együtteseit is próbára tette, szakmailag és lelkileg egyaránt. A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával, Herboly Domonkossal beszélgettünk a tapasztalatokról és a következő évadra vonatkozó terveikről.
Zenés színház

"Science fictionszerű fantáziatúra" – Dömötör András a Figaro³ című előadásról

Tematikus évadot hirdetett a Magyar Állami Operaház A Francia Múzsa Szezonja címmel, amelynek záró darabja a Beaumarchais Figaro-trilógiájának (A sevillai borbély, a Figaro házassága és A bűnös anya) operaváltozataiból készült, Figaro³ című előadás. A produkció rendezőjét, Dömötör Andrást kérdeztük.
Vizuál

Tablókon Mészöly Miklós élete

A 100 éve született Mészöly Miklós halálának 20. évfordulója alkalmából, az író életművéhez kapcsolódó szabadtéri kiállítás nyílt Budapesten.
Könyv

71 éves korában elhunyt Kántor Péter

A József Attila- és Magyarország Babérkoszorúja-díjjal kitüntetett költő, műfordító halálhírét a Magvető kiadó közölte.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

75 év után újra Magyarországon Courbet festménye

Magyar magángyűjtő vásárolta meg, így 75 év után újra Magyarországra került az egykori Hatvany-gyűjtemény jeles darabja, Gustave Courbet Fürdőzők az erdőben című festménye. Rövidesen a magyar közönség is láthatja az értékes alkotást.
Vizuál premier

Szarajevóban és Velencében is versenyez magyar film 

Grosan Cristina A legjobb dolgokon bőgni kell című filmjének a 27. Szarajevói Filmfesztivál versenyprogramjában, Fabricius Gábor Eltörölni Frankot című első nagyjátékfilmjének a 78. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Critics' Week programjában tartják a világpremierjét. 
Vizuál kiállítás

Jancsó Miklós acélbörtönben, Barcsay Jenő vaskarikában - Féner Tamás új portréi

Rendhagyó virtuális tárlatra invitál Féner Tamás fotóművész. A 34 új portré mellett történetek, anekdoták érzékeltetik a fotós és képein szereplők kapcsolatát: között lelkészt, szerzetest, rabbit, szociológust, történészt, írót, költőt, zeneszerzőt és bírót is találunk. 
Vizuál evolúció

A nemzetközi filmkritikusok nagy elismeréssel írnak az Evolúcióról

A tavalyi Oscar-jelölés után újra az amerikai szakma radarján Mundruczó Kornél rendező és Wéber Kata forgatókönyvíró. Világszerte felfigyeltek, és elismerő kritikák méltatják a Cannes-ban bemutatott Evolúciót.
Vizuál hír

Tablókon Mészöly Miklós élete

A 100 éve született Mészöly Miklós halálának 20. évfordulója alkalmából, az író életművéhez kapcsolódó szabadtéri kiállítás nyílt Budapesten.